Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/10/2023 - 08:00

Huset i november: Skimmelsvamp indtager flere boliger i år

Energisparevaner og det varme vejr, vi havde i sensommeren, øger risikoen for, at dit hjem bliver ramt af fugt.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Skimmelsvamp hjemsøger nemt dit hus dette efterår, hvis ikke du er flittig med at lufte ud og fyrer nok op for radiatorerne.

- Vi har i år oplevet en stigning i skimmelsvamp i boligerne herhjemme, fordi folk skruede så meget ned for varmen sidste år og lod være med at ventilere for at holde på varmen, siger Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

I undersøgelsen "Danskerne i det byggede miljø", som er foretaget af Kantar Gallup for Videncentret Bolius og Realdania, angiver 14,9 procent af danskerne, at de har problemer med fugt og skimmelsvamp. I 2022 lå tallet på 12 procent.

Stigningen har kunnet mærkes hos både det uafhængige videnscenter skimmel.dk og Teknologisk Institut. De oplyser begge til Ritzau, at de siden sidste vinter har modtaget flere henvendelser om skimmel, end de plejer.

Og den ærgerlige tendens risikerer at fortsætte. Især fordi september var ekstraordinært varm. Det fortæller Britt Haker Høegh, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut.

- Det er bemærkelsesværdigt, at vi så sent på året har så højt et vandindhold i luften. Når udetemperaturen så falder, er der en meget større difference, end der ellers ville have været, og det kan øge fugtbelastningen i bygningerne, når det bliver koldt, siger hun.

Normalt falder fugten i luften gradvist i perioden fra højsommer til efterår. Men på grund af de høje temperaturer i september fylder den vandholdige luft stadig i hjemmene.

- Alle vores materialer – om det er tøj eller dyner eller vægge – tilpasser sig sommerens høje vandindhold i luften. Når temperaturen falder, skal materialerne tilpasse sig det nye, lavere vandindhold i luften og afgive den fugt, der er inde i dem, uddyber Britt Haker Høegh.

For at komme af med den ophobede fugt skal du opbygge en vedholdende udluftningsrutine.

Teknologisk Institut anbefaler, at du lufter ud to til tre gange om dagen. En gang om morgenen, efter du har været i bad og lavet kaffe, og en gang om aftenen, efter du har lavet mad. Er du hjemme i løbet af dagen, skal du lufte ud en ekstra gang.

Hver udluftning bør vare mellem fem og ti minutter med gennemtræk, så du er sikker på, at luften skiftes ud, og samtidig sikrer dig, at du ikke køler huset for meget ned.

- Det kan være rigtig svært at vurdere, hvor lang tid fem til ti minutter er. Så jeg plejer selv at sætte et vækkeur, siger Britt Haker Høegh.

Ud over regelmæssig udluftning skal du sørge for, at du i hele hjemmet holder en lun og jævn temperatur, der ikke ryger ned under 17 grader.

Det siger Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Har du to radiatorer i stuen, kan du ikke bare nøjes med at tænde for den ene. For så får rummet ikke en jævn varme, som ellers vil koste mindre i energi og gøre, at der er mindre risiko for skimmelsvamp, siger hun.

Er du så uheldig, at du får skimmelsvamp i huset, skal du hurtigst muligt forsøge at vaske pletterne væk med desinfektionsmiddel. Husk at vaske efter med rent vand, så du fjerner den kemi, du har brugt, lyder rådet fra Britt Haker Høegh.

- Og så er det bare om at begynde at lufte ud. Det er tålmodigheden og stædigheden med udluftningen, der sikrer, at du får bugt med fugten, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek