Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/05/2024 - 08:00

Silas Holst: Cirkusrevyen var en utopisk og hemmelig drøm

Silas Holst skal for første gang være med i Cirkusrevyen som skuespiller. Da han fik opkaldet om at medvirke, blev han så glad, at han begyndte at græde.

Tim K. Jensen/Ritzau Scanpix

Af: Af Silja Petri, Ritzau Fokus

I begyndelsen af efteråret sad Silas Holst i sin bil på vej hjem efter at have hentet sine to børn fra skole.

Vejret havde været godt om morgenen, så hele familien havde shorts på. Men i løbet af eftermiddagen begyndte det at øse ned.

- Vi sad drivvåde i bilen, og så brød min motor sammen, fortæller Silas Holst.

Han og hans børn blev hentet af et fejeblad, der måtte køre dem ind i nødsporet på motorvejen.

- Så skulle vi vente. Mine børn var trætte, og de var våde. Til sidst kunne vi ikke vente mere, og så blev vi hentet og måtte gå noget af vejen hjem, siger han han.

- Altså det var bare en lortedag.

Da familien endelig kom hjem, var Silas Holst på vippen til at bryde sammen.

Men i det øjeblik ringede hans telefon. Det var Joy Maria Frederiksen, der er instruktør på Cirkusrevyen.

Hun spurgte, om han ville medvirke i revyen.

- Det eneste jeg kunne gøre var bare at sige ja og tude. Jeg tænkte: "Endelig sker der noget godt i dag", siger Silas Holst og fortsætter:

- Så vores første samtale var faktisk bare mig, der hulkede i telefon. Hun (Joy Maria Frederiksen, red.) reddede hele min eftermiddag.

Torsdag er der premiere på Cirkusrevyen, og det bliver Silas Holsts første af slagsen som skuespiller.

For 18 år siden var den 41-årige musicalstjerne en del af dansetruppen.

- Det var de to bedste somre i mit liv. Nu er jeg tilbage som skuespiller, men det er fuldstændig, som jeg husker det, siger Silas Holst.

Det har været en hemmelig drøm for ham at få lov til at medvirke i revyen på Bakken. En drøm han aldrig har turde at sige højt, fordi den virkede urealistisk.

Men nu er den gået i opfyldelse.

- Jeg har fået Dirch Passers gamle garderobe. Der hænger et gigantisk billede af ham i en hoppegynge. Det er ret vildt at læne sig tilbage og tænke: "Gud her sad Dirch Passer engang". Og nu er det mig, der får lov til at sidde her, siger Silas Holst.

Forud for premieren har det været svært for Silas Holst at balancere sit arbejde og sin familie.

Musicalstjernen er gift med Nicolai Schwartz og har to børn - Maggie My på ni og Bob Jones på syv - med sin eksmand Johannes Nymark og deres veninde.

- Ugen op til premieren er altid den hårdeste, fordi man er herude fra klokken 11 til 22, så mine børn sover, når jeg kommer hjem. Jeg når kun at stå op med dem klokken 6 og køre dem i skole. Det er, hvad jeg ser dem, siger han og fortsætter:

- Men når vi først går i gang med at spille, så er jeg meget privilegeret. Jeg har fri mandag og tirsdag, og jeg møder jo også først ind om aftenen.

Silas Holst har også planer om, at hans børn skal med ind og se revyen, og at de skal med til Klampenborg i weekenderne.

- Mine hunde er også med ude i garderoben. Så det er bare at pakke hele cirkusvognen om morgenen, og så skal vi på arbejde, siger han.

Hans niårige datter, Maggie My, elsker allerede revy.

- Hun vil også gerne lave teater og musicals. Hun kunne bo med mig på arbejde. Hvis hun fik lov, så ville hun være med mig hver dag, fortæller han.

- Hun er ret tit med til prøver og med mig på arbejde, og så sidder hun bare på række to i salen og stirrer i otte timer, og hun kunne sidde der otte timer mere. Hun er vild med det.

Det samme gælder dog ikke for Silas Holsts søn, Bob Jones.

- Min søn gider det ikke. Men Bakken er lige deromme, så med et turpas på armen, så er han afsted, siger han.

Cirkusrevyen har premiere torsdag den 16. maj. I løbet af sommeren er der knap 80 forestillinger.

Ud over Silas Holst medvirker også Merete Mærkedahl, Niels Olsen, Pernille Schrøder, Henrik Lykkegaard og Niels Ellegaard.

/ritzau/

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek