Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Stockholm, 04/05/2018 - 09:58

OVERBLIK: Nobels litteraturpris uddeles ikke i 2018

Svenska Akademien udskyder Nobels litteraturpris 2018 efter skandalesag om sexkrænkelser.

Fredrik Sandberg/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Der bliver ikke uddelt en Nobelpris i litteratur i år. Det meddeler det Svenska Akademien, der står for den årlige uddeling af prisen.

Der har de seneste uger været betydelig uro omkring akademiets arbejde, efter at der har været flere skandalesager knyttet til husbonden til et nu fratrådt medlem.

Få et overblik over hele sagen her.

* I november 2017 fortalte 18 kvinder til det svenske medie Dagens Nyheter, at de havde været udsat for seksuel chikane og overgreb af den fransk-svenske teaterinstruktør Jean-Claude Arnault.

Han er gift med Katarina Frostenson, der nu er udtrådt af Svenska Akademien.

Arnault beskyldes også for i flere tilfælde at have lækket navne på modtagere af litteraturprisen til pressen, og der er også rapporter om, at han skal have brugt sin kone til at sikre store beløb fra akademiet til at drive en litterær klub i Stockholm.

* 6. april forlader Peter Englund, Kjell Espmark og Klas Östergren akademiet efter en afstemning, hvor Katarina Frostenson forbliver medlem.

* 11. april blander den svenske konge, Carl Gustaf, sig i sagen og meddeler, at han vil ændre i vedtægterne, så det er muligt for de 18 medlemmer at træde ud. I dag sidder medlemmerne på livstid og kan i princippet ikke melde sig ud af akademiet.

* 12. april bliver Sara Danius tvunget til at forlade posten som leder af akademiet. Samme dag træder også Arnaults hustru, Katarina Frostenson, ud.

* 20. april meddeler akademiet, at sagen vil blive overdraget til retshåndhævende myndigheder.

* 28. april meddeler Sara Stridsberg også, at hun forlader akademiet.

* 4. maj meddeler Svenska Akademien, at det ikke vil uddele Nobels litteraturpris i 2018. I stedet skal der uddeles to priser i 2019.

/ritzau/

Nyhedsarkiv