Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/08/2023 - 10:00

Skræl og skorper kan blive til lækkerier

Med lidt fantasi og snilde kan du kreere alt fra brød til ketchup med de rester fra madlavningen, som du plejer at smide ud.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Den grønne spand i dit køkken bugner af guld.

I hvert fald hvis du spørger Thomas Thorius, der er kok og køkkenchef hos Jespers Torvekøkken og har specialiseret sig i at reducere madspild.

- Det meste kan bruges til noget. Enten ved at sylte, koge eller salte det, siger han.

En nem ting at gøre er at putte skræller fra rodfrugter direkte i din brøddej. Alt fra kartofler til rødbeder kan bruges, så længe du har vasket dem grundigt.

- Det giver en sødme, gode vitaminer og flotte farver, siger Thomas Thorius, der også kan finde på at bage brød med æbleskræller i.

Kartoffelskræller kan også lynhurtigt forvandles til sprøde chips. Vend dem blot i noget olie, drys salt over, og bag dem på en bradepande eller en rist i ovnen i 15 minutter.

Løgskaller behøver du heller ikke at kyle i skraldespanden. De kan bruges til at kreere din egen sovsekulør.

- Kog løgskallerne i lidt vand, til de brænder på, put lidt mere vand ved, og kog, til det brænder på igen. Så får du denne intense farve og sødme. Tilsæt eventuelt nogle laurbærblade og peberkorn for ekstra smag, siger Thomas Thorius.

Har du stykker af gulerødder, tomater og løg tilovers efter madlavningen, foreslår køkkenchefen, at du laver ketchup. Put grøntsagsresterne i en gryde, og tilsæt eventuelt noget paprika eller karry, lidt tomatpuré og æblecidereddike.

- Kog det mørt, smag til med sukker, brun farin eller honning. Og så skal det bare køles ned. Mange tror, at ketchup er lavet af tomat, men det består faktisk mest af gulerødder, lyder det fra Thomas Thorius.

Fra grøntsagerne kan du kaste blikket mod ost. De hårde ender fra parmesan kan du lægge i olie, som du luner op til 50 grader i en gryde.

- Så får du en olie, der smager af parmesan, som du kan vende salater i eller bruge i en mayonnaise, siger Thomas Thorius.

Andre oste kan du lave til friskost. Det gør du ved at lune noget mælk, som du blender sammen med osteresterne, til du får en helt jævn og glat konsistens.

- Så har du en smøreost, og tilføjer du paprika, har du en pikantost, fortæller han.

Tørt brød og skorper smider Thomas Thorius heller aldrig ud. Enten udbløder han dem, så de kan bruges i en ny brøddej, eller også laver han dem til croutoner, rasp eller en crumble.

- Det er synd at smide noget ud, som kan blive rigtig godt med nogle små justeringer, fastslår han.

I den forbindelse er det vigtigt, at du sætter dig ind i holdbarhed. Det siger Nanna Molnit Ørum, der er lektor på uddannelsen Ernæring og Sundhed ved Københavns Professionshøjskole.

- Generelt er det jo sådan, at du ikke skal spise noget, der lugter grimt, eller hvor der er mug på, siger hun.

Men noget mad kan sagtens være helt fint, selv om det har overskredet bedst før-datoen. Det gælder for eksempel mælk og yoghurt.

Du kan også uden problemer varme en gryderet op flere gange. Den skal bare være rygende varm.

- Det er ikke sikkert, at to minutter i mikroovnen er nok, og det er vigtigt at huske at røre rundt i maden, så varmen fordeler sig i det hele, siger Nanna Molnit Ørum.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 08/12/2025 - 16:13

Paramount byder på film- og seriegigant trods købsaftale med Netflix

Mario Tama/Ritzau Scanpix

Netflix meddelte fredag, at selskabet ville købe Warner Bros. Discovery. Nu kommer Paramount med overbud.

Paramount har tilbudt at købe produktions- og filmselskabet Warner Bros. Discovery, efter at streamingtjenesten Netflix fredag meddelte, at den havde indgået en købsaftale med Warner Bros. Discovery.

Det skriver det amerikanske medie CNN.

Warner Bros. Discovery omfatter blandt andet streamingtjenesten HBO Max, som er blandt Netflix' største konkurrenter.

Ifølge CNN har Paramount budt 30 dollar per aktie, mens Netflix op til weekenden bød 27,75 per aktie for at købe Warner Bros. Discovery.

Paramount, som både producerer film og tv-serier, er gået direkte til Warner Bros. Discoverys aktionærer med sit købstilbud.

Produktionsselskabet er klar til at betale kontant, lyder det fra Paramounts administrerende direktør, David Ellison.

- WBD's aktionærer har fortjent at få mulighed for at tage stilling til vores overlegne kontante tilbud om køb af alle deres aktier i hele selskabet, siger David Ellison i en udtalelse ifølge CNN.

Foruden HBO Max er flere tv-kanaler - herunder CNN - samt filmselskabet Warner Bros. en del af Warner Bros. Discovery.

Netflix bød kun på den del af selskabet, som omfatter film- og serieproduktion, og ikke CNN og andre amerikanske tv-stationer.

Det er uklart, om Paramounts købstilbud også kun er rettet mod den del af selskabet, der omfatter film- og serieproduktion.

Warner Bros. Discovery satte formelt sig selv til salg i oktober.

Det skete, efter at produktionsselskabet havde annonceret, at det skulle splittes op i to selvstændige selskaber.

Ét selskab, som var koncentreret omkring HBO Max og filmselskabet Warner Bros., og ét med navnet Discovery Global, som var bygget op omkring blandt andet CNN og andre tv-stationer.

Opdelingen af selskaberne er ikke sket endnu.

Uanset om det ender med at være Netflix eller Paramount, der køber Warner Bros. Discovery, skal købet godkendes af de amerikanske konkurrencemyndigheder og aktionærerne i Warner Bros. Discovery.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 08/12/2025 - 16:10

Paramount byder på film- og seriegigant trods købsaftale med Netflix

Netflix meddelte fredag, at selskabet ville købe Warner Bros. Discovery. Nu kommer Paramount med overbud.

Paramount har tilbudt at købe produktions- og filmselskabet Warner Bros. Discovery, efter at streamingtjenesten Netflix fredag meddelte, at den havde indgået en købsaftale med Warner Bros. Discovery.

Det skriver det amerikanske medie CNN.

Warner Bros. Discovery omfatter blandt andet streamingtjenesten HBO Max, som er blandt Netflix' største konkurrenter.

Ifølge CNN har Paramount budt 30 dollar per aktie, mens Netflix op til weekenden bød 27,75 per aktie for at købe Warner Bros. Discovery.

Paramount, som både producerer film og tv-serier, er gået direkte til Warner Bros. Discoverys aktionærer med sit købstilbud.

Produktionsselskabet er klar til at betale kontant, lyder det fra Paramounts administrerende direktør, David Ellison.

- WBD's aktionærer har fortjent at få mulighed for at tage stilling til vores overlegne kontante tilbud om køb af alle deres aktier i hele selskabet, siger David Ellisson i en udtalelse ifølge CNN.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek