Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/07/2023 - 08:00

Roland Møller: Jeg har fået det bedste ud af min fortid

- Jeg har fået det bedste ud af min fortid, og lige nu er jeg et sted, hvor jeg også har indre ro, lyder det fra den fynske filmstjerne Roland Møller.

Vianney Le Caer/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Egentlig er de fleste af os skuespillere. Vi ved det bare ikke. Men vi er én person, når vi er i banken, en anden, når vi er sammen med vores venner, og helt tredje udgave af os selv, når vi bliver interviewet.

Engang pissede det Roland Møller af, når han bustede bluffet. Men det har han ikke behov for mere.

- Jeg tror, det er, fordi jeg har fundet mig en måde at udtrykke mig på. Det tror jeg, vi alle sammen har brug for, funderer han.

- Om man danser, maler, synger, spiller, skriver, eller hvad man har lyst til, er sådan set lige meget. Bare man har en måde at udtrykke sig på og fordybe sig i.

Roland Møller har fundet sit afløb i filmens verden.

Efter at have arbejdet en hel del i udlandet - blandt andet på BBC-dramaet "The North Water" og senest i spionserien "Citadel" på Amazon Prime Video - er han i den biografaktuelle thriller "Englemageren" tilbage på dansk film for første gang i tre år.

- Jeg synes, at den bedste tid, man har, er, når man glemmer tid og sted. Paradoksalt nok, konstaterer Roland Møller.

I mellemtiden er han også fyldt 50 år.

- Der sker et eller andet magisk, når der kommer et femtal på. Og det bliver kun bedre, skulle jeg hilse at sige, helt sikkert, lyder det fra Roland Møller.

- Altså, det knirker lidt i ryggen og knæene om morgenen. Men alting har en pris. Det er universets lov, at man skal lide, før der kommer noget godt. Men mentalt har jeg aldrig haft det bedre. Jeg har fået alle brikker til at falde på plads. Og de omveje, jeg har taget i mit liv, synes jeg selv, jeg har fået noget konstruktivt ud af.

Det er gået stærkt, siden den autodidakte skuespiller ved et tilfælde endte i branchen.

Roland Møller har afsonet en række domme - herunder for hash, vold og fangeflugter. Da han sad i Horsens Statsfængsel, sendte han nogle tekster til rapperen Jokeren for at få hans dom. Der var potentiale, og Roland Møller kom med på tracket "Generation W" fra Den Gale Poses plade "Definitionen på en stodder".

Ad den vej mødte han de anerkendte danske instruktører Tobias Lindholm og Michael Noer, som ville have hans blik på fængselsdramaet "R", som de skrev på, for at sikre autenticiteten.

Roland Møller endte med at få en rolle i filmen, og præstationen var fængslende og fastslog hans rene, rå talent. Få år efter fik han karrierens første Bodil for "Nordvest", og allerede to år efter modtog han endnu en statuette for hovedrollen i efterkrigsfilmen "Under sandet".

Ved siden af statuetterne står en ganske særlig pris, LøkkeFondens pris.

LøkkeFonden, som er skabt af Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen, arbejder for at styrke læring, trivsel og fællesskaber blandt udfordrede drenge.

Roland Møller har stået i spidsen for mentorordninger til unge rødder, som står på den kant, han selv har trådt over, og delt ud af sine erfaringer og fortalt, hvordan han er kommet tilbage igen.

- Jeg har fået det bedste ud af min fortid, og lige nu er jeg et sted, hvor jeg også har indre ro, siger Roland Møller.

- Det har også noget at gøre med, at økonomien er kommet på plads - jeg kan godt tillade mig at sige nej til ting, fortæller han.

Det betyder ikke, at han danderer den.

- Jeg har et slags momentum lige nu. Det har jeg haft siden "Under sandet", konstaterer Roland Møller og siger så:

- Alle ved, at et momentum stopper. Så jeg føler ikke rigtigt, at jeg har tid til at sætte mig ned og nyde en ferie, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg skal smede, mens jernet er varmt.

Roland Møller holder heller ikke weekend - det kører han ikke med, som han siger.

Faktisk er det ikke altid, han lige fluks med det samme kan svare på, hvilken dag det i grunden er på ugen.

Han fortæller, at han står ved en skillevej. Men hurtigt retter han sig selv og kalder det i stedet en "udvidelse af sin gesjæft".

Roland Møller er gået i gang med at skrive sine egne manuskripter, og ambitioner er store.

- Jeg er ordblind, så jeg sidder og hakker. Jeg siger nogle gange, at jeg hakker runer. Der er røde streger overalt, når jeg er færdig. Men ikke desto mindre har jeg fået lavet et pitch på en serie, en international ting, og så har jeg også lavet et pitch på et dansk socialdrama. Ting, jeg har gået med i hovedet i en ti år, fortæller Roland Møller.

- Jeg har stort set fået en finansiering på plads. Nu mangler jeg bare at overtale de rigtige mennesker til at være med. Jeg kunne godt tænke mig at instruere også. Nu skal jeg lige vise, at jeg kan skrive først, lyder det fra ham.

"Englemageren" kan ses i biografer landet over.


Fakta: Roland Møllers momentum

* Han er født og opvokset i Odense, og det fynske ophav fornægter sig ikke i dialekten.

* Den autodidakte skuespiller er blevet belønnet to Bodil-statutter. Den første fik han i 2014 for sin birolle i "Nordvest". Den anden modtog han i 2016 for hovedrollen i efterkrigsfilmen "Under sandet".

* Han er et varmt navn i Hollywood og har spillet over for verdensstjerner som Charlize Theron, Dwayne "The Rock" Johnson og Colin Farrell.

Kilder: IMDB, DFI, Ritzau.

/ritzau/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek