Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/12/2022 - 10:53

Dyr skudt med bue og pil løber længere inden de falder om

Jægere har i fire år kunnet bruge bue og pil. Ramte dyr løber længere, inden de dør, men lider måske mindre.

John Randeris/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Dyr skudt med bue og pil løber længere, inden de falder om, men det gør måske mindre ondt.

Det er konklusionerne i en evaluering af en fire år lang prøveperiode, hvor jægere i Danmark har kunnet skyde krondyr, dådyr og sikahjorte med bue og pil i stedet for med riffel.

Evalueringen er lavet af Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet på bestilling af Miljøstyrelsen.

Prøveperioden løb fra 2018 til 2022. Her blev 282 krondyr, dådyr og sikahjorte skudt med bue og pil i Danmark.

De løb generelt længere, fra de blev skudt, til de faldt om, sammenlignet med dyr skudt med riffel. Flugtafstanden bliver større, jo større dyret er, lyder det i evalueringen.

Samtidig lader det til, at jagthunde har sværere ved at finde det nedlagte dyr, når det er skudt med bue og pil.

- Samlet peger dette i retning af, at buejagt på de store arter af hjortevildt ikke er så effektiv som jagt med riffel, når der alene ses på flugtafstand som parameter for effektiviteten, står der i evalueringen.

Til gengæld tror forskerne bag evalueringen, at dyrene lider mindre. Det kan selvsagt ikke måles, men bygger på en vurdering.

Vicestatsobducent ved Syddansk Universitet Peter Juel Thiis Knudsen antager i evalueringen, at selve pileskuddet påfører mindre smerte end et riffelskud.

Det er normalt forbudt at gå på jagt med bue og pil i Danmark. Men fra 2018 til 2022 har der altså på forsøgsbasis være lovligt at nedlægge krondyr, dådyr og sikahjorte med den metode.

Formålet med forsøgsperioden var at undersøge, om det fremover skal være lovligt. Det skal nu diskuteres i Vildtforvaltningsrådet, som derefter vil komme med en indstilling til miljøminister Magnus Heunicke (S).

Han vil derefter tage stilling til, om buejagt skal lovliggøres.

/ritzau/

København, 22/12/2022 - 10:00

Tinka-stjernen Josephine: Min mest mislykkede jul

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Josephine Chavarria Højbjerg elsker sne, men det kan også blive for meget. For tredje gang er hun aktuel i julekalenderen om nissepigen Tinka på TV 2.

Hvert år er der store forventninger til vejrguderne juleaften. Det føles helt magisk, når små snefnug daler ned over byens tage og beklæder dem med et tyndt lag hvide krystaller.

Josephine Chavarria Højbjerg, der spiller Tinka i dette års julekalender fra TV 2, "Tinka og sjælens spejl", drømmer også om en hvid jul hvert eneste år.

- Hvis det skal være rigtig-rigtig jul, skal der være sne, og jeg skal kunne kælke. Jeg elsker at kælke, siger hun og griner.

Det er dog ikke altid, at ønsket bliver indfriet.

- Jeg elsker jul, uanset om der er sne eller ej, for julen er jo bare fantastisk.

- Men når man står op, og der er sne udenfor - det er jo det hyggeligste nogensinde, siger Josephine Chavarria Højbjerg.

Det kan dog også blive for meget af det gode. Den 19-årige skuespillerinde er født og opvokset på Bornholm, og her bor også en stor del af hendes familie. Familien plejer at holde jul hos hendes mormor og morfar.

- Dengang boede de ude på landet, og der lå sindssygt meget sne. Vi kørte alle gaverne, maden og juletræet ud til dem, så det var klar til juleaften, og så tog vi hjem til os selv, siger Josephine Chavarria Højbjerg.

Det skulle familien dog ikke have gjort. Det begyndte nemlig at sne endnu mere.

- Der var for meget sne. Vi sad derhjemme og kunne ikke komme ud til dem. Vi strandede hjemme hos os selv uden mad, gaver eller noget som helst. Det var virkelig mislykket, siger hun.

Det har dog ikke sat nogen spor i Tinka-stjernen, der hvert år håber på sne til juleaften.

- Jeg har høje forventninger hvert år. Men det er sjældent, de bliver indfriet. Det er ikke godt med den sne dér, siger hun.

Det er tredje gang, Josephine Højbjerg indtager rollen som nissepige i Tinka-universet.

Den første sæson, "Tinkas juleeventyr", rullede over skærmene i 2017.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/12/2022 - 08:00

Natasja Crone: Julen kan være lidt anstrengende indimellem

Natasja Crone har det blandet med jul og kan ofte føle presset til at hygge sig under højtiden. Her fortæller hun om sit forhold til julen.

December er ved at nå sin ende, og folk mødes fra nær og fjern for at tilbringe højtiden sammen. Det lyder idyllisk, og derfor er der også tit store forventninger til højtiden.

Men måske giver det ikke så meget mening at hygge sig på kommando.

Tv-vært og journalist Natasja Crone har blandede følelser omkring julen, fordi der kan være et pres for, at alt skal være perfekt.

- På den ene side kan jeg virkelig godt lide samværet med familie og venner, når man laver lækker mad sammen og hygger sig, siger hun.

- På den anden side er jul og nytår de højtider, som er programmeret til, at vi skal sige: En, to, tre... hyg jer! Så skal alt bare være hyggeligt og konfliktfrit. Det kan også være lidt anstrengende indimellem, siger den 52-årige tv-vært og fortsætter:

- Jeg tror, at folk også kender fra deres eget liv, at nogle gange er de spontane fester de sjoveste. De aftener, der ikke havde været planlagt i 100 år, men bare skete, kan være lige så sjove. Det kan man hverken sige, at jul eller nytår er, siger Natasja Crone.

Sammen med skuespiller Peter Mygind forsøger hun at få julefreden og -hyggen til at indfinde sig, når de sammen synger julen ind i "Alletiders juleshow", der sendes på TV 2 lillejuleaften.

Det skal give danskerne et afbræk fra alt det, der er sket i 2022.

- Det har jo været et udfordrende år - det har det bare. Så det handler om at give folk det dér pusterum og åndehul til at glemme alt det forfærdelige, siger hun og peger på krigen i Ukraine, coronapandemien og forsyningskrisen.

Privat danner hun par med TV 2's korrespondent Rasmus Tantholdt. Han rejser meget og har det forgangne år dækket Ruslands invasion i Ukraine.

Men juleaften er ét af de tidspunkter på året, hvor han helt sikkert ikke skal på arbejde.

- Jeg sætter pris på at have fri i juledagene, fordi jeg ved, at Rasmus (Tantholdt, red.) og vores børn er hjemme. Der er noget helt lavpraktisk i bare at have fri fra arbejde og kunne hygge sig derhjemme, siger Natasja Crone og fortsætter:

- Det er jo dér, hvor man bare kan komme helt ned i gear og gå rundt i sit nattøj hele dagen. Jeg tror måske, Rasmus skal på arbejde i dagene efter juleaften. Men det skal ikke forhindre mig i at trække stikket, siger hun og griner.

I år kan Natasja Crone mærke, hun går lidt mere op i julen og er mere i julestemning, end hun plejer.

- Det må være, fordi det har været sådan et crazy år. Og jeg synes også, jeg møder mange, der er lidt mere julede, end de ellers plejer at være. Folk har lige en smule mere lyst til det i år.

- Måske har folk endnu mere brug for et tidspunkt til lige at tænke på noget, der ikke er forfærdeligt. Nu er vi simpelthen nødt til at tage en pause fra al elendigheden, siger hun.

Det prøver hun og Peter Mygind at give seerne i "Alletiders juleshow", hvor flere danske kunstnere som Burhan G, Sanne Salomonsen og Maximillian vil optræde.

Det kan ses på TV 2 lillejuleaften klokken 20.00.

Showet kan også streames på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/12/2022 - 10:00

FAKTA: Nedslag fra undersøgelsen

* Undersøgelsen, som Norstat har lavet på vegne af Energistyrelsen, viser, at godt 1 ud af 3 bader 6 til 7 gange om ugen. 

* Knap en fjerdedel lader vandet løbe i mere end 1 minut for at give det den rette temperatur.

* Knap halvdelen slukker for vandet, mens de sæber sig ind eller tager shampoo i håret.

* Derudover bruger knap 4 ud af 10 mellem 6 og 10 minutter på et bad.

* Undersøgelsen er lavet online via Norstats panel for Energistyrelsen og er gennemført blandt 2000 danskere i alderen 18 til 75 år. Den er udført fra 29. august til 12. september 2022 og er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/12/2022 - 10:00

Find din yndlingssang frem og spar penge under bruseren

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Med forskellige tips kan du skære ned på vandforbruget, så du dermed kommer af med færre penge. Blandt kan du bruge et æggeur og musik.

I denne mørke og kolde vintertid, er der ikke noget som at stå under en varm bruser.

Først når regningen tikker ind, føles det lange bad måske ikke så rart længere.

Men faktisk er badet et nemt sted at finde energibesparelser. Det siger Matilde Grøn Bjørneboe, der er ansvarlig for Energistyrelsens rådgivningstjeneste, SparEnergi.dk.

- En god del af vores varmeforbrug går til opvarmning af varmt brugsvand. Så kan man skære ned på sin badelængde, kan det være muligt at spare flere tusinde kroner om året, siger hun.

Netop Energistyrelsen har af Norstat fået lavet en befolkningsundersøgelse blandt 2000 danskere i alderen 18 til 75 år. Den viser, at vi i gennemsnit bruger 34 minutter om ugen på at bade.

I alt bliver omkring en tredjedel af vores varmeforbrug brugt på varmt vand.

Undersøgelsen er gennemført fra 29. august til 12. september og viser også, at det især er de unge, der bruger tid under bruseren. For de 18 til 35-årige bruger i gennemsnit otte minutter per bad.

Energistyrelsen har ikke officielle anbefalinger til præcist, hvor lang tid badet bør være.

- Det, vi kan sige, er, at du har en mulighed for at spare penge, hvis du gør badet kortere, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Her kan du sætte et æggeur. Når det ringer, skal du slukke for vandet.

- Man kan også bruge musik, som man kender længden på.

- Og så kan man sætte et mål om, at man skal have nået at skylle shampooen ud, når man er nået til et bestemt sted i sangen, siger hun.

Men længden på badet er faktisk ikke det eneste, du kan gå ind og pille ved, forklarer hun.

Du kan nemlig også sænke temperaturen med et par grader.

- Man sparer cirka fem procent for hver grad, man skruer ned. Så der kan være meget at hente, hvis man bare lige regulerer en smule til et niveau, man stadig synes er rart, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Er du indehaver af en varmtvandsbeholder og bor i hus, kan du også indstille varmen til 55 grader i beholderen.

- Mange steder er temperaturen højere, og så bruger man unødigt meget energi. Der udskilles også mere kalk, hvilket kan gå ud over beholderens levetid, siger hun.

Vandet bør dog ikke være koldere end 55 grader, for det kan give risiko for Legionella-bakterier, understreger hun.

Har du en almindelig bruser, vil der typisk komme 10 til 20 liter vand ud i minuttet. Men vælger du en sparebruser, kan du komme ned på 6 til 10 liter per minut, forklarer hun.

For at spare på vandforbruget kan du også slukke for vandet, når kroppen skal sæbes ind, og håret skal have shampoo eller balsam.

Endelig kan du også holde dig fra at skrue helt op for bruseren, så du sænker trykket og dermed bruger mindre vand, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Hun understreger også, at det kan være forskelligt, hvor meget hver enkelt person kan spare.

- Hvis du plejer at bade i 20 minutter under 44 grader, er der ret meget at hente. Men bader du to gange om ugen i 5 minutter under 35 grader, er der måske ikke lige så meget at hente.

- Men gennemsnitligt set vil næsten alle kunne dreje på nogle af knapperne og opnå en besparelse på det varme vand, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv