Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/10/2023 - 08:30

Flyetikette: Dette hader vi når andre passagerer gør

Der kan opstå gnidninger, når mange mennesker er fanget i en flykabine i flere timer i streg højt oppe i luften. Sådan sørger du for at holde etiketten.

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Hvem har ret til hvilket armlæn? Må du tage skoene af? Er det okay at spørge om en forlomme i køen i sikkerhedskontrollen? Og er det kikset at klappe af piloten efter landing?

En undersøgelse fra rejsesøgemaskinen Momondo tager temperaturen på, hvad danskerne synes er i orden - og ikke i orden - at foretage sig i forbindelse med flyrejsen.

- Mange af tingene er noget, vi alle oplever, og som vi altid tror, er på en bestemt måde, siger Per Christiansen, der er talsperson og rejseekspert hos Momondo, og tilføjer:

- Men undersøgelsen viste, at der er mange forskellige holdninger til, hvad der er den rigtige flyetikette.

1) Sikkerhedstjek og boarding-bommerter

Vi begynder ved det obligatoriske sikkerhedstjek. For er du sent på den, kan det muligvis godt betale sig at spørge om en forlomme.

I hvert fald er det kun en fjerdedel, som mener, at det er uacceptabelt at spørge, om man må komme foran i køen, fordi man er forsinket.

Det er dog ikke kun de travle, der kan få problemer med medpassagererne. Står du stille på rullebåndet på vej hen til gaten, er det nemlig med at få det lange ben foran. For tre ud af fire synes, det er et uacceptabelt sted at stå stille.

Og henne ved gaten mener en tredjedel af danskerne, at det ikke er i orden at stille sig i kø, hvis ikke din boardinggruppe er kaldt op.

2) Kom godt om bord.

Når du er steget om bord på flyet, kan din opførsel også komme til at dele vandene.

Og du skal først og fremmest passe på med at blokere midtergangen. Det mener halvdelen nemlig ikke er i orden - og at man i den forbindelse godt må skubbe sig foran.

Er dine medpassagerer fra andre lande, risikerer du dog, at I har forskellige holdninger med i bagagen.

- Hvis der er noget, der forhindrer en optimal vej for os danskere gennem lufthavnen, så synes vi, det generelt er mere irriterende end andre nationaliteter, siger Per Christiansen.

Det gælder for 54 procent af danskerne mod et gennemsnit på 46 procent på tværs af de seks andre lande i undersøgelsen - nemlig Sverige, Frankrig, Tyskland, Spanien, Storbritannien og Australien.

2) Sure tæer, savl og prutter.

Undersøgelsen afslører til gengæld også en lidt mere laissez faire side af danskerne i forhold til undersøgelsens øvrige lande.

- Generelt er danskerne mere afslappede, når det kommer til, hvor behageligt medpassagerer gør sig det i kabinen, siger Per Christiansen.

Ifølge hver tredje dansker er det nemlig helt i orden at tage sokkerne af eller savle lidt, mens man tager sig en lur på flyet. Her er vi noget mere overbærende end andre nationaliteter.

Næsten halvdelen af danskerne synes også, at det er i orden at bruge tandtråd, mens man sidder i sædet, mod et gennemsnit på 28 procent på tværs af de andre nationaliteter.

Og når det kommer til at prutte, har hver femte dansker faktisk ikke noget imod en lille vind. Gennemsnitligt er det tal på 15 procent på tværs af de andre nationaliteter.

3) De største dilemmaer.

To meget omdiskuterede flydilemmaer er, om midtersædet har retten til ét eller to armlæn, og om det er kikset at klappe af piloten, når flyet er landet.

68 procent af danskerne mener, at det er helt ok at klappe efter landing, mens et lille flertal på 56 procent mener, at midtersædet ikke har ret til begge armlæn.

Og sidstnævnte kommer en smule bag på Per Christiansen. Selv ved han godt, hvilken side han er på.

- Umiddelbart ville jeg synes, at midtersædet har to armlæn, fordi du ikke har adgang til gangen eller vinduet, du kan læne dig op ad, siger han.

/ritzau fokus/

København, 07/11/2024 - 07:36

Keld Heick modtager livslang hæder fra Statens Kunstfond

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Musikeren Keld Heick tildeles Statens Kunstfonds livslange hæder. Med hæderen kan man modtage en ydelse.

Musikeren og sangskriveren Keld Heick tildeles Statens Kunstfonds livslange hæder.

Det skriver fonden i en pressemeddelelse.

Statens Kunstfond tildeler hæderen til kunstnere, som skaber og har skabt kunst af ypperligste kvalitet og til glæde for mange, lyder det på Statens Kunstfonds hjemmeside.

Keld Heick er en af fem nye modtagere af hæderen.

I indstillingen af Keld Heick til hæderen, lyder det, at hans tekster skaber glæde og fællesskab:

- Heicks melodier og tekster skaber glæde, genkendelse og fællesskab. Ved første øjekast er det ikke de store dramatiske temaer, der karakteriserer Heicks univers, dog kredses der alligevel om livets uundgåelige spørgsmål.

Hæderen er livslang, og man kan blive tildelt en ydelse. Hvor stor den er, afhænger af modtageren af hæderens indtægt.

Den maksimale ydelse er på 186.000 kroner før skat om året. Har man en skattepligtig indkomst på mere end 461.000 kroner om året, modtager man ingen ydelse.

Keld Heicks musikale karriere startede med gruppen Keld & The Donkeys.

Siden har han optrådt med sin hustru, Hilda Heick, og han har skrevet teksten til over 30 sange, som har været med i dansk melodigrandprix.

Hædersydelserne tildeles i dag af Kunstfondens Repræsentantskab efter indstilling fra legatudvalgene fra litteratur, billedkunst, scenekunst, musik, arkitektur, film, kunsthåndværk og design.

Hædersydelserne uddeles hvert halve år.

Udover Keld Heick har Statens Kunstfond denne gang tildelt sin hæder til billedkunstnere Niels Lomholt og Inge Bjørn, forfatter C.Y. Frostholm og scenekunstner Signa Köstler.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/11/2024 - 07:21

Keld Heick modtager livslang hæder fra Statens Kunstfond

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Musikeren Keld Heick tildeles Statens Kunstfonds livslange hæder. Med hæderen kan man modtage en ydelse.

Musikeren og sangskriveren Keld Heick tildeles Statens Kunstfonds livslange hæder.

Det skriver fonden i en pressemeddelelse.

Statens Kunstfond tildeler hæderen til kunstnere, som skaber og har skabt kunst af ypperligste kvalitet og til glæde for mange, lyder det på Statens Kunstfonds hjemmeside.

Keld Heick er en af fem nye modtagere af hæderen.

Hæderen er livslang, og man kan blive tildelt en ydelse. Hvor stor den er, afhænger af modtageren af hæderens indtægt.

Keld Heick har optrådt med sin hustru, Hilda Heick, og han har skrevet teksten til over 30 sange, som har været med i dansk melodigrandprix.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/11/2024 - 13:00

FAKTA: Flere statsobligationer i USA kan påvirke vores boligmarked

* Donald Trump vil sænke selskabsskatten, hvilket de finansielle markeder er glade for, da det vil gavne de amerikanske virksomheder.

* Til gengæld kan det betyde, at USA's budgetunderskud bliver endnu større, og det vil få den amerikanske stat til at udstede flere statsobligationer for at finansiere gælden.

* Det vil potentielt påvirke det danske boligmarked. For investorerne kan komme med krav om højere renter på de amerikanske statsobligationer, og i det globale finansielle marked vil det traditionelt også betyde en stigning i renten på de fastforrentede realkreditlån i Danmark.

Kilde: Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom i Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/11/2024 - 13:00

Sådan kan valget af Donald Trump påvirke din privatøkonomi

Alex Brandon/Ritzau Scanpix

Det kan få betydning for både din privatøkonomi og boligrente, at det er Donald Trump, som har vundet det amerikanske præsidentvalg, lyder det fra to økonomer.

USA er fysisk ret langt væk fra os. Derfor kan det måske virke underligt, at det kan få betydning for vores privatøkonomi og boligrente, at republikanske Donald Trump har vundet det seneste præsidentvalg.

Men USA er den største økonomi og magtfaktor i verden. Og det, der sker i USA, kan og vil påvirke en lille økonomi som Danmark, der handler med udlandet.

Det forklarer forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby.

- Den nok mest direkte måde, vi bliver påvirket i Danmark, er i forhold til investeringer, siger hun.

I både perioden op til og efter præsidentvalget blev investeringsmarkederne påvirket.

Og da det kom frem onsdag, at Donald Trump havde vundet, styrtede blandt andet aktiekurserne på grønne energiselskaber ned. For det forventes, at Trump vil skære i støtten til grøn energi i USA og øge landets produktion af fossile brændstoffer.

- Der er måske nogle, som tænker, at de ikke har investeringer. Men så glemmer man sin pensionsopsparing, der er investeret, så den kan vokse sig større, siger Ida Marie Moesby og fortsætter:

- De globale markeder påvirker altså ens pensionsopsparing og har betydning for, hvor stort et afkast man kan få.

Afkast er den økonomiske gevinst, som du kan få fra investeringer.

Hun understreger dog, at din pensionsformue er en meget langsigtet investering. Og risikoen i investeringerne bliver automatisk nedtrappet, når du nærmer dig folkepensionsalderen.

Der er desuden en risiko for, at varer bliver dyrere at afsætte og købe.

- Donald Trump har blandt andet ført politik på, at han vil hæve tolden på import af varer fra EU og især fra Kina. Og det vil betyde, at det bliver dyrere at handle med varer, siger Ida Marie Moesby.

Det er svært på nuværende tidspunkt at sige, præcis hvordan det vil ramme forbrugerne økonomisk, forklarer hun. Men når en vare bliver dyrere, er der typisk kun forbrugeren til at betale for øgede udgifter.

Som boligejer kan valget af Donald Trump som USA's præsident også få betydning for din boligrente. Der har dog ikke været den helt store påvirkning umiddelbart efter valget.

Det siger privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

- Men de amerikanske statsrenter steg. En af årsagerne til det er, at den politik, som Donald Trump står for, såsom skattelettelser og højere told, forventeligt vil øge inflationen. Og en højere inflation kan få betydning for, hvor meget og hvor hurtigt den amerikanske centralbank sænker renten, siger han og uddyber:

- De lange og faste renter, såsom fastforrentede realkreditlån, er styret af forventninger til især den amerikanske økonomi, mens de korte renter, såsom F-kort, er mere styret af, hvad der reelt sker i den europæiske centralbank, ECB.

Der er særligt én type danske boligejere, som forventeligt vil mærke, at Donald Trump er blevet valgt, forklarer han.

- Hvis man har et fastforrentet realkreditlån med 5 procent i rente og venter på, at 3,5 procent bliver attraktivt nok til at nedkonvertere, kommer man nok til at vente lidt endnu, siger Brian Friis Helmer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek