Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/01/2024 - 10:33

Amerikanske søfolk meldt savnet ud for Somalias kyst

Flere aktioner er i gang for at lokalisere to amerikanske søfolk, der er forsvundet ud for Somalias kyst.

Af: /ritzau/

To søfolk fra den amerikanske flåde er blevet meldt savnet ud for Somalias kyst.

Det oplyser USA's militær ifølge nyhedsbureauet AFP.

Søfolkene udførte operationer ud for kysten, da de blev meldt savnet torsdag aften lokal tid.

- Eftersøgnings- og redningsaktioner er i øjeblikket i gang for at lokalisere de to søfolk, oplyser den amerikanske militære centralkommando, Centcom, i en udtalelse.

Af operationelle hensyn vil der ikke blive frigivet yderligere oplysninger, før aktionen er afsluttet, lyder det videre.

De savnede er udsendt til USA's femte flådes operationsområde for at understøtte en bred vifte af missioner.

Operationsområdet dækker omkring 2,5 millioner kvadratkilometer hav og omfatter Den Persiske Golf, Omanbugten og dele af Det Indiske Ocean.

/ritzau/AFP

København, 13/01/2024 - 08:00

FAKTA: Søs Egelind

* Søs Egelind blev uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1982.

* Hun fik sit gennembrud året efter i titelrollen i "Lærenemme Rita" på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg. En rolle, som hun delte med en anden skuespillerinde ved navn Kirsten Lehfeldt. Det blev begyndelsen på deres professionelle parløb.

* Selv om Søs Egelind er mest kendt fra satiregenren, har hun også en række dramatiske roller bag sig. Blandt andet i filmatiseringen af Jakob Ejersbos "Nordkraft", Susanne Biers Oscar-nominerede film "En chance til" og en opsætning af "Hvem er bange for Virginia Woolf".

Kilde: Det Danske Filminstitut.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/01/2024 - 08:00

Søs Egelind: Jeg rummer en hel masse alvor

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Søs Egelind er decideret lykkelig over, at humoren gennemsyrer hende. - Det er jo også en overlevelsesmekanisme. At kunne grine af det meste, siger hun.

To masker - den ene smilende, den anden grædende - er et kendt symbol inden for scenekunsten.

De repræsenterer komedien og tragedien - og livets dualisme. Men vender man masken med de nedadvendte mundvige 180 grader, så smiler den faktisk, har Søs Egelind erfaret.

- Jeg har engang vundet en fin pris som Årets Optimist. Det er der en grund til, at de fik øje på. Det er, fordi jeg formår at vende det triste til noget positivt - jeg synes, det er en gave at kunne det, siger Søs Egelind med både taknemmelighed og udråbstegn i stemmen.

- Jeg er lykkelig for, at jeg er faldet i den gryde som barn. For det er jo også en overlevelsesmekanisme. At kunne grine af det meste, siger hun så.

Søs Egelind kalder det ligefrem en nødvendighed.

Hendes forældre blev skilt, da hun ikke var særligt gammel, og det slog store skår.

- Der var så mange, der var ulykkelige omkring mig, fortæller Søs Egelind.

- Jeg var den lille lillesøster, der skulle få alle i godt humør. Så det er noget, jeg er ufrivilligt opdraget med … Eller det var den niche, jeg fandt frem til, var den smarteste for mig.

Der er ikke langt fra komedien til tragedien. Den kan flippe 180 grader på et splitsekund.

Vender man regnestykket, lyder det derimod, at tragedie plus tid er lig med komedie.

- Det lyder lidt amerikansk, at du bare sådan skal ændre din tankegang. Men jeg kan ikke gøre for, at det er sådan, jeg har det. Og gudskelov for det, siger Søs Egelind.

- Jeg rummer en hel masse alvor. Men jeg har meget, meget, meget nemt ved at grine.

Hun slår ligefrem knuder på sig selv i Prime Video-eksperimentet "Lol: Den der ler sidst", som hun deltager i som en af de komiske kombattanter.

I underholdningsprogrammet dyster ti kendte entertainere, som foruden Søs Egelind blandt andre også tæller Martin Brygmann, Rasmus Botoft og Nikolaj Stokholm, om at hyle hinanden ud af den.

For den, der ler sidst og står tilbage efter seks timers nonstop eksperiment foran rullende kameraer sat op i alle tænkelige vinkler, vinder en pose penge til et godgørende formål.

Hun genkender sig selv, når hun ser på sine kolleger, som hun er lukket inde med i eksperimentet.

- Jeg ved ikke, om det er en skrøne, eller hvad det er, at …

Søs Egelind funderer over ordene, hun lige har sagt, og korrigerer den fornemmelse, hun var ved at formulere før:

- Jo, jeg tror, det ér rigtigt, at de fleste komikere også rummer en tragisk side, men at man formår at bearbejde det til komik.

Som barn var det for Søs Egelind en mental måde at overleve på. I dag er det også noget, hun lever af. Og lever for.

Søs Egelind er oprindeligt uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1982. Med den klassiske baggrund har hun både medvirket i komedier og tragedier.

Kigger man på rollerne i mol, har Søs Egelind medvirket i filmatiseringen af Jakob Ejersbos "Nordkraft", Susanne Bier-dramaet "En chance til" og en opsætning af "Hvem er bange for Virginia Woolf".

Men det er rollerne i dur, hun især har udmærket sig i.

Gennembruddet fik Søs Egelind allerede tilbage i 1983 i titelrollen i "Lærenemme Rita" på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg. En rolle, som hun delte med en anden skuespillerinde ved navn Kirsten Lehfeldt. Det blev begyndelsen på deres professionelle parløb.

Første gang Søs og Kirsten lavede satire sammen, var i DR-programmet "Klikk". Siden medvirkede de i revyer, film, en julekalender og flere teaterstykker sammen.

I eget navn debuterede Søs og Kirsten i 90'erne med "Latterens lange arm". Siden fulgte "Kongeriget" - et humoristisk, antropologisk greb på eksistenser rundt omkring i det ganske danske land. Og så sent som i 2018 stod Søs og Kirsten bag satireprogrammet "Selfiestan" på DR.

- Når jeg selv skal lave noget, vil jeg helst fortælle om virkeligheden. Det synes jeg, er det sjoveste. Og det frygteligste. Og det rigtigste for mig at skildre. Det er genkendeligt, så de, der kigger på det, kan mærke, at det måske er naboen. Eller en selv, siger Søs Egelind.

- Det skal være ægte på en eller anden måde. For jeg synes, at virkeligheden overgår fantasien.

I "LOL: Den der ler sidst" forsøger hun blandt andet at få de andre til at smide facaden og flække sammen ved at stoppe et falsk gebis i gabet - et kæmpe et med overbid og store sorte tænder - og spille en stavrende stærkt medicineret, ældre, neurotisk dame.

I disse år er der debat om repræsentation, og om det er usmageligt - og krænkende - at karikere og spille mennesker, man ikke selv har samme religiøsitet, køn, seksualitet, helbred eller udseende som.

Hvordan humoren trives for Søs Egelind - også i samarbejdet med Kirsten Lehfeldt - er et spørgsmål, hun - og de - endnu ikke har svaret på. De har opfundet kendte karakterer såsom Elly og Dichael, Carsten og Helge og ikke mindst manden Bertil, som tager sin taske og går til bowling, men i virkeligheden ringer på hos hustruen igen ti minutter efter som Sandra.

- Vi må jo bare konstatere, at - hold da kæft - vi har spillet handikappede og brune mennesker og sorte mennesker og bifile og homoer og transpersoner. Hele spektret, tænker Søs Egelind så højt.

- Jeg vil vove at påstå, at jeg aldrig har gjort grin med nogen. Aldrig! Jeg har aldrig villet noget nedsættende - tværtimod - men på kærligste vis repræsentere og inkludere alle former for minoriteter og måder at leve sit liv på, fordi vi alle er en del af dette vidunderlige liv. Det lod sig gøre før i tiden, uden at nogen harcelerede over det. Nu er vi et nyt sted, hvor den nødvendige samtale kører for fuldt blus. Og det er rigtigt og godt.

Søs Egelind har allerede sagt, at hun også rummer stor alvor. Den er man ikke i tvivl om her, hvis der skulle være nogen.

- Vi arbejder på svaret, siger hun.

- Jeg kunne forestille mig at tage fat i nogle eksperter. Lad os nu sige, at historien tager en drejning, og jeg skal spille en, der mangler begge ben, så tror jeg, jeg måske ville tage fat i Dansk Handicap Forbund. Det ville da være en start at tage en snak med dem om indholdet, siger Søs Egelind og tilføjer så:

- Jeg vil stadig sige, at det er svært og udfordrende at være kunstner lige i øjeblikket. Jeg håber, at vi alle finder et leje for at kunne være her. På lige vilkår, fuldstændig, uanset hvad fanden vi er til. Eller hvilke farver, køn eller hvilken religion, vi har. Alt og alle.

Søs Egelind har været en del af branchen i mere end 40 år, og hun kan mærke, at det er meget følsomt og antændeligt lige nu.

- Med min alder, 65 år, tror jeg, det nok skal finde et leje. På den kærligste vis. Jeg elsker at leve dette liv med dets diversitet, og vi skal repræsenteres alle sammen. Det er blod, der ruller rundt i kroppen på os alle sammen. Og det er rødt. Punktum. Det skal bare ikke stoppe kreativitet. Det skal ikke stoppe kunst. Det er derfor, vi har kunst. Fordi den skal være fri, siger Søs Egelind.

- Hvis nogle føler sig krænkede, er det vigtigt, vi tager en snak om det. For selvfølgelig skal vi gøre alt for at hjælpe udviklingen videre. Og selvfølgelig skal vi blive ved med at bryde grænser - uden at krænke og gøre det ukærligt. Det er med og aldrig af, vi skal grine.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/01/2024 - 08:00

FAKTA: Lad ikke skindsko tørre på radiatoren

* Det er en dårlig idé at tørre dine skindsko på radiatoren. Skindet kan nemlig ikke tåle at tørre hurtigt.

* Tørrer skoens skind hurtigt, bliver det stift og kan krakelere.

* Skindsko tørrer bedst ved at stå i stuetemperatur og langsomt komme af med fugten.

Kilde: Sten Røhl, der er indehaver af Stens Skomageri i Aarhus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 13/01/2024 - 08:00

Vejsalt giver skoene skjolder: Red dem med ingredienser fra køkkenet

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Fjern vejsaltets hvide plamager fra dit fodtøj med piskefløde og eddike, lyder rådet fra skomager.

Januars frostvejr betyder saltede veje og fortove, og det sætter spor på dine sko - især hvis de er lavet af skind.

Men de hvide pletter og skjolder kan du rimelig nemt og billigt få bugt med. Det siger Sten Røhl, der er indehaver af Stens Skomageri i Aarhus.

- Der er forskellige gamle husråd, som virker godt. Det ene er, at du tager lidt piskefløde, vasker saltpletterne med det og pudser skoene godt bagefter, fortæller han og fortsætter:

- Du kan også lave en blanding af lige dele eddike og vand, som du vasker pletterne af med. Her skal du også give skoen godt med fedtstof bagefter.

Når du vasker dine sko, kan det i øvrigt være en fordel at benytte en form for børste. Det siger Johnny Rodam, der er forretningsleder for tekstilafdelingen hos Teknologisk Institut.

- På den måde får du masseret vandet ned i enten læderet eller tekstilet, og vandet kan dermed nemmere tage saltet med ud gennem en form for skylleproces, fortæller Johnny Rodam.

Samtidig understreger han, at vejsaltet ikke decideret ødelægger dine sko.

- Det afhænger af, om de er lavet af læder eller tekstil. Men i princippet forårsager det ikke den helt store skade på selve skoene. Med lædersko forestiller jeg mig dog, at det kan gøre læderet lidt mere sprødt.

Ønsker du at holde dine skindsko pæne gennem vinterhalvåret, skal du være konsekvent i din pleje af dem, lyder rådet fra Sten Røhl.

- Mange bruger kun læderfedt. Det gør dem vandtætte, men plejer ikke skoene. Hvis du vil blive ved med at have pæne sko, skal du bruge skocreme, siger han og anbefaler, at du pudser fodtøjet hver 14. dag.

- Man skal gøre det til en regel for sig selv, at man pudser sine sko. De bliver bare pænere af det og holder længere, siger han og uddyber:

- Når skoen får noget fedtstof, bliver læderet ved med at være blødt. Gør du ingenting, krakelerer læderet på et tidspunkt der, hvor bøjefolden er.

Og som skomager ved Sten Røhl ikke noget værre end forsømte sko og støvler.

- Jeg ser tit folk i pænt tøj og grimme sko. Det er noget, jeg kigger efter, og det er altså bare ikke toppen, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek