København, 31/01/2023 - 10:54
Boksere med OL-drømme føler sig udsat for bøllemetoder
Brødrene Nikolai og Sebastian Terteryan vil gerne til OL, men føler sig presset til at indgå boksekontrakt.
Af: /ritzau/
Boksebrødrene Nikolai og Sebastian Terteryan føler sig udsat for "bøllemetoder" i deres kamp for at komme med til næste års OL i Paris.
Det skriver DR Sporten.
De langer kraftigt ud efter Michael Ørholst, som er tidligere landstræner og mangeårigt medlem af elitesektionen i Danmarks Bokse-Union (Dabu).
Ørholst har brugt sin position til at "afpresse" dem, mener de 21-årige tvillinger. Det afviser Ørholst.
Brødrene påpeger, at Michael Ørholst har haft tilknytning til elitesektionen, mens han er blevet medstifter og medejer af virksomheden Danish Boxing Promotion.
Som promotor har han ifølge brødrene forsøgt at få dem i sin stald ved at få dem til at underskrive en hemmelig og uopsigelig promotorkontrakt af fem års varighed.
- Det er bøllemetoder. Det svarer til, at Kasper Hjulmand (fodboldlandstræner, red.) lavede en hemmelig aftale med en klub og pressede Christian Eriksen til at skrive under, fordi det ellers kunne påvirke hans VM-udtagelse, siger Nikolai Terteryan til DR Sporten.
- Skrev vi under på kontrakttilbuddet, ville han hjælpe os med at nå vores altoverskyggende mål, som er OL i Paris i 2024. Skrev vi ikke under, ville vi miste støtten fra Michael Ørholst og hans indflydelse i elitesektionen.
Det er elitesektionen i Dabu, som varetager forberedelse og kvalifikation til de olympiske lege.
Ifølge Nikolai og Sebastian Terteryan ville det skade dem og deres karrierer, uanset om de skrev under eller ej.
De mener ikke, at den femårige kontrakt, de blev tilbudt, ville gøre det muligt at leve af boksningen. Og skrev de ikke under, risikerede de efter eget udsagn at gå glip af OL.
Danish Boxing Promotion blev oprettet i et CVR-register i oktober sidste år. Michael Ørholst siger i et skriftligt svar til DR Sporten, at han flere måneder forinden stoppede som landstræner og siden har været uden sportslig indflydelse.
DR Sporten er imidlertid i besiddelse af en lydoptagelse fra et videomøde 17. december, hvor Ørholst og brødrenes storebror og manager, Marsel Terteryan, var blandt deltagerne. Ørholst forklarer her, at han stadig sidder i Dabus elitesektion og har nogle opgaver.
Derudover er der flere eksempler på, at han stadig tog aktiv del i sportsligt arbejde i Dabu fra september 2022 og frem til januar i år.
Over for DR Sporten forklarer han, at han i en overdragelsesperiode havde en "supporterende rolle" i elitesektionen uden beslutningskompetence.
Efter DR Sportens henvendelse er Michael Ørholst blevet fjernet fra elitesektionen på Dabus hjemmeside.
- Dabus bestyrelse tager på det kraftigste afstand fra enhver ageren, der måtte kunne henføres til udnyttelse af ansættelsesforhold under Dabu, herunder personlig/økonomisk vinding og misbrug af stilling, lyder det i et skriftligt svar fra den samlede bestyrelse.
Forbundet understreger også, at Ørholst siden august 2022 har "været uden beslutningskompetence omkring sportslige spørgsmål i Danmarks Bokse-Union".
Hos Danmarks Idrætsforbund (DIF), der står for den endelige OL-udtagelse, har man noteret sig historien om tvisten mellem boksebrødrene og Dabu, men holder sig ellers ude af den.
- Vi kan ikke kommentere sagen, i og med det er noget, som foregår i Dabu, hvor det er en sag mellem atleterne og bokseunionen, siger Søren Simonsen, chef de mission hos DIF, til Ritzau.
- Hvis nogen mener, der er foregået noget forkert her, så er det en sag, som skal op i Idrættens Etiske Komité, der er en uvildig institution.
Ifølge Søren Simonsen er der ikke noget ændret i det samarbejde og det OL-projekt, DIF har kørende med Dabu.
- Jeg tror da, alle er nysgerrige på at høre, hvad der er sket, men det er en sag mellem Dabu og Terteryan-brødrene.
- Vi har et OL-projekt med Dabu, hvor Terteryan-brødrene er to blandt seks atleter, vi har et projekt med i forhold til at støtte deres deltagelse i nogle træningslejre og kvalifikationsstævner, så vi forhåbentlig kan få boksere med til OL, forklarer Søren Simonsen.
/ritzau/