03/08/2024 - 10:00
Slå havens vilde blomsterflor ned så det kommer igen til næste år
Har du en blomstereng i et hjørne af haven, er det i august, du skal finde le eller kratrydder frem fra skuret. Og har du ikke en eng, kan du så den nu.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Gennem sommeren har du måske nydt synet af brummende bier og flaksende sommerfugle over lange flagrende græsser og vilde blomster i alskens farver i et vildtvoksende hjørne af din have.
Ønsker du at gentage succesen til næste år, er det en god idé at slå blomsterengen ned her i august.
Det siger Anne Stine Bruun, der er landskabsarkitekt og havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, som er en landsdækkende forening for haveejere.
- Det er bedst at gøre det med en le, men en kratrydder kan også bruges. Du får mere plads til blomsterne ved at slå engen ned en gang om året, fortæller hun og tilføjer, at du også sagtens kan bruge en hækkesaks, hvis du hverken har en le eller en kratrydder til rådighed.
Når de høje græsser, kornblomster og valmuer, og hvad det vilde hjørne af din have ellers rummer, er slået ned, lader du hele molevitten ligge og tørre en uge eller to.
- Når det har ligget og tørret, kan du ryste frøene af planterne ud på jorden, og hvis det er flerårige blomster, hjælper du dem på den måde med at komme op igen til næste år, fortæller Anne Stine Bruun.
Har du ikke en blomstereng i haven, men kunne godt tænke dig en, så er sensommeren også det optimale tidspunkt at anlægge den.
Det fortæller Christian Faurschou, der er gartner og indehaver af Ellengaard Planteskole og Anlægsgartneri.
- Mange af de blomster, du sår, sætter naturligt deres frø her i sensommeren som en del af deres naturlige rytme. Derfor er det et godt tidspunkt, siger han.
Du skal dog forberede dig på, at det er et stort arbejde at give blomsterengen den bedst mulige start. Først og fremmest skal du sørge for, at de vilde blomster, du sår, ikke kommer til at konkurrere med ukrudt eller græs.
Det stykke af din have, du har udset dig, skal derfor skrælles fri for alt, så jorden ligger løsnet og bar.
Dernæst skal du have helt styr på, hvad det er for en jord, du har med at gøre. Vilde blomster trives nemlig bedst i næringsfattig jord. Det vil sige, at sandet jord er perfekt, mens tung lerjord fungerer knap så godt.
Har du det sidste, kan du overveje at blande noget grus i jorden, så den bliver mere næringsfattig. Herfra handler det om at finde lige netop den blomsterfrøblanding, der passer bedst til din haves jordforhold.
- Som udgangspunkt skal man søge rådgivning fra en fagperson for at få et godt resultat, så man ikke bare køber hyldevarer, der er beregnet til let jord, hvis man har tung lerjord, siger Christian Faurschou.
Ønsker du at gøre noget godt for biodiversiteten i haven, bør du ifølge Danmarks Naturfredningsforening gå efter frøblandinger, som rummer vilde hjemmehørende arter. Det vil sige arter, som har tilpasset sig klimaet herhjemme, og som derfor er vigtige for en lang række insekter.
Når du har udvalgt dig lige den blanding, der passer til din have, strør du frøene ud.
Og så er der kun tilbage at vente med spænding til næste år for at se, om kornblomster og valmuer folder blomsterfloret ud.
/ritzau fokus/