Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/03/2024 - 08:00

Kokkens bedste fif til at forny påskefrokostbordet

Pift nemt og billigt karrysilden og æggesalaten op til påske, og overrask dine gæster med nye smage.

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Med lidt snilde og fantasi kan du ganske nemt peppe de traditionelle påskefrokostretter op.

Det siger Anellika Ljungmann, der er køkkenchef på Bandholm Badehotel, som ligger på Lolland.

Hun anbefaler, at du griber kurven og går på jagt efter spændende ingredienser i naturen omkring dig.

- Vær kreativ, og tag familien med ud og se, hvad I kan finde, siger hun og nævner ramsløg som en sikker vinder.

- Det er en ret kraftig urt med en virkelig intens hvidløgssmag. Jeg ville lave en æggesalat med den ved at lave en klassisk æggesalat og så tilføje grofthakket ramsløg.

Du kan også kaste dig ud i at kreere ramsløgssild. Det gør du ved at lave en almindelig syltelage, hvor du koger ramsløg med i gryden. Når lagen er afkølet, lægger du stykker af sild ned i og lader det stå og trække en uge eller to.

Anellika Ljungmann foreslår, at du serverer dine ramsløgssild med en fed æggeblommecreme og pynter med en lille sprød hjemmebagt kiks med ramsløg i.

En anden urt, du med succes kan tage med ind på bordet, er fuglegræs. Brug den eventuelt som pynt på en rejeanretning eller på sildefadet.

- Fuglegræs går godt sammen med sild og fisk, fordi den har nogle jordede og mineralske noter. Det er en mild smag, så den overtager ikke de smage, der er i fisken, siger Anellika Ljungmann, som i det hele taget opfordrer til, at du giver den gas med pynten.

- Man skal bestemt ikke være nærig med at pynte et lækkert frokostbuffetbord med urter. Det pifter det hele så meget mere op, at der lige kommer lidt farve på.

Du kan også sagtens forny påskeretterne uden at tage på sanketur. Karrysilden kan for eksempel få et twist ved blot at bruge en anden karry end den traditionelle gule.

- Prøv at lave karrydressingen på vadouvankarry, en rød karry eller en grøn karry. Prøv noget, du ikke har prøvet før, og så er det jo fedt at lave karrydressingen selv i stedet for at købe den, lyder det fra Anellika Ljungmann.

Har du mod på det, kan du også forsøge dig med at lave din egen helt hjemmesaltede laks.

- Den er genial, fordi du kan tilføje lige præcis de smage til den, som du gerne vil have. Er du vild med anis, så giv den masser af det. Det er det fantastiske ved selv at lave maden fra bunden, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 07/11/2025 - 17:07

Flere kvinder har politianmeldt Jonatan Spang

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Bistandsadvokat for fem kvinder bekræfter, at Jonatan Spang er blevet politianmeldt.

Yderligere tre kvinder har nu anmeldt Jonatan Spang til politiet.

Det skriver Ekstra Bladet, der har talt med bistandsadvokat Helle Hald, der repræsenterer kvinderne.

Dermed har i alt fem kvinder nu politianmeldt den 47-årige komiker og skuespiller.

- Jeg kan bekræfte, at jeg på nuværende tidspunkt er beskikket for i alt fem kvinder, der har anmeldt sig udsat for seksuelt overgreb, voldtægt eller vold af fysisk eller psykisk karakter, siger Helle Hald til Ekstra Bladet.

Advokaten bekræfter ligeledes politianmeldelserne over for Ritzau. Hun vil ikke oplyse, hvad anmeldelserne mere konkret drejer sig om, eller hvornår de påståede forbrydelser skal være sket.

I september kom det frem, at Jonatan Spang var blevet fyret som vært på DR-programmet "Tæt på sandheden" efter anklager om overgreb mod en 15-årig pige for 16 år siden. Jonatan Spang var 31 år på det tidspunkt.

Spangs fyreseddel kom, efter at den i dag 32-årige kvinde havde kontaktet DR, hvor hun anklagede ham for at have begået et overgreb mod hende tilbage i 2009.

Siden er flere kvinder altså kommet med anmeldelser.

Jonatan Spangs talsperson, David Birch, siger til Ekstra Bladet, at Spang ikke har nogen kommentarer og henviser til, hvad komikeren tidligere har skrevet på sociale medier.

17. oktober skrev komikeren på Instagram, at han var "blevet gjort bekendt med nye beskyldninger". Samme dag blev det beskrevet i medierne, at i alt to kvinder havde anmeldt ham.

- Det er historier og anklager, som jeg ikke kan genkende, og jeg har ikke yderligere at tilføje, før politiet har undersøgt anklagerne.

- Sagens alvor taget i betragtning, håber jeg, at medierne også vil afvente politiet, skrev han.

Poul Hauch Fenger, der er advokat for Spang, skriver i en sms til Ritzau, at heller ikke han har kommentarer til sagen, så længe politiet undersøger anklagerne mod hans klient.

Det er op til politiet at undersøge anmeldelserne. Det vides ikke, hvor længe efterforskningen vil tage.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/11/2025 - 16:27

Caroline Fleming forlader direktørpost og flytter til Dubai

Rasmus Flindt Pedersen/Ritzau Scanpix

Forretningskvinden Caroline Fleming trækker sig som direktør for skønhedsklinikken Caolín, som hun dog stadig arbejder for.

Den tidligere baronesse Caroline Fleming vinker snart farvel til den danske kulde og vender snuden mod De Forenede Arabiske Emirater.

Hun flytter nemlig til ørkenstaten Dubai og træder samtidig af som direktør for skønhedsklinikken Caolín.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Caolín.

Det har ifølge den 50-årige forretningskvinde hele tiden været planlagt, at hun skulle have posten midlertidigt.

- Jeg er meget bevidst om, hvor i Caolín jeg selv kan bidrage bedst muligt, og derfor har det hele tiden været planen, at jeg ikke skulle fortsætte med at stå i spidsen som direktør, udtaler Caroline Fleming i pressemeddelelsen.

- Nu er det tid til at lade gode kræfter tage over herhjemme, mens jeg bruger mit fokus på udviklingen af et nyt koncept, udtaler hun.

Selv om Caroline Fleming ikke længere er direktør, har hun stadig penge i virksomheden som aktionær.

Flytningen betyder også, at hun sælger sin bolig i Hellerup.

- Med min plan om at flytte fra Danmark og bosætte mig i Dubai, har jeg sat min bolig til salg og opgivet alle mine danske erhvervsposter, som man skal i enhver planlægning af en fraflytning.

- Jeg er stadig aktionær i selskaberne, men jeg skal nu bygge business op i Dubai og være fuldtidsbeskæftiget dér, udtaler hun i pressemeddelelsen.

Caroline Fleming åbnede klinikken Caolín i Charlottenlund sammen med kæresten Frederik Kølle, i folkemunde kendt som doktor Kølle. Aktuelt kan de ses i realityprogrammet "Caroline og Dr. Kølle" om deres fælles liv privat og professionelt.

Det fremgår ikke, om Frederik Kølle følger trop og flytter til Dubai med eksbaronessen.

Tidligere har Caroline Fleming deltaget i tv-formater som "Topmodel" og "Baronessen flytter ind".

I stedet for Caroline Fleming træder erhvervsmanden Per Ulrik Andersen til som direktør. Han er allerede aktionær og en del af bestyrelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

FAKTA: En særlig dansk ret

* Øllebrød er en gammel dansk ret, som ikke kendes fra andre lande.

* Traditionelt er øllebrød blevet serveret til morgenmad om vinteren vekslende med havregrød, fordi det var godt at få noget varmt i maven, inden man skulle ud i kulden og arbejde.

* I "Frøken Jensens Kogebog" fra 1936 står der om øllebrød: "Der kan serveres spegesild eller ansjoser og rå fløde til."

* Øllebrød kan modvirke forstoppelse, da rugens høje indhold af kostfibre har opsuget rigeligt væske, hvilket fremmer passagetiden gennem fordøjelsessystemet.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

Eksperternes guide: Sådan giver du øllebrøden et moderne pift

Udnyt dine rugbrødsrester, og genopdag en gammel klassiker i øllebrøden med disse enkle fif fra grødeksperten og kogebogsforfatteren.

Øllebrød er en af de retter, der bare dufter af barndom. Og så er det julens bæredygtige morgenmad.

For når julefrokosten er holdt, og vi har rugbrødsrester efter det store kolde bord med sild og postej, er der ingen grund til at smide dem i skraldespanden.

Brødresterne kan med fordel trylles om til en velsmagende og hyggelig omgang øllebrød. Her får du to øllebrød-elskeres bud på de perfekte ingredienser til deres øllebrød:

1) Grødekspert Lasse Skjønning Andersen.

Lasse Skjønning Andersen er grødnørd til fingerspidserne og stifter og ejer af restaurantkæden GRØD.

For ham begynder en øllebrød med et godt rugbrød.

- Et godt rugbrød er for mig et med masser af kerner. Og så må det også gerne være godt maltet - det vil sige, at det indeholder maltsirup, der er med til at gøre rugbrødet sødt og mørkt, siger han og fortsætter:

- Men det er også min erfaring, at der er meget delte meninger om rugbrødstypen, fordi øllebrød for mange er så stærkt forbundet med traditioner.

Når det kommer til øllet, har Lasse Skjønning Andersen testet flere forskellige typer mørkt øl som både stout og bock.

Men faktisk er det i hans optik den helt klassiske mørke hvidtøl, der egner sig bedst.

- Der findes ikke 100 forskellige varianter derude som med pilsner, men der findes nogle stykker, og jeg synes overordnet, at de har lidt samme smagsudtryk, siger han.

Hvis du vil have din øllebrød til at smage ekstra varm og julet, er kanel en oplagt smagsgiver, påpeger grødeksperten. Det kan også være krydderier som anis eller kardemomme.

- Alt hvad du vil putte i en gløgg, kan du i princippet også putte i øllebrød. Det er kun dit temperament, der afgør smagsprofilen. Personligt kan jeg godt lide den rimelig klassisk og så lade toppingen skeje lidt ud, siger han.

For mange er øllebrød lig med flødeskum - punktum. Men der må ifølge Lasse Skjønning Andersen gerne være lidt flere smagselementer, herunder både syre og fedme.

Syren kan eksempelvis komme fra havtorn eller en solbærkompot. Og det kan også være fra æbler, som både har noget sødt og syrligt i sig.

Det fede element kan sagtens være flødeskum, som også kan blandes med skyr. Du kan også mikse med hvid chokolade, som spiller godt sammen med solbær.

Slut eventuelt af med sprøde, karamelliserede rugbrødscroutoner på toppen, foreslår grødeksperten.

2) Kok og kogebogsforfatter Trine Hahnemann.

- Jeg elsker øllebrød, så jeg er sådan en type, der har en pose i fryseren, hvor jeg samler mine rugbrødsrester hen ad vejen. Når der er nok, kan man bare tø dem op, og så er der til øllebrød, siger hun.

Ifølge kogebogsforfatteren kan man snildt blande flere forskellige slags rugbrød.

- Alt efter hvad man er brændt inde med, så kan det meste faktisk fungere, siger hun.

Trine Hahnemann har skrevet flere kogebøger til udlandet. Her har hun sommetider helt udeladt øl i sin opskrift, og det kan man ifølge hende sagtens, da smagen i øllebrød primært kommer fra rugbrødet og det sukker, man putter i.

- Jeg bruger dog aldrig hvidt sukker. Brug hellere brun farin, en gylden sirup eller honning, foreslår hun.

Hvis du vil have en let ølsmag, kan du bruge en light pilsner, og hvis du virkelig godt kan lide smagen af øl, kan du for eksempel bruge en sød IPA, siger forfatteren.

For at pifte smagen op, kan du tilsætte citronskal og citronsaft.

- Du kan også tilsætte kanel og appelsinjuice, så får den en anden sødme og en lidt mere krydret smag. Giv eventuelt grøden et tvist med tørret frugt som dadler eller figner, siger Trine Hahnemann.

Til slut kan der toppes med appelsinfilet eller æbler eller pærer i tern.

- Generelt synes jeg, at man skal bruge de frugter, der er i sæson om vinteren, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek