Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/02/2023 - 10:58

Danske Patienter om akutplan: Man skal kunne forstå hvad der bliver sagt

Regeringen og Danske Regioner har torsdag fremlagt akutplan, der skal nedbringe ventetid på hospitalerne.

Af: /ritzau/

Den akutplan, regeringen og Danske Regioner torsdag formiddag har præsenteret, bliver overordnet godt modtaget hos Danske Patienter, der er en paraplyorganisation for patientforeninger og pårørendeforeninger i Danmark.

Vicedirektør i Danske Patienter, Annette Wandel, kalder planen både god og nødvendig.

- Det er en god og nødvendig plan for at få igangsat nogle tiltag, der kan hjælpe de mange patienter, som venter på at få behandling i dag, siger hun.

I aftalen, hvor der er afsat to milliarder kroner frem til 2024, er der flere initiativer, der skal sørge for netop det.

Blandt andet skal sprogkravet til sygeplejersker fra tredjelande lempes. Og det er et af de elementer i aftalen, hvor Danske Patienter godt kan have en bekymring, fortæller Annette Wandel.

Det kan betyde, at man lokalt skal lave sprogvurdering, og det kan skabe en stor forskel på, hvordan det bliver vurderet. Og det kan skabe usikkerhed.

- Kommunikation, altså det, at man kan forstår, hvad der bliver sagt og kan udtrykke sig, det er et kerneelement i patientsikkerhed. Så der kan vi godt være bekymrede.

- Og derfor er det vigtigt, at man følger op, så der ikke sker en kvalitetsbrist her. For vi er helt med på, at det er nødvendigt at skrue tempoet op i forhold til at få udenlandske læger ind. Vi har brug for dem, siger hun.

Sprogkravet for sygeplejersker fra tredjelande skal ensrettes med sprogkravene for sundhedspersoner fra EU- og EØS-lande. EØS-landene er Norge, Island og Liechtenstein.

Det betyder, at der ikke længere skal være lovkrav om at bestå en danskprøve inden en eventuel evalueringsansættelse.

En evalueringsansættelse er en ansættelse på minimum seks måneder på fuld tid. I den periode kan eksempelvis et sygehus vurdere den ansattes kompetencer og kommunikative evner.

Desuden vil regeringen fremsætte lovforslag om midlertidigt at forlænge retten til udvidet frit sygehusvalg til behandling i somatikken fra 30 til 60 dage.

Det skal give lægerne mulighed for at prioritere de mest syge patienter først.

/ritzau/

København, 23/02/2023 - 09:26

DR-vært stopper på populært program

Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Torsdag aften er det sidste gang, at man kan se Ulla Essendrop som vært på "Aftenshowet".

Efter otte år som vært på "Aftenshowet" stopper Ulla Essendrop på det populære program.

Det oplyser DR-profilen i et opslag på Instagram.

- Tak for det hele til verdens bedste kolleger både på og uden for skærmen, skriver Ulla Essendrop i opslaget og fortsætter:

- Den redaktion, der står bag "Aftenshowet", er den mest rummelige, kærlige, kreative og hårdtarbejdende flok, man kan ønske sig, lyder det fra hende.

Ulla Essendrop sender også en stor tak til sine nuværende medværter, Mette Bluhme Rieck, Mark Stokholm, Kristian Ring-Hansen Holt og Nola Grace Gaardmand, som hun på skift har delt værtstjansen med.

- I har været sublime sidekammerater. Tak for de største grin og det altid stærke, lærerige og kærlige samarbejde - og tak for, at vi altid har haft hinandens ryg, lyder det fra Ulla Essendrop.

Torsdag aften er det sidste gang, at man kan se Ulla Essendrop på skærmen i "Aftenshowet".

Om det også er en afsked med værtsjobbene på DR, nævner hun ikke noget om. Ej heller, hvad hun skal lave fremadrettet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/02/2023 - 04:08

Anmeldere kalder ny Bille August-film stiv og overfortalt

Det er et delt anmelderkorps, som har set Bille Augusts nye film. De fleste er lunkne, mens én er positiv.

Den nye Bille August-film "Kysset", der har premiere i danske biografer torsdag, bliver generelt set mødt med skuffelse hos de danske anmeldere.

Filmen er en fortolkning af den østrigske forfatter Stefan Zweigs meget roste roman "Utålmodige hjerter" fra 1939.

Men ifølge anmelderne får den danske oscarstatuette- og guldpalmevinder aldrig rigtigt fortællingen til at leve.

Mest kritisk er Politiken, der giver to ud af seks hjerter og beskriver "Kysset" som et "stift, overfortalt og steriliseret melodrama".

August har igennem karrieren baseret en række af sine film på bøger, og anmelder Joakim Grundahl beskylder August for at være "en klinisk kurator i litteraturhistorien".

- August koger ned og destillerer til soap. Med "Kysset" rammer hans deroute gennem tre årtier endeligt bunden, skriver Grundahl.

Også Soundvenues anmelder, Henrik Reinberg Simonsen, hæfter sig ved Augusts mange film baseret på romaner og mener, at instruktøren "muligvis" er ved "at filmatisere hele sin bogreol".

Han har dog svært ved at sætte "fingeren på, hvor det egentlig er, der mangler noget".

- Alt er klippet, iscenesat og klædt på, så det fungerer. Alligevel er der en korsetagtig stivhed, skriver Soundvenue og giver tre ud af seks stjerner.

Begivenhederne i "Kysset" tager fart i 1914 og drejer sig om den unge løjtnant Anton Abildgaard og hans forhold til kvinden Edith, som er lam.

Abildgaard spilles af Esben Smed, som får fine ord med på vejen af Informations Christian Monggaard, der kalder Smed "god og troværdig".

Dog mener Monggaard, at Smed mangler "lidt af den latente, følelsesmæssige vildskab, som skuespilleren viste i sin forrige film med August, 'Lykke-Per'".

Information giver ikke stjerner til filmen, men er mere positiv end Soundvenue og Politiken.

Mest positiv er Ekstra Bladet, som skiller sig ud med en anmeldelse på fem ud af seks stjerner.

- Det er klassisk Bille-tematik. Længsel og hvide løgne. Stolthed og selvbedrag. Skruet sammen med psykologisk raffinement og historisk præcision i scenario og sprogtone, skriver anmelder Rene Fredensborg.

Jyllands-Posten giver tre ud af seks stjerner og skriver, at filmen "trods relevante" tematikker aldrig for alvor "bliver nærværende".

Med på rollelisten er også Rosalinde Mynster og David Dencik.

Bille August modtog i 1989 en oscarstatuette for Bedste Internationale film for "Pelle Erobreren".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/02/2023 - 10:00

FAKTA: Opsigelse af forsikring

* Hvis du skifter til et andet forsikringsselskab eller opsiger en forsikring til det normale udløb, der kaldes hovedforfald, er det uden gebyr. Hovedforfald er årsdagen for din forsikring, hvor den skal fornyes.

* Hvis du vil have en kortere opsigelse, koster det et gebyr. Har du haft din forsikring i mere end et år, er gebyret typisk på omkring 60 kroner.

* Det er noget dyrere at opsige en forsikring, som du har haft i mindre end et år.

Kilder: Forsikring & Pension og forbrug.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 23/02/2023 - 10:00

Gennemgå dine forsikringer hvert år: Der kan være penge at spare

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Hvis du vil sikre dig, at du har den bedste dækning til den laveste pris, anbefaler en forbrugerøkonom, at du gennemgår dine forsikringer en gang om året.

Ligesom mange andre danskere betaler din husstand nok også for både indbo-, bil- og rejseforsikring. Og det kan mærkes på pengepungen, når regningerne skal betales.

Men der kan faktisk være penge at spare, hvis du sørger for at gennemgå dine forsikringer med jævne mellemrum.

Sådan lyder anbefalingen fra Ilyas Dogru, der er forbrugerøkonom i FDM.

- Det går godt for forsikringsselskaberne for tiden, og hvis man som forbruger vil være en del af den fest, er man nødt til selv at gøre noget aktivt, siger han og tilføjer:

- Jeg har set forsikringspriser på Tesla Model Y, der svinger fra 6000 til 18.000 kroner årligt for den samme person.

Han anbefaler, at du en gang om året gennemgår dine forsikringer for at være sikker på, at du betaler den bedste pris.

- En bilforsikring er faktisk et meget ens produkt hos forsikringsselskaberne. Derfor kan man med fordel gå efter prisen, siger Ilyas Dogru.

Med indboforsikringen skal man dog lige sikre sig, at ens forsikringsbehov fortsat er tilstrækkeligt dækket.

Han peger på, at forsikringsselskaberne typisk også giver samlerabat, hvis man har flere forsikringer i samme selskab. Men samlerabat er ikke ensbetydende med, at du får den lavest mulige pris.

Hvis du vælger at samle dem, skal du være opmærksom på, at anmeldte skader på en af dine forsikringer godt kan påvirke prisen på en anden forsikring.

En ridse i lakken på din kaskoforsikring kan altså øge prisen på din indboforsikring. Det fremgik af en undersøgelse fra Finanstilsynet i 2022.

- Som forsikringstager skal man vænne sig til at presse sit forsikringsselskab, hvis man vil spare penge. Og man kan stå stærkere i forhandlingen ved at indhente tilbud fra andre forsikringsselskaber, siger Ilyas Dogru.

Han anbefaler, at du sammenligner priserne på forsikringsguiden.dk, som Forsikring & Pension og Forbrugerrådet Tænk står bag.

- Du kan få et hurtigt overblik over de vejledende priser, og du kan så vælge top tre og ringe til dem for at spørge, hvad deres bedste pris er, siger han og tilføjer:

- De sidder klar på telefonerne og er sultne efter kunder.

Og du kan roligt skifte forsikringsselskab, hvis du finder en bedre pris. Du vil nemlig ikke ende i en situation, hvor du står uden en forsikring, så længe du husker at betale dine regninger rettidigt.

Hvis du er i tvivl om, hvilke forsikringer der passer bedst til din husstand, kan du også bruge forsikringsguiden.dk til at teste dit behov.

Det forklarer forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen Anne Garde Slothuus.

- Man vil opleve på forsikringsguiden.dk, at priser og dækning er opdaterede, så de passer med, hvad forsikringsselskaberne oplyser på deres egne hjemmesider, siger hun og tilføjer:

- Men det betyder ikke, at man ikke kan kontakte selskaberne og bede om et tilbud. Det kan man altid gøre.

På din indboforsikring anbefaler hun, at du er ekstra opmærksom på forsikringssummen - altså den samlede værdi af dit indbo.

Det er nemlig både en dårlig idé at betale for en for lav og en for høj forsikringssum. En for lav påvirker dækningen af anmeldte skader, og en for høj sum er spildte penge.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv