14/08/2024 - 10:00
Ny ordning bringer kloakken i spil ved huskøb
Med en ny frivillig kloakeftersynsordning vil Dansk Industri Byggeri gøre det nemmere for boligkøbere at undgå at købe katten i sækken.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Drømmehuset forvandler sig hurtigt til et sandt mareridt, hvis kloakken begynder at lække, og der dukker rotter op på matriklen.
Det skrækscenarie forsøger brancheorganisationen Dansk Industri Byggeri (DI Byggeri) nu at komme til livs med en ny kloakeftersynsordning, der netop er trådt i kraft fra 1. august.
Ordningen gør det muligt for hussælgere og -købere at få udarbejdet en kloakeftersynsrapport i forbindelse med en handel.
- Vi mener, at kloakkens tilstand er mindst lige så vigtig som husets elinstallationer. En ødelagt kloak kan gøre lige så stor skade. Den kan ødelægge hele fundamentet på huset, og der kan rende rotter rundt alle mulige steder, siger Benny Gutfeld, der er formand i DI Byggeri, Kloaksektionen.
I dag er det ikke et lovkrav, at kloakken undersøges som en del af huseftersynsordningen, som indebærer, at der bliver lavet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport på huset.
Derfor risikerer du at købe katten i sækken og få en slem overraskelse fra undergrunden, når du flytter ind i dit nye hjem.
- Vi har hørt skrækhistorier, hvor hele huset har været fyldt med rotter, eller at huset er ubeboeligt på grund af af skimmelsvamp, siger Benny Gutfeld og fortsætter:
- Vi oplever også jævnligt problemer med tilstopninger af kloakken eller manglende funktion. Det går som regel ud over børnefamilier, som er flyttet ind i et hus, hvor der måske før boede et ældre ægtepar, der brugte toilettet knapt så meget, og så kan kloakken ikke følge med det nye pres.
Desværre er slidte og utætte kloakker ikke en sjældenhed herhjemme. Det siger Rolf Bekker Ravnskov. Han har en baggrund som kloakmester og er seniorkonsulent med speciale i rotter hos ingeniørrådgivningsvirksomheden Niras.
- Der er enormt mange kloakledninger på private grunde, som er i meget dårlig stand, siger han og peger på, at kloakken ofte er samme alder som huset.
- Mit hus er fra 1920, og det er min kloak også. Jeg har selvfølgelig fået den lavet. Det var det første, jeg kiggede på, da jeg købte huset, lyder det fra Rolf Bekker Ravnskov.
Som husejer er kloakken på din grund dit ansvar. Og dermed kan det i det hele taget være en god investering at få tjekket, hvordan den har det, mener Benny Gutfeld.
- Jo tidligere, man opdager problemet, jo billigere bliver det. Det er billigere at få repareret kloakken, end det er at fjerne et helt ødelagt fundament, siger han.
Den nye kloakeftersynsordning er frivillig, og derfor kan sælgeren af et hus godt modsætte sig, at du som køber hyrer en kloakmester til at undersøge, om alt ser ud, som det skal.
- I sådan en situation vil mit råd til køber være at lade være med at købe huset. For så er der et eller andet galt, siger Benny Gutfeldt.
Landets kloakmestre har siden 1. august kunnet tilmelde sig den nye frivillige kloakeftersynsordning, og huskøbere og -sælgere kan begynde at tage den i brug i slutningen af måneden.
/ritzau fokus/