Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/09/2024 - 10:00

Jacob Riising: Hende har jeg tabt mit hjerte til

Tv-værten Jacob Riising bliver stadig blød om hjertet, når hans nu voksne børn giver en hjemmelavet gave eller spørger om kørsel hjem fra fest.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Tobias Farholt Jørgensen, Ritzau Fokus

Jacob Riising brænder for at lave tv. Og han har lavet masser af det. Både som vært på børneprogrammer som "Gepetto News" og "Amigo" samt for Dansk Melodi Grand Prix og børnenes melodigrandprix, MGP.

Når det så tilmed støtter et godt formål, så gav det sig selv, at den 46-årige tv-vært skulle takke ja til at styre slagets gang sammen med Louise Wolff ved TV 2 Charlies "Hjertegalla", som samler ind til Hjerteforeningen.

Det fylder hans eget hjerte.

Det sætter den kendte tv-vært ord på i forbindelse med årets indsamlings- og underholdningsshow, som løber af stablen 14. september.

Til hvem har du prøvet at tabe dit hjerte?

- Helt klart til min hustru, som jeg mødte, da jeg var ganske ung. Og jeg er stadig forelsket i hende. Så hende har jeg bestemt tabt mit hjerte til, fortæller Jacob Riising, der tilføjer, at han derfor har været fri for de helt store hjertesorger.

Hvad har knust dit hjerte?

- Jeg har ramt en algoritme på Instagram, hvor jeg af en eller anden grund får vildt mange videoer fra USA med mødre og fædre, der dukker op på en folkeskole og overrasker deres børn efter at være kommet hjem fra krig. Det rammer mig hver gang.

- Nogle gange kan jeg sidde med helt blanke øjne, og jeg er overhovedet ikke særlig militærengageret eller noget. Men der er også altid lige noget udspekuleret Coldplay-musik lagt ind over videoen.

Hvad får dit hjerte til at springe et slag over?

- Når nu man sender live, som vi gør til Hjertegalla, bliver man spændt, og alle er på stikkerne. Det med at man lige får at vide, at der er fem sekunder til, at man går live.

- Det får måske ikke mit hjerte til at springe et slag over, men man er lidt på stikkerne - særligt hvis der er noget, der går galt.

Hvad gør dig blød om hjertet?

- Det gør mine børn. Selv om to af dem er nogle store lømler på 20 og 18 år, så synes jeg stadig, at når man får sådan noget som en hjemmelavet gave, eller når de siger noget, der er skægt, så bliver man blød om hjertet, nævner Jacob Riising, der også har en datter på 12 år.

- Også selv når de to ældste vækker en klokken 02 om natten og er fulde og skal hentes. Hvis de bare spørger på en lidt sød måde, så står jeg op og henter dem. Det ville man jo ikke gøre for mange andre mennesker.

Hvornår er der senest faldet en sten fra dit hjerte?

- Jeg var til tandlægen i går og havde af en af tandlægerne fået at vide, at jeg nok havde parodontose. Det var lidt nederen. Det ville koste 6000 kroner at få dem renset, siger Jacob Riising.

- Jeg tænkte efterfølgende, at det fandeme var mærkeligt. Så jeg gik til en anden tandlæge, og så sagde han, at det overhovedet ikke var parodontose, og jeg skulle bare have en rens til 300 kroner.

- Så der faldt en sten fra pengepungen og fra mit hjerte, da jeg også slap for tandlægesmerten. Jeg endte med at være færdig efter ti minutter og var kun 300 kroner fattigere i stedet for de 6000, som jeg først havde fået at vide, siger Jacob Riising med et grin.

Har du ellers andet på hjerte?

- Jeg har hele tiden noget på hjerte, for jeg er jo selvstændig. Senest er det nu et foredrag omkring kreativitet, som jeg vil kaste mig over her i løbet af efteråret.

- Det handler om, at jeg, med mine 30 års arbejde med kreativitet, nu vil prøve at tage ud til andre virksomheder med al min læring omkring, hvordan man laver fjernsyn eller shows, som jeg gør.

"Hjertegalla" bliver sendt 14. september klokken 20.55 på TV 2 Charlie og TV 2 Play.

/ritzau/

Oslo, 02/12/2025 - 14:30

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Jonas Faeste Laksekjn/Ritzau Scanpix

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

Både Aschehoug og Den Norske Forlæggerforening bekræfter, at de har modtaget pengene og opfatter det dermed som en bekræftelse på, at sagen er afsluttet. Det oplyser begge parter til det norske medie.

Elias Christensen, der er en af Høibys advokater, oplyser til TV 2 Norge, at det normalvis ikke oplyser, hvem der har betalt sagsomkostningerne.

- Men i dette tilfælde har klienten på grund af mediepresset bedt om, at det oplyses, lyder det fra advokaten, der ikke har yderligere kommentarer til "disse transaktioner".

Det er blandt andet en påstand om, at Høiby skal have solgt narkotika på gaden i Oslo, der har fået kronprinsesse-sønnen til at forsøge at standse bogsalget.

Det nægter Høiby at have gjort, men forlaget insisterer på, at oplysningerne er korrekte, har det norske medie VG tidligere beskrevet.

Bogens forfattere, Øistein Monsen og Torgeir Pedersen Krokfjord, hævder at have anonyme kilder i politiet.

Under retssagen har politichef i Oslo Ida Melbo Øystese sagt, at politiet ikke har set Høiby sælge kokain på gaden Karl Johans Gate, som det beskrives i bogen.

Det er tidligere blevet beskrevet af NRK, som også har dækket retssagen tæt.

Politichefen afviste dog at svare på, om politiet havde oplysninger om narkosalg forbundet med Høiby eller om det har set ham andre steder i Oslo.

Oplysningerne var underlagt tavshedspligt, sagde hun.

Aschehoug har tidligere indrømmet, at bogen indeholdt en række fejl.

Det gælder blandt andet en billedtekst og en passage om pengeoverførsler.

I bogen lyder, at Høiby har gennemført "hundredvis" af pengeoverførsler til én navngiven person, mens det rigtige er, at overførslerne er sendt til flere personer.

Det vil blive rettet i nye oplag.

Det vides endnu ikke, om bogen udkommer i Danmark.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 02/12/2025 - 14:18

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er nemlig Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek