Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

07/05/2023 - 08:00

Gråner kærligheden? Sådan holder I hele vejen til guldbrylluppet

Det kræver nysgerrighed og nærvær at bevare samhørigheden i det livslange parforhold, siger to parterapeuter.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Gammel kærlighed ruster ikke, hvis den løbende bliver vedligeholdt.

Men hvilken smørelse skal der til for at holde forholdet på skinner, efter at sølvbryllupsgæsterne for længst er gået hjem?

- Det handler om at blive ved med at være nysgerrig på sin partner, siger Hafdís Hougaard, der er selvstændig psykoterapeut med speciale i parterapi.

- Når man har været sammen i mange år, kan man godt tro, at man kender alt til den andens drømme, behov og længsler. Men det er ikke altid, at der er det nærvær til stede, som gør, at du sætter dig ind i, hvad din kone egentlig godt kan lide.

De seniorer, som hun møder i sin klinik, kæmper ofte med kommunikationen.

- Jeg oplever den målgruppe som meget fastlåst i en idé om, at parret skal kunne klare alting selv. Og kan de ikke finde ud af det, har de en tendens til at stikke hovedet i sandet og ikke snakke om tingene, fortæller Hafdís Hougaard.

Det mønster genkender psyko- og parterapeut Erik Bloch Gregersen.

- Jeg ser tit den problematik, at det er svært at tale om følelser, og det er svært for den enkelte i forholdet at give sig selv lov til at være der med de følelser, vedkommende har, siger han og uddyber:

- Den der snak er vi ikke oplært til. Vi er oplært til at være dygtige, til at præstere og bruge vores hoveder. Men det er ikke nok, for vi har meget mere at komme med.

Selv om du og din partner har været sammen i en menneskealder, er det ikke for sent at kickstarte dialogen.

- Du kan godt spørge: "Hvordan har din dag været?" uden egentlig at lytte til det svar, du får. Det kræver, at man giver sig tid og virkelig interesserer sig for, hvad den anden siger, siger Hafdís Hougaard.

En måde at øve jer på kan være ved at skrive samtaletid i kalenderen. Afsæt for eksempel morgenkaffen hver søndag til at reflektere over den forgangne uge.

Her kan den ene for eksempel sige: "Det var dejligt, da vi gik en tur sammen i torsdags. Det kunne jeg tænke mig, vi gjorde noget mere".

- Man skal turde at sætte sig ned og tage snakken og spørge ind til den anden. Det kræver mod, og mange har ikke et sprog for det. Derfor bruger vi terapeuter ofte formuleringen, at par skal være nysgerrige på hinanden, siger Hafdís Hougaard.

Men slår du ørerne ud, er du godt på vej.

- Det handler om at give din partner taletid, og at du virkelig lytter til, hvad der bliver sagt.

Husk også at være nysgerrig på dig selv, siger Erik Bloch Gregersen.

- Tag det seriøst, hvis du mærker uro. Fortæl din partner, hvis du føler dig ensom eller ked af det. Jeg tror, det er der, det begynder.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv