Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Tbilisi, 30/11/2024 - 10:55

107 er anholdt under store protester mod ny EU-linje i Georgien

Beslutning om at udsætte forhandlinger om optagelse i EU sendte tusindvis på gaden fredag aften i Georgien.

Giorgi Arjevanidze/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Politiet i Georgien anholdt fredag aften 107 personer, som deltog i den seneste tids største demonstrationer i landets hovedstad, Tbilisi.

Det oplyser Georgiens indenrigsministerium i en udtalelse, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Tusindvis gik på gaden i Tbilisi for at vise deres utilfredshed med den georgiske regering og dens beslutning om at sætte en foreløbig stopper for Georgiens forsøg på at blive medlem af EU.

Ifølge ministeriet kastede demonstranter sten efter politiet, lavede barrikader og brændte ting af i forbindelse med demonstrationerne.

Ti politibetjente kom til skade. Heraf er én blevet indlagt.

Utilfredse borgere er gentagne gange gået på gaden, siden der i oktober var parlamentsvalg i Georgien.

Her vandt partiet Georgiens Drøm. Men hurtigt opstod der mistanke om valgsvindel, og efterfølgende har oppositionen krævet nyvalg.

Torsdag sagde den georgiske regering, at den først i 2028 vil overveje at indlede optagelsesforhandlinger med EU.

Landet søgte ellers om optagelse i EU i marts 2022 efter Ruslands invasion af nabolandet Ukraine. Og i december året efter blev EU-landene enige om at tildele Georgien kandidatstatus.

Georgiens Drøm sagde torsdag i en pressemeddelelse, at EU bruger udsigterne til optagelsesforhandlinger til at afpresse Georgien.

Derudover forsøger EU at organisere en revolution i landet, mener regeringspartiet.

EU havde dog i forvejen stoppet optagelsesprocessen som følge af en lov mod udenlandske agenter, som blev vedtaget tidligere i år.

Loven betyder, at organisationer, som modtager mere end 20 procent af deres finansiering fra udlandet, skal registreres som organisationer, der "forfølger en udenlandsk magts interesser".

Flere ser loven som inspireret af en lignende lov i Rusland, som her er blevet brugt til at slå ned på politiske modstandere.

Georgiens Drøm har været ved magten siden 2012.

Partiet anses for at være et værdimæssigt konservativt parti, der er præget af skepsis over for EU og det øvrige Vesten.

Til gengæld er Georgiens Drøm mere forsonlig over for Rusland end andre europæiske lande.

Ifølge dpa viser meningsmålinger, at et flertal af borgerne i Georgien ønsker, at landet bliver medlem af EU.

/ritzau/

, 30/11/2024 - 10:00

FAKTA: Den nemmeste klementinmarmelade

* Fyld en gryde med hele økologiske klementiner og koldt vand.

* Lad blandingen koge op. Når kogepunktet nås, tager du gryden af blusset og sigter vandet fra. Hæld nu nyt koldt vand i, og kog op igen. Gentag et par gange for at få bitterheden ud af frugterne. Til sidst lader du frugterne koge møre.

* Tag nu de varme hele klementiner, og blend dem i en foodprocessor sammen med sukker - der skal et kilo sukker til et kilo citrusfrugter. Varmen fra frugterne får sukkeret til at smelte, og pektinen i citrusfrugterne får massen til at sætte sig.

* Hæld nu massen på skoldede patentglas, og så har du marmelade til den helt store guldmedalje.

Kilde: kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 30/11/2024 - 10:00

Forvandl klementinskrællerne til lækker konfekt eller julet snaps

Liz Hafalia/Ritzau Scanpix

Skræl fra klementiner gør sig både godt som sød snack og som ingrediens i en krads gibbernakker.

I stedet for at smide skrællerne fra vinterens klementiner i skraldespanden, kan du lade dem forkæle dine smagsløg.

Så længe klementinskrællen er økologisk og dermed uden rester fra sprøjtegifte, gør den sig nemlig godt til det meste, mener kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

- Økologisk revet klementinskal kan ligesom appelsinskal bruges i dressinger til salater eller i en varm æbletoddy, siger hun.

Louisa Lorang foreslår, at du kandiserer klementinskrællerne.

Skær dem ud i halvtykke strimler, læg dem i en gryde med koldt vand, som du koger op. Hæld vandet fra, og fyld op med friskt, koldt vand, som du igen koger op med klementinstrimlerne i.

- Det gentager du i alt tre gange for at få den værste bitterhed ud, fortæller hun.

Bland nu en sukkerlage bestående af lige dele vand og sukker, som du koger klementinstrimlerne i, til de bliver gyldne. Herefter kan du vende dem i sukker, før de lægges til tørre på en rist eller noget bagepapir.

- Hvis du gerne vil overtrække dem med chokolade, skal de lige tørre et par dage på en rist. Men hvis man bare vil vende dem i sukker, kan man gøre det med det samme, og så har man en slags hjemmelavet slik, siger Louisa Lorang, der selv serverer kandiserede citrusskaller som en del af konfektbordet til jul.

- Det er den perfekte konfekt, når man lige får lidt for meget kvalme over nougat. Så kan man snuppe lidt sukkerkandiseret klementin.

En anden mulighed er at confitere skrællerne. Det plejer Thomas Thorius, der er kok og divisionschef hos Jespers Torvekøkken og har specialiseret sig i at reducere madspild, at gøre.

- Du kan bruge dem til ost og kager. De bliver søde, og konsistensen bliver lidt som vingummi, siger han.

Skær igen skrællerne ud i tynde strimler, og blancher dem to til tre gange i saltet vand.

Herefter laver du en sukkerlage af en deciliter appelsinjuice og en deciliter sukker. Lagen hældes over klementinstrimlerne i et skoldet patentglas, som skal have lov til at stå i minimum 12 timer.

Konfekt og confit kan du eventuelt skylle ned med et lille glas hjemmelavet orange snaps. Den kan du nemlig også bruge klementinskræller til, fortæller Thomas Thorius.

- Klementinskrællerne giver en orangesmag lidt ligesom appelsin, fortæller han.

Du laver snapsen ved at lægge skræller fra en til to klementiner ned i en flaske vodka. Tilsæt også gerne nelliker og kanel for at gøre den endnu mere julet. Lad nu snapsen stå og trække i en uge til 14 dage.

- Du kan snyde lidt og halvere tiden ved at stille snapsen på en radiator. Farven trækker hurtigere ud, og der bliver hurtigere åbnet for de æteriske urter i skallerne, når den får noget varme, fortæller Thomas Thorius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek