Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

18/06/2024 - 10:00

Bliv hundrede procent ferieklar med det perfekte autosvar

Anerkend, henvis, og krydr med en omgang god energi, når du skriver autosvaret, der sendes ud, mens du holder velfortjent sommerferie.

Rune øe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Sommerferien glitrer i din kalenderhorisont, og du er mere end klar til at formulere et autosvar til mailboksen, som sikrer dig ro i sindet, indtil arbejdet kalder igen.

Ifølge Sarah Delshad Beg, der er erhvervspsykolog hos rådgivningsvirksomheden AS3, begynder ethvert godt autosvar med en anerkendelse til den, der rækker ud til dig.

Læg derfor ud med at skrive noget i stil med: "Mange tak for din mail.", lyder rådet.

- Det gør altid noget godt for den, der har sendt mailen til dig, siger hun.

Næste skridt er at angive din fraværsperiode. Her kan du overveje at at udvide perioden, du oplyser, med en ekstra dag, så du ikke står som tilgængelig på den første dag, du er tilbage fra ferie.

- Det kan være en god ide at afsætte noget af din første dag efter ferien til reel kontortid, hvor du kan samle op. Derfor kan du allerede i dit autosvar skabe klare forventninger ved at skrive, at du for eksempel forventer at vende tilbage hurtigst muligt efter X dato. På den måde skaber du fleksibilitet i din svartid.

Vær i det hele taget helt klar omkring din tilgængelighed. Stresscoach Trine Sloth gør klart, at det optimale vil være, hvis du kan holde fuldstændig ferie, når du har ferie, og dermed ikke skriver i autosvaret, at du godt kan kontaktes løbende.

- Vi er ikke gift med vores arbejde. Alle kan i bund og grund erstattes. Enhver arbejdsplads får det bedste ud af medarbejdere, der har overblik og ro fremfor at være presset i bund. Vi bliver mere effektive og præsterer bedre, når vi sørger for at holde fri, når vi har fri, siger hun.

Har du et job, hvor det er absolut nødvendigt, at enten dine kolleger, kunder eller samarbejdspartnere kan få fat i dig, opfordrer Trine Sloth dig til at stille klare rammer op for, hvornår og hvordan de kan gøre det. For eksempel kan du skrive, at du kan kontaktes på et par bestemte dage i et bestemt tidsrum.

- Så bliver du ikke forstyrret i tide og utide. Tag styring over det, og angiv for eksempel, at du kan kontaktes om tirsdagen mellem klokken 9 og 10, hvis der er noget, siger Trine Sloth.

Ellers er det også en god idé at henvise til en eller flere andre fra dit arbejde, som afsenderen af mailen kan tage fat i. Husk dog på forhånd at lave en forventningsafstemning med dem, du henviser til, lyder det fra Sarah Delshad Beg.

- Tal om, hvilke henvendelser der kan komme i den periode, du er væk. Det kan være, der er nogle særlige kunder, eller at du sidder i en borgerrettet position, hvor der er noget særligt, som dine kolleger skal være opmærksomme på, siger hun og fortsætter:

- Så sikrer du, at dem, der skal tage sig af henvendelserne, kan lykkes med tingene, så du ikke selv står med det, når du kommer tilbage.

Sidst, men ikke mindst, kan du krydre dit autosvar med en glad hilsen til dem, der skriver til dig, lyder et sidste råd fra Trine Sloth.

- Skriv måske: "Jeg holder ferie for at komme tilbage med god energi til dig". For det er jo det vigtige at huske på: at vi har mere at give af til andre, når vi husker at tanke os selv op, siger stresscoachen.

/ritzau fokus/

København, 28/11/2025 - 09:00

Kaotisk kagekonkurrence på DR får ny vært

Komikeren Lasse Madsen skal flankere bagedystvinderen Liv Martine, når små og store kendisser skal bage i blinde.

DR har skiftet en af ingredienserne ud i den kommende sæson af "Det sorte kageshow".

Komikeren Lasse Madsen bliver ny vært på programmet, hvor deltagerne skal bage i bælgravende mørke, og overtager dermed efter komikerkollegaen Victor Lander.

Han flankerer kagekonkurrencens anden vært, Liv Martine, som vandt fjerde sæson af "Den store bagedyst" i 2015.

Komikeren glæder sig til at kaste sig ud i det, som DR kalder en kaotisk kagekonkurrence.

- Jeg elsker idéen om, at børn og voksne skal klare sig sammen i mørket. Det bliver både sjovt, kaotisk og rørende, og det viser, hvor godt det fungerer, når børn får lov til at tage styringen, siger Lasse Madsen i en pressemeddelelse.

I programmet skal seks kendte makkerpar bage i blinde.

Skuespilleren og Vild med dans-vinderen Jakob Fauerby går i køkkenet med det unge talent Ida Skelbæk-Knudsen, som han har spillet over for i filmatiseringerne af de første bøger om "Børnene fra Sølvgade".

Kost- og træningsformidler Michelle Kristensen teamer op med årets vinder af "Den store juniorbagedyst", Ea Marie Schou Vigild.

Blandt de seks makkerpar finder man blandt andre også Carpark North-frontmanden Lau Højen, der skal bage med sidste års X Factor-finalist Cristian Oprea, som er sprunget ud som skuespiller i DR Ultra-serien "1000 ord for sne".

- "Det sorte kageshow" skal inspirere familier til at opdage, hvor sjovt og givende det er at lave mad sammen, også når det hele går lidt galt, for det er her grinene, læringen og samværet for alvor får plads, siger producent på programmet Camilla Olsen i pressemeddelelsen.

Samme dag som premieren på DR1 og DRTV 20. december udkommer public service-stationen i samarbejde med Center for Undervisningsmidler (CFU) med undervisningsmateriale til mellemtrinet og en inspirationsside til familier.

/ritzau/

Læs Mere >>

Horsens, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Michael Olesens placeringer i Vild med dans

* 2022: 7.-plads med tv-vært Heidi Frederikke Sigdal.

* 2020: 6.-plads med dansktopsanger Hilda Heick.

* 2019: 5.-plads med skuespiller Neel Rønholt.

* 2018: 4.-plads med musiker Lucy Love.

* 2017: 1.-plads med skuespiller Sofie Lassen-Kahlke.

* 2016: 3.-plads med skuespiller Laura Bach.

* 2015: 7.-plads med rapper Karen Mukupa.

* 2014: 7.-plads med skuespiller Line Kruse.

* 2013: 6.-plads med konditor Mette Blomsterberg.

* 2012: 4.-plads med skuespiller Camilla Bendix.

* 2011: 8.-plads med politiker Pia Allerslev.

* 2010: 6.-plads med musiker Dicte.

* 2009: 4.-plads med taekwondo-kæmper Lisa Lents.

* 2008: 3.-plads med skuespiller og instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis.

* 2007: 7.-plads med skuespiller Anne Louise Hassing.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Fjern vand fra dine fødevarer

* Når du bager appelsiner ved lav temperatur i lang tid, fjerner du vandet i dem. Den proces kaldes dehydrering.

* Dehydreret mad har en længere holdbarhed end ferske fødevarer. Når du fjerner vandindholdet, reduceres risikoen for vækst af bakterier og mug, som ellers ville fordærve maden. 

* Det meste frugt og grønt kan dehydreres, og langt de fleste vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer forbliver i maden. 

* Du kan spise dehydreret frugt og grønt som snack eller tilføje dem i for eksempel mysli og bagværk.

* Ud over at dehydrere din mad i ovnen kan du bruge en såkaldt dehydrator, der kan købes i de fleste elektronikbutikker. 

Kilde: madihjemmet.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

Julepynt der dufter af hygge: Lav tørrede appelsiner

Hvert år bliver kassen med støvet julepynt udfordret af nye pyntetendenser. Tørrede appelsinskiver kan bidrage til den helt rette julestemning i dit hjem.

Appelsiner får en sødlig duft, når du bager dem. Og så pynter de på alt fra julebordet til adventskransen.

Det fortæller Diana Noe Klitgaard, der deler kreative tip på blandt andet Instagram under profilnavnet Kramogkrea.

- Når jeg laver dem, så dufter hele huset, og det minder mig om min egen barndom, siger hun.

Ifølge Diana Noe Klitgaard adskiller duften fra de hjemmelavede tørrede frugtskiver sig fra dem, man kan købe.

Og så er de supernemme og ikke mindst billige at lave selv hjemme i køkkenet.

Skær dine vaskede appelsiner ud i skiver på cirka fem millimeter, og placer dem på en bageplade med et stykke bagepapir.

Sæt skiverne i ovnen på 100 grader varmluft, og bag dem i cirka tre timer. Husk at vende dem et par gange undervejs.

Appelsinerne skal tørre helt ud, men de skal ikke tage farve, forklarer Diana Noe Klitgaard.

- Med tiden får de en lidt mørkere farve, så man behøver ikke at bage dem mørke i ovnen, siger hun.

Det er også oplagt at tørre appelsinerne, hvis de er blevet lidt bløde efter at have ligget for længe i frugtskålen.

Det siger Britta Surland, der er uddannet kok og leder af Arlas inspirationskøkken.

- Jeg bruger dem til alt muligt. Jeg synes, det ser rigtig fint ud at sætte et lille stykke gran og en tørret appelsinskive på, når man pakker gaver ind, siger Britta Surland.

Vil du lave en krans af de tørrede appelsiner, kan du med fordel lime skiverne fast på et stykke pap eller bruge ståltråd, som du former til en cirkel.

Hvis du blot limer appelsinskiverne sammen uden noget, de kan hæfte på, skal de have lov til at ligge i en uges tid inden.

- Det er simpelthen, fordi de krymper en lille smule. Og har man limet dem sammen, og de begynder at krympe, så kan limen godt løsne sig, siger Diana Noe Klitgaard.

Kanterne på appelsinerne kan også begynde at folde, efter de er kommet ud af ovnen.

Hvis du gerne vil have, at skiverne er helt flade, kan du lægge en bageplade oven på dem, lige så snart du har taget dem ud af ovnen, hvor de stadig er bløde, forklarer Diana Noe Klitgaard.

Det er ikke kun appelsiner, der kan pynte efter en tur i ovnen.

Grape, lime, citroner og blodappelsin giver et skønt samspil af farver både i dit hjem og i din favoritdrik.

- Hvis nu man synes, at det er dejligt at få en juledrink af en slags, så er de også rigtig flotte dernede, siger Britta Surland.

Bruger du citrusskiverne i en drink, skal de være usprøjtede eller økologiske.

De tørrede frugtskiver kan holde sig helt til næste år i en lufttæt glas- eller plastikbeholder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek