Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/01/2024 - 10:00

Boost din opsparing ved at lade din konto gå i nul

På tre år sparede Pernille Oldgaard og hendes mand en million kroner op. I ny bog deler hun privatøkonomiske hacks, der giver plus på bankkontoen.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Overblik er nøglen til at få en sund økonomi.

Det er den gennemgående pointe i en ny bog med gode råd til, hvordan du får hverdagens pengestrømme til at flyde i en gunstig retning.

Bogen hedder netop "Overblik - alt du skal vide om hverdagsøkonomi" og er skrevet af Pernille Oldgaard. Hun er privatøkonomisk rådgiver og indehaver af instagramprofilen Moneymum, hvor hun deler tips om, hvordan du får mest ud af dine kroner og øre.

- Det er vigtigt at få sat en struktur for din økonomi, hvor du faktisk ved, hvad du bruger sine penge på, siger Pernille Oldgaard og fortsætter:

- Det var noget, der kom bag på mig selv, da jeg opdagede det i vores egen økonomi. Vi havde mellem 30.000 og 35.000 kroner til rådighed hver måned, og de forsvandt bare, uden at vi på nogen måde levede ekstravagant.

Pernille Oldgaard besluttede sig for at ændre drastisk på familiens pengevaner. Et vigtigt værktøj i det arbejde blev at skrue familiens budget sammen på en ny måde.

Konkret satte hun et loft for, hvor mange penge familien måtte forbruge om måneden. I begyndelsen lå beløbet på 12.000 kroner. Senere blev det sat op til 15.000, da parret fik sit andet barn.

- Det loft betød, at vi lige pludselig gik fra ikke at spare penge op til at kunne spare mellem 20.000 og 25.000 kroner om måneden, fortæller hun.

Tre år senere stod der en million kroner på opsparingskontoen, og ifølge Pernille Oldgaard lykkedes det uden følelsen af at skulle leve skrabet eller undvære noget i hverdagen.

Vil du gøre hende kunsten efter, er første skridt, at du sætter dig ned og gennemgår dit forbrug for det seneste år.

- Det er virkelig ikke særligt sjovt at skrive ned i forskellige kategorier, hvad du har brugt dine penge på. Rigtig mange får et chok, men du er nødt til at se dit forbrug i øjnene for at kunne ændre det, siger Pernille Oldgaard.

Kig dernæst på listen over udgifter med blik for, om der er nogle af dem, du i fremtiden kan skrue ned for. Når du har gjort det, laver du et regnestykke, hvor du har en plan for hver en krone af de penge, du tjener. Metoden kaldes "Zero Based Budget", fordi målet er, at din budgetkonto går i nul hver måned.

- Alle vores indtægter går ind på en fælles konto, hvorfra alle regninger bliver betalt. Derfra overfører vi et fast beløb til forbrug, som for os ligger på 15.000 kroner. Resten overfører vi til vores opsparing, fortæller Pernille Oldgaard fortsætter:

- Det er faktisk en metode, som mange store virksomheder bruger til at styre likviditeten på, men den kan også bruges i privatøkonomien

For at metoden skal virke, er det afgørende, at du løbende holder øje med, om dit budget holder.

- Hver måned sætter jeg ti minutter af til at se, om det, vi har budgetteret med, passer med virkeligheden. Det er også en måde at opdage prisstigninger på, siger hun.

Derudover vurderer hun, om der er noget, der kan skæres fra - for eksempel et abonnement, som ikke bliver brugt.

- Vi køber alle så mange ting, vi ikke har brug for. Derfor er det en kæmpe øjenåbner at se sit forbrug i øjnene, så du kan ændre på din økonomi og begynde at spare op, fastslår Pernille Oldgaard.

/ritzau fokus/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek