Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/08/2023 - 08:00

Kopernikus: Vi går nogle gange og hyler med hinanden

- Jeg bliver nærmest daglig konfronteret med ting, hvor jeg tror ét, men hvor det viser sig at være noget andet, lyder det fra skuespiller Nicolaj Kopernikus.

Free

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

- Måske du kunne finde et andet sted at stå?! Du skræmmer jo børnene!

En far forsøger at få sit lille barn med ind i supermarkedet. Men hun står som en flitsbue, skræmt af en forhutlet mand, der snøvler og svajer, ved en bænk nær indgangspartiet.

- Du står her jo fandeme hver eneste dag! ... Har du selv børn?, fnyser familiefaren og konstaterer så:

- Nej, det har du ikke. For hvis du havde børn, ville du kunne forstå.

Det har Morten faktisk. Men datteren Viola og hendes mor nægter at se ham efter hans deroute, og han dulmer nu savnet i Gammel Dansk.

Det er startskuddet i Nicolaj Kopernikus' nye kortfilm, "From Above", som er udtaget til Odense International Film Festival (OFF).

- Jeg er fascineret af, hvordan nogle lander der, hvor de lander. Uden for samfundet på en eller anden måde, siger Nicolaj Kopernikus.

- Der ligger som regel et kæmpestort isbjerg neden under af fortællinger.

Nicolaj Kopernikus har selv skrevet, instrueret og spiller en af hovedrollerne i "From Above", som han er gået ind i med hud og hår i ordets bogstavelige forstand.

I filmen kronrager Morten sine tjavsede totter af, og det er Nicolaj Kopernikus selv, der lægger lokker til.

- Jeg havde et meget klart billede af, hvordan det skulle laves. Det var supernervepirrende, for vi har jo ikke mulighed for at lave det om. Så det var faktisk utroligt meget nemmere, at det var mig, der gjorde det. Og så er det også de færreste skuespillere, jeg kan få til at klippe alt håret af, lyder det fra Nicolaj Kopernikus.

- Fordelen ved, at jeg selv har skrevet, instrueret og spillet det, er også, at jeg er den eneste, man kan bebrejde.

På rollelisten ses foruden Nicolaj Kopernikus blandt andre Emilie Kroyer Koppel, Lene Maria Christensen og Anders Heinrichsen.

Også vejrværten Sara-Maria Franch-Mærkedahl, som Nicolaj Kopernikus danner par med privat, medvirker i filmen. Hun spiller en udgave af sig selv som netop vejrvært og leverer en vejrudsigt, som forløser en af filmens afgørende sekvenser.

- Det har bare været skønt. Vi deler jo hinandens oplevelser i det daglige, som alle mulige andre gør, arbejdsmæssigt og interesserer os for hinandens liv.

- Men ret skal være ret, hun er med i filmen i form af et indslag, og som tv-vært er hun jo som en fisk i vandet. Så der har ikke været nogen som helst former for problemstillinger ved det, siger Nicolaj Kopernikus.

At nå dertil, hvor filmen er færdigklippet og klar til publikum, har varet flere år.

Som skuespiller bliver man trænet i at iagttage for at kunne gestalte karakterer troværdigt og dimensioneret. Og det blev begyndelsen på idéen til "From Above".

Nicolaj Kopernikus passerede en mand, der var hjemløs, i sit eget nærområde. Han stod samme sted. År efter år.

- Jeg syntes, det var så trist at forestille sig, hvordan vedkommende var endt der. Der er måske ikke så langt ned, hvis man befinder sig i en ond spiral. Det kræver vel i virkeligheden, at man mister noget kærlighed, og at man mister nogle penge, sit job eller sin bolig, siger Nicolaj Kopernikus.

- Jeg tænkte, at der lå sådan en historie til grund.

Oversat fra engelsk betyder "From Above" på dansk "Ovenfra".

"From Above" er en fortælling om en kunstner og familiefars kollaps og kampen for at række ud til sine relationer.

- Jeg tror, at der er en risiko for, at vi rammer supermeget forbi hinanden, når vi ikke ser det fra oven, om man så må sige, eller i et større perspektiv, siger Nicolaj Kopernikus.

- Jeg bliver nærmest daglig konfronteret med ting, hvor jeg tror ét, men det viser sig at være noget andet. Det kan være ting, som man per refleks har holdninger til. Jeg tror, at vi nogle gange går rundt og hyler med hinanden, siger Nicolaj Kopernikus.

Næste år er det 30 år siden, at Nicolaj Kopernikus blev uddannet skuespiller fra Odense Teater.

Igennem karrieren foran kameraet har den 56-årige skuespiller udmærket sig i Klassefesten-trilogien, DR-thrillerserien "Forbrydelsen" og dramafilmen "Bænken", som i 2001 indbragte ham en bodilstatuette for Bedste Mandlige Birolle.

Efter mere end 25 år i branchen debuterede Nicolaj Kopernikus i 2021 som instruktør, da han stod både bag og foran kameraet på kortfilmen "Stenofonen".

Det var en så fascinerende proces, at han siden kastede sig over "From Above", som nu er udtaget til OFF, der løber af stablen fra 28. august til 3. september.

Nicolaj Kopernikus' debutfilm, "Stenofonen", var i konkurrence på OFF i 2021 og blev shortlistet til Oscar-uddelingen. Men den kom ikke med i de endelige nomineringer til den nyudklækkede instruktørs store ærgrelse - indtil han kunne komme videre ved at se det ovenfra.

- Bagefter var der nogle, der sagde til mig: "Det er vigtigt, at du kommer op på hesten igen og finder en anden historie", og det var egentlig det, der satte mig i gang.

- Nu er det så begyndelsen på et forhåbentlig langt liv, "From Above" får.

Fakta: Om Nicolaj Kopernikus

* Nicolaj Kopernikus blev født Christiansen til efternavn i Glostrup i 1967.

* Nicolaj Kopernikus har tre børn fra et tidligere ægteskab. To af børnene, Louis Næss-Schmidt og Mollie Næss-Schmidt, er gået i hans fodspor.

* Ved siden af skuespillet har Nicolaj Kopernikus opfundet et redskab, som kan skrabe snask op fra køkkenvasken.

/ritzau/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv