Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

18/06/2024 - 10:00

Bliv hundrede procent ferieklar med det perfekte autosvar

Anerkend, henvis, og krydr med en omgang god energi, når du skriver autosvaret, der sendes ud, mens du holder velfortjent sommerferie.

Rune øe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Sommerferien glitrer i din kalenderhorisont, og du er mere end klar til at formulere et autosvar til mailboksen, som sikrer dig ro i sindet, indtil arbejdet kalder igen.

Ifølge Sarah Delshad Beg, der er erhvervspsykolog hos rådgivningsvirksomheden AS3, begynder ethvert godt autosvar med en anerkendelse til den, der rækker ud til dig.

Læg derfor ud med at skrive noget i stil med: "Mange tak for din mail.", lyder rådet.

- Det gør altid noget godt for den, der har sendt mailen til dig, siger hun.

Næste skridt er at angive din fraværsperiode. Her kan du overveje at at udvide perioden, du oplyser, med en ekstra dag, så du ikke står som tilgængelig på den første dag, du er tilbage fra ferie.

- Det kan være en god ide at afsætte noget af din første dag efter ferien til reel kontortid, hvor du kan samle op. Derfor kan du allerede i dit autosvar skabe klare forventninger ved at skrive, at du for eksempel forventer at vende tilbage hurtigst muligt efter X dato. På den måde skaber du fleksibilitet i din svartid.

Vær i det hele taget helt klar omkring din tilgængelighed. Stresscoach Trine Sloth gør klart, at det optimale vil være, hvis du kan holde fuldstændig ferie, når du har ferie, og dermed ikke skriver i autosvaret, at du godt kan kontaktes løbende.

- Vi er ikke gift med vores arbejde. Alle kan i bund og grund erstattes. Enhver arbejdsplads får det bedste ud af medarbejdere, der har overblik og ro fremfor at være presset i bund. Vi bliver mere effektive og præsterer bedre, når vi sørger for at holde fri, når vi har fri, siger hun.

Har du et job, hvor det er absolut nødvendigt, at enten dine kolleger, kunder eller samarbejdspartnere kan få fat i dig, opfordrer Trine Sloth dig til at stille klare rammer op for, hvornår og hvordan de kan gøre det. For eksempel kan du skrive, at du kan kontaktes på et par bestemte dage i et bestemt tidsrum.

- Så bliver du ikke forstyrret i tide og utide. Tag styring over det, og angiv for eksempel, at du kan kontaktes om tirsdagen mellem klokken 9 og 10, hvis der er noget, siger Trine Sloth.

Ellers er det også en god idé at henvise til en eller flere andre fra dit arbejde, som afsenderen af mailen kan tage fat i. Husk dog på forhånd at lave en forventningsafstemning med dem, du henviser til, lyder det fra Sarah Delshad Beg.

- Tal om, hvilke henvendelser der kan komme i den periode, du er væk. Det kan være, der er nogle særlige kunder, eller at du sidder i en borgerrettet position, hvor der er noget særligt, som dine kolleger skal være opmærksomme på, siger hun og fortsætter:

- Så sikrer du, at dem, der skal tage sig af henvendelserne, kan lykkes med tingene, så du ikke selv står med det, når du kommer tilbage.

Sidst, men ikke mindst, kan du krydre dit autosvar med en glad hilsen til dem, der skriver til dig, lyder et sidste råd fra Trine Sloth.

- Skriv måske: "Jeg holder ferie for at komme tilbage med god energi til dig". For det er jo det vigtige at huske på: at vi har mere at give af til andre, når vi husker at tanke os selv op, siger stresscoachen.

/ritzau fokus/

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek