Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Dubai, 08/12/2023 - 10:55

Dansk SailGP-båd øjner chancen for at slutte året i top

Årets sidste SailGP-stævne afvikles i denne weekend i Dubai, og den danske båd jagter en topplacering.

Josh Edelson/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Godt halvvejs inde i den fjerde sæson af SailGP er den danske båd tæt på førstepladsen.

Og inden weekendens sejladser i Dubai er målet at komme endnu tættere på den førende australske båd.

Efter de fem første grandprixer fører Australien med 43 point, mens Danmark er noteret for 36 point. USA, Spanien og Storbritannien følger efter med 32 point i det tætte topfelt.

Den danske kaptajn Nicolai Sehested vil slutte året af med en god præstation i sæsonens sjette grandprix. Næste år skal der dystes på vandet i yderligere syv grandprixer.

- Det er selvfølgelig en lang sæson, men vi er meget tilfredse med, hvor vi befinder os lige nu, siger Nicolai Sehested.

- Den store test er, om vi kan holde det kørende gennem Dubai og ind i de næste par events. Det handler udelukkende om at være blandt de tre bedste ved sæsonens slutning, siger han.

Australien er på papiret svækket til årets sidste dyst, da holdet er uden Tom Slingsby. Kaptajnen er på barsel og derfor ikke med i Dubai. I stedet skal australierne have USA's tidligere kaptajn Jimmy Spithill ved roret.

Nicolai Sehested regner ikke med, at udskiftningen vil påvirke australiernes præstation negativt.

- Det er ikke en dårlig stedfortræder. Jimmy har sejlet i disse både i årevis og viser gang på gang, at han er blandt de bedste. Han vandt sin sidste event i Cadiz, og han vil gøre sit for at understrege sine evner.

- Det bliver interessant at se, om australierne ændrer deres stil, men jeg forventer ikke et stort fald i præstationen, lyder det fra Nicolai Sehested.

I de første tre sæsoner af SailGP er det ikke lykkedes Danmark at ende på podiet for sæsonen.

Sidste år endte det med en samlet dansk sjetteplads. En samlet podieplacering er det danske mål i sejlsportens svar på Formel 1.

/ritzau/

København, 08/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Kasper Leisner

* Kasper Leisner blev uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 2002.

* Han har spillet med i flere tv-serier, blandt andet "Kastanjemanden" og "Den som dræber - Fanget af mørket".

* Derudover har han haft roller i flere film og kortfilm.

* Skuespilleren har flere teaterforestillinger i bogen, herunder "Toves værelse" på Folketeateret og "Charlie & chokoladefabrikken" på Østre Gasværk Teater.

Kilde: allthatmanagement.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 08/12/2023 - 08:00

Tinka-stjerne: Et særligt stykke julepynt har stor værdi

Når juletræet bliver båret ind, så er julekuglen fra skuespilleren Kasper Leisners farmor altid at finde på træet. Også selv om den er gået itu.

Et stykke julepynt med en helt særlig betydning bliver fundet frem, når Kasper Leisner skal pynte sit juletræ.

Den 48-årige skuespiller elsker julens traditioner, og det er vigtigt for ham, at ingen af dem bliver sprunget over.

Kasper Leisner har siden 2017 været en del af mange danskers jul, da han har lagt stemme til fortælleren i TV 2's julekalendere om nissen Tinka.

Fra den 21. november næste år er skuespilleren en del af musicalopsætningen af julekalenderen, "Tinkas juleeventyr", i Tivoli i København, hvor han skal spille nissernes konge, Gobbe, og nissen Storm på scenen i Glassalen.

Her deler Kasper Leisner nogle af sine tanker om julens traditioner, og hvad der har særlig betydning for ham.

Hvad er en rigtig jul for dig?

- Det er ret traditionelt. Jeg prøver at bære de ting videre, som jeg havde i min barndom, og som man gjorde i mine bedsteforældres hjem.

- For eksempel det med at tænde lyset på træet. Det er ikke noget, man bare gør. Man slukker alt andet lys og venter, så tænder man træet og træder ind i rummet samlet, siger skuespilleren og fortsætter:

- Jeg kan godt lide de ting, som sætter tempoet lidt ned.

Er det noget, som du tænker, at dine børn tager med sig?

- Jeg tror, at når mine børn bliver voksne, så bærer de nogle af de ting med sig videre. At de tænker tilbage på, at det var specielt hyggeligt, at vores far insisterede på for eksempel at synge sange.

- Og hvis de ikke gør, nå ja, så prøvede jeg i hvert fald.

Hvad er din mest mislykkede jul?

- Jeg kan huske et år, hvor jeg skulle flytte tæppet under juletræet, efter at pynten var kommet på. Der rasler alt julepynten ned, også en julekugle, som jeg har arvet af min farmor, og som har stor betydning for mig, fortæller Kasper Leisner.

- Jeg hænger den dog troligt på hvert år, selv om den er gået fuldstændig i stykker.

Hvilke julesange betyder noget for dig?

- "Juletræet med sin pynt" er en af dem, jeg elsker allermest.

- Det er ikke så meget det kristelige og kirkelige element, der fanger, men mere de følelsesladede ting, der fortæller om relationen mellem mennesker eller livet og døden.

- Jeg synes, at mange af de gamle julesange repræsenterer, at der ikke har været overflod af penge, og hvor der for eksempel ikke er fokus på masser af gaver, men mere maden.

Hvordan trækker du det med ind i din egen jul?

- Hvert år prøver jeg at sige, at det ikke bliver nogle dyre gaver. Alligevel forbarmer jeg mig, når jeg står i en butik, selv om jeg godt ved, at jeg måske ikke burde bruge pengene.

- Jeg kan godt lide selv at købe gaver til folk og se dem blive begejstret.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 08/12/2023 - 11:00

FAKTA: Ti bakteriefyldte ting i hjemmet

* Køkkensvampen.

* Køkkenvasken.

* Tandbørsteholderen.

* Dit kæledyrs madskål.

* Kaffemaskinen.

* Håndtag til vandhaner.

* Dit kæledyrs legetøj.

* Køkkenbordet.

* Komfurknapperne.

* Skærebræt.

Kilde: rapport fra NSF - The Public Health and Safety Organization.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 08/12/2023 - 11:00

Dine handsker kan være klammere end et toiletbræt

Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

Der kan ophobe sig store bakteriemængder i dine handsker, men du behøver ikke nødvendigvis at være nervøs, lyder det fra ekspert.

Dine luffer og vanter, som holder hænderne varme i det kolde vejr, kan være propfyldte med bakterier.

Det viser en undersøgelse som hygiejnevirksomheden Initial har lavet på en række handsker fra Storbritannien.

Virksomheden har undersøgt handsker med en såkaldt ATP-test, der måler antallet af mikroorganismer på en overflade.

- Handskerne i testen var meget uhygiejniske. Og det er nok ikke alle, der tænker på, at man har bakterierne på sine fingre, når man tager handskerne på, siger Maria Brix Balle, der er biolog hos Initial.

I undersøgelsen betegnes en overflade som ren, hvis antallet af enheder er mindre end 200. Er antallet mellem 200 og 500, er renheden middelmådig, mens den kategoriseres som beskidt, hvis antallet af enheder er over 500.

Resultaterne viser, at de testede handsker har et niveau på 1040 enheder, mens et toiletbræt typisk har 200 enheder.

Infektioner spredes typisk via hænderne, og derfor er rene hænder det vigtigste værktøj til at undgå forkølelse og sygdom særligt i de kolde måneder, påpeger biolog Maria Brix Balle.

- Du kan både gøre dig selv syg, når du gnider hænderne i øjnene eller rører dig andre steder i ansigtet, men du kan også overføre smitte til andre ved at sætte bakterier på eksempelvis håndtag, siger hun.

Derfor lyder opfordringen fra biologen, at du husker at vaske hænder jævnligt og smider handskerne i vaskemaskinen en gang i mellem, hvis de kan tåle det.

Men blot fordi der kan ophobe sig mange bakterier i handsker, skal du ikke nødvendigvis være nervøs, lyder det fra en bakterieekspert.

- Vi har så mange bakterier på vores hænder og på huden. Nogle bakterier er gode, mens andre er mindre gode, forklarer Thomas Bjarnsholt, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.

- Eksempelvis har vi en bakterie, som blandt andet skal være på huden for at opretholde et godt miljø på vores hud, tilføjer han.

Professoren peger på, at hvis der virkelig er ved at gro noget farligt i dine vanter, så vil de højst sandsynligt begynde at lugte.

- Jeg vil dog sige, at hvis du eksempelvis arbejder som slagter eller sygehusansat og har rørt ved noget, der er kontamineret, skal du måske ikke lige stikke hænderne ned i vanterne, siger Thomas Bjarnsholt.

Det er ikke kun i dine vanter, at der kan være grobund for bakterier.

En undersøgelse fra den amerikanske hygiejneorganisation NSF International kortlagde i 2011, hvor der er flest bakterier i det private hjem.

Her testede man blandt andet flere hjem for colibakterier, som kan stamme fra afføring.

Undersøgelsen viste, at mere end 75 procent af de testede grydesvampe indeholdt bakterietypen, mens det samme gjorde sig gældende for næsten halvdelen af køkkenvaskene.

Det står dermed værre til end på badeværelset, hvor de steder, man fandt flest colibakterier, var i 27 procent af tandbørsteholderne og 9 procent af vandhanehåndtagene.

Derudover var hundens madskål også en bakteriebombe, mens der også var bakterieophobninger i kaffemaskinen.

/ritzau fokus

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv