Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

25/05/2023 - 08:00

Nyd grønne asparges som både forret og dessert

Omfavn aspargessæsonen, og skab retter, der smager af sommer. To kokke giver deres bedste bud på, hvordan du griber den grønne urt an.

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Fra nu af og til Sankt Hans kan du nyde godt af de grønne danske asparges.

En sæson, som køkkenchef Jack Cramer fra Restaurant OKÊ på Ruths Hotel i Skagen, har ventet på.

- Det er om noget et tegn på, at det er blevet sommer, siger han.

Sådan har Thomas Rønsch Toftdal, som underviser på Hotel- og Restaurantskolen, det også.

- En dansk asparges, der lige er plukket, smager simpelthen friskt og har en sødme, der bare er smagen af sommer, siger han.

Og der er et væld af måder, du kan kokkerere med den sprøde urt.

1) Stegt eller dampet.

En varm pande og en god omgang brusende smør er alt, du behøver for at tilberede dine asparges.

- Steg dem i maks. to minutter på en varm pande. De skal ikke have farve, men skal bare lige glaseres i smørret, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Lad dem endelig ikke stå på eftervarmen, for så smider de al væsken, og så ender du med et trevlet stykke bambus.

Du kan også dampe aspargesene i vin eller vand. Igen er det afgørende, at de ikke bliver overtilberedte, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

- Læg dem på en rist over væden og ikke direkte ned i. Ellers bliver de kogt, og kogte asparges er ikke så lækre.

De stegte eller dampede asparges kan serveres, blot som de er, eller de kan bruges som garniture til lette kød- og fiskeretter.

2) En tur på grillen.

Jack Cramer holder allermest af at grille de grønne asparges. Her skal du bruge nogle, der har en tommelfingers tykkelse. Skyl dem, og nup stokkene af, og put dem direkte på en meget varm grill.

- De skal have en hård behandling på begge sider. Varmen skal være rigtig høj, og de må gerne få en lille smule forkulning, siger han.

Skal det være lidt ekstra lækkert, kan du pensle dem med oksemarv eller en mild chiliolie. Top til sidst med salt, peber og citron, og servér.

- En omgang friskrevet parmesan ud over er heller ikke dårligt, tilføjer Jack Cramer.

3) Med morkler.

Jack Cramer holder også af at kombinere asparges med svampen morkel.

- Det er, som om morkler og asparges er født sammen. Hvis jeg kan få de to smage, er jeg i himlen, siger han og fortsætter:

- Morklen har denne her tunge smag af umami, som understøtter asparges rigtig godt.

Får du fat i friske morkler, som har sæson i foråret og ind i juni, kan du blot rense dem og smide dem på panden med smør, hvidløg og timian.

- Lad det bruse op, og giv dem et hurtigt sving. Aspargesene kan du koge let i saltet vand, og så kan du servere det hele med smørsovsen fra panden, foreslår Jack Cramer.

Du kan også tilføje fløde på panden og dermed lave stuvede svampe, som du putter på tallerkenen sammen med aspargesene.

4) Som cremet dessert.

Sommertid betyder også istid, og her fungerer asparges faktisk rigtig godt som ingrediens, lyder det fra begge kokke.

- Den der fedme i flødeis går rigtig godt op med aspargessmagen, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Du laver blot en helt almindelig iscreme og blander den med blendet asparges, forklarer Jack Cramer.

- Du kan også lave en sorbet på en puré af let blancherede asparges, siger han.

/ritzau fokus/

København, 28/11/2025 - 09:00

Kaotisk kagekonkurrence på DR får ny vært

Komikeren Lasse Madsen skal flankere bagedystvinderen Liv Martine, når små og store kendisser skal bage i blinde.

DR har skiftet en af ingredienserne ud i den kommende sæson af "Det sorte kageshow".

Komikeren Lasse Madsen bliver ny vært på programmet, hvor deltagerne skal bage i bælgravende mørke, og overtager dermed efter komikerkollegaen Victor Lander.

Han flankerer kagekonkurrencens anden vært, Liv Martine, som vandt fjerde sæson af "Den store bagedyst" i 2015.

Komikeren glæder sig til at kaste sig ud i det, som DR kalder en kaotisk kagekonkurrence.

- Jeg elsker idéen om, at børn og voksne skal klare sig sammen i mørket. Det bliver både sjovt, kaotisk og rørende, og det viser, hvor godt det fungerer, når børn får lov til at tage styringen, siger Lasse Madsen i en pressemeddelelse.

I programmet skal seks kendte makkerpar bage i blinde.

Skuespilleren og Vild med dans-vinderen Jakob Fauerby går i køkkenet med det unge talent Ida Skelbæk-Knudsen, som han har spillet over for i filmatiseringerne af de første bøger om "Børnene fra Sølvgade".

Kost- og træningsformidler Michelle Kristensen teamer op med årets vinder af "Den store juniorbagedyst", Ea Marie Schou Vigild.

Blandt de seks makkerpar finder man blandt andre også Carpark North-frontmanden Lau Højen, der skal bage med sidste års X Factor-finalist Cristian Oprea, som er sprunget ud som skuespiller i DR Ultra-serien "1000 ord for sne".

- "Det sorte kageshow" skal inspirere familier til at opdage, hvor sjovt og givende det er at lave mad sammen, også når det hele går lidt galt, for det er her grinene, læringen og samværet for alvor får plads, siger producent på programmet Camilla Olsen i pressemeddelelsen.

Samme dag som premieren på DR1 og DRTV 20. december udkommer public service-stationen i samarbejde med Center for Undervisningsmidler (CFU) med undervisningsmateriale til mellemtrinet og en inspirationsside til familier.

/ritzau/

Læs Mere >>

Horsens, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Michael Olesens placeringer i Vild med dans

* 2022: 7.-plads med tv-vært Heidi Frederikke Sigdal.

* 2020: 6.-plads med dansktopsanger Hilda Heick.

* 2019: 5.-plads med skuespiller Neel Rønholt.

* 2018: 4.-plads med musiker Lucy Love.

* 2017: 1.-plads med skuespiller Sofie Lassen-Kahlke.

* 2016: 3.-plads med skuespiller Laura Bach.

* 2015: 7.-plads med rapper Karen Mukupa.

* 2014: 7.-plads med skuespiller Line Kruse.

* 2013: 6.-plads med konditor Mette Blomsterberg.

* 2012: 4.-plads med skuespiller Camilla Bendix.

* 2011: 8.-plads med politiker Pia Allerslev.

* 2010: 6.-plads med musiker Dicte.

* 2009: 4.-plads med taekwondo-kæmper Lisa Lents.

* 2008: 3.-plads med skuespiller og instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis.

* 2007: 7.-plads med skuespiller Anne Louise Hassing.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Fjern vand fra dine fødevarer

* Når du bager appelsiner ved lav temperatur i lang tid, fjerner du vandet i dem. Den proces kaldes dehydrering.

* Dehydreret mad har en længere holdbarhed end ferske fødevarer. Når du fjerner vandindholdet, reduceres risikoen for vækst af bakterier og mug, som ellers ville fordærve maden. 

* Det meste frugt og grønt kan dehydreres, og langt de fleste vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer forbliver i maden. 

* Du kan spise dehydreret frugt og grønt som snack eller tilføje dem i for eksempel mysli og bagværk.

* Ud over at dehydrere din mad i ovnen kan du bruge en såkaldt dehydrator, der kan købes i de fleste elektronikbutikker. 

Kilde: madihjemmet.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

Julepynt der dufter af hygge: Lav tørrede appelsiner

Hvert år bliver kassen med støvet julepynt udfordret af nye pyntetendenser. Tørrede appelsinskiver kan bidrage til den helt rette julestemning i dit hjem.

Appelsiner får en sødlig duft, når du bager dem. Og så pynter de på alt fra julebordet til adventskransen.

Det fortæller Diana Noe Klitgaard, der deler kreative tip på blandt andet Instagram under profilnavnet Kramogkrea.

- Når jeg laver dem, så dufter hele huset, og det minder mig om min egen barndom, siger hun.

Ifølge Diana Noe Klitgaard adskiller duften fra de hjemmelavede tørrede frugtskiver sig fra dem, man kan købe.

Og så er de supernemme og ikke mindst billige at lave selv hjemme i køkkenet.

Skær dine vaskede appelsiner ud i skiver på cirka fem millimeter, og placer dem på en bageplade med et stykke bagepapir.

Sæt skiverne i ovnen på 100 grader varmluft, og bag dem i cirka tre timer. Husk at vende dem et par gange undervejs.

Appelsinerne skal tørre helt ud, men de skal ikke tage farve, forklarer Diana Noe Klitgaard.

- Med tiden får de en lidt mørkere farve, så man behøver ikke at bage dem mørke i ovnen, siger hun.

Det er også oplagt at tørre appelsinerne, hvis de er blevet lidt bløde efter at have ligget for længe i frugtskålen.

Det siger Britta Surland, der er uddannet kok og leder af Arlas inspirationskøkken.

- Jeg bruger dem til alt muligt. Jeg synes, det ser rigtig fint ud at sætte et lille stykke gran og en tørret appelsinskive på, når man pakker gaver ind, siger Britta Surland.

Vil du lave en krans af de tørrede appelsiner, kan du med fordel lime skiverne fast på et stykke pap eller bruge ståltråd, som du former til en cirkel.

Hvis du blot limer appelsinskiverne sammen uden noget, de kan hæfte på, skal de have lov til at ligge i en uges tid inden.

- Det er simpelthen, fordi de krymper en lille smule. Og har man limet dem sammen, og de begynder at krympe, så kan limen godt løsne sig, siger Diana Noe Klitgaard.

Kanterne på appelsinerne kan også begynde at folde, efter de er kommet ud af ovnen.

Hvis du gerne vil have, at skiverne er helt flade, kan du lægge en bageplade oven på dem, lige så snart du har taget dem ud af ovnen, hvor de stadig er bløde, forklarer Diana Noe Klitgaard.

Det er ikke kun appelsiner, der kan pynte efter en tur i ovnen.

Grape, lime, citroner og blodappelsin giver et skønt samspil af farver både i dit hjem og i din favoritdrik.

- Hvis nu man synes, at det er dejligt at få en juledrink af en slags, så er de også rigtig flotte dernede, siger Britta Surland.

Bruger du citrusskiverne i en drink, skal de være usprøjtede eller økologiske.

De tørrede frugtskiver kan holde sig helt til næste år i en lufttæt glas- eller plastikbeholder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek