Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/01/2023 - 08:00

Kendisdatter i TV 2-serie: Jeg har brug for pauser

Det kan være en udfordring at rejse Europa rundt for at spille skuespil. Olivia Joof Lewerissa fortæller om meditation, yoga og at øve sig i at tage pauser.

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

Der er for alvor dømt uhygge i anden sæson af TV 2's internationale hitserie, "DNA". Krimiserien har Anders W. Berthelsen og Olivia Joof Lewerissa i hovedrollerne som politikommissæren Rolf og politiassistenten Neel.

Da de finder 19 døde vietnamesere i en kølevogn i en skov, kastes duoen rundt i Europa i jagten efter de kriminelle bagmænd, der handler med mennesker - og med organer.

Olivia Joof Lewerissa har derfor haft travlt med at flyve frem og tilbage for at optage på forskellige lokationer i Europa. Hun har været væk fra sin familie, sine venner, sin hverdag og sit hjem i lang tid ad gangen.

- Når man er på sådan et projekt, har man aldrig rigtig fri. Det har været virkelig, virkelig sjovt, hårdt og svært - og lidt lejrturs-agtigt, siger hun.

Den 34-årige skuespiller blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2019 og kendes blandt andet fra TV 2-serien "Perfekte steder" og den anmelderroste Netflix-serie "Skruk".

Det er en meget intens oplevelse at være på optagelse, fortæller Olivia Joof Lewerissa.

"DNA" var ingen undtagelse.

Efter optagelserne, som blev afsluttet i sommer, tog hun en pause fra at arbejde.

- Det var vigtigt for mig at komme lidt tilbage til mig selv. Jeg er meget opmærksom på at passe på ikke at blive stresset, fortæller hun.

- Jeg har brug for nogle gange at koble fuldstændig af, fordi hvis man hele tiden er lidt i overhalingsbanen, kan det godt få konsekvenser på et tidspunkt, siger Olivia Joof Lewerissa.

Det er ikke noget, hun nødvendigvis har lært af sin mor og far, skuespiller, instruktør og forfatter Hella Joof og skuespiller Runi Lewerissa.

- Jeg tror helt sikkert, at jeg har nogle andre behov for det, end begge mine forældre har, siger Olivia Joof Lewerissa og fortsætter:

- De kan virkelig arbejde uden at have brug for noget. Men jeg har altid været lidt sensitiv, så jeg har brug for pauser, ro og meditation, siger hun.

Det er noget, hun har lært med tiden. Under første sæson af "DNA" gik hun stadig i skole, så der var endnu mere travlt.

- Hvis jeg har for travlt i for lang tid, er det nemt at ryge ned i nogle negative tankemønstre. Og lige så snart de tanker begynder at komme, ved jeg, at jeg lige skal stoppe op og trække vejret, siger Olivia Joof Lewerissa.

- Uden at det bliver for meget. Man skal jo også tjene penge, siger hun og griner.

I 2023 håber seriestjernen at blive endnu bedre til at tage pauser.

- Og så skal jeg i gang med at træne noget yoga igen, for det røg lidt på hylden, da jeg havde travlt, funderer hun.

Hvis hun skulle give sit 20-årige jeg et råd, ville det derfor være netop at slappe mere af, som hun gør nu.

- "Du skal nok finde ud af, hvad du vil med dit liv", siger Olivia Joof Lewerissa og smiler lidt.

Som ung var hun meget forvirret og vidste ikke, hvad hun skulle.

Hun ville ønske, at hun havde været mere tålmodig.

- For hvis jeg havde været det, tror jeg, at jeg havde lænet mig lidt mere tilbage og været lidt mere nærværende i den periode af mit liv. Men det er jo også bare en del af 20'erne, funderer hun.

- Man vil have svar. Man vil bare have sandheden. Og man vil bare vide, hvad man skal. Samtidig er der ikke nogen, der skal fortælle én, hvad man skal, siger hun og griner.

For selv om Olivia Joof Lewerissa er en travl skuespiller med buldrende gang i karrieren, har hun ikke altid haft lyst til at blive skuespiller.

- Det skulle jeg i hvert fald ikke!, siger hun.

- Og det er måske meget normalt, når begge ens forældre er det. Så jeg skulle lige gå et par ture rundt om blokken og søge i øst og vest, før jeg endelig overgav mig, lyder det fra Oliva Joof Lewerissa.

Anden sæson af "DNA" kan ses hver mandag på TV 2 og streames på TV 2 Play.

/ritzau/

København, 15/10/2024 - 12:29

Aldrig før sete optagelser indgår i ny dokumentar om The Beatles

En ny dokumentar af Martin Scorsese skildrer The Beatles' første gang i Amerika i 1964.

Den amerikanske instruktør Martin Scorsese står bag en ny dokumentar om The Beatles og deres første besøg i USA. Det skriver streamingtjenesten Disney+ i et opslag på X.

- Forbered dig på at opleve det elektrificerende øjeblik, hvor The Beatles for første gang landede i Amerika, lyder det.

Dokumentaren hedder "Beatles '64" og indeholder aldrig tidligere sete optagelser af bandet og deres fanskare, skriver det amerikanske medie NME.

Ifølge mediet giver filmen et sjældent glimt af dengang The Beatles blev "det mest indflydelsesrige og elskede band nogensinde".

I dokumentaren indgår nye interviews med blandt andre bandmedlemmerne Paul McCartney og Ringo Starr.

Også interviews med nogle af bandets største fans er med i filmen.

Dokumentaren følger de fire bandmedlemmer, John Lennon, George Harrison, Paul McCartney og Ringo Starr, i USA i 1964, hvor de debuterede med koncerter i Washington Coliseum og på "The Ed Sullivan Show" med mere end 73 millioner seere.

Showet blev ifølge mediet NME den mest sete tv-begivenhed i sin tid.

"The Ed Sullivan Show" var et amerikansk tv-program, der kørte på kanalen CBS frem til 1971.

Optagelser fra bandets debut filmet af de to dokumentarister Albert og David Maysles kommer til at indgå i restaureret kvalitet.

Her kommer der også til at være mere intime optagelser med de fire, hvor venskabet mellem dem bliver fanget i en tid, hvor de oplever "utænkelig berømmelse", skriver mediet.

I forbindelse med filmens udgivelse bliver syv Beatles-album udgivet på ny på vinylplader omkring premieredatoen.

Dokumentaren er instrueret af David Tedeschi og har premiere på Disney+ den 29. november 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/10/2024 - 11:38

Aldrig før sete optagelser indgår i ny dokumentar om The Beatles

En ny dokumentar instrueret af Martin Scorsese skildrer The Beatles' første gang i Amerika i 1964.

Den amerikanske instruktør Martin Scorsese står bag en ny dokumentar om The Beatles og deres første besøg i USA. Det skriver streamingtjenesten Disney+ i et opslag på X.

- Forbered dig på at opleve det elektrificerende øjeblik, hvor The Beatles for første gang landede i Amerika, lyder det.

Dokumentaren hedder "Beatles '64" og indeholder aldrig tidligere sete optagelser af bandet og deres fanskare, skriver det amerikanske medie Variety.

I dokumentaren indgår nye interviews med blandt andre bandmedlemmerne Paul McCartney og Ringo Starr.

Dokumentaren har premiere på Disney+ den 29. november 2024, fremgår det.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

FAKTA: Drik dine mosede æbler

* Du kan nemt og hurtigt lave en lækker varm efterårsdrik eller æblesuppe.

* Lav drikken eller suppen ved at skrælle en bunke æbler og fjerne kernehusene.

* Kog nu æblerne, og blend dem herefter, så du får en flydende masse. Tilsæt eventuelt krydderier undervejs, såsom kanel og nelliker.

* Drik den varme æbledrik direkte fra en kop, eller spis den som en suppe fra en skål.

Kilde: Bettina Buhl, der er museumsinspektør på Det Grønne Museum og kogebogsforfatter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

Dine smadrede æbler er en sand delikatesse

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kogebogsforfattere giver dig efterårsfrisk inspiration til, hvordan du kan bruge æblemosen, du smider i fryseren fra årets frugthøst.

Få mest muligt ud af efterårets æblehøst ved at lave mos, der beriger madlavningen sæsonen ud.

Det er nemlig stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge den bløde spise til i køkkenet, lyder det fra Bettina Buhl.

Hun er museumsinspektør med ansvar for mad og måltidets historie på Det Grønne Museum, der ligger på Djursland, og så har hun skrevet bogen "Æbler - Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie".

- Jeg kan finde på at putte æblemos i en pandekagedej. Nogle gange bager jeg også brød, hvor jeg blander æblemos med i dejen. Der er så mange ting, du kan gøre med det, fortæller hun.

Samme melding kommer fra madskribent og kogebogsforfatter Marie Melchior, som står bag opskriftsbogen "Vild med æbler".

- Blander du lidt peberrod i, kan du også bruge mosen i det salte køkken. Det smager for eksempel enormt godt til retter med vildt eller som tilbehør til frikadeller, medister og sprængt oksekød, siger hun.

Har du rigtig mange æbler i haven, kan du med fordel dele din portion æblemos op, så du laver en sød version og en uden sukker. Frys herefter begge dele ned i passende portioner.

På den måde har du mos på lager til både desserter og til andre retter.

Den søde version af mosen kan du give et ekstra pift ved at tilsætte lidt citronskal og vanilje. Den kan være lækker at putte på dine havregryn eller yoghurten om morgenen.

- Lader du din søde mos koge lidt længere med mere sukker, kan du i øvrigt lave æblemarmelade. Når du lader det koge lidt ekstra, bliver konsistensen nemlig stivere i det, fordi æbler indeholder pektin, der er et naturligt fortykningsmiddel, fortæller Marie Melchior.

En anden måde at bruge æblemosen på er at lave æblesmør, foreslår Bettina Buhl.

- Det stammer fra besættelsestiden, hvor smør var en mangelvare. Det er simpelthen bare æblemos og smør, der blandes sammen. Det kan gøres en til en eller med lidt mere smør end æble, fortæller hun.

Æblesmørret spises, som det er, på hjemmebagte boller eller på kuvertbrød som tilbehør til lune gryderetter.

- Det smager dejlig friskt og syrligt, siger Bettina Buhl.

Den friske og syrlige smag gør sig også godt i dessertens verden. Derfor kan du altid bruge din æblemos til at kreere den klassiske æblekage med mos, makroner og flødeskum. Men du kan også kaste dig ud i at lave din egen æbleis.

- Den laver du bare ved at blande din æblemos med en helt almindelig flødeis. Det smager helt fantastisk. Og så kan du altid overveje at give den et lille strejf af kanel, eller du kan knuse makroner ned i isen. Det smager også rigtig godt, lyder det fra Bettina Buhl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek