Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/11/2023 - 08:00

Mortensaften: Syre og fedme gør andestegen sublim

En erfaren slagter og tv-kok deler deres bedste råd, så du kan servere en veltilberedt and til mortensaften den 10. november.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Inden længe er det igen mortensaften, hvor duften af fjerkræ vil sprede sig i mange hjem og få maverne til at knurre.

Hvis du drømmer om at servere en saftig mortensand eller vil øve dig i kunsten, inden anden skal sidde i skabet til julemiddagen, deler en erfaren slagter og en kendt tv-kok deres bedste råd til at komme i mål i hjemmekøkkenet.

Først skal du vælge og købe anden. Og den må gerne have masser af fedt, som smelter under tilberedning og giver kødet god smag.

- Vi har valgt kun at sælge dansk hvid landand, fordi de er ekstra fede og giver det bedste resultat, siger Oliver Kostovski, som ejer og driver Slagteren ved Kultorvet, der er en af Københavns ældste slagterforretninger.

- Man kan heldigvis finde en god and flere steder, men man bør spørge sin lokale slagter, som forventeligt ved lidt mere om ænderne, siger han.

- Min generelle anbefaling er, at man går efter fritgående og gerne økologisk.

Du kan sagtens købe en frossen and, men du skal sørge for at tø den op langsomt i køleskabet i omkring to dage, lyder rådet fra Oliver Kostovski.

Som tommelfingerregel anbefaler han, at du køber en and på mellem 3,5 og 4 kilo til fire personer.

Tv-kok og kogebogsforfatter Claus Holm anbefaler også, at anden skal være opdrættet i Danmark.

- Som kok går jeg efter en fersk dansk landand. De er superfantastiske og svinder meget lidt ind under tilberedning, siger han.

- Men man kan også sagtens få gode resultater med en frossen and.

Han peger på, at anden bare skal have masser af fedt, og brystkødet skal være fyldigt.

Selve kødet skal have en mørk og flot farve.

Start med at fylde anden med æbler og svesker, og gnid den godt ind i salt og peber. Kom anden i ovnen på en rist med brystet opad og placer en bradepande under med vand, løg og laurbærblade, lyder opskriften fra Claus Holm.

- Giv den omkring 130 grader varmluft i et par timer. Derefter kigger jeg på den og skruer op for varmen. Den får omkring en halv time mere på 160 grader.

Undervejs kan du forsigtigt hælde noget af fonden i bradepanden over anden.

Til sidst skruer du helt op til 220 grader i en halv times tid for at gøre anden sprød. Mærk lidt efter på den, at den er mør og godt tilberedt, og lad den hvile.

- Lav en opbagt sovs, hvor du først varmer smør og mel i en gryde. Sigt derefter andefonden fra bradepanden ned i, og smag til med salt og peber, siger han.

Bland gerne lidt citron- og appelsinskal eller ribsgelé i sovsen. De syrlige smage er nemlig gode til at skære igennem andens fedme.

Hvis en hel and bliver for meget, kan du nemt tilberede andelår eller andebryst i en airfryer, fortæller Claus Holm, som er aktuel med en ny kogebog, der har titlen "Airfryer 4Ever", hvor han deler opskrifter til airfryeren.

- Kom spidskål, rødkål og søde kartofler skåret i store både i airfryerens skuffe. Tilføj et par rosenkål, og placer et andelår og et andebryst oven på det hele. Krydr med salt, peber, spidskommen, kanel og kardemomme, siger Claus Holm.

Giv det hele 180 grader i omkring 17 minutter, og skru derefter op til 200 grader i fem minutter.

- Tag brystet ud, og lad det hvile, mens du giver låret syv minutter mere, tilføjer han.

/ritzau fokus/

København, 04/03/2024 - 13:39

Dar Salim scorer international rolle i spinoff til populær serie

Britta Pedersen/Ritzau Scanpix

Dar Salim skal spille over for den amerikanske skuespiller Chris Pratt i serien "The Terminal List: Dark Wolf".

Skuespiller Dar Salim har fået en fod inden for i Hollywood, efter at han spillede side om side med Jake Gyllenhaal i actionfilmen "The Covenant".

Snart skal danskeren spille over for endnu en verdenskendt stjerne.

Denne gang er det i en spinoffserie til den populære amerikanske tv-serie "The Terminal List", hvor Guardians of the Galaxy-stjernen Chris Pratt er en af hovedrolleindehaverne.

Det skriver flere amerikanske medier, blandt andet Variety.

Serien udspiller sig fem år før "The Terminal List" og udfolder baggrundshistorien for flere af den oprindelige series centrale karakterer.

I spinoffserien, "The Terminal List: Dark Wolf", skal Dar Salim spille karakteren Mohammed "Mo" Farooq, der er en irakisk special operations officer trænet under den amerikanske efterretningstjeneste, CIA.

Ud over Dar Salim er de amerikanske skuespillere Luke Hemsworth og Tom Hopper også på rollelisten.

Dar Salims nye rolle er blot én i en lang række af den danske skuespillers udenlandske projekter.

Han har tidligere spillet med i den populære tv-serie "Game of Thrones" samt i filmene "Exodus: Gods and Kings" fra 2014 og "The Devil's Double" fra 2011.

Derudover er han aktuel i gangsterserien "The Gentlemen", der har premiere i marts.

Herhjemme er den irakiskfødte skuespiller bedst kendt for sin præstation i Underverden-filmene, som han i år modtog den publikumsbestemte EchoPrisen for.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 11:40

Populært DR-program får ny vært

Jonas Madsen overtager værtstjansen på DR-programmet "Versus" efter Sofie Østergaard, der takker af efter fem år.

For nylig kunne seerne se Jonas Madsen i værtsrollen ved børnenes MGP, hvor han sammen med Onkel Reje var garant for glimmer og grandprixstemning.

Fremover bliver han fast inventar som vært på DR-underholdningsprogrammet "Versus", hvor han overtager værtsstafetten fra Sofie Østergaard og fremover skal styre slagets gang, når Hjalte og Tjelle dyster i vilde konkurrencer på tv.

Det oplyser DR til Ekstra Bladet.

- Jeg er enoooormt glad over at få mulighed for at underholde for fuld skrue, når vi igen skal samle hele familien til et drønsjovt program, siger 32-årige Jonas Madsen til Ekstra Bladet.

- "Versus" er et helt fantastisk program, som jeg har set, lige siden det startede med Jacob Riising som vært. Jeg glæder mig helt overdrevet til at vise jer, hvad vi har fundet på, siger han videre.

Den erfarne tv- og podcastvært Sofie Østergaard skal fortsat lave projekter for public service-kanalen, skriver Ekstra Bladet.

Men hun siger farvel til "Versus", som hun har været vært for siden 2019, så hun kan få mere tid til "at udfylde sin vigtigste opgave" som mor til sine tre børn, skriver hun i et opslag på Instagram.

- Derfor må jeg indse, at jeg ikke kan være alle steder og nogle gange må jeg vælge fra. Det har jeg gjort med "Versus", skriver Sofie Østergaard om at forlade rollen som vært på DR-programmet.

- Nu giver jeg stafetten videre, og hvor er det dog dejligt, at den lander hos ingen ringere end Jonas Madsen, skriver hun videre i instagramopslaget.

Jonas Madsen, som er kandidat i journalistik fra Syddansk Universiteter, er ikke ny i værtsrollen. Han er et kendt ansigt blandt det yngre publikum, da han i en årrække har været vært på DR's "Ultra nyt".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 10:00

FAKTA: Motion giver ekko i generne

* Hjerneforskning viser, at din medfødte intelligens bliver påvirket af, hvilke gener du bærer med dig, og at du selv kan påvirke næste generation.

* I et forsøg med mus satte forskerne den ene halvdel af en gruppe hanmus til at motionere, mens den anden halvdel var passiv. Herefter lod man begge grupper parre sig med hunmus, og dernæst studerede man de unger, der kom ud af det.

* Forsøget konkluderede, at ungerne til de motionerende musefædre var mere intelligente end de unger, der havde musefædre, som ikke havde været fysisk aktive.

Kilde: hjerneforsker Troels W. Kjær.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 10:00

Styrk din hjerne med motion og gåture

Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix

Når du bevæger kroppen, sætter du gang i produktionen af nye hjerneceller, fortæller forsker og forfatter til ny bog.

Der skal mere end mental gymnastik til at holde hjernen skarp hele livet. Fysisk aktivitet spiller nemlig også en rolle for, hvor god form du er i på øverste etage.

Det slår hjerneforsker Troels W. Kjær fast i den nye bog "Gik Einstein til fitness?", som han har skrevet sammen med journalist Jeppe Kyhne Knudsen.

- Fysisk aktivitet frigiver et protein, der kaldes BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor, red.), og det hjælper både med at lave flere nerveceller og flere forbindelser mellem nervecellerne, siger Troels W. Kjær og fortsætter:

- Nerveceller har at gøre med alt, hvad du tænker og gør. Hjernen har en fem millimeter tyk hjernebark, som rummer milliarder af nerveceller, og det er dem, der gør, at vi kan tænke og være kreative, se og høre og bevæge os.

Skabelsen af nye celler og forbindelser på indersiden af din hovedskal er vigtig. For hjernen skrumper støt, fra du er i begyndelsen af tyverne og fremefter. Men den proces kan motion altså være med til delvist at kompensere for. Dog er det ikke hvilken som helst træning, der gør godt.

- Der er nogle få sportsgrene, som skader hjernen på den ene eller anden måde. Blandt dem er amerikansk fodbold, boksning og bjergbestigning, fortæller Troels W. Kjær.

Til gengæld er fodbold uden hovedstød en gevinst for din svindende hjernemasse. Det samme gælder gang, løb, dans, cykling og svømning.

- Forskning tyder på, at svømning er rigtig godt, fordi vi her bruger alle muskelgrupper, og fordi vi ligger ned, mens vi bevæger os, hvilket øger blodgennemstrømningen til hjernen. Men fælles for alle disse sportsgrene er, at de alle styrker hjernen med signalstoffer, der bygger nye nerveceller.

Du behøver dog ikke decideret dyrke en sport for at sætte gang i produktionen af ny hjernekapacitet. En simpel gåtur tæller også med i regnskabet. Det handler om at opbygge en rutine, hvor du giver dig selv de bedste betingelser for at lykkes med at få noget motion, lyder det fra Troels W. Kjær.

- Lad bilen stå, og gå i stedet hen for at handle ind. Få det ind i hverdagen, at du kommer ud og kommer i gang. Nogle gange gør vi hverdagen lidt for let for os selv, hvor det faktisk ville gøre os godt lige at tage en omvej.

Selv gør Troels W. Kjær flere ting i løbet af en almindelig hverdagsuge for at styrke hjernen. På hans arbejdsplads har de for eksempel en regel om, at de et par gange om dagen sammen går et par runder om bygningen for både at få en pause, noget bevægelse og noget frisk luft.

- Derudover plejer jeg at cykle på arbejde, og så har jeg købt en ladcykel, så jeg kan køre hen og hente børnebørn. I min fritid spiller jeg golf, og så bestræber jeg mig på at gå 10.000 skridt hver dag. Jeg har altid min skridttæller på mig. Det har jeg haft i ti år, fortæller hjerneforskeren.

Bogen "Gik Einstein til fitness?" udkommer 12. marts på Politikens Forlag.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek