Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/12/2022 - 08:00

Esben Dalgaard fik rådden fisk i julegave

Hjemme hos Esben Dalgaard har familien en helårsnisse. Stod det til skuespilleren, var det nemlig jul hele året.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Kunne julen vare lige til påske - og endda længere end det - satte Esben Dalgaard gerne tiden i stå.

Faktisk får et stykke julepynt lov til at blive hængende hele året hjemme hos ham, hans to døtre og hustruen Charlotte.

Der er ingen tvivl om, at den 46-årige skuespiller elsker december, så at han medvirker i hele to julekalendere i år, "Julehjertets hemmelighed" på DR1 og "Tinka og sjælens spejl" på TV 2, har været nogle formidable dage på jobbet.

Mens han med sine medvirken i årets julekalendere skaber minder hos andre, ser han her tilbage på sine egne:

Hvornår er det rigtig jul for dig?

- Så snart jeg får manuskriptet til en ny julekalender, starter julen, siger Esben Dalgaard og griner.

- Vi smører altid huset ind i julepynt i december. Men vi har også en helårsnisse, der får lov til at blive. Det er en lille hilsen til, at det gerne måtte være jul hele året.

Har du et særligt bedste juleminde?

- Julekalenderen "Jul i Gammelby" er supereventyrlig for mig. Man har menneskeuniverset på den ene side, og lige bagved er nisserne. Det er også det, jeg synes, er så fascinerende ved "Tinka" - og ved Narnia-bøgerne, siger Esben Dalgaard og uddyber:

- Det er også en måde at anskue tilværelsen på: at der ligger et eventyr bag hver eneste dør, som vi ikke har åbnet endnu.

Har du en jul, der er mislykket?

- Jeg blev engang skilt. Der kom en jul, som var mørk og ensom. Til min families store fortrydelse valgte jeg at holde den alene, sikkert for - går jeg ud fra - at mærke ordentligt efter, dykke ned i den smerte, som der var, og for at finde ud af, hvem jeg var. Det var en trist jul, fortæller Esben Dalgaard.

Alligevel fortryder han ikke valget om at tilbringe juleaften alene det år.

- Jeg er jo et helt andet sted nu, og jeg tror, jeg fik noget positivt ud af at sidde og søge i mig selv. Men det er ikke noget, jeg ønsker mig igen. Jeg synes, at julen er et holdepunkt for fællesskab. Det er der, man sidder sammen hjemme i sofaen helt tæt og ser de her julekalendere.

- Vi sidder og klippe-klistrer, alle de timer vi har mulighed for det. Det er den fællesskabsfølelse, som julen er for mig. Den vil jeg aller-allerhelst have.

Har du en særlig rolle derhjemme i julen?

- Jeg er gatekeeperen på, at der ikke er noget julepynt, der bliver smidt ud. Det vil sige, at der heller ikke er nogle skamklip, der ikke kommer op. Der kommer ikke sollys ind gennem vinduerne i december. Vi er klistret ind i dårligt og grimt pynt.

- Ungerne elsker det. Charlotte elsker det mindre. Men der vinder vi, siger Esben Dalgaard med et smil.

Gør I noget, der overrasker andre?

- Når folk kommer ind i vores hjem, bliver de overrasket over, at der er så meget pynt, og at det er så grimt. Mange kan godt lide symmetri, skønhed og æstetik. Også på juletræet. Vores æstetik og skønhed er, at det er så grimt som overhovedet muligt.

- Man har altid diskussionen mellem kvalitet og kvantitet. Her er kvantitet absolut i fokus.

Har du nogensinde grædt over en gave?

- Min ven Daniel gav mig engang en gave. Jeg måtte ikke åbne æsken, før jeg havde sat en køkkenkniv igennem den. Det var en mental udfordring og grænseoverskridende, for jeg vidste ikke, hvad der var derinde. Om der var noget levende.

- Men jeg gjorde som instruktionen og stak kniven igennem. Og så var det en gammel fisk! Der løb noget ulækkert ud over det hele, og det lugtede og ødelagde hele julen, fordi det stank så frygteligt. Det var forfærdeligt. Han er stadigvæk min gode ven på trods.

Hvad er den bedste gave, du har fået?

- Børnene, det er jo klassisk. En hel konkret udpakket bedste gave kan jeg ikke lige komme på. Jeg kan faktisk bedre lide at give gaver end at få, hvis jeg skal være ærlig. Så jeg har mere lyst til at sige noget overordnet med, at den bedste gave er julefreden: når vi mærker, der er en kærlig stemning, og at vi har en stor rummelighed over for hinanden.

- Den indfinder sig oftest, når folk har fået det, de gerne vil have at spise, og man sidder der og åbner gaver, og folk er glade og rolige. Så er der en tryg ramme om familien. Lige pludselig bliver det hele verden i det øjeblik. Det synes jeg, er den bedste gave.

Hvad ønsker du dig i år?

- Jeg bliver i samme filosofiske hjørne: Jeg ønsker mig, at vi overvejer, at vi kun har en planet, og at det skulle stå øverst på dagsordenen, at vi passer ordentligt på den, siger Esben Dalgaard og uddyber:

- Hvis planeten ikke er der, kan det sådan set være ligegyldigt, om sygeplejerskerne, lægerne eller andre får mere i løn, for så har vi jo ikke noget sted at være. Det ønske håber jeg, kan ligge under grantræet hos rigtigt mange.

/ritzau/

Roskilde, 05/07/2025 - 14:28

Politi: Trods fodboldvold og tyverier var festival usædvanlig rolig

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Politibetjente måtte rykke ud til sammenstød mellem fodboldfans, men ellers var festival rolig, lyder det.

Årets Roskilde Festival tegner til at blive en af de roligere i festivalens historie.

Sådan lyder det fra Søren Danielsen, vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Han er ansvarlig for afviklingen af festivalen i politiets regi.

- Det har været mere fredeligt end normalt. Det er de samme kriminalitetsformer, men i år har det været mere stille, end det har været i flere år, siger han.

Han forklarer den rolige festival med blandt andet vejret.

- Hvis det er dårligt vejr i alt for lang tid, bliver lunten kortere. Der har været et godt tempereret klima hele festivalen igennem, siger Søren Danielsen.

Festivalgæsterne har i år både haft solrige dage med over 30 grader og vådere dage med byger og lyn.

Festivalens sidste dag, lørdag, begyndte våd, men kun få dryp ser ud til at regne ned over Dyrskuepladsen dagen ud.

Med den halve dag tilbage af festivalen kan politiet se, at der er løbet langt færre anmeldelser ind end tidligere set, fortæller vicepolitiinspektøren.

De forbrydelser, som politiet har fået anmeldelser om, handler om tyveri, vold, narko og sædelighedsforbrydelser.

Sædelighed dækker blandt andet over blufærdighedskrænkelser og voldtægter.

Politiet vil ikke oplyse antallet af anmeldelser, og hvilke former for sædelighedsforbrydelser der er blevet anmeldt under festivalen.

- Det efterforskes stadig, så det er for tidligt at sige, hvor mange sager vi har af den karakter. Det ved vi først, når vi engang er færdig med festivalen, og har fået dem efterforsket færdig, siger Søren Danielsen.

Natten til lørdag blev en 37-årig tysk mand sigtet for blufærdighedskrænkelser, efter at han havde filmet tissende kvinder på festivalen med et vildtkamera skjult i en skuldertaske.

Han har erkendt forbrydelsen over for politiet.

Politiet har også sigtet en 18-årig mand, som politiet mener var deltager i et sammenstød mellem fodboldfans mandag på festivalens campingområde.

- Det er ikke et mønster, vi ser normalt, at vi har hændelser, der relaterer sig til fodbold. Det er lang tid siden, at vi har set det, siger Søren Danielsen.

Betjente måtte rykke ud tre gange mandag til sammenstød på musikfestivalen, hvor fodboldtilhængere var røget i totterne på hinanden.

- Det var ikke decideret hardcore fodboldfans. Det var nogle med relationer til Brøndby og FCK, der kom op at slås, fortæller Søren Danielsen.

Så vidt han er bekendt med, har der ikke været flere lignende tilfælde, og generelt har det ellers været småt med anmeldelser om vold på årets festival, fortæller han.

- Vi ser lidt vold. Meget lidt vold, set i lyset af at der er knap 130.000 mennesker ude på sådan en plads, siger han.

Noget, som politiet til gengæld får en del anmeldelser om, er tyveri.

Men det er endnu for tidligt at sige noget endeligt om, hvor stort omfanget har været på årets festival, siger Søren Danielsen.

- Der kommer typisk rigtig mange efteranmeldelser. De unge mennesker har ikke tid til det, når de er ude på festivalen. Det er det mønster, vi ser, siger han.

/ritzau/

Læs Mere >>

São Cosme, 05/07/2025 - 11:23

Oasis hyldede Diogo Jota under genforeningskoncert

Paul Sandle/Reuters

Liam og Noel Gallagher fra Oasis er inkarnerede Manchester City-fans, men hyldede afdød Liverpool-spiller.

Liverpool-angriberen Diogo Jotas død blev markeret fredag aften, da brødrene Liam og Noel Gallagher fra rockbandet Oasis var på scenen sammen for første gang i 16 år.

På Principality Stadium i Wales' hovedstad, Cardiff, hvor genforeningskoncerten fandt sted, spillede bandet et hav af hits, og mod slutningen af sangen "Live Forever" dukkede der et billede af Diogo Jota op på storskærmen.

Oasis-brødrene, som også er kendt for hits som "Wonderwall" og "Don't look back in anger", er inkarnerede fans af Manchester City, altså en af Liverpools største rivaler de seneste år.

Diogo Jota omkom torsdag i en bilulykke i det nordvestlige Spanien sammen med sin bror, André Silva, der spillede fodbold i Portugals næstbedste række.

Ulykken skete i nærheden af byen Zamora i regionen Castilien. Ifølge avisen AS viser de indledende undersøgelser, at brødrene kørte på motorvejen i en Lamborghini og var i færd med en overhaling, da et af hjulene fik en defekt.

Bilen kørte derfor af vejen og brød i brand. Både politi og brandvæsen ankom til stedet, men brødrenes liv kunne ikke reddes.

Diogo Jota blev 28 år, mens hans bror blev 25 år. Brødrene bliver begravet i Gondomar lidt uden for Porto lørdag.

Koncerten i Cardiff er den første af 41 koncerter, som Oasis skal spille på sin verdensturné. Lørdag spiller bandet igen i Cardiff og derefter fortsætter turnéen i Manchester, London, Edinburgh i Skotland og Dublin i Irland.

Efter Storbritannien og Irland spiller Oasis i Canada, USA, Mexico, Sydkorea, Japan, Australien, Argentina, Chile og Brasilien.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 04/07/2025 - 10:00

FAKTA: Det bør du huske før afrejse

* Tjek dine forsikringsvilkår i god tid inden afrejse.

* Kontakt dit rejseforsikringsselskab, hvis du har været syg, behandlet eller har ændret medicin inden for de sidste to måneder før afrejse.

* Husk, at det er ikke din læge, men dit forsikringsselskab, der skal give en medicinsk forhåndsgodkendelse.

Kilde: Forsikring & Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 04/07/2025 - 10:00

Syg før ferien? Så skal du have grønt lys fra din rejseforsikring

Clara Margais/Ritzau Scanpix

Uden en medicinsk forhåndsgodkendelse fra forsikringsselskabet før afrejse risikerer du, at rejseforsikringen ikke dækker ved forværring af sygdom eller skade.

Feriesæsonen er over os, og mange danskere pakker kufferten for at rejse til udlandet. Det kan som bekendt være en fordel at have en rejseforsikring, så du er dækket, hvis du skulle blive akut syg eller komme til skade på ferien.

Men hvis du inden for de sidste to måneder før din rejse har været syg eller i behandling, skal du være særlig opmærksom, da det kan påvirke, hvordan din rejseforsikring dækker.

Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er er forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen under brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Hvis man har haft en behandlingskrævende skade eller sygdom og halvanden måned senere skal på sommerferie, skal man lige huske at få en medicinsk forhåndsgodkendelse, siger hun og uddyber:

- Den er sædvanligvis ikke besværlig at få, men mange glemmer det simpelthen. Og det kan have store økonomiske konsekvenser, hvis man glemmer at udfylde den.

Medicinsk forhåndsgodkendelse kaldes også en forhåndsvurdering og betyder, at dit forsikringsselskab på forhånd skal vurdere, om din sygdom eller skade er stabil nok til, at du kan rejse.

Denne godkendelse er nødvendig for, at du kan være dækket af din rejseforsikring.

- Hvis man undlader at udfylde en forhåndsgodkendelse før afrejse, er udgangspunktet, at forsikringsselskaberne i de fleste tilfælde vil afvise at dække eventuelle udgifter, hvis en sygdom eller skade forværres på rejsen, siger Anne Garde Slothuus.

Det er vigtigt at understrege, tilføjer hun, at det kun er sygdomme eller skader, man har fået behandling for inden for de seneste to måneder, der eventuelt kan være undtaget fra forsikringens dækning.

- Alt andet vil stadig være dækket. Har man for eksempel fået en ny hofte, men bliver smittet med en virus under ferien, dækker forsikringen stadig behandlingen af virussen, siger hun.

Også Trygs rejseskadedirektør Janus Egelund Larsen siger, at det er vigtigt at sikre, at du er rask nok til at rejse.

- Forsikringen dækker nemlig ikke eksisterende sygdomme eller skader, som er opstået før din rejse, siger han.

Du kan typisk udfylde en formular eller en onlinetest på dit forsikringsselskabs hjemmeside og få en vurdering af, om rejseforsikringen dækker.

Ifølge Janus Egelund Larsen har alder tidligere haft betydning, men sådan er det ikke længere.

- Vi oplever engang imellem, at vores ældre kunder ringer ind og er i tvivl om, hvorvidt de skal tage testen, fordi de er over 80 år, siger han og uddyber:

- Men det krav blev fjernet for år tilbage. Så man kan roligt sætte kursen sydpå, så længe man har tjekket, at man har en gyldig rejseforsikring.

Når du udfylder en medicinsk forhåndsgodkendelse, er det ikke en garanti for, at forsikringen dækker.

Har du for nylig været i behandling for en sygdom eller lidelse, kan forsikringsselskabet vurdere, at netop den ikke er dækket på rejsen.

- Så rejser man altså på eget ansvar, siger Anne Garde Slothuus og fortsætter:

- Forsikringsselskabet kan også vurdere risikoen ud fra, hvilken type ferie man skal på. Har man for eksempel fået en ny hofte, vil en skiferie være mere risikabel end en badeferie. Det vil dog altid være en konkret vurdering i den enkelte situation.

Hun anbefaler, at du udfylder en medicinsk forhåndsgodkendelse, inden du bestiller eller betaler din rejse, hvis du har været syg, er kommet til skade eller på anden måde været i behandling inden for de seneste to måneder før afrejse.

Ellers kan det nemlig få betydning for, om en afbestillingsforsikring dækker, hvis du skulle blive for syg til at tage afsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek