Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Middelbart, 27/10/2024 - 10:51

Brand i Middelfart udløser kraftig røg

Borgere advares om risici. De skal lukke vinduer og døre, lyder opfordring fra politiet.

Af: /ritzau/

En brand i en industribygning i Middelfart udløser søndag formiddag kraftig røg. Det oplyser Fyns Politi.

Borgere opfordres til at holde sig væk fra røgen, ligesom de skal lukke døre og vinduer. Røgfanen blæser væk fra byen.

Brandfolk og politi er rykket ud til Korsholms Allé, hvor industribygningen er placeret.

Ilden er opstået i elektronikskrot, oplyser brandvæsenet.

Elektronikken fylder cirka 50 kvadratmeter og står i fire meters højde, lyder det fra Trekantområdets Brandvæsen på det sociale medie X.

Der er ikke fare for, at branden breder sig, lyder vurderingen søndag formiddag, men det vil tage nogle timer for brandvæsenet at klare opgaven.

/ritzau/

København, 27/10/2024 - 08:00

Stjernedatter: Folk skal ikke vurdere mig på mit efternavn

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

21-årige Amaryllis August er datter af den oscarvindende instruktør Bille August og skuespilleren Sara-Marie Maltha og er nu ved at slå sit eget navn fast.

- Det her er Amaryllis. Hun er fuld, og hun har ikke læst manuskriptet.

Amaryllis August havde stadig sin studenterhue på, beruset af sommeren, studentertiden og champagnen og var nærmest hoppet direkte fra Storkespringvandet og hen til det møde, hun var blevet indkaldt til.

Som en anden første skoledag, som den hun netop nu fejrede afslutningen af, stod hun i en stor cirkel og blev præsenteret foran et helt filmhold af den danske mesterinstruktør Thomas Vinterberg.

Og med et blev hun ædru: Rollen var virkelig hendes.

Hovedrollen i Thomas Vinterbergs stort anlagte dramaserie, "Familier som vores", som netop nu ruller over skærmen på TV 2.

- I løbet af meget af processen troede jeg faktisk ikke rigtigt på det, fortæller Amaryllis August.

- Jeg ventede lidt på, at der var nogen, der ville tage mig til siden og sige: "Hør, det var for sjov, vi valgte dig ikke". Helt frem til, jeg var i Venedig til verdenspremieren.

Det er hendes første rolle nogensinde - og tilmed en hovedrolle over for sværvægtere som Nikolaj Lie Kaas og Paprika Steen.

- Jeg har altid haft en drøm om at blive skuespiller. Men jeg har også været meget genert og indadvendt i meget af mit liv. Så jeg havde altid tænkt, at jeg ikke turde kaste mig ud i det.

- Samtidig havde jeg fået at vide af mine studievejledere i gymnasiet og i folkeskolen, at filmbranchen er for utilregnelig. At jeg skal have mig en ordentlig uddannelse på universitetet. Så jeg havde egentlig planer om at læse journalistik, fordi det havde jeg fået at vide, at jeg var god til, fortæller Amaryllis August.

Men en dag fik hun en besked på det sociale medie Snapchat, og med et klik ændrede fremtiden sig for hende.

En af hendes veninder fortalte, at hun havde været til casting på Thomas Vinterbergs kommende serie.

På den anden side af skærmen mærkede Amaryllis August den drøm, fornuftige formaninger ellers havde fjernet, vende tilbage, stærkere end nogensinde.

- Jeg tror bare, jeg så en åbning ind til en verden, som jeg godt gad at være en del af, fortæller hun.

- Jeg havde aldrig været til en casting før og havde aldrig turde. Men jeg tænkte: "Nu er muligheden der, og så kan jeg bare prøve det".

Med venindens velsignelse tog Amaryllis August til casting.

- Der var mange ting, som skræmte mig. For eksempel fik jeg at vide, at der kommer til at være sexscener, og at jeg skal hives gennem mudder i minusgrader. "Det skal du være med på", sagde Thomas. Jeg kan huske, jeg bare sagde: "Ja! Det gør jeg". Først bagefter tænkte jeg: "Det finder jeg ud af, når jeg er der". Det har altid været min mentalitet, fortæller Amaryllis August.

Amaryllis August var igennem 13 castings over fire måneder. Så mange er ikke kutyme, lød det fra hendes mor, som i den grad selv kender gamet.

Selv om Amaryllis August er autodidakt og uerfaren udi skuespil, har hun det ikke fra fremmede.

Hun har nærmest i bogstavelig forstand fået det ind med modermælken.

Amaryllis August er datter af den oscarvindende instruktør Bille August og skuespilleren Sara-Marie Maltha.

Hendes halvbrødre, Anders Frithiof August og Adam August, er begge manuskriptforfattere, og hendes halvsøstre Alba August og Asta Kamma August er begge skuespillere.

Asta Kamma August har tilmed også en bærende rolle i "Familier som vores" og står i flere scener over for Amaryllis August.

- Jeg kan jo kun håbe, at folk ser projektet som mig og ikke som et resultat af mit efternavn, siger Amaryllis August.

- Mine forældre har i hvert fald ikke haft særligt meget med det at gøre, og jeg har egentlig ikke snakket så meget med dem om det, fordi jeg har følt, at det var mit eget på en eller anden måde.

- De har ikke læst hele manus eller har siddet og lavet skuespiltræning med mig derhjemme. Det har jeg selv skullet finde ud af. Men de har været til rådighed, hvis jeg har haft brug for det. De har jo altid været rigtigt søde til at støtte mig i, hvad end jeg har besluttet mig for. De vil jo bare gerne have, at jeg laver noget, jeg er glad for.

Hendes forældre og søskende var med til den danske gallapremiere på serien i slutningen af september.

For "Familier som vores" havde nemlig verdenspremiere tilbage i august på den prestigefyldte internationale filmfestival i Venedig. Den berømte nordøstitalienske by, der ligger i en lagune ud til Adriaterhavet.

Kanaler splitter byen i adskillige øer, og det gør byen yderst sensitiv over for vandstigninger. Flere gange har dele af Venedig været oversvømmet.

Et scenarie, som også udspiller sig i "Familier som vores". I serien skal alle danskere evakueres grundet den stigende vandstand.

De, der har råd, rejser til velhavende lande, mens de mindre velstillede er afhængige af det statsfinansierede program og må flytte hen, hvor der er plads. Det sætter Laura, som Amaryllis August spiller, i et dilemma mellem, om hun skal flytte med sin far til Paris eller med sin mor til Rumænien.

Mens vandet skiller familier ad, kan naturens kræfter ikke splitte sammenholdet. Det oplevede Amaryllis August også uden for settet.

- Folk er simpelthen så søde til at hjælpe mig igennem det hele - fra de helt små ting til de helt store ting som Venedig. Der er hele tiden nogle, som har fat i mig og passer på mig. Så jeg føler mig i meget trygge hænder hele tiden.

- Men det er ...

Amaryllis August har svært ved at finde ordene ...

- Fordi det er så anderledes fra alle andre på min alder, og fordi jeg er kommet så hurtigt ind i det og har fået den her ilddåb, som mange kalder det, føles det hele meget surrealistisk, siger hun.

- Jeg kan godt føle nogle gange, at det er svært at følge med - ikke på en dårlig måde nødvendigvis. Det er bare meget overvældende, synes jeg. Jeg tror lidt, at jeg venter på, at den der realitet rammer mig, hvor det begynder at gå op for mig, at jeg har lavet det her sammen med alle de her søde mennesker.

Inden Amaryllis August tog til Italien, så hun samtlige syv afsnit sammen med to af seriens andre unge skuespillere Albert Rudbeck Lindhardt og Aya Bødker Grann, der spiller hendes kæreste og hendes veninde.

En dystopisk fortælling om et Danmark, der drukner.

- Vi så alle afsnittene i et hug - og blev helt vildt deprimerede. Klokken var to om natten, da vi var færdige, og så gik vi bare rundt i København. I stilhed. Vi så på stjernerne og på alle de flotte danske gamle bygninger. Og så gik vi ved til Islands Brygge, fortæller Amaryllis August.

- Vi tog alt tøjet af og sendte en video til Thomas, hvor vi stod splitterravende nøgne ud over vandet og sagde: "Vi elsker dig, Danmark". Og så hoppede vi i.

Næste afsnit af "Familier som vores" sendes på TV 2 og TV 2 Play søndag.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/10/2024 - 21:00

Tårerne trillede ved Bagedyst-exit: Har intet med kage at gøre

36-årige Alan Kampman måtte forlade "Den store bagedyst" som den tredje deltager, efter at creme og chokolademousse drillede i hans halloween-kager.

En grynet chokolademousse, en tynd kagecreme og en flad roulade.

Lørdagens halloween-afsnit af "Den store bagedyst" blev en gyser for Alan Kampman.

- Det var der, hvor begrænsninger mødte evner, sagde han blandt andet efter mesterværksudfordringen, der blev den sidste for den 36-årige leder i Københavns metrosystem.

Og tårerne trillede i teltet, da det stod klart, at han måtte forlade programmet som den tredje deltager.

- Der er så mange følelser, der er bundet op på alt det her.

- Det er ikke bare en mousse. Det har sgu intet med kage at gøre. Det er mennesker og oplevelser. Det er fantastisk, sagde en tydeligt berørt Alan Kampman i programmet.

Alan Kampman blev udfordret allerede fra begyndelsen af lørdagens afsnit, hvor han skulle lave sin første roulade nogensinde.

Og selv om rouladen blev en anelse flad, var Alan Kampmans humør det ikke.

- Jeg er personligt meget stolt af min første roulade. Er den god nok til et konditori? Nej. Er den god nok til at blive serveret derhjemme? Ja, lød det fra ham.

Og de to dommere Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo kunne også konstatere, at smagen var god, men rouladen en anelse underbagt - deraf formen.

I afsnittets hemmelige udfordring blev det igen lige ved og næsten for Alan Kampman.

Her var det nemlig cremen, der fejlede, i hans græskarkager.

- Meget blød creme, men bunden er til gengæld helt perfekt, var bedømmelsen fra Kathrine Foged Thomsen.

Det kom ikke just som en overraskende for Alan Kampman, der med det samme havde sagt, at cremen ville komme til at flyde, da han skulle bygge sine kager.

Han måtte tage til takke med at blive næstsidst. Og derfor skulle den også have en ekstra skalle, da deltagerne fik lov at visualisere deres frygt i mesterværksudfordringen.

- Jeg føler mig lidt omringet fra alle sider, men det er jo godt. Så kan jeg skyde til alle retninger og ikke tænke mere over det. Ryggen er måske mod muren, men det betyder bare, at så skal vi fremad, konstaterede den selvsikre bagedystdeltager.

Alan Kampman slog sig løs med en spøgelseskage, der bundede i en frygt for "levende døde".

Men allerede fra start begyndte dejen til hans appelsinbunde at skille.

Med to portioner kagedej i skraldespanden måtte Alan Kampman derfor holde "snuden lige i sporet", hvis marengs- og chokoladepynten også skulle nå at blive klar.

Det lykkedes til dels også, men da dommerne skulle smage på kagen, kunne de konstatere, at ikke alt i kagen var, som det skulle være.

- Det er faktisk en okay appelsinkage, du har lavet, men din chokolademousse er grynet, sagde Markus Grigo, der heller ikke var blæst bagover af kagens udseende:

- Det er en sjov kage, du har lavet, og man får et smil på læben, men mere til en børnefødselsdag vil jeg sige.

Derfor blev det til en afslutning på Alan Kampmans bagedyst-eventyr.

I næste afsnit skal de nu syv deltagere udfordre tyngdeloven og prøve kræfter med is.

Det kan ses på DRTV fra morgenstunden lørdag og på DR1 klokken 20.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/10/2024 - 10:00

FAKTA: Genbrug grene fra beskæringen

* Selv om november ikke er den typiske måned at beskære planter i, kan du sagtens gå på inspektion med havesaksen. Det kan for eksempel være, at der er grene, som skygger for solen eller presser naboplanten.

* Vil du være kreativ, kan du genbruge grenene - for eksempel, hvis du mangler pynt til juledekorationen eller adventskransen. 

* Du kan også lave små kvistbunker. Det vil gavne diverse smådyr, der kan bruge dem som levested. 

Kilde: Marianne Bachmann Andersen, der er rådgiver ved Danske Havecentre og skribent hos branchemagasinet Haveglæder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/10/2024 - 10:00

Sæt hækplanter og høst de sidste tomater før efteråret går på hæld

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Året nærmer sig sin afslutning, men du kan faktisk stadig plante og plukke i haven.

Som haveejer anser du måske ikke november for at være en af de helt store måneder på året.

Men faktisk er der masser af opgaver at kaste sig over, fortæller gartner i Haveselskabet Anja Kelvin.

Hun anbefaler blandt andet, at du i løbet af årets sidste efterårsmåned planter hæk.

- Bladene er faldet af, så planten skal ikke bruge energi på toppen, men kan i stedet bruge al energien til at sætte rødder. Derudover sparer man en masse vandinger, hvis det bliver en lun vinter, siger hun.

Anja Kelvin råder til, at du vander planten godt den dag, du sætter den i jorden, og dagen efter, så vandet kan nå at trænge ned i jorden mellem vandingerne.

Dertil kan du med fordel lægge en siveslange ud allerede nu, så du nemt og hurtigt kan tænde for vandet, når sollyset for alvor kommer tilbage til foråret.

Derudover er det en god idé at finde riven frem og få fjernet de sidste blade fra græsplænen, anbefaler Anja Kelvin. Det vil nemlig give den lys og luft.

I stedet for at smide bladene ud, kan du for eksempel bruge dem som kompost og lægge dem under buske og bede. Det beskytter planterne og giver mikrolivet i jorden noget at leve af i løbet vinteren.

Du kan også lægge dem over rodfrugterne i køkkenhaven, fortæller gartneren.

- Der er en masse luft mellem bladene, som isolerer rigtig godt. Det betyder, at det holder frostvejret væk fra jordoverfladen, og dermed undgår rodfrugterne at gå til, siger Anja Kelvin og forklarer, at bladene også hjælper dig til at kunne høste i løbet af vinteren.

- Selv sådan noget som sommergulerødder kan godt overvintre i køkkenhaven, hvis bare man giver dem sådan et 10 til 20 centimeters bladdække. Jeg har selv haft rigtig god erfaring med at høste dem helt hen til februar måned, siger hun videre.

Marianne Bachmann Andersen er rådgiver ved Danske Havecentre og skribent hos branchemagasinet Haveglæder, og hun råder også til, at du får fjernet bladene fra græsplanen.

- Bladene skygger for luft og lys. Det kan føre til sneskimmel (svampesygdom, red.), som kan få græsset til at gå ud, siger hun og råder til, at du genanvender bladene til eksempelvis kompost.

Har du et drivhus, hvor der står tomatplanter, anbefaler hun, at du høster de sidste tomater og rydder planterne væk.

- Luftfugtigheden bliver høj inde i drivhuset, og det kan medføre, at der kommer svamp i planterne. Så det er en god idé at sige: "Nu er det slut med sæsonen" og høste de sidste tomater.

- Det vil også gavne i foråret, at man får visne blade og stængler ud nu. For man undgår overvintrede skadedyr og svampe, siger Marianne Bachmann Andersen.

Har du krukker med sarte planter i, vil der også være skabt plads i drivhuset til disse, tilføjer hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek