Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/08/2023 - 08:00

Slider mobilen på parforholdet? Det kan I gøre

Nogle gange kan du måske finde på at hive mobilen frem - også når du er sammen med din partner - men det kan være skadeligt for jeres forhold.

Dado Ruvic/Reuters

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Når du slænger dig i sofaen efter en lang dag, har Facebook og Instagram måske nemmere ved at vinde din opmærksom end din partner.

Men den vane skal både du og din udkårne passe på med. For når I negligerer hinanden til fordel for mobiltelefonen, kan det ende med at ødelægge forholdet.

Det forklarer Mattias Stølen Due, der er psykolog og direktør for Center for Familieudvikling.

- Vi ved fra forskning, at noget af det mest afgørende for parforholdet er følelsesmæssig intimitet. Og det understøttes af, at vi er opmærksomme på hinanden, har tid med hinanden, at vi spørger ind og har øjenkontakt.

- Meget af det udfordres af mobiltelefoner. Og dermed forstyrrer vi den opmærksomhed og adgang, vi ellers måtte have til hinanden, siger Mattias Stølen Due, der også er forfatter til bogen "Pas på parforholdet".

Fænomenet har navnet "phubbing", som er en sammentrækning af ordene "phone" og "snubbing" (ignorere, red.). Begrebet henviser til, at man midt i et samvær med andre pludselig retter opmærksomheden mod mobiltelefonen og dermed - måske ubevidst - ignorerer den anden, forklarer Mattias Stølen Due.

Oplever I, at det slider på parforholdet, bør I sætte ord på det, når det sker.

- Det skal ikke ses som en kritik, og man skal ikke sige: "Hvor er du bare irriterende", men ”Hey, nu gør du det, vi har aftalt, er en skidt idé", siger han.

I kan også indføre tydelige spilleregler, så I har noget at forholde jer til. Det kan være, at I aftaler, at I vil forsøge aldrig at "phubbe" hinanden.

Og vil I gerne bruge tid på mobilen, kan I i stedet gøre det, når der ikke er andre til stede.

- Man kan sammenligne det med passiv rygning. Også der bør man gå ud og ryge for sig selv i stedet for at udsætte andre for passiv rygning inden for, siger han.

Lise Kramer Schmidt, der er par-, familie- og psykoterapeut og medlem af Dansk Psykoterapeutforening, genkender "phubbing" i sit arbejde.

Hun fortæller, at det ofte starter et andet sted end i forholdet, når par henvender sig.

- Jeg møder det typisk, når forældre fortæller, at telefonerne er et problem hos deres børn. Men det viser sig ofte, at problemet i højere grad er hos forældrene, siger hun.

Og når vi ikke kan løsrive os fra skærmen, bliver der længere mellem øjenkontakten, og det kan få konsekvenser for nærheden i forholdet, lyder det fra Lise Kramer Schmidt.

- Ofte tages telefonen også med i seng om aftenen og bliver det sidste og det første, man kigger på. Par giver udtryk for, at følelsen af at blive valgt fra og nedprioriteret af sin partner til fordel for skærmen føles som afvisning og ligegyldighed.

Har I brug for at sætte en alarm, kan I for eksempel anskaffe jer et traditionelt vækkeur og lade telefonerne blive uden for soveværelset.

- Hvis vi lader os stimulere af en skærm, lader vi os ikke stimulere af vores partner, og det får betydning for vores lyst til hinanden, siger hun.

Hun opfordrer til, at man som par tager aktivt stilling til, hvornår telefonen må være fremme.

- Nogle sætter tid på, så de beslutter at der ikke er telefonadgang i et bestemt tidsrum, siger Lise Kramer Schmidt.

Endelig anbefaler hun, at I luger ud i telefonens apps, så der er færre ting at blive fristet af.

/ritzau fokus/

København, 26/11/2025 - 10:33

Zetland opruster med DR-vært

Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Den kendte journalist Line Gertsen skifter job fra årsskiftet, oplyser hendes nye arbejdsgiver, Zetland, ifølge Fagbladet Journalisten.

Zetland opruster mediets undersøgende journalistik med ansættelsen af den kendte journalist Line Gertsen.

Det oplyser Zetland i en pressemeddelelse ifølge Fagbladet Journalisten.

Line Gertsen kommer fra en stilling som undersøgende korrespondent på DR og vært på TV Avisen.

Over for Ekstra Bladet bekræfter hun jobskiftet.

- Hvis jeg skal være personlig, så er der sket det, at jeg mistede min mor for godt et år siden. I den sorg har jeg fået tænkt mig godt om og mærket, at jeg har endnu et udbrud i mig. Så opstod muligheden med Zetland, og så sagde det klik, siger hun til Ekstra Bladet.

Line Gertsen tiltræder stillingen i begyndelsen af det nye år. Men inden jul skal hun mødes med sin nye redaktion og tale om, hvordan de bedst formidler de fortællende og undersøgende historier, hun drømmer om at kaste sig over, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Den 52-årige journalist blev uddannet cand.mag. i medievidenskab og journalistik fra Roskilde Universitet i 2006.

Inden hun blev ansat på DR, har hun arbejdet på TV 2.

Hun har været nomineret til den prestigefyldte journalistiske hæder Cavlingprisen flere gange. Prisen har til formål at hædre en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der har udvist initiativ og talent i særlig grad i løbet af året, der er gået.

I 2017 var hun med til at dække meningitissagen om tre teenageres død, der efter alt at dømme kunne være undgået ved rettidig omhu i sundhedsvæsenet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 10:30

DR-vært bliver undersøgende journalist på Zetland

Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Den kendte journalist Line Gertsen skifter job fra årsskiftet, oplyser hendes nye arbejdsgiver, Zetland, ifølge Fagbladet Journalisten.

Zetland opruster mediets undersøgende journalistik med ansættelsen af den kendte journalist Line Gertsen.

Det oplyser Zetland i en pressemeddelelse ifølge Fagbladet Journalisten.

Line Gertsen kommer fra en stilling som undersøgende korrespondent på DR og vært på TV Avisen.

Over for Ekstra Bladet bekræfter hun jobskiftet.

- Hvis jeg skal være personlig, så er der sket det, at jeg mistede min mor for godt et år siden. I den sorg har jeg fået tænkt mig godt om og mærket, at jeg har endnu et udbrud i mig. Så opstod muligheden med Zetland, og så sagde det klik, siger hun til Ekstra Bladet.

Line Gertsen tiltræder stillingen i begyndelsen af det nye år. Men inden jul skal hun mødes med sin nye redaktion og tale om, hvordan de bedst formidler de fortællende og undersøgende historier, hun drømmer om at kaste sig over, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Den 52-årige journalist blev uddannet cand.mag. i medievidenskab og journalistik fra Roskilde Universitet i 2006.

Inden hun blev ansat på DR, har hun arbejdet på TV 2.

Hun har været nomineret til den prestigefyldte journalistiske hæder Cavlingprisen flere gange. Prisen har til formål at hædre en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der har udvist initiativ og talent i særlig grad i løbet af året, der er gået.

I 2017 var hun med til at dække meningitissagen om tre teenageres død, der efter alt at dømme kunne være undgået ved rettidig omhu i sundhedsvæsenet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 08:00

FAKTA: Den nemme gæsteret

Det skal du bruge til en budgetvenlig tomatrisotto (2 personer): 

* 1 dåse hakkede tomater.

* 7 deciliter grøntsagsbouillon.

* 2 løg.

* 2 fed hvidløg.

* Olivenolie.

* 3 deciliter grødris.

* 2 deciliter prosecco eller hvidvin (kan udskiftes med grøntsagsbouillon) .

* 100 gram parmesan.

* Salt og friskkværnet peber.

Sådan gør du: 

* Stavblend hakkede tomater, og vend dem sammen med grøntsagsbouillon. 

* Svits løg og revet hvidløg i olivenolie, tilsæt grødris efter tre minutter. 

* Tilsæt efter yderligere tre minutter prosecco eller hvidvin, og lad risene absorbere al væsken. 

* Tilsæt tomatbouillonen lidt efter lidt og rør, indtil risene er kogt. Det tager mellem 15 og 25 minutter. 

* Vend til sidst revet parmesan i, smag til med salt og peber, og top risottoen med friske cherrytomater skåret i kvarte. 

Kilde: Gadtoft.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 08:00

Mange dropper at invitere gæster: Mindre pres giver mere nærvær

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Halvdelen af danskerne inviterer kun gæster til spisning omkring hvert halve år. Men det behøver ikke at være dyrt og stressende at fylde hjemmet med mennesker.

Lange indkøbslister og mange timer med oprydning, rengøring og madlavning.

Der kan være længe mellem middagsselskaberne rundt om i de danske hjem.

Næsten hver fjerde dansker inviterer aldrig eller meget sjældent gæster på mad, medmindre det gælder særlige anledninger som jul eller fødselsdag.

Det viser en måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

44 procent af de adspurgte svarer i undersøgelsen, at de bekymrer sig over klargøring af hjemmet, når de inviterer gæster hjem til spisning.

Tilberedning af mad og udgifter er også på listen over, hvad udsigten til et middagsselskab kan give af panderynker.

Karen-Elisabeth Gadtoft udvikler opskrifter og står blandt andet bag kogebogen "Luksus på budget".

Når hun inviterer gæster til mad, kan det både være til rester med kort varsel eller til kaffebar for alle veninderne, der inviteres flere uger i forvejen.

- Jeg holder lige meget af begge dele. Det generer mig ikke at servere rester eller lave noget mere simpel mad, ud fra hvad vi allerede har i skuffer, skabe og fryseren herhjemme, siger hun.

For Karen-Elisabeth Gadtoft handler det mest af alt om at skabe rum til samvær, og det sætter hun en ære i at gøre i sit eget hjem.

Har du inviteret til middag, så anbefaler metakognitiv psykolog Zinaida Riisfeldt, at du sætter tid af til at planlægge besøget.

- Så skal man spørge sig selv: "Hvad vil gøre det nemt?", siger psykologen.

Hvis du ikke elsker at stå i køkkenet og lave mad, kan du foreslå, at I laver et sammenskudsgilde.

Det kan også være, at du på forhånd sætter et sluttidspunkt for besøget.

- Det handler om at gøre det let og invitere folk inden for nogle rammer, der gør, at man har lyst, siger Zinaida Riisfeldt.

Når Karen-Elisabeth Gadtoft står over for en større middag, bestiller hun næsten altid sine varer over nettet.

- Det er virkelig dejligt ikke at skulle stå for det store arbejde, der kan være ved at tage ud og handle, holde overblikket i et stressende supermarked, pakke alle varerne, fragte dem hjem og op på fjerde sal, hvor vi bor, siger hun.

Kogebogsforfatteren foretrækker at servere mad, der kan laves på forhånd, når hun får gæster til spisning.

- Det kan være en lækker pastasauce, jeg har lavet i forvejen, så alt, jeg skal inden servering, er at koge pasta og vende det sammen.

- Jeg køber eller bager også tit brød, da det er billigt og mætter meget, fortæller Karen-Elisabeth Gadtoft.

For nogle kan det at invitere til et stort middagsselskab sætte gang i stribevis af tanker, fortæller metakognitiv psykolog Zinaida Riisfeldt.

Hvad skal jeg servere? Hvad hvis folk ikke svarer, om de deltager? Kommer gæsterne til at hygge sig?

Overtænkningen kan ifølge Zinaida Riisfeldt blive til en frygt for eksempelvis at tabe ansigt eller en ulyst, hvis man ikke orker besværet.

- Først og fremmest skal man lægge mærke til, at man får de her negative tanker, når man overvejer at invitere folk.

- Og så kan man eksperimentere med at udskyde det at bekymre sig og flytte fokus tilbage på det, man er i gang med, siger hun.

På den måde kan frygten eller ulysten få mindre indflydelse på, om du ender med at sende en invitation afsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek