Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/06/2024 - 08:00

Kurt Ravn: Ingen planer om pension

Kurt Ravn har formentlig spillet sin sidste musical. Men den 76-årige Sommerdahl-aktuelle skuespiller er bestemt ikke færdig foran kameraet.

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Selv om TV 2 Charlie-krimien "Sommerdahl" er blevet solgt til over 40 lande, er det ikke som den lyssky fiskehandler Otto, at Kurt Ravn bliver genkendt mest.

Det er stadig - mere end 40 år efter - som kommunisten Lauritz Jensen, deraf tilnavnet Røde, i kultklassikeren "Matador".

- Folk ser det stadigvæk - og unge mennesker ser det også. Det er helt fantastisk! For dem er det ikke noget gammelt lort. Den holder stadig, siger Kurt Ravn og fortsætter:

- Den er rigtigt godt produceret. Det er godt lavet. Det er en god historie. Og så fortæller den jo også noget om Danmark - hvordan det var dengang, lyder det fra den 76-årige skuespiller.

- Jeg er vældig glad for at have været med i "Matador". Og så åbnede det også en masse døre inden for film, tv og teater at få en stor rolle.

Kurt Ravn blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 1973 og kunne sidste år således markere guldjubilæum efter 50 år på de skrå brædder.

To gange er han blevet belønnet med en bodilstatuette. Den første modtog han i 1981 for sin birolle i filmatiseringen af Holberg-komedien "Jeppe på bjerget". Den anden pris fik han 30 år efter for dramaet "Smukke mennesker".

Selv fremhæver Kurt Ravn Østre Gasværks opsætning af musicalen "Les Misérables" i 1992 som en af sine mange milepæle.

Teatret på Østerbro i København dannede også rammen om hans seneste musicalrolle i "Urinetown", som netop har spillet sin sidste forestilling.

- Det tror jeg nok, måske bliver den sidste musical, jeg laver, fordi det er en hård disciplin.

Kurt Ravn er dog på ingen på vej på pension, understreger han.

Han er klar på flere roller foran kameraet. Det er som regel ikke lige så krævende, som det er at stå aften efter aften foran livepublikummer, når man laver teater og musicals.

- Jeg kan godt lide at filme. Det synes jeg, er skønt, siger han.

- Det er jo også nærmest en hobby, samtidig med at det er et arbejde. Derfor er det en glæde for mig, fordi jeg har det sjovt med det og godt kan lide det.

- Jeg kunne ikke forestille mig at holde op nu. Men selvfølgelig, hvis man pludselig en dag ikke kan huske sine replikker mere - det er jo sket for flere gennem tiden - så må man jo stoppe, så man ikke bliver et ringvrag. Men så længe jeg stadig har lyst og kan, og der er brug for mig, bliver jeg ved.

Det gælder også i førnævnte "Sommerdahl".

Netop nu kan Kurt Ravn ses i femte sæson af krimiserien i rollen som kynisk stofsmugler, som opererer forklædt som charmerende fiskehandler, der snor sig uden om politiet, glat som de ål, han sælger.

Kurt Ravn blev skrevet ind i tredje sæson af "Sommerdahl". Han blev tilbudt en mindre rolle, men den takkede han nej til. Hvis de skrev en skurkerolle, var han interesseret, indskød han. Og de gjorde de så.

- Det er et godt hold. Der er en god atmosfære, vi kender hinanden rigtig godt. Alt kører på skinner, lyder det fra Kurt Ravn.

"Sommerdahl" kan ses hver søndag på TV 2 Charlie og på TV 2 Play.

/ritzau/

Washington D.C., 14/10/2025 - 20:02

Moderne soulpioner fra USA er død efter længere sygdomsforløb

Mark Von Holden/Ritzau Scanpix

Sangeren D'Angelos blanding af soul og R&B gjorde ham kendt som en visionær musiker.

Den amerikanske musiker D'Angelo, kendt som en pioner inden for genren neosoul, er død som 51-årig.

Det bekræfter hans familie tirsdag i en meddelelse til det amerikanske kulturmedie Variety.

- Vores families lysende stjerne har dæmpet sit lys for os i dette liv.

- Efter en længere og modig kamp mod kræft, må vi med knuste hjerter meddele, at Michael D'Angelo Archer - kendt af sine fans rundtom i verden som D'Angelo, er blevet kaldt hjem og har lagt dette liv bag sig i dag, står der i en meddelelse fra familien.

Familien skriver videre, at den for altid vil være taknemmelig for den rørende musik, han efterlader sig.

D'Angelo er særligt kendt for at have spillet en afgørende rolle i udviklingen af genren neosoul, hvor traditionel soulmusik møder R&B tilsat elementer af for eksempel hiphop og jazz.

D'Angelo blev født i Richmond i den amerikanske delstat Virginia, og allerede som barn udviste han musikalsk talent.

Han vandt musikkonkurrencerne i skolen så overbevisende, at han til sidst ikke længere måtte være med.

Han vidste, at han skulle lave musik, sagde han tilbage i 2000 til musikmagasinet Rolling Stone.

- Det her er det eneste, jeg har kunnet se mig selv lave. Jeg vidste det, da jeg var tre. Mine brødre vidste det. De forberedte mig på det. Jeg vidste altid, at det var meningen, at jeg skulle være det her og gøre det her.

Han begyndte sin karriere som sangskriver, men slog allerede med debutalbummet "Brown Sugar" fra 1995 fast, at han var en stjerne i egen ret.

Han var en af initiativmændene bag Soulquarians, et kollektiv af musikere, sangere og producere, hvor han sammen med blandt andre Questlove, Erykah Badu og J Dilla eksperimenterede.

Debutalbummet blev rost af anmelderne, og det samme blev "Voodoo" fra 2000 og "Black Messiah" fra 2014.

I dag betragtes alle tre album som nyklassikere, skriver Rolling Stone.

Hans største hit på listen Billboard Hot 100 var "Lady" fra debutalbummet. Men mange forbinder ham også med nummeret "Untitled (How Does It Feel)" fra hans andet album. Ikke mindst på grund af den meget omtalte musikvideo, hvor D'Angelo optrådte i bar overkrop.

I løbet af karrieren blev han nomineret til 14 Grammy-priser. Fire gange vandt han. Herunder to gange for bedste album i R&B-genren for "Voodoo" og "Black Messiah".

/ritzau/

Læs Mere >>

Washington D.C., 14/10/2025 - 19:16

Moderne soulpioner fra USA er død efter længere sygdomsforløb

Mark Von Holden/Ritzau Scanpix

Sangeren D'Angelos blanding af soul og R&B gjorde ham kendt som en visionær musiker.

Den amerikanske musiker D'Angelo, kendt som en pioner inden for genren neosoul, er død som 51-årig.

Det bekræfter hans familie tirsdag i en meddelelse til det amerikanske kulturmedie Variety.

- Vores families lysende stjerne har dæmpet sit lys for os i dette liv.

- Efter en længere og modig kamp mod kræft, må vi med knuste hjerter meddele, at Michael D'Angelo Archer - kendt af sine fans rundtom i verden som D'Angelo, er blevet kaldt hjem og har lagt dette liv bag sig i dag, står der i en meddelelse fra familien.

Familien skriver videre, at den for altid vil være taknemmelig for den rørende musik, han efterlader sig.

D'Angelo udgav gennem sin karriere tre album.

Først kom debuten med "Brown Sugar" i 1995, og siden udgav han "Voodoo" i 2000 og "Black Messiah" i 2014.

Han er særligt kendt for at have spillet en afgørende rolle i udviklingen af genren neosoul, hvor traditionel soulmusik møder R&B tilsat elementer af for eksempel hiphop og jazz.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

FAKTA: Tænk i smagslag

Lag på lag-modellen gælder også for smag. Her er nogle eksempler på ingredienser, der kan indgå som smagslag:

* Umami: soja, grøntsagsfond, miso, peber, tørrede svampe, lagret ost.

* Bittert: brunede grøntsager, valnødder, citrusskal, olivenolie.

* Sødt: lys sirup, rørsukker, honning, frugt.

* Surt: eddike, citron, syltede og fermenterede grøntsager.

* Salt: havsalt, koncentreret fond, soja, kapers og oliven.

* Fedt: smør, olivenolie, kokosmælk, ost, fløde.

Kilde: Kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

Lav nemme vegetarretter ved at se tallerkenen fra en ny vinkel

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Vegetarisk hverdagsmad bliver lettere at gå til, hvis du bygger måltidet op lag for lag, lyder det fra aktuel kogebogsforfatter.

Retter uden kød rusker op i, hvordan du planlægger aftensmaden. Uden bøffen, kyllingen eller krebinetten som tallerkenens hovedperson tvinges du til at bygge måltidet op på en anden måde, end du plejer.

Men det behøver slet ikke at være en særlig svær øvelse. Det mener Camilla Skov, der driver bloggen Vegetarisk Hverdag og er forfatter til flere kogebøger.

Den seneste i rækken hedder "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider", og den rummer hendes bud på en enkel tilgang til vegetarisk madlavning, som hun kalder lag på lag-metoden.

- Det var noget, der skete ret naturligt for mig, da jeg selv trådte ind i det vegetariske køkken og havde været vant til at lade alle måltider udgå fra et stykke kød. Det satte min madlavning fri på en ret fed måde, fortæller Camilla Skov.

Hun peger på plademad som et godt eksempel på lag på lag-mad. Her laver du et helt måltid på en bageplade. I bunden lægger du måske nogle rodfrugter, som kommer i ovnen først.

Senere tilføjer du nogle grøntsager ovenpå, der skal have kortere tid i ovnen, og til sidst serverer du retten med forskellige toppings. Det kan være fetaost eller stegt halloumi, friske krydderurter og en form for sovs.

I stedet for at tænke måltidet ud fra den klassiske Y-model, hvor du fordeler ingredienserne efter protein, kulhydrater og grønt tilbehør, lægger lag på lag-metoden altså op til, at du betragter tallerkenen fra siden og ser måltidet som en konstruktion med en bund, midte og top.

Metoden gør det ifølge Camilla Skov ikke kun lettere at hitte på vegetariske retter, den giver også plads til, at for eksempel knap så madmodige børn selv kan vælge, hvor mange lag de stabler på tallerkenen.

- Det er en stor hjælp at betragte måltidet som nogle forskellige byggeklodser, hvor man selv vælger til og fra og dermed selv har agens ved bordet, siger hun.

De fleste af hendes lag på lag-opskrifter består derfor helt bevidst af en neutral base, som de fleste kan lide. Det kan være pasta, ris eller en nudelsuppe. De næste lag af toppings og sovs kan både børn og voksne så selv tage stilling til ved bordet.

- På den måde taler metoden også ind i en tid, hvor vi ofte har forskellige præferencer, når vi spiser sammen flere mennesker. Nogle spiser kød, andre gør ikke, nogle er allergikere, andre er ikke. Så det handler også om at kunne spise sammen, uden at vi nødvendigvis alle spiser det samme, forklarer Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek