Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Bangkok, 14/08/2024 - 10:47

Domstol fyrer Thailands premierminister efter regelbrud

Udnævnelse af tidligere dømt advokat til post i regeringen var et brud på de etiske regler, fastslår domstol.

Af: /ritzau/

Thailands forfatningsdomstol har onsdag besluttet at afsætte premierminister Srettha Thavisin på grund af brud på forfatningen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Afgørelsen kommer, efter at domstolen har slået fast, Srettha Thavisin overtrådte etiske retningslinjer. Det skete, da han udnævnte en tidligere dømt advokat til en post i sin regering.

Med udnævnelsen blev forfatningen overtrådt, vurderer domstolen.

Det er fjerde gang på 16 år, at Thailands forfatningsdomstol afsætter en premierminister.

/ritzau/

København, 14/08/2024 - 09:00

Skuespiller vender tilbage som DR-vært

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Julie R. Ølgaard skal hjælpe fem vennepar, der er gledet fra hinanden, med at gentænde gnisten. Blandt andet ved at lænke dem sammen.

Den kendte skuespiller Julie R. Ølgaard vil være en vaskeægte ven i nøden for fem forskellige vennepar, der er gledet fra hinanden.

Sammen med en psykolog skal Julie R. Ølgaard være vært på DR-eksperimentet "Venner igen", der vil hjælpe fem forliste vennepar med at klinke skårene.

Det oplyser public service-stationen i en programomtale.

- De bliver bogstaveligt talt lænket sammen og skal gennem en række seriøse og seriøst sjove oplevelser og udfordringer, skriver DR om programmet.

Derigennem skal de fem forhenværende vennepar lære hinanden at kende igen og arbejde på deres problemer, lyder det.

- Forsømte venskaber kan genantændes gennem tid, nærvær og nye oplevelser. Men det kræver vilje og en stor investering fra de fem vennepar, som til sidst skal tage stilling til, om de nu også vil være venner igen, skriver DR.

Julie R. Ølgaard var også for præcis 20 år siden vært på DR. Fra 2003 til 2004 bød hun velkommen til public service-stationens musik- og ungdomsprogram "Boogie".

Derudover har den i dag 42-årige Julie R. Ølgaard også været TV 2-vært på underholdningsprogrammet "Zulu Djævleræs".

Ved siden af skuespillet og værtsjobbene har Julie R. Ølgaard tidligere lavet podcasten "Jagten på en ven" sammen med kollegaen - men mestendels veninden - Neel Rønholt, som Julie R. Ølgaard sammen med Laura Christensen også har dannet N.I.P.S. med. Et akronym for Nye Impulser på Scenen, der begyndte som en teatergruppe og siden blev til en satirisk youtubekanal.

"Venner igen" har premiere på DR1 lørdag den 31. august og kan desuden ses på DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/08/2024 - 06:15

Kong Frederik lægger første sten til genopbygningen af Børsen

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Arbejdet med at genopbygge 400 år gammel børs markeres, når kongen i september lægger første del af fundament.

Det er snart fire måneder siden, at Børsen i København brød i brand, og op mod halvdelen af bygningen gik op i røg.

Siden er de nedbrændte ruiner blevet fjernet, og brandtomten ryddet.

Inden længe - 26. september - lægger kong Frederik den første sten i fundamentet under den del af Børsen, som skal genopføres.

Det fortæller Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, som ejer bygningen.

- Det var hele tiden planen at fejre Børsens 400 års jubilæum i september.

- Det holder vi fast i, og vi bruger anledningen til at markere, at vi nu går i gang med at bygge for de næste 400 år, siger Brian Mikkelsen.

Allerede kort efter branden var meldingen fra direktøren, at bygningen vil blive genopført "no matter what".

Bygningen med det ikoniske dragespir på toppen var forsikret, og finansieringen af genopbygningen er på plads.

Selv om kongen markerer begyndelsen af genopbygningen i slutningen af september, vil det ifølge Brian Mikkelsen tage "mange år", før bygningen står klar.

- Den østvendte del af bygningen, som ikke brændte, men blev skadet af røg og vand, kan nok være færdig i løbet af et års tid. Men den vestvendte del, der brændte helt ned, kommer til at tage mange flere år.

Hvor mange år vil Brian Mikkelsen ikke gætte på, men vi skal på den anden side af 2028, lyder det.

Det skønnes, at der skal bruges 800.000 mursten til genopbygningen. En del af dem renses og genbruges fra de nedbrændte ruiner.

Derudover skal der bruges mellem 500 og 800 fyrretræer som bjælker i den brændte del af bygningen.

Når Slots- og Kulturstyrelsen har godkendt arkitekttegningerne, skal opgaven med at bygge den nedbrændte del af Børsen sendes i udbud.

- Vi skal nok finde de rette til at udføre arbejdet. Mange håndværkere har allerede budt sig til.

- Den store opgave bliver at koordinere det hele. Der skal tages tusindvis af beslutninger.

- Det har vi heldigvis et helt hold, der er dedikeret til. Jeg er helt tryg ved, at vi får lavet en bygning, der står de næste 400-500 år, siger Brian Mikkelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 14/08/2024 - 10:00

FAKTA: Fire tegn på kloakproblemer

* Stiger vandet i toilettet, når du skyller ud, er det et tegn på, at vandet har problemer med at komme væk.

* Er kælderen mere fugtig, end den plejer, kan det skyldes et utæt kloakrør.

* Opstår der fugt omkring tagbrøndene, er det et tegn på stoppede tagbrønde eller tagnedløb.

* Synker jorden et sted på grunden, kan det være tegn på et sammenstyrtet kloakrør eller en utæt kloakledning.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 14/08/2024 - 10:00

Ny ordning bringer kloakken i spil ved huskøb

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Med en ny frivillig kloakeftersynsordning vil Dansk Industri Byggeri gøre det nemmere for boligkøbere at undgå at købe katten i sækken.

Drømmehuset forvandler sig hurtigt til et sandt mareridt, hvis kloakken begynder at lække, og der dukker rotter op på matriklen.

Det skrækscenarie forsøger brancheorganisationen Dansk Industri Byggeri (DI Byggeri) nu at komme til livs med en ny kloakeftersynsordning, der netop er trådt i kraft fra 1. august.

Ordningen gør det muligt for hussælgere og -købere at få udarbejdet en kloakeftersynsrapport i forbindelse med en handel.

- Vi mener, at kloakkens tilstand er mindst lige så vigtig som husets elinstallationer. En ødelagt kloak kan gøre lige så stor skade. Den kan ødelægge hele fundamentet på huset, og der kan rende rotter rundt alle mulige steder, siger Benny Gutfeld, der er formand i DI Byggeri, Kloaksektionen.

I dag er det ikke et lovkrav, at kloakken undersøges som en del af huseftersynsordningen, som indebærer, at der bliver lavet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport på huset.

Derfor risikerer du at købe katten i sækken og få en slem overraskelse fra undergrunden, når du flytter ind i dit nye hjem.

- Vi har hørt skrækhistorier, hvor hele huset har været fyldt med rotter, eller at huset er ubeboeligt på grund af af skimmelsvamp, siger Benny Gutfeld og fortsætter:

- Vi oplever også jævnligt problemer med tilstopninger af kloakken eller manglende funktion. Det går som regel ud over børnefamilier, som er flyttet ind i et hus, hvor der måske før boede et ældre ægtepar, der brugte toilettet knapt så meget, og så kan kloakken ikke følge med det nye pres.

Desværre er slidte og utætte kloakker ikke en sjældenhed herhjemme. Det siger Rolf Bekker Ravnskov. Han har en baggrund som kloakmester og er seniorkonsulent med speciale i rotter hos ingeniørrådgivningsvirksomheden Niras.

- Der er enormt mange kloakledninger på private grunde, som er i meget dårlig stand, siger han og peger på, at kloakken ofte er samme alder som huset.

- Mit hus er fra 1920, og det er min kloak også. Jeg har selvfølgelig fået den lavet. Det var det første, jeg kiggede på, da jeg købte huset, lyder det fra Rolf Bekker Ravnskov.

Som husejer er kloakken på din grund dit ansvar. Og dermed kan det i det hele taget være en god investering at få tjekket, hvordan den har det, mener Benny Gutfeld.

- Jo tidligere, man opdager problemet, jo billigere bliver det. Det er billigere at få repareret kloakken, end det er at fjerne et helt ødelagt fundament, siger han.

Den nye kloakeftersynsordning er frivillig, og derfor kan sælgeren af et hus godt modsætte sig, at du som køber hyrer en kloakmester til at undersøge, om alt ser ud, som det skal.

- I sådan en situation vil mit råd til køber være at lade være med at købe huset. For så er der et eller andet galt, siger Benny Gutfeldt.

Landets kloakmestre har siden 1. august kunnet tilmelde sig den nye frivillige kloakeftersynsordning, og huskøbere og -sælgere kan begynde at tage den i brug i slutningen af måneden.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek