København, 02/04/2023 - 10:00
Få bedre styr på økonomien med overblik og et godt budget
Det er blevet dyrere at være dansker i de seneste måneder, men der er flere veje til, at du kan få bedre overblik over din egen økonomi.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Hvis du mangler et fuldt overblik over din gæld, eller du gerne vil afvikle gælden mere effektivt, kan du komme langt med et par gode råd.
Det er ikke sikkert, at privatøkonomien i disse dyre tider tillader en hurtigere afvikling. Men det er stadig godt at få og bevare overblikket over eventuel gæld.
Flere steder i landet er det muligt at få gratis hjælp til at få bedre styr på sin økonomi.
June Crondahl er leder af økonomi- og gældsrådgivningen under KFUM's sociale arbejde.
Hun peger på, at det ofte ikke er muligt at afdrage meget på gæld, hvis man lever af offentlige ydelser som for eksempel folkepension.
Men hun anbefaler stadig, at du prøver at få et overblik.
- Det første, man skal gøre, er at finde ud af, hvilke kreditorer man har, hvor meget man skylder, og hvad rentesatserne er, siger hun og tilføjer:
- Og så skal man have lavet et godt og holdbart budget. Det skal tage højde for, at der er indtægter og udgifter, som ikke kommer hver måned.
Børne- og ungeydelsen kommer for eksempel en gang i kvartalet. Og el bliver typisk opkrævet som en kvartalsregning.
- Når man har lavet budgettet, vil man kunne se, hvorfor man har flere penge nogle måneder, siger June Crondahl.
Du kommer typisk igennem årets dyrere måneder ved at lægge penge til side i de måneder, hvor der ikke er så mange udgifter.
Når du har fået overblikket over din gæld, kan du overveje, hvordan du kan betale dine kreditorer.
- Har man et lille beløb til at afvikle sin gæld, kan det være, at det ikke giver mening at give alle kreditorerne et mindre beløb om måneden, siger June Crondahl og forklarer:
- Det kan være bedre at afvikle mindre lån først, så antallet af kreditorer bliver mindre.
Det kan nemlig gøre noget godt for fornemmelsen i maven og motivationen til at fortsætte med at afvikle sin gæld.
Hvis du foretrækker at nedbringe din gæld så meget som muligt, skal du fokusere på at afvikle den gæld, som er dyrest at have i længden.
Det kan godt virke grænseoverskridende, men det er oftest en god idé at tage en dialog med en kreditor og aftale, hvordan gælden skal afvikles.
- Min erfaring er, at man kommer længst med åbenhed og ærlighed. Man skal undgå at lave aftaler, som man ikke kan holde i længden, siger hun.
Forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby peger på, at det ikke nødvendigvis altid er den bedste løsning at afvikle al gæld hurtigst muligt.
- Det kan godt lyde lidt kontroversielt, men hvis man kun har billig gæld som realkreditlån, bør man overveje, om det ikke giver bedre mening at spare mere op i pension og udnytte de skattefordele, der er, siger hun.
- Man kan godt vælge at betale hele sit realkreditlån ud, men hvis det betyder, at man ikke får sparet nok op i pension, kan man risikere, at der ikke er råd til at blive boende som pensionist.
En afgørende faktor er, hvor stor gælden er i forhold til boligens værdi, altså hvor høj belåningsgraden er i boligen.
- Vi ser sommetider, at nogle bankkunder ikke har indbetalt nok til deres pension til at kunne opretholde deres levestandard, selv om de har haft høje lønninger, siger Ida Marie Moesby.
/ritzau fokus/