Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/09/2023 - 10:58

Dobbelt så mange mænd som kvinder havde ingen lægekontakt i 2022

19,9 procent af mænd havde ikke kontakt til lægen sidste år. Men pensionsselskab har succes med onlinetilbud.

Af: /ritzau/

Langt flere mænd end kvinder havde ikke kontakt til en læge sidste år.

I 2022 havde 19,9 procent af mænd over 18 år ikke kontakt til en læge. For kvinder var det 8,5 procent.

Det viser tal for borgernes kontakt til praksissektoren fra Danmarks Statistik.

En kontakt er et besøg hos lægen eller et hjemmebesøg. Det kan også være en konsultation hos lægen eller over telefonen.

Det samme billede tegner sig hos Sampension. Her er de mandlige kunder også mindre tilbøjelige til at bruge deres sundhedsordning, siger sundhedschef Nicoline Rosenlund.

I værste fald kan det betyde, at symptomer på livstruende sygdomme opdages for sent, siger hun.

- Men det kan også have alvorlige konsekvenser, hvis man for eksempel ikke i tide opsøger hjælp for ondt i ryggen eller stress. For så kan problemerne udvikle sig til det værre, hvilket både forringer livskvaliteten og samtidig øger risikoen for længerevarende sygdom og i sidste ende førtidspension, lyder det i en skriftlig kommentar.

Men hos Danica Pension har man haft succes med online sundhedstilbud. Her har det siden 2021 været muligt at få hjælp online af en læge, psykolog eller diætist via for eksempel mobil eller computer.

Der er adgang til lægerne om aftenen og i weekenden.

Mænd står for 58 procent af alle lægekonsultationer, oplyser pensionsselskabet.

- En af grundene til, at vi i høj grad er lykkedes med at komme i kontakt med mænd med vores nye sundhedsløsninger, er, at det er simpelt og kun kræver få klik, vurderer direktør for sundhedsudvikling i Danica Pension Camilla Thind Sunesen.

/ritzau/

København, 20/09/2023 - 08:00

Lisbet Dahl: Jeg er meget blid

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den garvede revydronning Lisbet Dahl vil meget gerne undgå at være dominerende i sin rolle som medspillende instruktør, når næste års Tivolirevy skal sættes op.

Når Tivoli til næste år åbner dørene til en ny sæson, besøger en velkendt gæst den gamle have.

Tivolirevyen vender nemlig tilbage til Glassalen, og det bliver igen med revydronningen Lisbet Dahl som skuespiller og instruktør.

Tirsdag kunne hun præsentere resten af holdet på et pressemøde i Tivoli. Det består af skuespillerne Thomas Eje, Rikke Buch Bendtsen, Rikke Bilde og Mikkel Becker Hilgart samt kapelmester James Price.

- Juhu, lad os se, hvad der sker. Det er jo som at spille i lotteriet, lyder det fra Lisbet Dahl.

Hun har et overordnet mål for samarbejdet med det nye hold til revysæsonen 2024: De skal hygge sig sammen, og det vil hun sørge for i sin egenskab som instruktør.

- Jeg er meget blid. Jeg kan ikke lide at være strid, og vi skal tale pænt til hinanden, forsikrer den 75-årige revyveteran.

For de mindre garvede revyskuespillere Rikke Bilde og Mikkel Becker Hilgart er det en stor ære at stå sammen med en garvet skuespiller som Lisbet Dahl. De håber at kunne lære noget af hende.

Men revydronningen har faktisk aldrig selv haft andre skuespillere, som hun har hentet sin inspiration fra.

- Jeg har ingen forbilleder, og jeg har aldrig haft det, konstaterer Lisbet Dahl.

- Jeg har brugt min intuition. Det kommer bare til mig, og sådan er det for det meste, fortsætter hun.

Så hvor finder hun så opskriften til den gode revy?

- Det handler om hvilket emne der bliver taget fat på, og hvordan det bliver vendt og drejet, siger Lisbet Dahl.

En revy må gerne være satirisk og aktuel. Det er den bedste opskrift ifølge Lisbet Dahl. Men faktisk gør hun som sådan ikke noget særligt for at holde fingeren på pulsen.

- Det kommer helt af sig selv, lyder det kortfattet.

Når Tivolirevyen, der i år spillede for fulde huse, vender tilbage i 2024, er det trods anmeldernes lunkne modtagelse fortsat Lisbet Dahl, der skal stå bag roret som revyskudens kaptajn i rollen som instruktør.

- Det har jeg gjort mange år i Cirkusrevyen, så det er helt naturligt for mig også at gøre det her, siger Lisbet Dahl.

Tivolirevyen får premiere 6. juni 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 19/09/2023 - 17:30

Stridende parter i Hollywood-konflikt genoptager forhandlinger

Hollywood-strejke har varet over 100 dage, og konflikt er endt i hårdknude flere gange. Nu prøver parter igen.

De stridende parter i Hollywood-strejken sætter sig onsdag igen rundt om forhandlingsbordet.

Det oplyser The Writers Guild of America (WGA), der er manuskriptforfatternes fagforening, i en meddelelse til sine medlemmer.

Manuskriptforfatterne har i over 100 dage strejket i kampen for bedre arbejdsvilkår i en branche, der er udfordret af kunstig intelligens og streaming.

I slutningen af august satte Hollywood-forfatterne sig sammen med toppen fra de store streamingtjenester Disney, Netflix, Universal og Warner Bros for at gøre en ende på strejken.

Efter blot 20 minutter blev håbet om en afslutning slukket, da forfatterne udvandrede fra forhandlingerne.

På onsdag forsøger de igen, når WGA mødes med AMPTP, der er underholdningsselskabernes organisation.

AMPTP er repræsentant for over 350 amerikanske filmproducenter og -studier. De forhandler på vegne af mediegiganter som Netflix, Amazon og Disney.

- I hører nok ikke fra os de kommende dage, mens vi forhandler. Men I skal vide, at vores fokus er at komme frem til den mest fair aftale for forfattere hurtigst muligt, skriver WGA til sin medlemmer.

- I mellemtiden fortsæt med at vise jeres engagement og sammenhold ved at deltage i strejkerne, skriver WGA.

Skuespillerne sluttede sig til strejken i begyndelsen af juli.

Begge faggrupper har kæmpet for at få mere i løn. Der har også været bekymringer om studiernes brug af kunstig intelligens til at skabe manuskripter.

Både skuespillernes og manuskriptforfatternes fagforening mener, at underholdningsindustrien har ændret sig markant, i takt med at streaming er blevet dominerende.

Samtidig mener de, at deres arbejde udfordres af kunstig intelligens, hvis evner hele tiden udvikles.

Den nuværende forfatterstrejke, som omfatter omkring 11.500 manuskriptforfattere, har ført til aflysninger af nye serieafsnit, forstyrret produktionen af tv til efteråret og standset arbejdet med store Hollywood -film.

Blandt serier, der er blevet forsinket på grund af strejken, kan nævnes HBO's "The Last of Us", "Stranger Things" fra Netflix og Disneys Star Wars-serie "The Mandalorian".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/09/2023 - 08:30

FAKTA: Disse bilmærker leaser vi

Antal leasede biler efter mærke per 1. juli 2022. Tallene består både at privat- og erhvervsleasede biler.

1) Volkswagen: 28.599 biler.

2) Mercedes-Benz: 28.234 biler.

3) BMW: 21.250 biler.

4) Audi: 20.600 biler.

5) Toyota: 12.341 biler.

6) Peugeot: 11.544 biler.

7) Renault: 11.249 biler

8) Ford: 10.375 biler.

9) Volvo: 9.925 biler.

10) Skoda: 9.693 biler.

Kilde: Bilstatistik.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/09/2023 - 08:30

Flere leaser deres bil: Dette skal du være opmærksom på

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Overvejer du at hoppe med på leasingbølgen? Her får du et overblik over fordele og ulemper ved en leasingaftale.

Traditionelt set har mange danskere valgt at købe deres bil, men i løbet af de seneste år er privatleasing vokset.

Det sker, samtidig med at nye koncepter som korttidsleasing og langtidsleje vinder frem. Det viser en rapport over nøgletal fra bilbranchen for 2022 ifølge brancheorganisationen AutoBranchen Danmark.

Her fremgår det, at antallet af privatleasede biler er steget med 56,5 procent fra 2017 til 2022. Det er en stigning fra 2,6 til 3,6 procent af alle biler i Danmark.

Og den stigning kan blandt andet mærkes hos bildelings- og leasingfirmaet GoMore.

- Alene i juli i år så vi en vækst på 125 procent på leasing af biler på vores danske marked, lyder det fra Jeanette Søby, der er marketingchef for GoMore.

- Det er naturligvis positivt for os som virksomhed, men det væsentlige er, at det stiller den enkelte person økonomisk mere fleksibelt.

Og marketingchefen regner med, at tendensen fortsætter, da vi ifølge hende stadig befinder os i usikre tider, hvor man gerne vil have adgang til en bil, men ikke vil fastlåse sig ved at købe en.

Og netop den økonomiske fleksibilitet er en af fordelene ved leasing, lyder det fra forbrugerøkonom Ilyas Dogru fra bilejernes brancheorganisation FDM.

- Du kender budgettet, alt efter hvor lang en periode du vælger at lease over, og du er helt sikker på, hvad det koster fra måned til måned.

- Når bilen så skal tilbage igen, skal du heller ikke bøvle med at sælge den eller bekymre dig om et værditab, siger han.

Ifølge forbrugerøkonomen står vi midt i en brydningstid i forhold til den grønne omstilling af personbiler.

- Flere skifter til elbiler, men mange er i tvivl om værditabet af bilerne over tid, som vi blandt andet så med Teslas prisfald, fortæller Ilyas Dogru.

I januar sænkede Tesla priserne på flere modeller markant over flere omgange. Den populære Model 3 faldt eksempelvis over 90.000 kroner i pris, mens Model Y faldt mere end 100.000 kroner.

Og det har ifølge Ilyas Dogru blandt andet været medvirkende til, at leasing er blevet mere attraktivt. Her skubber bilejere i højere grad værdiusikkerheden over til leverandørerne, og bilmærkerne konkurrer på leasingmarkedet.

På den lange bane kan det godt være dyrere at lease en bil frem for at købe en.

- I branchen er tommelfingerreglen, at hvis de samlede leasingudgifter i leasingperioden er under 50 procent af bilens nypris, er det en god idé at lease, fortæller Ilyas Dogru.

Leaser du, er du dog ofte begrænset til et bestemt antal kilometer, og så kan der også være steder, du ikke må køre, skrevet ind i aftalen.

Med en bil, du har købt og betalt, har du mere frihed til at tilpasse den, som du vil, og køre derhen og lige så langt, du ønsker.

- Men samtidig hænger du også på værkstedsregningerne - og det kan godt komme som en uforudset udgift, siger Ilyas Dogru.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv