Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/12/2022 - 08:00

Esben Dalgaard fik rådden fisk i julegave

Hjemme hos Esben Dalgaard har familien en helårsnisse. Stod det til skuespilleren, var det nemlig jul hele året.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Kunne julen vare lige til påske - og endda længere end det - satte Esben Dalgaard gerne tiden i stå.

Faktisk får et stykke julepynt lov til at blive hængende hele året hjemme hos ham, hans to døtre og hustruen Charlotte.

Der er ingen tvivl om, at den 46-årige skuespiller elsker december, så at han medvirker i hele to julekalendere i år, "Julehjertets hemmelighed" på DR1 og "Tinka og sjælens spejl" på TV 2, har været nogle formidable dage på jobbet.

Mens han med sine medvirken i årets julekalendere skaber minder hos andre, ser han her tilbage på sine egne:

Hvornår er det rigtig jul for dig?

- Så snart jeg får manuskriptet til en ny julekalender, starter julen, siger Esben Dalgaard og griner.

- Vi smører altid huset ind i julepynt i december. Men vi har også en helårsnisse, der får lov til at blive. Det er en lille hilsen til, at det gerne måtte være jul hele året.

Har du et særligt bedste juleminde?

- Julekalenderen "Jul i Gammelby" er supereventyrlig for mig. Man har menneskeuniverset på den ene side, og lige bagved er nisserne. Det er også det, jeg synes, er så fascinerende ved "Tinka" - og ved Narnia-bøgerne, siger Esben Dalgaard og uddyber:

- Det er også en måde at anskue tilværelsen på: at der ligger et eventyr bag hver eneste dør, som vi ikke har åbnet endnu.

Har du en jul, der er mislykket?

- Jeg blev engang skilt. Der kom en jul, som var mørk og ensom. Til min families store fortrydelse valgte jeg at holde den alene, sikkert for - går jeg ud fra - at mærke ordentligt efter, dykke ned i den smerte, som der var, og for at finde ud af, hvem jeg var. Det var en trist jul, fortæller Esben Dalgaard.

Alligevel fortryder han ikke valget om at tilbringe juleaften alene det år.

- Jeg er jo et helt andet sted nu, og jeg tror, jeg fik noget positivt ud af at sidde og søge i mig selv. Men det er ikke noget, jeg ønsker mig igen. Jeg synes, at julen er et holdepunkt for fællesskab. Det er der, man sidder sammen hjemme i sofaen helt tæt og ser de her julekalendere.

- Vi sidder og klippe-klistrer, alle de timer vi har mulighed for det. Det er den fællesskabsfølelse, som julen er for mig. Den vil jeg aller-allerhelst have.

Har du en særlig rolle derhjemme i julen?

- Jeg er gatekeeperen på, at der ikke er noget julepynt, der bliver smidt ud. Det vil sige, at der heller ikke er nogle skamklip, der ikke kommer op. Der kommer ikke sollys ind gennem vinduerne i december. Vi er klistret ind i dårligt og grimt pynt.

- Ungerne elsker det. Charlotte elsker det mindre. Men der vinder vi, siger Esben Dalgaard med et smil.

Gør I noget, der overrasker andre?

- Når folk kommer ind i vores hjem, bliver de overrasket over, at der er så meget pynt, og at det er så grimt. Mange kan godt lide symmetri, skønhed og æstetik. Også på juletræet. Vores æstetik og skønhed er, at det er så grimt som overhovedet muligt.

- Man har altid diskussionen mellem kvalitet og kvantitet. Her er kvantitet absolut i fokus.

Har du nogensinde grædt over en gave?

- Min ven Daniel gav mig engang en gave. Jeg måtte ikke åbne æsken, før jeg havde sat en køkkenkniv igennem den. Det var en mental udfordring og grænseoverskridende, for jeg vidste ikke, hvad der var derinde. Om der var noget levende.

- Men jeg gjorde som instruktionen og stak kniven igennem. Og så var det en gammel fisk! Der løb noget ulækkert ud over det hele, og det lugtede og ødelagde hele julen, fordi det stank så frygteligt. Det var forfærdeligt. Han er stadigvæk min gode ven på trods.

Hvad er den bedste gave, du har fået?

- Børnene, det er jo klassisk. En hel konkret udpakket bedste gave kan jeg ikke lige komme på. Jeg kan faktisk bedre lide at give gaver end at få, hvis jeg skal være ærlig. Så jeg har mere lyst til at sige noget overordnet med, at den bedste gave er julefreden: når vi mærker, der er en kærlig stemning, og at vi har en stor rummelighed over for hinanden.

- Den indfinder sig oftest, når folk har fået det, de gerne vil have at spise, og man sidder der og åbner gaver, og folk er glade og rolige. Så er der en tryg ramme om familien. Lige pludselig bliver det hele verden i det øjeblik. Det synes jeg, er den bedste gave.

Hvad ønsker du dig i år?

- Jeg bliver i samme filosofiske hjørne: Jeg ønsker mig, at vi overvejer, at vi kun har en planet, og at det skulle stå øverst på dagsordenen, at vi passer ordentligt på den, siger Esben Dalgaard og uddyber:

- Hvis planeten ikke er der, kan det sådan set være ligegyldigt, om sygeplejerskerne, lægerne eller andre får mere i løn, for så har vi jo ikke noget sted at være. Det ønske håber jeg, kan ligge under grantræet hos rigtigt mange.

/ritzau/

København, 15/10/2024 - 12:29

Aldrig før sete optagelser indgår i ny dokumentar om The Beatles

En ny dokumentar af Martin Scorsese skildrer The Beatles' første gang i Amerika i 1964.

Den amerikanske instruktør Martin Scorsese står bag en ny dokumentar om The Beatles og deres første besøg i USA. Det skriver streamingtjenesten Disney+ i et opslag på X.

- Forbered dig på at opleve det elektrificerende øjeblik, hvor The Beatles for første gang landede i Amerika, lyder det.

Dokumentaren hedder "Beatles '64" og indeholder aldrig tidligere sete optagelser af bandet og deres fanskare, skriver det amerikanske medie NME.

Ifølge mediet giver filmen et sjældent glimt af dengang The Beatles blev "det mest indflydelsesrige og elskede band nogensinde".

I dokumentaren indgår nye interviews med blandt andre bandmedlemmerne Paul McCartney og Ringo Starr.

Også interviews med nogle af bandets største fans er med i filmen.

Dokumentaren følger de fire bandmedlemmer, John Lennon, George Harrison, Paul McCartney og Ringo Starr, i USA i 1964, hvor de debuterede med koncerter i Washington Coliseum og på "The Ed Sullivan Show" med mere end 73 millioner seere.

Showet blev ifølge mediet NME den mest sete tv-begivenhed i sin tid.

"The Ed Sullivan Show" var et amerikansk tv-program, der kørte på kanalen CBS frem til 1971.

Optagelser fra bandets debut filmet af de to dokumentarister Albert og David Maysles kommer til at indgå i restaureret kvalitet.

Her kommer der også til at være mere intime optagelser med de fire, hvor venskabet mellem dem bliver fanget i en tid, hvor de oplever "utænkelig berømmelse", skriver mediet.

I forbindelse med filmens udgivelse bliver syv Beatles-album udgivet på ny på vinylplader omkring premieredatoen.

Dokumentaren er instrueret af David Tedeschi og har premiere på Disney+ den 29. november 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/10/2024 - 11:38

Aldrig før sete optagelser indgår i ny dokumentar om The Beatles

En ny dokumentar instrueret af Martin Scorsese skildrer The Beatles' første gang i Amerika i 1964.

Den amerikanske instruktør Martin Scorsese står bag en ny dokumentar om The Beatles og deres første besøg i USA. Det skriver streamingtjenesten Disney+ i et opslag på X.

- Forbered dig på at opleve det elektrificerende øjeblik, hvor The Beatles for første gang landede i Amerika, lyder det.

Dokumentaren hedder "Beatles '64" og indeholder aldrig tidligere sete optagelser af bandet og deres fanskare, skriver det amerikanske medie Variety.

I dokumentaren indgår nye interviews med blandt andre bandmedlemmerne Paul McCartney og Ringo Starr.

Dokumentaren har premiere på Disney+ den 29. november 2024, fremgår det.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

FAKTA: Drik dine mosede æbler

* Du kan nemt og hurtigt lave en lækker varm efterårsdrik eller æblesuppe.

* Lav drikken eller suppen ved at skrælle en bunke æbler og fjerne kernehusene.

* Kog nu æblerne, og blend dem herefter, så du får en flydende masse. Tilsæt eventuelt krydderier undervejs, såsom kanel og nelliker.

* Drik den varme æbledrik direkte fra en kop, eller spis den som en suppe fra en skål.

Kilde: Bettina Buhl, der er museumsinspektør på Det Grønne Museum og kogebogsforfatter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

Dine smadrede æbler er en sand delikatesse

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kogebogsforfattere giver dig efterårsfrisk inspiration til, hvordan du kan bruge æblemosen, du smider i fryseren fra årets frugthøst.

Få mest muligt ud af efterårets æblehøst ved at lave mos, der beriger madlavningen sæsonen ud.

Det er nemlig stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge den bløde spise til i køkkenet, lyder det fra Bettina Buhl.

Hun er museumsinspektør med ansvar for mad og måltidets historie på Det Grønne Museum, der ligger på Djursland, og så har hun skrevet bogen "Æbler - Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie".

- Jeg kan finde på at putte æblemos i en pandekagedej. Nogle gange bager jeg også brød, hvor jeg blander æblemos med i dejen. Der er så mange ting, du kan gøre med det, fortæller hun.

Samme melding kommer fra madskribent og kogebogsforfatter Marie Melchior, som står bag opskriftsbogen "Vild med æbler".

- Blander du lidt peberrod i, kan du også bruge mosen i det salte køkken. Det smager for eksempel enormt godt til retter med vildt eller som tilbehør til frikadeller, medister og sprængt oksekød, siger hun.

Har du rigtig mange æbler i haven, kan du med fordel dele din portion æblemos op, så du laver en sød version og en uden sukker. Frys herefter begge dele ned i passende portioner.

På den måde har du mos på lager til både desserter og til andre retter.

Den søde version af mosen kan du give et ekstra pift ved at tilsætte lidt citronskal og vanilje. Den kan være lækker at putte på dine havregryn eller yoghurten om morgenen.

- Lader du din søde mos koge lidt længere med mere sukker, kan du i øvrigt lave æblemarmelade. Når du lader det koge lidt ekstra, bliver konsistensen nemlig stivere i det, fordi æbler indeholder pektin, der er et naturligt fortykningsmiddel, fortæller Marie Melchior.

En anden måde at bruge æblemosen på er at lave æblesmør, foreslår Bettina Buhl.

- Det stammer fra besættelsestiden, hvor smør var en mangelvare. Det er simpelthen bare æblemos og smør, der blandes sammen. Det kan gøres en til en eller med lidt mere smør end æble, fortæller hun.

Æblesmørret spises, som det er, på hjemmebagte boller eller på kuvertbrød som tilbehør til lune gryderetter.

- Det smager dejlig friskt og syrligt, siger Bettina Buhl.

Den friske og syrlige smag gør sig også godt i dessertens verden. Derfor kan du altid bruge din æblemos til at kreere den klassiske æblekage med mos, makroner og flødeskum. Men du kan også kaste dig ud i at lave din egen æbleis.

- Den laver du bare ved at blande din æblemos med en helt almindelig flødeis. Det smager helt fantastisk. Og så kan du altid overveje at give den et lille strejf af kanel, eller du kan knuse makroner ned i isen. Det smager også rigtig godt, lyder det fra Bettina Buhl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek