København, 08/12/2023 - 11:00
Dine handsker kan være klammere end et toiletbræt
Der kan ophobe sig store bakteriemængder i dine handsker, men du behøver ikke nødvendigvis at være nervøs, lyder det fra ekspert.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Dine luffer og vanter, som holder hænderne varme i det kolde vejr, kan være propfyldte med bakterier.
Det viser en undersøgelse som hygiejnevirksomheden Initial har lavet på en række handsker fra Storbritannien.
Virksomheden har undersøgt handsker med en såkaldt ATP-test, der måler antallet af mikroorganismer på en overflade.
- Handskerne i testen var meget uhygiejniske. Og det er nok ikke alle, der tænker på, at man har bakterierne på sine fingre, når man tager handskerne på, siger Maria Brix Balle, der er biolog hos Initial.
I undersøgelsen betegnes en overflade som ren, hvis antallet af enheder er mindre end 200. Er antallet mellem 200 og 500, er renheden middelmådig, mens den kategoriseres som beskidt, hvis antallet af enheder er over 500.
Resultaterne viser, at de testede handsker har et niveau på 1040 enheder, mens et toiletbræt typisk har 200 enheder.
Infektioner spredes typisk via hænderne, og derfor er rene hænder det vigtigste værktøj til at undgå forkølelse og sygdom særligt i de kolde måneder, påpeger biolog Maria Brix Balle.
- Du kan både gøre dig selv syg, når du gnider hænderne i øjnene eller rører dig andre steder i ansigtet, men du kan også overføre smitte til andre ved at sætte bakterier på eksempelvis håndtag, siger hun.
Derfor lyder opfordringen fra biologen, at du husker at vaske hænder jævnligt og smider handskerne i vaskemaskinen en gang i mellem, hvis de kan tåle det.
Men blot fordi der kan ophobe sig mange bakterier i handsker, skal du ikke nødvendigvis være nervøs, lyder det fra en bakterieekspert.
- Vi har så mange bakterier på vores hænder og på huden. Nogle bakterier er gode, mens andre er mindre gode, forklarer Thomas Bjarnsholt, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.
- Eksempelvis har vi en bakterie, som blandt andet skal være på huden for at opretholde et godt miljø på vores hud, tilføjer han.
Professoren peger på, at hvis der virkelig er ved at gro noget farligt i dine vanter, så vil de højst sandsynligt begynde at lugte.
- Jeg vil dog sige, at hvis du eksempelvis arbejder som slagter eller sygehusansat og har rørt ved noget, der er kontamineret, skal du måske ikke lige stikke hænderne ned i vanterne, siger Thomas Bjarnsholt.
Det er ikke kun i dine vanter, at der kan være grobund for bakterier.
En undersøgelse fra den amerikanske hygiejneorganisation NSF International kortlagde i 2011, hvor der er flest bakterier i det private hjem.
Her testede man blandt andet flere hjem for colibakterier, som kan stamme fra afføring.
Undersøgelsen viste, at mere end 75 procent af de testede grydesvampe indeholdt bakterietypen, mens det samme gjorde sig gældende for næsten halvdelen af køkkenvaskene.
Det står dermed værre til end på badeværelset, hvor de steder, man fandt flest colibakterier, var i 27 procent af tandbørsteholderne og 9 procent af vandhanehåndtagene.
Derudover var hundens madskål også en bakteriebombe, mens der også var bakterieophobninger i kaffemaskinen.
/ritzau fokus