Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 04/12/2022 - 10:00

Pas på dig selv og børnene i den første skilsmissejul

Det første jul efter skilsmissen kan være svær for både forældre og børn. Anerkend, at I kan have det forskelligt, siger psykolog fra Børns Vilkår.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Skal vi stadig fejre jul sammen, eller skal en af os holde juleaften uden børnene?

Det kan være spørgsmål, som du og din ekspartner pludselig skal forholde jer til, når I skal holde den første jul, efter at I er blevet skilt.

- De første år efter en skilsmisse kan være særligt svære, fordi følelserne af sorg, afsavn og vrede kan fylde ekstra meget – også hos forældrene, siger Malene Angelo.

Hun er psykolog ved Børns Vilkår og råder til, at I husker på, at det vigtigste er, at børnene får en god aften.

Så skal I tilbringe den store aften sammen, skal I for det første tage en fælles beslutning om, at I ikke drøfter eventuelle uenigheder, når de er til stede.

Derudover er børnene også optaget af, hvordan I som forældre har det med hinanden.

- Børnene har det bedst, når forældrene har det godt, siger psykologen.

Her bør I for eksempel anerkende, at I kan have det forskelligt efter skilsmissen. For mens den ene part måske er tilfreds med situationen, kan den anden være et helt andet sted, forklarer hun.

Derudover har I formentlig også begge gode intentioner om, at det skal blive en vellykket aften. Og det skal I prøve at fokusere på hos hinanden.

- Udfordr det, hvis du tænker, at "nu kritiserer han mig", eller "nu ønsker hun ikke, at jeg kommer", siger Malene Angelo.

Oplever du i løbet af aftenen, at det er en svær situation, kan du også tage en pause og eksempelvis trække noget luft.

- I flyvemaskinen må man tage iltmasken på selv for at hjælpe sine børn. Sådan er det også i en skilsmissekrise.

- Man må gøre noget godt for sig selv for at kunne levere det, der skal til, for at børnene kan mærke, at man er tryg og rolig, siger Malene Angelo.

I bør også være realistiske om, hvorvidt det er muligt at skabe en god aften under samme tag, så det ikke ender med at blive en dårlig oplevelse, siger psykologen.

Har børnene dårlig samvittighed over, at du eller din ekspartner skal tilbringe juleaften alene, bør du være den voksne og gøre det klart for dem, at de ikke skal bekymre sig om dig. Det siger familierådgiver og konfliktmægler Rita Juul, som står bag virksomheden Kondia.

Det er nemlig ikke barnet, der har ansvar for den voksnes trivsel, men omvendt, siger hun.

Faktisk har du mulighed for både at vise dig selv og børnene, at du nok skal få en god aften.

- Som voksen må man tage den situation på sig og ikke tænke, at "nu skal jeg ligge i krøllet joggingtøj i sofaen og have ondt af mig selv".

- Men "jeg tager en nystrøget skjorte på, sætter en god film eller serie på og sørger for at vise, at jeg også kan klare, når livet slår nogle krøller", siger Ruth Juul, der også er forfatter til bogen "Barnets bedste - efter skilsmissen".

Er børnene generelt kede af det, er det vigtigt at sige, at det er okay, og at I lytter til dem.

- Hvis ikke børnene må være kede af det, der er grund til at være ked af, lærer man dem at spille rollespil. Og det er ikke en god idé på den lange bane.

- For børn får belastningsreaktioner, hvis ikke de lærer at mærke de følelser, de har, siger Ruth Juul.

/ritzau fokus/

København, 02/12/2025 - 08:56

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Her medvirker han i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

- Samtidig gjorde filmens høje kvalitet og det visuelt stærke, moderne udtryk et stort indtryk på mig.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth.

En dag træder modedesigneren Helga Gregorius (Thea Sofie Loch Næss) ind på hans klinik, og det vender op og ned på hans liv.

Pludselig befinder lægen sig midt i et trekantsdrama med Gregorius og hendes mand (Christian Fandango).

Det er svenske Erik Leijonborg, der er instruktør på filmen. Han kalder den sit "drømmeprojekt".

- Filmatiseringen af Doktor Glas er en fortælling, som virkelig indfanger, hvad det vil sige at være menneske i dag, siger han i meddelelsen.

- En film om overflade og succes, men også om sprækkerne nedenunder. Det er en psykologisk thriller, men forankret i et realistisk, nutidigt og råt drama.

Det er ikke første gang, at 26-årige grev Nikolai, som prins Joachim har fået med grevinde Alexandra, står foran et kamera.

Som model har den tidligere prins gjort sig bemærket med flere prestigefyldte job hos modehuse i Paris og London.

I 2018 var han blandt andet på catwalken for det franske modehus Dior og det britiske mærke Burberry.

Derudover har han været på forsiden af modemagasiner i Storbritannien, Ukraine og Holland, har DR tidligere beskrevet.

Derudover har grev Nikolai afsluttet sin uddannelse inden for erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS). Det gjorde han sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2025 - 08:23

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Han medvirker i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth. Han ender i et trekantsdrama med modedesigneren Helga Gregorius og hendes mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek