Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/09/2024 - 10:00

Jacob Riising: Hende har jeg tabt mit hjerte til

Tv-værten Jacob Riising bliver stadig blød om hjertet, når hans nu voksne børn giver en hjemmelavet gave eller spørger om kørsel hjem fra fest.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Tobias Farholt Jørgensen, Ritzau Fokus

Jacob Riising brænder for at lave tv. Og han har lavet masser af det. Både som vært på børneprogrammer som "Gepetto News" og "Amigo" samt for Dansk Melodi Grand Prix og børnenes melodigrandprix, MGP.

Når det så tilmed støtter et godt formål, så gav det sig selv, at den 46-årige tv-vært skulle takke ja til at styre slagets gang sammen med Louise Wolff ved TV 2 Charlies "Hjertegalla", som samler ind til Hjerteforeningen.

Det fylder hans eget hjerte.

Det sætter den kendte tv-vært ord på i forbindelse med årets indsamlings- og underholdningsshow, som løber af stablen 14. september.

Til hvem har du prøvet at tabe dit hjerte?

- Helt klart til min hustru, som jeg mødte, da jeg var ganske ung. Og jeg er stadig forelsket i hende. Så hende har jeg bestemt tabt mit hjerte til, fortæller Jacob Riising, der tilføjer, at han derfor har været fri for de helt store hjertesorger.

Hvad har knust dit hjerte?

- Jeg har ramt en algoritme på Instagram, hvor jeg af en eller anden grund får vildt mange videoer fra USA med mødre og fædre, der dukker op på en folkeskole og overrasker deres børn efter at være kommet hjem fra krig. Det rammer mig hver gang.

- Nogle gange kan jeg sidde med helt blanke øjne, og jeg er overhovedet ikke særlig militærengageret eller noget. Men der er også altid lige noget udspekuleret Coldplay-musik lagt ind over videoen.

Hvad får dit hjerte til at springe et slag over?

- Når nu man sender live, som vi gør til Hjertegalla, bliver man spændt, og alle er på stikkerne. Det med at man lige får at vide, at der er fem sekunder til, at man går live.

- Det får måske ikke mit hjerte til at springe et slag over, men man er lidt på stikkerne - særligt hvis der er noget, der går galt.

Hvad gør dig blød om hjertet?

- Det gør mine børn. Selv om to af dem er nogle store lømler på 20 og 18 år, så synes jeg stadig, at når man får sådan noget som en hjemmelavet gave, eller når de siger noget, der er skægt, så bliver man blød om hjertet, nævner Jacob Riising, der også har en datter på 12 år.

- Også selv når de to ældste vækker en klokken 02 om natten og er fulde og skal hentes. Hvis de bare spørger på en lidt sød måde, så står jeg op og henter dem. Det ville man jo ikke gøre for mange andre mennesker.

Hvornår er der senest faldet en sten fra dit hjerte?

- Jeg var til tandlægen i går og havde af en af tandlægerne fået at vide, at jeg nok havde parodontose. Det var lidt nederen. Det ville koste 6000 kroner at få dem renset, siger Jacob Riising.

- Jeg tænkte efterfølgende, at det fandeme var mærkeligt. Så jeg gik til en anden tandlæge, og så sagde han, at det overhovedet ikke var parodontose, og jeg skulle bare have en rens til 300 kroner.

- Så der faldt en sten fra pengepungen og fra mit hjerte, da jeg også slap for tandlægesmerten. Jeg endte med at være færdig efter ti minutter og var kun 300 kroner fattigere i stedet for de 6000, som jeg først havde fået at vide, siger Jacob Riising med et grin.

Har du ellers andet på hjerte?

- Jeg har hele tiden noget på hjerte, for jeg er jo selvstændig. Senest er det nu et foredrag omkring kreativitet, som jeg vil kaste mig over her i løbet af efteråret.

- Det handler om, at jeg, med mine 30 års arbejde med kreativitet, nu vil prøve at tage ud til andre virksomheder med al min læring omkring, hvordan man laver fjernsyn eller shows, som jeg gør.

"Hjertegalla" bliver sendt 14. september klokken 20.55 på TV 2 Charlie og TV 2 Play.

/ritzau/

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek