Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 02/04/2023 - 10:49

Danskernes levealder er steget mere end de fleste europæeres

De seneste to årtier er den forventede levealder i EU steget med 2,5 år. I Danmark er den steget med 4,4 år.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Danskerne har oplevet en af de største stigninger i den forventede levealder i Europa de seneste to årtier.

Det viser tal fra det europæiske statistikkontor Eurostat, som Sampension har analyseret.

Fra 2002 til 2021 er den forventede levealder i EU for en nyfødt steget med 2,5 år - fra 77,6 til 80,1 år.

I samme periode er den forventede levealder for en nyfødt i Danmark steget med 4,4 år - fra 77,1 til 81,5 år.

Blandt de 34 europæiske lande er det kun Estland, Irland, Luxembourg og Liechtenstein, som har haft en større levetidsstigning end Danmark i perioden.

- Det handler langt hen ad vejen om livsstil. Der er blandt andet færre der ryger nu end for år tilbage.

- Derudover er det danske sundhedsvæsen gået fra at have en middelmådig overlevelsesrate på kræft- og hjertesygdomme til nu at ligge i top og redde langt flere, siger Jakob Kjellberg, der er professor ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).

Kvinder lever i gennemsnit lidt længere end mænd. Men tallene fra Eurostat viser, at levealderen er steget mere blandt mænd end kvinder de seneste årtier.

Blandt danske mænd er den forventede levealder øget med 4,8 år fra 2002 til 2021. Stigningen blandt danske kvinder har været på 3,9 år.

- Kvinder lever generelt længere end mænd, og det gælder både i Danmark og i andre lande. Men mændene er i den grad ved at komme efter det.

- Og ser vi på udviklingen herhjemme, så er forskellen på mænds og kvinders levetid nu den mindste i over 60 år, siger Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

At Danmark oplever en større stigning i levealderen end andre lande, betyder ikke, at danskerne er den befolkning, der lever længst.

I Sverige og Norge lever de længere, men stigningen i den forventede levealder har ikke været lige så stor som i Danmark.

Levealderen i Sverige er steget med 3,1 år fra 80 år i 2002 til 83,1 år i 2021. I Norge har stigningen i samme periode været på 4,2 år - fra 79 til 83,2 år.

Svenskere og nordmænd lever længere end danskere, blandt andet fordi de ryger mindre, siger Jakob Kjellberg.

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse er antallet af rygere i Danmark dog faldet betydeligt. Hvor det i 1950'erne var knap halvdelen af befolkningen, der røg, er det i dag omkring 13 procent. Rygning er dog fortsat det største dræber i Danmark.

/ritzau/

København, 02/04/2023 - 08:00

Blachman: Kvamm har inspireret mig

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

X Factor-veteranen Thomas Blachman mener, at Simon Kvamms dommerdeltagelse har været med til at løfte programmet.

Det var på tide, at en som Simon Kvamm satte sig ved X Factors dommerbord og "tømte akvariet og hældte frisk energi i det".

Sådan lød det fra Thomas Blachman efter finalen i X Factor, der løb af stablen i Arena Randers fredag.

- Jeg synes, det var en skidegod sæson, fordi Simon kom, og Simon sejrede, siger den mangeårige X Factor-dommer.

Det er især Rosél, som Thomas Blachman mener, er utrolig vellykket, og derfor var det også fortjent, at gruppen løb med sejren.

- Jeg tog mig selv i at juble, da de blev råbt op, for jeg er en fair mand. Jeg vil også gerne have, at mine drenge vandt, men, at Rosél vinder, det er super velfortjent.

- Theodor kunne også sagtens vinde. Det var en rigtig god finale. Alle havde fortjent at vinde.

I løbet af fredagens finale udtrykte Thomas Blachman sin begejstring over Simon Kvamm som dommer. Og at dommerstolen havde ventet i 15 år på sangeren.

- Det fede ved Simons ting er, at han kommer i alvor, og han vil gerne bruge det til noget, lød det fra Thomas Blachman efter showet.

Thomas Blachman håber da også, at Simon Kvamm tager en tørn til ved dommerbordet.

- Det er godt for programmet, fastslog X Factor-veteranen uden at tøve.

Om Blachman selv er klar på et år mere i dommerstolen, ville han ikke løfte sløret for efter aftenens finale.

- Jeg er hvert fald blevet inspireret af Simons deltagelse i programmet, og jeg føler, at vi er flere om at bære essensen og kernen i programmet.

- Om hvad musik kan og skal. Det er vigtigt, lyder det fra Thomas Blachman.

Simon Kvamm vandt med sin gruppe, Rosél. Den nye dommer ser tilbage på programmet som "skidesjovt" og "virkelig inspirerende".

- Det har været inspirerende at lave musikfjernsyn, der virkelig prøver at sætte ambitionsniveauet højt. Og så har det været en faglig musikalsk udfordring, fortæller han.

TV 2 har allerede afsløret, at X Factor vender tilbage med en ny sæson i 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

Randers, 01/04/2023 - 08:00

Sofie Linde om X Factor-exit: Det var overvældende

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det føles både rigtigt og forkert at forlade værtsrollen på "X Factor", fortæller Sofie Linde efter fredagens finale.

Der er sat et punktum i Sofie Lindes "X Factor"-karriere for nu, da den 33-årige vært ikke fortsætter på programmet.

Derfor var fredag aftens "X Factor"-finale også den sidste for Sofie Linde efter i alt otte sæsoner.

- Det var en overvældende aften for mig. Jeg har godt kunnet mærke, at der blev sat et punktum for det her eventyr, fortæller hun.

- I det ene øjeblik føles det vanvittigt forkert, fordi jeg har lyst til at holde fast i alt det, der er godt, men jeg er også glad og stolt over, at jeg forlader programmet, mens jeg stadig synes, det er fedt.

Ifølge den afgåede vært skal man aldrig sige aldrig, når det kommer til, om hun kunne finde på at vende tilbage til programmet igen.

- Jeg lukker partout ingen døre endeligt, men min plan lige nu er at trække stikket og få ro på. Og så må jeg tage den på mavefornemmelsen og se, hvad der sker.

- Mit valg er ikke motiveret af noget, der var bedre, eller et tilbud fra en anden kanal, men at jeg kunne stoppe på toppen rent følelsesmæssigt, fortæller hun.

Hun kommer dog til at savne programmet rigtig meget, fortæller hun.

- Der er den lille pige i maven, der bare vil holde fast i den her pigedrøm, det jo var for mig.

- Jeg er blevet voksen i det her program og har fået mine to børn, mens jeg lavede det her.

Sofie Linde vil især huske fredagens finale som noget specielt, men en anden episode har også en solid plads i hendes hukommelse.

- Jeg husker også min første aften, hvor jeg går ud på scenen for første gang. Jeg blev blæst helt bagover af publikum og tænkte: "Hvad er det her for noget?"

- Folk tog programmet meget alvorligt, hvilket også er det, der har gjort det sjovt.

Men der har også været elementer, der har været hårdt at have med at gøre.

- Rigtig mange ser "X Factor", og rigtig mange har en holdning til det, hvad end det er om mig, mit tøj, deltagerne, dommerne. Både når jeg har været i kiosken eller til familiefødselsdage.

- Men det er også samtidig helt vildt fedt, at folk har holdninger til programmet, så på den måde har det også været meget dynamisk gennem årene.

Sofie Linde fik en stor overraskelse på scenen under aftenens show af flere af sæsonens deltagere, som sang en farvelsang til værten.

Desuden kørte der videohilsner på storskærmen, hvor flere tidligere "X Factor"-dommere - blandt andre Remee, Sanne Salomonsen, Ankerstjerne og Oh Land takkede den afgående vært.

- Det var kæmpe stort, og det kom meget bag på mig. Det er noget, jeg aldrig vil glemme, siger hun.

Sofie Linde har siden 2016 holdt styr på deltagere og dommere, og værtstjansen har kun været afbrudt af en kort barselsperiode.

Det blev Rosél, der løb med sejren i Arena Randers til årets "X Factor"-finale.

Gruppen har haft Simon Kvamm som dommer. Det var Simon Kvamms debut ved "X Factor"-dommerbordet og derfor også første gang, at en af hans deltagere vandt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/04/2023 - 10:00

FAKTA: Gode råd til at styre økonomien

* Spar penge ved at sænke dine udgifter. Det kan du for eksempel gøre ved at lave en indkøbsliste og holde dig til den, når du køber ind.

* Stop med at øge din gæld ved at låne flere penge. Hvis du har et kreditkort, kan det være, at du skal skifte til et hævekort, så du ikke kan hæve flere penge, end du har på kontoen.

* Sørg for at dit skattekort er korrekt, så du hverken betaler for meget eller for lidt i skat. Du kan kontakte Skattestyrelsen, hvis du har brug for hjælp.

* Lav et budget. Du kan finde en gratis skabelon på raadtilpenge.dk, som Finanstilsynet står bag.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/04/2023 - 10:00

Få bedre styr på økonomien med overblik og et godt budget

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det er blevet dyrere at være dansker i de seneste måneder, men der er flere veje til, at du kan få bedre overblik over din egen økonomi.

Hvis du mangler et fuldt overblik over din gæld, eller du gerne vil afvikle gælden mere effektivt, kan du komme langt med et par gode råd.

Det er ikke sikkert, at privatøkonomien i disse dyre tider tillader en hurtigere afvikling. Men det er stadig godt at få og bevare overblikket over eventuel gæld.

Flere steder i landet er det muligt at få gratis hjælp til at få bedre styr på sin økonomi.

June Crondahl er leder af økonomi- og gældsrådgivningen under KFUM's sociale arbejde.

Hun peger på, at det ofte ikke er muligt at afdrage meget på gæld, hvis man lever af offentlige ydelser som for eksempel folkepension.

Men hun anbefaler stadig, at du prøver at få et overblik.

- Det første, man skal gøre, er at finde ud af, hvilke kreditorer man har, hvor meget man skylder, og hvad rentesatserne er, siger hun og tilføjer:

- Og så skal man have lavet et godt og holdbart budget. Det skal tage højde for, at der er indtægter og udgifter, som ikke kommer hver måned.

Børne- og ungeydelsen kommer for eksempel en gang i kvartalet. Og el bliver typisk opkrævet som en kvartalsregning.

- Når man har lavet budgettet, vil man kunne se, hvorfor man har flere penge nogle måneder, siger June Crondahl.

Du kommer typisk igennem årets dyrere måneder ved at lægge penge til side i de måneder, hvor der ikke er så mange udgifter.

Når du har fået overblikket over din gæld, kan du overveje, hvordan du kan betale dine kreditorer.

- Har man et lille beløb til at afvikle sin gæld, kan det være, at det ikke giver mening at give alle kreditorerne et mindre beløb om måneden, siger June Crondahl og forklarer:

- Det kan være bedre at afvikle mindre lån først, så antallet af kreditorer bliver mindre.

Det kan nemlig gøre noget godt for fornemmelsen i maven og motivationen til at fortsætte med at afvikle sin gæld.

Hvis du foretrækker at nedbringe din gæld så meget som muligt, skal du fokusere på at afvikle den gæld, som er dyrest at have i længden.

Det kan godt virke grænseoverskridende, men det er oftest en god idé at tage en dialog med en kreditor og aftale, hvordan gælden skal afvikles.

- Min erfaring er, at man kommer længst med åbenhed og ærlighed. Man skal undgå at lave aftaler, som man ikke kan holde i længden, siger hun.

Forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby peger på, at det ikke nødvendigvis altid er den bedste løsning at afvikle al gæld hurtigst muligt.

- Det kan godt lyde lidt kontroversielt, men hvis man kun har billig gæld som realkreditlån, bør man overveje, om det ikke giver bedre mening at spare mere op i pension og udnytte de skattefordele, der er, siger hun.

- Man kan godt vælge at betale hele sit realkreditlån ud, men hvis det betyder, at man ikke får sparet nok op i pension, kan man risikere, at der ikke er råd til at blive boende som pensionist.

En afgørende faktor er, hvor stor gælden er i forhold til boligens værdi, altså hvor høj belåningsgraden er i boligen.

- Vi ser sommetider, at nogle bankkunder ikke har indbetalt nok til deres pension til at kunne opretholde deres levestandard, selv om de har haft høje lønninger, siger Ida Marie Moesby.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv