Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/02/2023 - 09:00

Christian Degn: Jeg har følt mig som mindre mand

Tv-vært Christian Degn lider af stærkt nedsat sædkvalitet, som i mange år har pint ham med følelsen af at være mindre mand. Han frygtede aldrig at blive far.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Journalist og tv-vært Christian Degn havde to drømme. Den ene var at blive journalist, og den anden var at blive far.

Men da den 43-årige tv-vært ikke rigtig kunne få sidstnævnte til at lykkes, fandt han ud af noget, som han sidenhen kun har fortalt til sine nærmeste.

Christian lider af stærkt nedsat sædkvalitet, som han fortæller om det nye tv-program "Degn vil være far".

Idéen til programmet udspringer fra Christians oplevelser i en af de mest ulykkelige perioder i hans liv.

- Jeg ville aldrig have lyst til at tale om det her tidligere. Jeg var bange for at blive valgt fra af kvinder, hvis de nu hørte om min sædkvalitet, fortæller Christian Degn.

Han gik med store bekymringer om, hvad der dog skulle blive af ham, hvis ingen ville have ham, og det at blive far aldrig ville lykkes.

- Jeg havde et billede i mit hoved af et familiestamtræ, hvor der stikker en vissen gren ud fra mit navn. Det sluttede bare der, siger Christian Degn.

- Det gjorde ondt. Jeg havde slet ikke lyst til at tænke tankerne til ende.

I programmet sætter Christian Degn fokus på følelsen af ikke at fungere som mand, og om, hvad han mener, er et tabu blandt mange danske mænd.

- For mig er der noget maskulinitetstab i det, for lige på det punkt har jeg nogle gange følt mig som mindre mand.

- For du skal jo bare kunne levere den ene, skide sædcelle, fortæller han.

Men ifølge Christian Degn handler det om meget mere end blot ham. Det handler om en hel generation, som har svært ved at få børn.

Og mens tv-værten har læst og hørt om mange modige kvinder, som har talt åbent om deres fertilitetsproblemer, så har han ikke hørt så meget fra mændene.

- Jeg ved jo, hvor meget det har fyldt i mit liv, fortæller Christian Degn.

- Og jeg kan også se det på andre, som har kæmpet med at få børn. Kvinder og mænd. Om hvordan det fylder dem med bekymring, sorg, søvnløse nætter, mislykkede drømme og knuste parforhold.

- Det er den mørke del af vores generations kærlighedshistorie. Det er den store skygge, mange slæber rundt med. Det er vigtigt at få snakket om, synes jeg.

Derfor besluttede den nu 43-årige tv-vært at sætte fokus på emnet i en tv-serie, der skulle tage udgangspunkt i ham selv.

Christian fik testet sin sædkvalitet første gang, da han og en daværende kæreste for flere år tilbage havde forsøgt at blive gravide i et stykke tid.

Der skete ikke rigtig noget, og både Christian og kæresten synes da også, at det var lidt mærkværdigt.

Men det barn skulle nu nok komme, blev de ved med at sige til hinanden.

- Så begyndte vi langsomt at tænkte på, om der var noget galt med en af os. Og det var der jo så også, fortæller han.

Christian var taget på Rigshospitalet, hvor han skulle have sin sæd testet.

Og lidt tid efter sad han på en bænk i park uden for hospitalet med svaret vidende om, at han var problemet.

- Jeg sad og gemte mig lidt for verdenen, helt ulykkelig, og havde lige ringet til min daværende kæreste.

- Jeg kan huske, at jeg havde rigtig svært ved at fortælle hende det. Jeg frygtede, at hun ville gå fra mig, og jeg frygtede, at jeg aldrig ville blive far.

I samme periode kunne Christian se sine venner blive gravide, mens sandsynligheden og forhåbningen om, at han selv blev far, langsomt skrumpede.

- Det hele forekom mig ret tåget. Det var så redefinerende for mit liv. Uden jeg helt forstod det.

Årene gik, og Christian var single. Og hvad der så startede som et tv-program, der skulle handle om nedsat sædkvalitet, og tvivlen om, hvorvidt han nogensinde skulle blive far, tog så en helt uventet drejning.

For under optagelserne mødte han sit livs kærlighed, 31-årige Trine Johst Vammen, og de fandt hurtigt ud af, at det var dem, der skulle være sammen.

Derfor vendte Christian tilbage til Rigshospitalet for at få sin sædkvalitet testet igen.

- Da vi sidder på Rigshospitalet både Trine og jeg, får vi at vide, at min sædkvalitet er blevet dårligere end før, fortæller Christian Degn.

Men nogle gange er livet simpelthen for pudsigt, griner han.

For mens parret sidder der og modtager dårlige nyheder, så er Trine gravid, uden de ved det.

- At historien tog en så sindssyg drejning, at Vagn (parrets søn, red.) blev til i første hug, uden hjælp, er helt vanvittigt.

- Altså det er mindre sandsynligt, end at vi havde vundet EM i '92, griner Christian Degn.

- Det burde simpelthen ikke kunne lade sig gøre. Overlægen troede nærmest ikke på det, da han fik det at vide.

En dag ringede Trine til Christian en tidlig morgen og lød helt febrilsk i telefonen.

- Hun havde sagt, at hun ville tage en graviditetstest dagen før, så da hun ringer så tidligt, vidste jeg godt, hvad klokken var slået, fortæller han.

Christian Degn håber, at programmet og historien er med til at give håb for andre med samme problem, og at der bliver sat fokus på emnet både politisk og i samfundsdebatten.

Første episode i programmet sendes på TV 2 21. februar. Både første og anden episode kan streames på TV 2 Play allerede nu.

/ritzau/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv