Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/11/2023 - 08:00

Undgå giftige webshops: Sådan sikrer du børnene mod farlig kemi

Mange forældre glemmer risikoen for farlig kemi, når de handler til børnene online. Men du kan selv gøre en række ting for at handle mere sikkert.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

Julehandlen står for døren. Og i den digitale indkøbskurv ligger der lige straks pakker til børnene fra hele verden.

Faktisk sker over ti procent af danskernes nethandel i webshops fra lande uden for EU. Men det betyder, at du risikerer at købe varer, som er fulde af farlig kemi.

Problemet med webshops med base i for eksempel USA, Kina eller Japan er, at de kan have andre kemiregler end dem, vi har i Danmark og EU. Derfor kan legetøj indeholde kemikalier, der er forbudt at bruge inden for EU.

Og der er god grund til at være særligt varsom, når det kommer til gaverne til de mindste.

- Børn er mere følsomme over for kemikalier end voksne, og derfor anbefaler vi at være ekstra forsigtig, når der handles til børnene online, siger funktionsleder i Miljøstyrelsen Grete Lottrup Lotus.

En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at 80 procent af forældrene godt ved, at der er mindre risiko for farlig kemi, når man handler for eksempel legetøj i webshops inden for EU.

Alligevel er det kun 33 procent af forældrene, der ved hvert køb er opmærksomme på, om varen sendes fra et EU-land.

Stine Müller er projektleder i Forbrugerrådet Tænks kemiafdeling. Hun peger på, at så snart du køber direkte fra en forhandler uden for EU, er der ikke nogen, der har sørget for, at produkterne nødvendigvis overholder EU-reglerne.

- Selvfølgelig kan der også være problemer med produkter købt inden for EU. Men der kan virksomhederne stilles til ansvar for, at produkterne lever op til reglerne, siger hun.

Myndighederne har nemlig mulighed for at komme efter virksomheder, der ikke lever op til EU's regler.

Det helt store spørgsmål er så, hvad du som forbruger selv kan gøre.

Miljøstyrelsen har lanceret en ny kampagne, som skal sætte fokus på det.

- Det er en rigtig god idé at være opmærksom på, om forhandleren er registreret i EU, forklarer Grete Lottrup Lotus fra Miljøstyrelsen.

Samme råd lyder fra Forbrugerrådet Tænk.

Hvis virksomheden er europæisk, skal den nemlig have synlige kontaktoplysninger; det vil sige navn, e-mail og en fysisk adresse.

Kan du ikke finde de oplysninger, er det en god tommelfingerregel at droppe at købe derfra.

- I det hele taget anbefaler vi ikke, at man køber legetøj, babyudstyr og lignende produkter uden for EU, siger Stine Müller fra Tænk.

Skulle det ske, at du alligevel får købt produkter, du mistænker for farlig kemi, for eksempel hvis det har en kraftig kemisk lugt, er det en god idé at anmelde det til myndighederne.

- Alle borgere og virksomheder kan anmelde produkter, de mistænker for at indeholde ulovlige stoffer til Kemikalieinspektionen. Det kan man gøre på Miljøstyrelsens hjemmeside, forklarer Grete Lottrup Lotus.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler også, at du kan holde øje med diverse mærkningsordninger - som for eksempel Svanemærket - når du handler produkter til dine børn. Du kan finde en liste over de danske mærker på Forbrugerrådets hjemmeside.

Så får du et produkt, der lever op til EU-reglerne, og hvor der også er stillet yderligere krav i forhold til for eksempel kemikalieindhold, forklarer Stine Müller.

- De mærker, vi har på det danske marked, er rigtig fornuftige at kigge efter, alle de steder man kan.

/ritzau fokus/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek