Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/02/2023 - 10:48

Antallet af indberetninger af rituelle omskæringer stiger markant

I 2021 blev der indberettet 1095 rituelle omskæringer mod 652 fire år tidligere, skriver Kristeligt Dagblad.

Af: /ritzau/

Antallet af indberetninger af rituelle drengeomskæringer er steget næsten 70 procent på få år.

Det viser nye tal, fremgår det af Kristeligt Dagblad lørdag.

I 2017 blev der registreret 652 rituelle omskæringer på private klinikker og sygehuse.

De nyeste tal fra Landspatientregistret viser, at antallet i 2021 var steget til 1095.

Sundhedsdatastyrelsen skønner, at der årligt finder omkring 2000 omskæringer sted.

Religionssociolog Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet ser stigningen i antallet af registreringer som et tegn på, at flere - ikke mindst muslimer - i dag sørger for at få foretaget rituelle omskæringer på landets private hospitaler og klinikker.

- Flere benytter sig af den mulighed, i takt med at sundhedsplejersker, læger og andet sundhedspersonale bliver bedre til at informere om muligheden for det.

- Samtidig har der også ad flere omgange været historier i medierne om konsekvenserne ved at få foretaget omskæringer på det såkaldte grå marked, siger Brian Arly Jacobsen til Kristeligt Dagblad.

Lægernes registreringspligt blev skærpet i 2017 i et forsøg på at få kortlagt omfanget af rituelle omskæringer i Danmark.

/ritzau/

Berlin, 25/02/2023 - 08:00

Esben Smed indtager nyt terræn: Det var angstprovokerende

Gerald Matzka/Ritzau Scanpix

Esben Smed spiller hovedrollen i Nikolaj Lie Kaas' nye dramakomedieserie, "Agent". Komediedelen har sendt den prisvindende skuespiller på udebane.

Mange vil formentlig kende Esben Smed fra roller i store danske dramaer, hvor han blandt andet har spillet roden Nicky i DR-succesen "Bedrag" og titelrollen i filmatiseringen af Henrik Pontoppidans roman "Lykke-Per".

Nu indtager den 38-årige skuespiller nyt terræn i Nikolaj Lie Kaas' nye serie, "Agent". En serie, der både favner komedien og dramaet.

Her spiller Esben Smed hovedkarakteren Joe, der arbejder som agent for kunstnere i underholdningsbranchen.

- Det har været virkelig fedt. Og også helt vildt angstprovokerende, fordi jeg ikke er så vant til det (at lave komedie, red.), fortæller Esben Smed.

Når Esben Smed var lidt på udebane i seriens komedielag, havde han instruktøren, Nikolaj Lie Kaas, der har stor erfaring med komiske roller, at læne sig op ad. Det er noget, skuespilleren har værdsat.

- Når jeg har tvivlet på det hele, så har han sagt: "Jeg har dig. Det skal nok gå". Det har jeg stolet på, og den tillid synes jeg, er noget at det vigtigste, siger Esben Smed.

Selv om den prisvindende skuespiller ikke havde meget erfaring at trække på inden for komediegenren, blev han dog overbevist om, at han gerne ville medvirke, da han læste seriens manuskripter.

- For mig var det vigtigt, at nu hvor det er en komedie, at det også skulle være noget, jeg selv syntes, var sjovt.

- Da jeg læste manuskripterne, sad jeg og grinte, og så tænkte jeg: "Okay, det er ret godt", og jeg kunne se Nikolaj i alt det her, så det ville jeg gerne prøve, fortæller Esben Smed.

Derfra gik arbejdet i gang med at forberede sig på rollen som fantasten Joe, der konstant havner i alverdens uheldige situationer.

I sin forberedelse til en rolle er det vigtig for Esben Smed, at han kan forstå sin egen karakter til fulde, fortæller han.

- Jeg lister altid op, hvilke ting jeg ikke forstår, i forhold til hvordan karakteren reagerer. Det er det, jeg synes, der er spændende - dét, jeg ikke umiddelbart forstår, som gør, at der er noget at arbejde med, forklarer Esben Smed.

- Hvis jeg skal spille en karakter, så bliver jeg nødt til at forstå det her menneske og de valg, der bliver taget.

Premieredatoen for "Agent" er endnu ikke offentliggjort. Men serien kan ses senere i 2023 på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

USA, 24/02/2023 - 14:40

Erfaren DR-korrespondent rykker til USA

Philip Khokhar erstatter til sommer DR-parret Steffen Kretz og Lillian Gjerulf Kretz som korrespondent i Washington D.C.

Der er rokade blandt korrespondenterne i DR.

Journalisterne Steffen Kretz og Lillian Gjerulf Kretz, der privat er gift, vender efter eget ønske tilbage til Danmark efter seks år i USA.

Her bliver de afløst af Philip Khokhar, der de seneste otte år har været DR's korrespondent i Kina.

Det oplyser DR i en pressemeddelelse.

- Philip Khokhar er en af vores absolut mest rutinerede korrespondenter. Han har en stor indsigt i internationale forhold og formår samtidig at formidle forståeligt, kritisk og nært, siger Niels Kvale, udlandschef i DR Nyheder, i pressemeddelelsen.

- Det er svært at forestille sig én korrespondent med bedre forudsætninger for at dække den spændende periode, supermagten USA står overfor.

Philip Khokhar flytter til Washington D.C. til sommer.

Derfra skal han stå i spidsen for DR's ambition om at styrke dækningen af USA's tvekamp med Kina, lyder det fra tv-stationen.

- Jeg glæder mig til at rejse USA tyndt, komme tættere på amerikanerne, amerikanske samfundsforhold og det politiske liv i Washington D.C., der altid har fascineret mig, tilføjer Philip Khokhar i pressemeddelelsen.

- Især præsidentvalget i 2024 bliver vanvittigt spændende og afgørende for USA's indre dynamik og amerikanernes ageren i verden, lyder det fra DR's nye mand i Amerika.

Derudover er DR på jagt efter endnu en USA-korrespondent. Det er planen, at Philip Khokhar skal dække den østlige del af landet, mens den nye korrespondent skal bo længere vestpå.

Tilsammen vil de to skulle tegne DR's dækning af præsidentvalget i 2024 og løbende dække USA som land og som supermagt.

Steffen Kretz og Lillian Gjerulf Kretz, som Philip Khokhar afløser "over there", skal begge arbejde med base i DR Byen i København, tilføjer DR.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/02/2023 - 10:00

FAKTA: Millioner til energirenoveringer

* Energistyrelsens bygningspulje er i år delt op i to dele, hvor den ene kaldes varmepumpepuljen, og den anden hedder energirenoveringspuljen.

* Samlet set rummer de to puljer 340 millioner kroner.

* Energistyrelsen har endnu ikke meldt ud, hvornår de to puljer kan søges. Men forventningen er, at varmepumpepuljen åbner for ansøgninger i løbet af 1. kvartal, mens energirenoveringspuljen er planlagt til at åbne senere på året.

Kilde: energihjem.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/02/2023 - 10:00

Huset i marts: Bank på din sokkel og hold øje med varmepumpepuljen

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Den første forårsmåned kalder på, at du som husejer tager fat på udendørs reparationer og får styr på kommende renoveringsprojekter.

Foråret banker på, når kalenderen rammer marts. Og det mildere vejr gør, at du igen så småt kan begynde det udvendige arbejde på huset.

Som det første kan du sørge for at få tjekket, om der er sket nogle skader i løbet af vinteren.

Det kan være revner i facaden eller frostramte fuger omkring vinduerne, forklarer fagekspert i huseftersyn ved Videncentret Bolius Tine R. Sode.

- Mørtelfuger kan være revnede eller være faldet ud, gummifuger kan være blevet mørnede og sidder måske ikke ordentligt fast, siger hun og fortsætter:

- Der findes også nogle skumgummiagtige fuger, som kan være blevet stive i det og begynder at smuldre.

Derudover bør du finde ud af, om der er kommet revner i husets sokkel.

- Det kan du høre ved at banke på den, og hvis der kommer en hul lyd, er det et tegn på dybe revner, siger Tine R. Sode.

Hvis det er tilfældet, er det om at få udbredret skaden hurtigst muligt, så du undgår at få problemer med fugt i huset, understreger hun.

Har du en ønskeliste med forandringer, du gerne vil lave på dit hus, kan marts også være en oplagt måned at lægge en plan for at få dem ført ud i livet.

Sådan lyder rådet fra Morten Svarre Langner, der er seniortaksator i forsikringsselskabet Gjensidige.

- En del byggeprojekter er sat på hold hos mange storentreprenører på grund af den forsyningskrise, som krigen i Ukraine har skabt.

- Derfor er der måske nogle håndværkere, som pludselig har mulighed for at tage ordrer ind, siger han.

Tripper du efter at skifte gasfyret ud med en mere energivenlig varmekilde, kan du tjekke op på, om du kan få del i den varmepumpepulje, som Energistyrelsen åbner for på et tidspunkt i år.

- Vi ved ikke, hvornår den præcist kommer, men det skulle blive i marts. Men man kan allerede nu undersøge, om man har mulighed for at søge tilskud, lyder det fra Morten Svarre Langner.

Her er det vigtigt, at du laver et grundigt regnestykke, så du har en finansieringsplan på plads, inden ansøgningsdagen melder sig.

- Der er meget stor søgning til de her puljer, så det er om at være klar på tasterne og have læst op på tingene, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv