Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Mogadishu, 03/08/2024 - 10:37

Angreb på populær strand i Somalia koster mindst 32 livet

Militante muslimer menes at stå bag angreb i Mogadishu. Udover de mange døde er 63 såret, flere kritisk.

Feisal Omar/Reuters

Af: /ritzau/

Mindst 32 personer er dræbt og snesevis såret af en selvmordsbombe og ved et efterfølgende skudangreb på en populær strand i Somalis hovedstad, Mogadishu.

Det oplyser politiet.

Angrebet fandt sted sent fredag aften.

- Over 32 civile er døde ved angrebet på en restaurant, siger en talsmand for politiet.

63 er såret, og for nogle af dem er tilstanden kritisk.

Udover selvmordsbomberen er tre andre gerningsmænd døde, siger talsmanden.

Ifølge somaliske medier kom gerningsmændene fra den militante islamistiske bevægelse Shabaab. Men organisationen selv har ikke ladet høre fra sig i forbindelse med angrebet.

/ritzau/AFP

København, 03/08/2024 - 08:00

Facts om Lene Beier

* Lene Beier er uddannet folkeskolelærer med hovedfag i historie og biologi.

* I 2013 skiftede hun karriere, da hun tog til casting som vært på TV 2 Fri-programmet "Frihuset".

* Hun har siden været vært på flere TV 2-programmer, blandt andet "Landmand søger kærlighed", "Vi drukner i rod" og "Sommerdrømme".

* Ud over sine værtsroller har hun også deltaget i anden sæson af TV 2-programmet "Forræder", og i 2016 var hun med i "Vild med dans", hvor hun var dansepartner med Frederik Nonnemann.

* Privat er Lene Beier gift med ejendomsudvikler og tv-vært Anders Beier. Sammen har de to sønner - 15-årige Arthur og Otte på 13.

* Parret har i mange år boet i Dragør, og i TV 2-programmet "Beier bygger" kunne man se de to renovere og istandsætte villaen. Nu vender de dog snuden mod Østrig, hvor de skal drive et hotel.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/08/2024 - 08:00

Lene Beier: Han bankede benene fuldstændig væk under mig

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Lene Beier mødte sin mand, inden der fandtes datingapps, og det er hun glad for. Man bliver ifølge hende bedømt på et meget lille grundlag på apps.

Det er dejligt at hjælpe andre med at finde kærligheden.

Sådan har Lene Beier det. Hun er endnu en gang vært på TV 2-programmet "Landmand søger kærlighed", der snart ruller over skærmen med en ny sæson.

- Jeg kan godt lide at få lov til at være sådan en Kirsten Giftekniv, siger hun.

- Jeg ser det ikke som et værtsarbejde. Jeg er jo bare nødt til at være mig selv, så jeg giver også de råd i programmet, som jeg ville give min bedste veninde.

I den nye sæson af datingprogrammet leder seks landmænd - tre kvinder og tre mænd - efter kærligheden.

Selv har Lene Beier været gift med sin mand, ejendomsudvikler og tv-vært Anders Beier, i 18 år. Parret mødte hinanden i de tidlige 00'ere, da de begge arbejdede på den samme sushirestaurant i København.

- Da jeg mødte Anders, bankede han benene fuldstændig væk under mig. Jeg ved godt, at det ikke altid er sådan, at lynet bare slår ned, men det gjorde det med mig, fortæller Lene Beier.

I dag har de to sønner sammen - 15-årige Arthur og Otto på 13.

- Jeg ved jo ikke så meget om, hvordan det er at date i 2024. Det eneste jeg kan gøre, er at give deltagerne råd med udgangspunkt i det liv, jeg har levet, siger den 47-årige tv-vært og fortsætter:

- Men heldigvis er det noget, som mange af mine kolleger og veninder gør. Og når de snakker om dating, så spidser jeg ører og prøver at finde ud af hvordan og hvorledes.

Hun mødte sin mand, inden datingapps kom frem. Og det er hun glad for.

- Der var slet ikke lige så mange ting, man hele tiden skulle vælge imellem, da jeg var ung. Nu er der så mange muligheder, og man kan hele tiden bare gå videre til den næste.

Selv om hun har aldrig har swipet til højre eller venstre på en datingapp, så har hun en idé om, hvordan det fungerer. Udefra set er der ifølge hende både fordele og ulemper ved konceptet. Hun nævner blandt andet, at det er nemt at komme i kontakt med andre, der søger det samme som en selv, som en af de gode ting.

- Det, jeg synes, der kan være lidt ærgerligt, er, at man bliver bedømt på et meget lille grundlag, siger hun og tilføjer:

- Når der er et møde mellem to i virkeligheden, så går der ikke mange sekunder, før man ved, om det kan blive til noget eller ej. Det møde kan man ikke digitalisere.

Det samme gælder i "Landmand søger kærlighed". I programmet starter landmændene med at få breve fra potentielle bejlere.

- De har jo heller ikke så meget at bedømme ud fra med brevene, og tit sker der først rigtig meget, når de møder hinanden i virkeligheden, forklarer Lene Beier.

Selv om datingkulturen i dag i høj grad foregår digitalt, så tror hun stadig på, at man kan møde den eneste ene i det virkelige liv.

- Jeg spørger tit mine veninder, om de ikke skal melde sig ind i en eller anden klub og dyrke deres interesser, hvis de går og leder efter kærligheden. Man kan også prøve noget, man ikke har gjort tidligere, siger hun.

Det er 11. gang, at Lene Beier er vært på "Landmand søger kærlighed". Om der bliver en 12. gang, er endnu uvist. Det finder Lene Beier først ud af ved juletid, fortæller hun.

Men hvis det er tilfældet, er hun stadig klar på opgaven. Også selv om hun snart flytter til Østrig med sin mand og deres to sønner for at starte et nyt kapitel i deres liv.

Familien har nemlig planer om at åbne og drive et hotel i landet.

Hun har tidligere fortalt, at et hotel i Alperne har været en drøm, som hun og hendes mand har delt i mere end 20 år.

Lene Beier vil endnu ikke løfte sløret for, hvornår det kommer til at ske. Men hun forsikrer, at hun stadig kommer til at pleje sin værtsroller i Danmark.

- Det bliver lidt et pendlerliv. På nær i skisæsonen, der er jeg kun i Østrig, siger hun.

Første afsnit af "Landmand søger kærlighed" bliver sendt på TV 2 tirsdag 6. august.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 03/08/2024 - 10:00

FAKTA: Disse vilde blomster er hjemmehørende

* Almindelig knopurt, som er en nektarplante for sommerfugle, natsværmere og bier.

* Blåhat, der også er en nektarplante for sommerfugle, natsværmere, bier, biller og blomsterfluer.

* Fløjlsgræs eller andre høje græsarter, som er vært for en række sommerfugle.

* Merian, der er nektarplante for sommerfugle, natsværmere og bier.

Kilde: sliphavenfri.dk, som drives af Danmarks Naturfredningsforening.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 03/08/2024 - 10:00

Slå havens vilde blomsterflor ned så det kommer igen til næste år

John Randeris/Ritzau Scanpix

Har du en blomstereng i et hjørne af haven, er det i august, du skal finde le eller kratrydder frem fra skuret. Og har du ikke en eng, kan du så den nu.

Gennem sommeren har du måske nydt synet af brummende bier og flaksende sommerfugle over lange flagrende græsser og vilde blomster i alskens farver i et vildtvoksende hjørne af din have.

Ønsker du at gentage succesen til næste år, er det en god idé at slå blomsterengen ned her i august.

Det siger Anne Stine Bruun, der er landskabsarkitekt og havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, som er en landsdækkende forening for haveejere.

- Det er bedst at gøre det med en le, men en kratrydder kan også bruges. Du får mere plads til blomsterne ved at slå engen ned en gang om året, fortæller hun og tilføjer, at du også sagtens kan bruge en hækkesaks, hvis du hverken har en le eller en kratrydder til rådighed.

Når de høje græsser, kornblomster og valmuer, og hvad det vilde hjørne af din have ellers rummer, er slået ned, lader du hele molevitten ligge og tørre en uge eller to.

- Når det har ligget og tørret, kan du ryste frøene af planterne ud på jorden, og hvis det er flerårige blomster, hjælper du dem på den måde med at komme op igen til næste år, fortæller Anne Stine Bruun.

Har du ikke en blomstereng i haven, men kunne godt tænke dig en, så er sensommeren også det optimale tidspunkt at anlægge den.

Det fortæller Christian Faurschou, der er gartner og indehaver af Ellengaard Planteskole og Anlægsgartneri.

- Mange af de blomster, du sår, sætter naturligt deres frø her i sensommeren som en del af deres naturlige rytme. Derfor er det et godt tidspunkt, siger han.

Du skal dog forberede dig på, at det er et stort arbejde at give blomsterengen den bedst mulige start. Først og fremmest skal du sørge for, at de vilde blomster, du sår, ikke kommer til at konkurrere med ukrudt eller græs.

Det stykke af din have, du har udset dig, skal derfor skrælles fri for alt, så jorden ligger løsnet og bar.

Dernæst skal du have helt styr på, hvad det er for en jord, du har med at gøre. Vilde blomster trives nemlig bedst i næringsfattig jord. Det vil sige, at sandet jord er perfekt, mens tung lerjord fungerer knap så godt.

Har du det sidste, kan du overveje at blande noget grus i jorden, så den bliver mere næringsfattig. Herfra handler det om at finde lige netop den blomsterfrøblanding, der passer bedst til din haves jordforhold.

- Som udgangspunkt skal man søge rådgivning fra en fagperson for at få et godt resultat, så man ikke bare køber hyldevarer, der er beregnet til let jord, hvis man har tung lerjord, siger Christian Faurschou.

Ønsker du at gøre noget godt for biodiversiteten i haven, bør du ifølge Danmarks Naturfredningsforening gå efter frøblandinger, som rummer vilde hjemmehørende arter. Det vil sige arter, som har tilpasset sig klimaet herhjemme, og som derfor er vigtige for en lang række insekter.

Når du har udvalgt dig lige den blanding, der passer til din have, strør du frøene ud.

Og så er der kun tilbage at vente med spænding til næste år for at se, om kornblomster og valmuer folder blomsterfloret ud.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek