Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/02/2023 - 09:00

Christian Degn: Jeg har følt mig som mindre mand

Tv-vært Christian Degn lider af stærkt nedsat sædkvalitet, som i mange år har pint ham med følelsen af at være mindre mand. Han frygtede aldrig at blive far.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Journalist og tv-vært Christian Degn havde to drømme. Den ene var at blive journalist, og den anden var at blive far.

Men da den 43-årige tv-vært ikke rigtig kunne få sidstnævnte til at lykkes, fandt han ud af noget, som han sidenhen kun har fortalt til sine nærmeste.

Christian lider af stærkt nedsat sædkvalitet, som han fortæller om det nye tv-program "Degn vil være far".

Idéen til programmet udspringer fra Christians oplevelser i en af de mest ulykkelige perioder i hans liv.

- Jeg ville aldrig have lyst til at tale om det her tidligere. Jeg var bange for at blive valgt fra af kvinder, hvis de nu hørte om min sædkvalitet, fortæller Christian Degn.

Han gik med store bekymringer om, hvad der dog skulle blive af ham, hvis ingen ville have ham, og det at blive far aldrig ville lykkes.

- Jeg havde et billede i mit hoved af et familiestamtræ, hvor der stikker en vissen gren ud fra mit navn. Det sluttede bare der, siger Christian Degn.

- Det gjorde ondt. Jeg havde slet ikke lyst til at tænke tankerne til ende.

I programmet sætter Christian Degn fokus på følelsen af ikke at fungere som mand, og om, hvad han mener, er et tabu blandt mange danske mænd.

- For mig er der noget maskulinitetstab i det, for lige på det punkt har jeg nogle gange følt mig som mindre mand.

- For du skal jo bare kunne levere den ene, skide sædcelle, fortæller han.

Men ifølge Christian Degn handler det om meget mere end blot ham. Det handler om en hel generation, som har svært ved at få børn.

Og mens tv-værten har læst og hørt om mange modige kvinder, som har talt åbent om deres fertilitetsproblemer, så har han ikke hørt så meget fra mændene.

- Jeg ved jo, hvor meget det har fyldt i mit liv, fortæller Christian Degn.

- Og jeg kan også se det på andre, som har kæmpet med at få børn. Kvinder og mænd. Om hvordan det fylder dem med bekymring, sorg, søvnløse nætter, mislykkede drømme og knuste parforhold.

- Det er den mørke del af vores generations kærlighedshistorie. Det er den store skygge, mange slæber rundt med. Det er vigtigt at få snakket om, synes jeg.

Derfor besluttede den nu 43-årige tv-vært at sætte fokus på emnet i en tv-serie, der skulle tage udgangspunkt i ham selv.

Christian fik testet sin sædkvalitet første gang, da han og en daværende kæreste for flere år tilbage havde forsøgt at blive gravide i et stykke tid.

Der skete ikke rigtig noget, og både Christian og kæresten synes da også, at det var lidt mærkværdigt.

Men det barn skulle nu nok komme, blev de ved med at sige til hinanden.

- Så begyndte vi langsomt at tænkte på, om der var noget galt med en af os. Og det var der jo så også, fortæller han.

Christian var taget på Rigshospitalet, hvor han skulle have sin sæd testet.

Og lidt tid efter sad han på en bænk i park uden for hospitalet med svaret vidende om, at han var problemet.

- Jeg sad og gemte mig lidt for verdenen, helt ulykkelig, og havde lige ringet til min daværende kæreste.

- Jeg kan huske, at jeg havde rigtig svært ved at fortælle hende det. Jeg frygtede, at hun ville gå fra mig, og jeg frygtede, at jeg aldrig ville blive far.

I samme periode kunne Christian se sine venner blive gravide, mens sandsynligheden og forhåbningen om, at han selv blev far, langsomt skrumpede.

- Det hele forekom mig ret tåget. Det var så redefinerende for mit liv. Uden jeg helt forstod det.

Årene gik, og Christian var single. Og hvad der så startede som et tv-program, der skulle handle om nedsat sædkvalitet, og tvivlen om, hvorvidt han nogensinde skulle blive far, tog så en helt uventet drejning.

For under optagelserne mødte han sit livs kærlighed, 31-årige Trine Johst Vammen, og de fandt hurtigt ud af, at det var dem, der skulle være sammen.

Derfor vendte Christian tilbage til Rigshospitalet for at få sin sædkvalitet testet igen.

- Da vi sidder på Rigshospitalet både Trine og jeg, får vi at vide, at min sædkvalitet er blevet dårligere end før, fortæller Christian Degn.

Men nogle gange er livet simpelthen for pudsigt, griner han.

For mens parret sidder der og modtager dårlige nyheder, så er Trine gravid, uden de ved det.

- At historien tog en så sindssyg drejning, at Vagn (parrets søn, red.) blev til i første hug, uden hjælp, er helt vanvittigt.

- Altså det er mindre sandsynligt, end at vi havde vundet EM i '92, griner Christian Degn.

- Det burde simpelthen ikke kunne lade sig gøre. Overlægen troede nærmest ikke på det, da han fik det at vide.

En dag ringede Trine til Christian en tidlig morgen og lød helt febrilsk i telefonen.

- Hun havde sagt, at hun ville tage en graviditetstest dagen før, så da hun ringer så tidligt, vidste jeg godt, hvad klokken var slået, fortæller han.

Christian Degn håber, at programmet og historien er med til at give håb for andre med samme problem, og at der bliver sat fokus på emnet både politisk og i samfundsdebatten.

Første episode i programmet sendes på TV 2 21. februar. Både første og anden episode kan streames på TV 2 Play allerede nu.

/ritzau/

København, 24/01/2025 - 14:15

Ida Wohlert stopper på Go' morgen Danmark

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Efter næsten 16 år på "Go' morgen Danmark" udskifter Ida Wohlert den røde sofa og giver stafetten videre, skriver hun på Instagram.

Siden 2009 har Ida Wohlert været et fast ansigt på "Go' morgen Danmark".

Men nu er det slut. Tv-værten har valgt at sige farvel til TV 2-programmet. Det fortæller hun i et længere opslag på det sociale medie Instagram.

- For mig er dagen i dag både en glædens dag og en sorgens dag. Jeg har valgt at stoppe på "Go' morgen Danmark", skriver hun og fortsætter:

- I næsten 16 år har jeg haft det store privilegium at stå op og sige go' morgen til alle jer - det har jeg knuselsket.

- Hver eneste gang. Men efter flere end 7260 interviews har jeg brug for at udskifte den røde sofa med en anden taburet - så nu giver jeg stafetten videre, lyder det fra den garvede tv-vært.

Til Ekstra Bladet uddyber hun, at årsagen til stoppet skal findes i lysten til at prøve noget nyt og frygten for at blive en del af tapetet.

- Jeg har lært rigtig meget på de mange, mange år, jeg har været på Go'. Men jeg har også kunnet mærke, at jeg indimellem har tænkt, at nu begynder jeg at gentage mig selv, at gå i et med tapetet.

- Og det er farligt, når den følelse begynder at melde sig, siger hun til mediet og fortæller samtidig, at det har været en svær beslutning.

I opslaget på Instagram takker hun alle de kolleger, hun har haft gennem årene, og de gæster, der har turdet lægge deres ofte dybt personlige historier i hendes hænder.

Også tv-værtens mand, Kasper Fredshavn, får søde ord med på vejen:

- Kasper, jeg havde aldrig kunnet løbe det her maraton uden dig. Du er den vildeste, jeg kender, og du har været med på hele rejsen. Jeg elsker dig højt.

Ida Wohlert afslører ikke, hvad hun skal lave i stedet for "Go' morgen Danmark".

- Hvad fremtiden bringer, vil jeg glæde mig til at dele med jer. Lige nu vil jeg tage mig den luksus at puste lidt ud og nyde at kunne sove længe, skriver hun.

Siden opslaget blev delt, har flere af tv-værtens kolleger reageret på stoppet.

Blandt andet skriver Rasmus Staghøj, som er en del af værtsholdet, at Ida Wohlert vil blive savnet.

Og Go' aften Live-værten Janni Pedersen kalder Ida Wohlert for en kæmpe stjerne.

- Ikke kun på skærmen, men også som kollega. Det har været en stor inspiration at være kollega med dig, skriver hun i en kommentar til opslaget.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/01/2025 - 14:09

Anders Agger-program hædret med pris i USA

Programserien "Indefra med Anders Agger: Syg ungdom" har modtaget prisen for Bedste dokumentarfeature ved festival i USA.

Programserien "Indefra med Anders Agger: Syg ungdom" har fået international hæder.

Ved de netop overståede San Francisco International Film Awards i USA har programserien modtaget prisen i kategorien Bedste dokumentarfeature.

Det oplyser DR.

Gennem tre måneder følger Anders Agger og redaktionen livet på det socialpsykiatriske bosted Holmstrupgård i Aarhus, hvor der bor børn og unge med psykiatriske diagnoser og i dyb mistrivsel.

Ifølge DR lægger festivalen i USA vægt på autenticitet, historiefortælling og indhold, der berører universelle temaer med en menneskelig vinkel.

Prisen til programserien reflekterer disse værdier, da serien fokuserer på psykiatriske udfordringer blandt unge og viser, hvordan mennesker håndterer ekstreme omstændigheder, skriver DR.

Til tv-kanalen siger redaktionschef Søren Bo Hansen fra DR Livsstil og Fakta, at det overvælder redaktionen, at programserien har formået at skabe genklang langt uden for landets grænser.

- Det viser, at de unges kampe og håb er universelle. "Indefra med Anders Agger" giver os adgang til liv og fortællinger, der ellers sjældent når ud til offentligheden.

- Det er netop denne type indhold - dybt forankret i virkeligheden og med en skarp dokumentarisk tilgang - som San Francisco International Film Awards har belønnet, siger redaktionschefen.

"Indefra med Anders Agger" vender snart tilbage med en ny sæson.

Her bliver journalisten for første gang lukket ind på det topsikrede psykiatriske hospital Sikringen i Slagelse. Her møder han fire vidt forskellige patienter, der alle har det til fælles, at de er dømt til at være der, oplyser DR.

Den nye sæson af "Indefra med Anders Agger" kan ses på DR1 og DRTV fra 9. februar.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 24/01/2025 - 10:00

FAKTA: Sådan kan du lave et budget

* Du kan finde en overskuelig skabelon til et budget på hjemmesiden raadtilpenge.dk. Men du skal skynde dig, da Finanstilsynet, der står for driften af raadtilpenge.dk, lukker hjemmesiden ned den 28. februar 2025.

* Vælg "Beregnere" i menuen og derefter "Budgetskabelon". Sørg for at gemme dit budget, inden hjemmesiden lukker.

* De fleste banker vil også kunne sende dig et budgetskema, hvis du spørger.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 24/01/2025 - 10:00

Disse tre ting kan du skrue på for at forbedre din økonomi

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Få mere økonomisk overskud ved at øge indtægter og skære ned på udgifter. Selv små ændringer kan gøre en stor forskel, lyder rådet fra privatøkonom.

Året er for alvor skudt i gang, men det er endnu ikke for sent at få kigget på din økonomi for 2025.

Hvis du ønsker mere luft i økonomien, så der er plads til at realisere dine drømme i fremtiden, skal du læse med her.

Der er overordnet tre håndtag, som du kan dreje på i din privatøkonomi. Det fortæller privatøkonom i pensionsselskabet PFA Camilla Schjølin Poulsen.

- Ofte er det mest effektivt at dreje lidt på alle tre, siger hun.

- Som det første kan man undersøge muligheden for at øge sine indtægter.

Det kan være, at du har noget, som du kan sælge, fordi du ikke længere har brug for det.

Deleøkonomi kan også være en mulighed, hvis du i perioder kan udleje bolig eller bil.

- Man skal heller ikke være bleg for at indkalde sin chef til en lønsamtale. Lønmodtagere står faktisk i en god forhandlingssituation, fordi beskæftigelsen er høj, og arbejdsløsheden er lav, siger Camilla Schjølin Poulsen og uddyber:

- Føler man, at man er blevet lidt overset i et stykke tid, er det et godt tidspunkt at gøre noget ved det nu.

Hun anbefaler, at du fortæller chefen med det samme, at du gerne vil tale om løn, så chefen har mulighed for at forberede sig og ikke bliver taget med bukserne nede til mødet.

- Det næste håndtag er at bruge færre penge. For nogle vil det nok forekomme nemmere at skrue ned for udgifter end at tjene mere, siger hun.

Det vil være en stor hjælp for dig selv, hvis du starter med at lave et budget, så du får et klart billede af, hvad dine penge går til.

De fleste vil nok blive overraskede over, hvor mange penge de rent faktisk bruger, vurderer Camilla Schjølin Poulsen.

- Her er de lavthængende frugter at finde frem til udgifter på ting, som man ikke længere bruger. Det kan blandt andet være streamingtjenester, abonnementer og fitness, siger hun.

- Og husk mange bække små. En streamingtjeneste til 149 kroner om måneden koster årligt 1788 kroner.

Camilla Schjølin Poulsen anbefaler desuden, at du gennemgår dine forsikringer minimum hvert tredje år.

Der er ofte tilbud, og derfor kan det typisk betale sig.

- Sidste år skiftede jeg selv til et andet forsikringsselskab og sparede over 2000 kroner årligt. Jeg fik endda et produkt, der passer mig bedre og har lavere selvrisiko, siger hun.

Købestop har været en trend i noget tid, og den kan du også tappe ind i.

- Den personlige udfordring kan så være, at man skal undgå at købe for eksempel tøj og sko i de næste seks måneder, siger Camilla Schjølin Poulsen.

En anden metode er at give dig selv en tænkepause på minimum én dag for at finde ud af, om du virkelig behøver det, hvis du skal bruge mere end 300 kroner på noget nyt.

- Og det sidste håndtag er at skabe passiv indkomst. Det vil sige, at man i starten af måneden overfører penge fra sin lønkonto til en opsparingskonto, siger hun.

- De penge skal bruges til langsigtede investeringer. Vær tålmodig. I starten kan man måske føle, at det går lidt langsomt, men der skal nok komme mere fart på.

Har du dyr gæld, kan det dog give mening at komme af med den, før du overvejer investering, tilføjer hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek