Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/06/2024 - 10:48

Bilka fjerner kontroversiel figur fra Anden Verdenskrig

I lang tid har Bilka solgt samlersæt fra Anden Verdenskrig. Nu er Erwin Rommel-dukke fjernet fra sættene.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Bilka fjerner figur af Erwin Rommel fra Anden Verdenskrig fra deres onlinebutik, efter at figuren er blevet mødt af kritik.

Det skriver B.T. lørdag.

Torsdag delte radiovært Dan Rachlin et opslag på Facebook om dukken af den tyske general.

- Topnazist Rommel som dukke. De mange, mange mennesker, som han slog ihjel, følger ikke med, skrev han blandt andet.

Efterfølgende har B.T kontaktet Salling Group, som Bilka hører under, for at få dem til at forholde sig til kritikken.

Ifølge Salling Group har de længe solgt sæt, der relaterer sig til Anden Verdenskrig, men de vil ikke længere sælge dukken af Erwin Rommel, lyder det.

- Det har ikke været intentionen at have figurer, der er så personspecifikke, som det konkrete tilfælde fra dén side af krigen, skriver marketingchef i Bilka, Claus Frederiksen, i et skriftligt svar til B.T.

Ifølge avisen falder Erwin Rommel i kategorien af tyske generaler under Anden Verdenskrig, der ikke var overbeviste nazister, men som "anerkendte fælles mål, som de villigt støttede".

Ud over sættet med figuren af Erwin Rommel er han også fjernet fra sættet "Famous General", der både indeholdt figurer af Rommel, og de allierede Bernard Montgomery, Douglas MacArthur, Dwight D. Eisenhower og George S. Patton, oplyser Bilka til B.T.

Ifølge historiesiden World War II Foundation var Erwin Rommel en af Anden Verdenskrigs mest succesrige generaler på begge sider af konflikten.

Han var en af Hitlers yndlingskommandører i de første år af Anden Verdenskrig, står der på historiesiden. Men han var aldrig medlem af det nazistiske parti, fordi han afskyede blandingen af politik og krig.

Efter at Erwin Rommel indså, at Tyskland ville tabe krigen, mente man, at han var med til at planlægge et attentat mod Hitler, lyder det på World War II Foundation.

/ritzau/

København, 29/06/2024 - 10:07

Kongen genbesøger Sirius-minder i Grønland

Victoria Film/Tv2/Ritzau Scanpix

Kongeparrets første officielle besøg til Grønland kan dæmpe løsrivelsestrang i selvstyret, siger historiker.

I otte dage skal kong Frederik og dronning Mary turnere rundt i Grønland på parrets første officielle besøg til selvstyret med de nye kongelige titler.

Lørdag begynder turen, hvor kong Frederiks fire måneder lange rejse med Sirius Ekspeditionen begyndte og sluttede for 24 år siden.

Parret besøger Grønlands nordligste by, Qaanaaq - tidligere kendt som Thule - hvor kongen i 2000 indledte og afsluttede sin Sirius-ekspedition.

Ugen igennem vil kongeparret besøge flere dele af selvstyret.

Blandt andet tager parret del i et løb, der kan lede tankerne hen på det kongelige løb Royal Run. Søndag eftermiddag igangsætter kong Frederik løbet i Qeqertarsuaq for alle øens beboere - Qeqertarsuaq Race, Family Mile.

Parret starter i den nordlige del af Grønland. Herfra sejles de med kongeskibet "Dannebrog" fra den ene by, bygd og ø til den næste.

Det grønlandske folk vil formentlig tage imod kongeparret med fest og flag, når parret rejser gennem selvstyret fra nord til syd.

For trods tanker og ytringer om løsrivelse og dansk overherredømme i rigsfællesskabet er kongehuset historisk associeret med fest og gode ting for den grønlandske befolkning.

Det siger lektor Karen Thisted, der er tilknyttet Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet med fokus på Grønland.

- Grønlænderne har ikke associeret kongen med staten. Så på den måde er kongemagten forblevet som stående uden for den koloniserende stat, siger hun.

Historiker med særligt kendskab til kongehuset Lars Hovbakke Sørensen lægger også vægt på, at der historisk altid har været et nært forhold mellem det grønlandske folk og det danske kongehus.

- Kongehuset er noget af det, som grønlænderne er glade for ved at være medlem af rigsfællesskabet, siger han.

Ifølge ham er kongehuset med til at sætte en dæmper på løsrivelsestrangen hos grønlænderne.

Kongen har allerede inden tronskiftet vundet store dele af det grønlandske folks hjerter, bemærker lektoren og historikeren.

- Han har med Sirius bevist, at han formår at leve det grønlandske liv, siger Kirsten Thisted.

I et interview onsdag med det grønlandske medie Sermitsiaq sagde kongen, at han med rejsen lærte sig selv bedre at kende.

- Grønland har lært mig at leve i pagt med naturen. Grønlænderne respekterer naturen og følger dens gang, sagde han.

Kongeparret udtrykte i interviewet stor begejstring for det kommende besøg i Grønland.

- Besøgene bekræfter os i, at vi er forbundne i rigsfællesskabet, lød det fra parret kort inden afrejse.

Parret er i Grønland fra lørdag den 29. juni til lørdag den 6. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 29/06/2024 - 08:00

James Price afslører essentielt råd fra sine forældre

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Man siger, at det går op og ned i showbiz. For kapelmester, kok og komponist James Price er euforien alle anstrengelserne værd.

Jordbær, chokolade eller nødder.

Den kendte komponist - der er blevet om muligt endnu mere kendt for at brillere med sine kokkekundskaber i fjernsynet - smager på ordene, når han skal forsøge at give opskriften på en god revy.

- Den revy, vi laver, er en lagkagerevy, siger han så.

- Det vil sige, man ved ikke rigtig, hvad næste lag kommer til at bestå af - det vil vise sig efterhånden.

James Price har skrevet musik til Tivolirevyen, som netop nu spiller i Glassalen i forlystelsesparken i København.

Som kapelmester akkompagnerer James Price holdet på scenen, som udgøres af Thomas Eje, Rikke Bilde, Rikke Buch Bendtsen, Mikkel Becker Hilgart og oprindelig også Lisbet Dahl, der grundet hjerteproblemer nu afløses af Lone Rødbroe.

Tivoli har i flere end 140 ud af sin 181 år lange historie opført revyer.

Sidste år genopstod Tivolirevyen efter en årrække i dvale. Men anmelderne syntes overvejende ikke, at den havde været ventetiden værd.

- Jeg er blevet anmeldt hele mit liv, og der må man bare prøve at sige: Man bliver glad for en god anmeldelse. Man bliver ked af en dårlig, hvorfor jeg vil sige, at dårlige anmeldelser skal man vente med at læse, siger James Price.

- Det virker selvfølgelig trist og demotiverende, når man ved, at man skal ind at underholde med godt humør, hvis man lige inden har læst, at man er en stor idiot. Så et godt råd, mine kære forældre også sagde: "Lad være med at læse dem - eller læs dem nogle måneder efter, lyder det fra James Price, der er søn af instruktør- og skuespillerparret John og Birgitte Price.

Men lige såvel som man ikke skal blive nedtrykt, skal man heller ikke lade sig forblænde af positive superlativer.

- Det, det handler om, er de reaktioner, der er nede i salen, understreger James Price.

- Det er dem, vi lever for og af. Det vigtigste er, når man kan mærke, at publikum er glade. Simpelthen.

Inden James Price sidste år begyndte at svinge taktstokken over Tivolirevyen, tilbragte han adskillige år - faktisk siden midten af 90'erne - sine somre ude i Teltet på Bakken som Cirkusrevyens kapelmester.

- Jeg vil sige, at revy er en svær tilblivelse. Der skal virkelig produceres meget, og man skal have tungen lige i munden og knokle igennem, siger han.

- Der skal skrives et hav af noder, arrangeres og gøres ved, og man skal være parat til at lave om hele tiden. Hele processen er benhård, og der kan man godt midtvejs en gang imellem tænke: "Hvorfor skal det altid være sådan?". Men altså det er også det, jeg elsker.

James Price ønsker det ikke anderledes. Heller ikke, selv om han går på arbejde, når de fleste andre har fri og holder ferie.

- Det er jo det, jeg på en eller anden måde er sat på jorden for at lave. Det er sådan noget her. Det ligger dybt i mine gener, siger han og fortsætter:

- Man er jo sindssygt privilegeret at få lov til at tjene penge på noget, man rent faktisk virkelig synes, er sjovt. Så man ville da være et skarn, hvis man sagde: "Ej, jeg vil hellere ligge på stranden". Jeg vil gerne begge dele.

James Price kan også se frem til hele to ugers sommerferie i år - det hører ellers til sjældenhederne i showbiz.

- I gamle dage, i Cirkusrevyen, havde vi premiere i midten af maj, og der vidste vi, at næste gang, vi kunne foretage os noget som helst, der lignede at holde fri, var i september. Det var nogle gange sådan, at man tænkte: "Åhr, der er lang vej, hvor man er klistret til sin stol". Der er det jo luksus med to ugers ferie.

Den skal han tilbringe i det sydfranske sammen med sin hustru, Anette.

Der har de investeret i en lejlighed i en lille by ud til kysten - blot en spadseretur fra den italienske grænse.

- Vi elsker at være der. Mine forældre havde også en lejlighed dernede, og da de solgte den - og forlod denne verden - blev vi ved med at komme der, men bare på hotel. Et hotelværelse kan være fint nok, men efter 14 dage gider man ikke bo der mere, og man går ned på markedet og siger: "Tænk, hvis vi kunne købe det der og lave det hos os selv". Det kan vi nu, og det er altså dejligt, siger James Price.

- Menton er en yndig lille provinsby, men der er ikke ret mange gode restauranter. Jeg elsker at lave mad, selv om jeg gør det rigtig meget, så hvorfor ikke bare gøre dét, sætte sig ud på terrassen og kigge ud over havet. Det kan da ikke være meget bedre.

Tivolirevyen spiller frem til 14. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 29/06/2024 - 10:00

FAKTA: Sådan tjekker du dit tag for skader

* Inden du tager på ferie, er det en god idé at tjekke, om der er nogle skader på dit tag i tilfælde af, at der kommer et skybrud, mens du er væk.

* Hvis taget er lavt, kan du nøjes med at hente en stige og kigge rundt.

* Hvis dit tag er så højt, at du ikke kan bruge en stige, kan du tjekke gennem et overvindue, hvis du har sådan et. Ellers kan en kikkert også fungere.

* Hvis en tagsten skulle sidde løst, er det vigtigt, at du ordner det, inden du tager på ferie. Hvis du er for sent ude, kan plastik også gøre underværker.

Kilde: fagekspert Henrik Bisp.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 29/06/2024 - 10:00

Husk at tjekke dit hus for skader inden du tager på ferie

Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

Er der en tagsten, der sidder løst? Eller er din tagrende stoppet? Det er en god idé at tjekke dit hus, inden du tager på ferie, hvis der skulle komme skybrud.

Lige nu er det højsæson for sommerferier, rejser og tomme huse. Men samtidig er sommeren også den periode, hvor der kommer allerflest skybrud.

Derfor er det en god idé at gå en runde og tjekke dit hus for skader, inden du drager afsted på ferie.

Det fortæller Henrik Bisp, der er uddannet tømrer og arkitekt og arbejder som fagekspert i Videnscenteret Bolius.

- Man bør lige tage sig tid til at kigge sit hus igennem og se, om der er noget, der skiller sig ud, siger han og tilføjer:

- Er der nogle revner eller løst puds? Det er også en god idé, lige at tjekke om tagrenden er løs eller stoppet, og om der er opfugtning nogle steder.

Han anbefaler, at man tjekker hver enkelt del af huset: sokkel, facader, vinduer, taget, tagrender og så videre.

- Man behøver ikke at bruge mere end fem-ti minutter per bygningsdel. Det er bare godt lige at notere sig og lave en vurdering af, om der er noget, der skal repareres akut, siger Henrik Bisp.

Utætheder og skader omkring soklen kan være akut. Dertil er det også vigtigt at tjekke, om der er noget, der sidder i vejen mellem tagrende og nedløbsrør.

Du bør gå runden et par dage i forvejen, så du har tid til at fikse eventuelle skader. Men man kan ifølge fageksperten også slippe afsted med midlertidige løsninger.

- Hvis en tagsten har rykket sig eller har fået en anden form for skade, så kan man lægge noget plastik under tagstenene. Så sikrer man, at den holder tæt, siger han.

- Og så må man få repareret det, når man kommer hjem.

Det er Helene Ibsen, der er boligchef i forsikringsselskabet Topdanmark, enig i.

Hun anbefaler også, at man renser tagrender og afløb for blade og andet skidt, inden man tager på ferie.

- Vi ser, at rigtig mange problemer opstår, fordi man ikke har fået renset for gamle blade. Så løber tagrenderne lynhurtigt over, siger hun.

Hvis uheldet er ude, er det også en god idé at have allieret sig med en nabo.

- Hvis naboen opdager, at man har fået vand ind i huset, kan de ringe, og så kan man hurtigt anmelde det til sit forsikringsselskab. Det er også smart at have en nøgleboks, så vi kan gå i gang med arbejdet, selv om man ikke er hjemme fra ferie endnu, siger Helene Ibsen og tilføjer:

- Det er vigtigt, at vandet kommer ud så hurtigt som muligt, fordi skaderne bliver mærkbart større, jo længere tid tingene står i vand.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek