Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 03/03/2024 - 08:00

Morkler og grønne rabarber: Hiv foråret ind i køkkenet

Foråret byder på nye, friske råvarer, som du kan imponere dine spisende gæster med. To kokke giver dig her inspiration til, hvad du kan købe.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Foråret bringer mere end lysere og længere dage med sig.

Det pibler også frem med nye råvarer, som skal snittes, steges, bages eller på anden vis tilberedes i køkkenet.

Her guider to kokke til at få det bedste ud af sæsonens sager.

1) Grønne rabarber.

Ifølge David Johansen, der er medejer og køkkenchef hos restauranten Plates i København, er det nu, at rabarberne begynder at komme frem.

- Det afhænger lidt af vejret, men det plejer at være omkring marts måned. Det er lidt uset, men du kan faktisk bruge dem, inden de modner helt, siger han og fortsætter:

- De grønne rabarber tilsætter noget syre, som jeg godt kan lide at bruge i det salte køkken. Det ser vi blive brugt mere og mere på restauranterne.

Ifølge køkkenchefen kan du eksempelvis lave en trifli af grønne rabarber, som giver retten et mere let udtryk.

Ellers er de lækre sammen med et stykke grillet lam eller kylling.

- Du kan også bruge dem oven på en salat, hvor du fjerner skrællen, vender rabarberne i salt og olivenolie. Det giver en god sprødhed, og det synes folk, er rart, siger David Johansen.

Dog kan du ikke regne med at finde de grønne, umodne rabarber i supermarkedet, men så må du gå på jagt i køkkenhaven hjemme hos dig selv eller dine bekendte, lyder opfordringen.

2) Slethvar og morkler.

Er du mere til svampe, kan du kaste dig over morkler. Det siger Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler hos Hav.

- Morkler har en virkelig god smag og er nemmere at have med at gøre end champignoner, som skal have meget varme på grund af mængden af vand. Morkler skal bare varmes kort i smør, og så er de klar, siger han.

Til morklerne anbefaler kokken, at du køber fladfisken slethvar og nogle lækre grønne ærter.

Smid slethvarren på grillen, og steg morklerne i noget brunet smør sammen med ærter, timian og citronskal. Giv det også noget soja.

- Så har du en helt fantastisk ret, som er dejlig nem at lave, siger Jens Peter Moestrup Hansen.

3) Asparges.

Når man snakker forår, bliver man også nødt til at nævne de grønne og hvide asparges, lyder det fra Jens Peter Moestrup Hansen.

- De går især godt til skaldyr eller i en risotto, men du kan også lave en anden klassisk ret med kogt, hakket æg.

Vend smilende æg i smeltet smør på panden, og tilsæt asparges oveni. Herefter kan du tilsætte parmesan og så servere på en tallerken.

4) Stenbiderrogn.

Du kan også kaste dig over havets guld, siger køkkenchef David Johansen.

- En af de helt oplagte råvarer i foråret er stenbiderrogn, som folk elsker at spise. Jeg elsker selv at kombinere det med en kartoffelrösti, siger han.

Lav en helt almindelig kartoffelrösti, og smid en god creme fraiche på, lidt citronskal, hakkede krydderurter og salt og peber. Læg til sidst stenbiderrogn ovenpå som topping.

/ritzau fokus/

København, 12/12/2025 - 13:31

Den københavnske musikfestival AiaSound går konkurs

Efter fem år med AiaSound på Tiøren lukker festivalen i 2026 og er gået konkurs, skriver Ekstra Bladet.

Den københavnske musikfestival AiaSound kommer ikke til at være en del af den danske musiksommer i 2026.

Fredag har festivalen indgivet konkursbegæring. Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en pressemeddelelse fra AiaSound.

I sommer lagde internationale musiknavne som Wizkid og Skepta samt danske navne som Sivas, Mas og Icekiid vejen forbi Tiøren på Amager, hvor festivalen har hørt til.

Festivalen skriver selv på Facebook, at der er tale om et "pusterum".

- Vi har besluttet at lade græsset gro og give Tiøren - og os selv - et pusterum og en pause. Ikke fordi lysten mangler, men fordi det er det rigtige at gøre.

- Og efter fem år med hårdt arbejde, store ambitioner, modgang, medgang og alt derimellem, må vi være ærlige. Lige nu kræver det mere, end vi kan give, lyder det fra AiaSound.

Om lukningen bliver et permanent farvel "må tiden vise", lyder det videre.

AiaSound så for første gang dagens lys i 2021.

Dengang trak festivalen overskrifter for noget mærkværdige billettyper, hvor festivalgæster kunne sikre sig adgang til festivalen på livstid.

Billettypen, der fik navnet NFT-billetter, blev introduceret før 2022-udgaven af AiaSound, hvor kunsterne Tiësto og Tobias Rahim var at finde på plakaten.

Enkelte af de særlige "livstidsbilletter" kostede i omegnen af 30.000 kroner, skrev Politiken.

NFT-billetterne gav ikke bare adgang til festivalen samme år, men også til festivalen alle år fremover.

I 2026 kommer der ingen festival på pladsen på Amager.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/12/2025 - 13:21

Den københavnske musikfestival AiaSound går konkurs

Efter fem år med AiaSound på Tiøren lukker festivalen i 2026 og er gået konkurs, skriver Ekstra Bladet.

Den københavnske musikfestival AiaSound kommer ikke til at være en del af den danske musiksommer i 2026.

Fredag har festivalen indgivet konkursbegæring. Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en pressemeddelelse fra AiaSound.

I sommer lagde internationale musiknavne som Wizkid og Skepta samt danske navne som Sivas, Mas og Icekiid vejen forbi Tiøren på Amager, hvor festivalen har hørt til.

Festivalen skriver selv på Facebook, at der er tale om et "pusterum".

- Vi har besluttet at lade græsset gro og give Tiøren - og os selv - et pusterum og en pause. Ikke fordi lysten mangler, men fordi det er det rigtige at gøre.

- Og efter fem år med hårdt arbejde, store ambitioner, modgang, medgang og alt derimellem, må vi være ærlige. Lige nu kræver det mere, end vi kan give, lyder det fra AiaSound.

Om lukningen bliver et permanent farvel "må tiden vise", lyder det videre.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Forskellige lertyper

* Der findes et væld af forskellige slags ler. Overordnet inddeles de i tre typer: lertøjsler, stentøjsler og porcelænsler.

* Dit valg er ler afhænger blandt andet af, hvor højt ovnen kan brænde.

* Smeltepunktet for lertøjsler er lavt, og det skal derfor ikke brændes ved så høje temperaturer som stentøjsler og porcelænsler, der begge har et højt smeltepunkt.

Kilde: cerama.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Hold fokus på processen

* Prøv at slippe dine egne forventninger til, hvordan det færdige resultat af din keramik skal se ud, og tillad dig selv at lege med leret, når du går i gang med at forme det.

* Lav måske en tegning forinden af, hvad du gerne vil lave, men brug den udelukkende som et startskud og ikke som et facit.

* Du kan også sagtens sætte hænderne i leret uden at have nogen som helst idé om, hvad du gerne vil lave. Prøv bare at lade hænderne prøve sig frem.

* Du kan altid klaske leret sammen og prøve igen, hvis du er utilfreds med det, du har formet.

* Men husk også, at kreationer i ler ofte ser håbløse ud helt op til den sidste finish. Nogle gange skal der ikke mere til end at lukke alle de små revner med tommelfingeren og køre en fugtig svamp hen over kanten på koppen, før den pludselig ser flot ud.

Kilde: Pi Bjørg, der er keramiker og forfatter til bogen "Keramik derhjemme - for alle".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek