Køber du mindre, får du ikke blot flere penge på kontoen, men også mere luft i livet.
Den overbevisning abonnerer Jane Ibsen Piper på. For ti år siden besluttede hun sig for ikke at købe mere nyt tøj.
Udfordringen ledte til en omvæltende livsstilsændring, hvor alt unødvendigt forbrug blev skåret fra med det mål at frigive tid og ressourcer til det, der er vigtigt for hende og resten af familien.
- Jo mere, jeg fjernede, jo nemmere blev det at køre vores hjem. For jo færre ting, vi har, jo mindre tid bruger vi på at rydde op, og der kommer på den måde en mere let energi i huset, fortæller Jane Ibsen Piper, der står bag flere bøger om hverdagsøkonomi.
Derudover deler hun løbende gode spareråd i facebookgruppen "Minimalisme og købestop" samt instagramprofilen "Project Handmade", der har over 40.000 følgere.
Hendes første råd til dig, der gerne vil afprøve et købestop, er, at du gør op med dig selv, hvorfor du ønsker det.
- Tænk over: "Hvorfor vil jeg gerne spare penge? Er det, fordi jeg gerne vil være gældfri. Er det, fordi jeg gerne vil ændre karriere?". Der skal være en stærk forankring i, hvorfor du gør det, så du er motiveret, siger Jane Ibsen Piper.
Når du har din forankring på plads, kan du begynde at udfordre dig selv og din pengepung.
Bestem dig for en vis periode, hvor du vil holde en købepause på for eksempel tøj. Åbn så skabet, og brug noget tid på at finde ud af, hvad du rent faktisk har på bøjlerne.
- Jeg har kørt et initiativ, der hedder kram klædeskabet, som appellerer til, at vi i stedet for at fylde nyt i klædeskabet tager en pause og prøver bare at bruge det, vi allerede har.
Gennemgå dit tøj, og overvej, om det kan bruges på nye måder. Skal noget af det sys om eller lægges op.
- Den kreative muskel kommer i spil. Når du ikke kan gå ud og købe nyt, bliver du tvunget til at tænke over, hvad du kan gøre i stedet for.
Det handler om at skære garderoben ned til at bestå af udelukkende yndlingstøj, som du med glæde bruger igen og igen.
- Jeg sørger for at holde det pænt. En syning, der går op, skal bare fikses med det samme. Der skal være en følelse af, at det bare spiller, siger Jane Ibsen Piper og uddyber:
- Det skal ikke føles usselt. Så forsvinder hele pointen. Du skal åbne skabet og se tøj, som du har lyst til at tage på, og som du holder ved lige.
Hun bruger derfor hellere penge på at få tilrettet yndlingsbukserne hos en skrædder end at købe et par nye.
- Hvis det sidder dårligt, så få det rettet til og ellers afsted med det til genbrug.
I begyndelsen af dit købestop bør du dog være beredt på, at du skal igennem en proces, hvor du skal øve dig i at modstå fristelser, understreger Jane Ibsen Piper.
- De første par udsalg var svære for mig. Der var januarudsalg og sommerudsalg, og jeg fik nyhedsbreve i indbakken med gode tilbud, som fik mig til at føle, at jeg gik glip af noget. Det skulle jeg lige over, siger hun og fortsætter:
- Nu har jeg ingen idé om, hvornår der er udsalg, eller hvad der er moderne. Jeg er hoppet af det hamsterhjul, og det er den største glæde for mig at have ro i stedet for hele tiden at jagte et eller andet nyt.
Og Jane Ibsen Piper Ibsen ryster altid på hovedet, når hun bliver spurgt, om ikke hun savner at forkæle sig selv med en shoppetur.
- Det gør jeg overhovedet ikke. Jeg har bare et klædeskab med tøj, jeg elsker at have på, og som har en historie, og som føles som "mig". Og så har jeg masser af penge tilovers på kontoen.
/ritzau fokus/