Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/06/2023 - 08:00

Juli er en dyr måned: Tøjl ferieudgifterne med et budget

Det er nemt at komme til at bruge mange penge, når vejret er godt, og det er ferietid. Forbrugerøkonom anbefaler, at du lægger et budget for at styre forbruget.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

For mange af os er juli en måned, hvor vi får en tiltrængt pause. Børnene har fri fra skole, og arbejdet er skiftet ud med ferie og oplevelser.

Men det kan hurtigt blive dyrt, hvis du ikke sørger for at bevare overblikket over dine udgifter i ferien.

Forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby anbefaler, at du lægger et budget for, hvor mange penge du forventer at bruge i din ferie.

- Når man lægger et budget, kan man se, om det er muligt at spare et sted, og det er også en måde at finde ud af, om pengene rækker, siger hun og fortsætter:

- Man skal for eksempel forvente at bruge flere penge på mad og drikke, fordi man spiser oftere ude, når man er på ferie og festival.

Med et overblik over dit budget kan du også se, om du kan tillade dig ekstra forkælelse, uden at udgifterne løber helt løbsk.

- Et budget kan give mere ro i maven, hvis man bruger flere penge, end man er vant til. Og det gør man, når man er på ferie, siger Ida Marie Moesby.

Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Finanstilsynet, peger på, at det især er madbudgettet, som kan være svært at holde styr på.

- Lav eventuelt en plan for, hvilke dage du laver mad selv, og hvilke dage du spiser ude, siger hun.

Finanstilsynet har udviklet en gratis app kaldet Lommebudget, hvor du kan oprette et budget og holde øje med, om du overholder det.

Det er for eksempel også muligt at sammenligne dit forbrug over forskellige måneder og se, hvor mange penge du har til rådighed om dagen.

I Danmark er vi vant til, at vi kan betale med kort eller mobiltelefonen de fleste steder, men sådan er det ikke nødvendigvis i udlandet, forklarer Ida Marie Moesby.

- Det er ikke sikkert, at alle korttyper er gyldige i det land, som man rejser til. Vores anbefaling er, at man medbringer to forskellige betalingskort, hvoraf det ene bør være et kreditkort, siger hun.

Ida Marie Moesby råder også til, at du opbevarer dem forskellige steder. På den måde har du stadig et betalingskort, hvis det ene skulle blive væk eller stjålet.

Husk altid at betale i den lokale valuta, når terminalen spørger. Det skyldes, at du typisk får en dårligere kurs og bliver opkrævet ekstra gebyr, hvis du vælger at betale i danske kroner, forklarer hun.

Og så er det en god idé at tage kontanter i lokal valuta med.

Har du taget danske kontanter med til udlandet, kan det være svært at gennemskue, hvor du får den bedste kurs, når du veksler.

Hun forklarer, at en måde at gribe det an på er at spørge forskellige vekselbureauer, hvor mange penge du får af den lokale valuta for eksempelvis 1000 danske kroner. Og så vælge det sted, der udbetaler mest.

Du vil nok også tage din mobil med til udlandet, og det kan du roligt gøre inden for EU.

- Men man skal være opmærksom på, at der inden for EU er en forbrugsgrænse på data, siger Ida Marie Moesby.

Din datagrænse kan hurtigt blive opbrugt, hvis du streamer meget.

Og uden for EU anbefales det, at du slår dataroaming - altså brug af data i udlandet - helt fra i mobiltelefonens indstillinger.

Det er nemlig ofte dyrt at bruge data i udlandet, hvis du skal betale for forbruget.

/ritzau fokus/

London, 30/11/2023 - 14:22

Frontfigur i The Pogues Shane MacGowan er død som 65-årig

Leon Neal/Ritzau Scanpix

Shane MacGowan stod bag julehittet "Fairytale of New York". Han havde længe kæmpet med dårligt helbred.

Den irsk-engelske musiker Shane MacGowan fra bandet The Pogues er død.

Det oplyser hans hustru, Victoria Mary Clarke, på Instagram.

- Jeg kan ikke beskrive, hvor velsignet jeg føler mig over at have mødt ham og elsket ham og at have været så uendeligt og betingelsesløst elsket af ham.

- Fest videre i haven helt våd af regn, som du elskede så højt, skriver hun henvendt til den nu afdøde MacGowan.

Shane MacGowan havde i lang tid lidt under et dårligt helbred.

I december 2022 blev han indlagt med hjernebetændelse, skriver det britiske medie The Guardian. Det betød, at han tilbragte adskillige måneder af 2023 på intensivafdeling.

Han har ifølge BBC også siddet i kørestol siden 2015, hvor han kom til skade i et fald.

Ifølge The Guardian begyndte han at drikke alkohol allerede som barn, da hans familie gav ham Guinness-øl for at hjælpe ham med at falde i søvn.

Han har lidt under konsekvenserne af både stof- og alkoholmisbrug, men sagde selv i 1990:

- Selvmisbrug, eller hvad man nu kalder det, er også enormt kreativt.

The Pogues stod bag julehittet "Fairytale of New York", som mange formentlig vil kende fra radioen i december.

Bandet fusionerede punk og irsk folkemusik. Gruppen blev dannet i begyndelsen af 1980'erne, indtil de gik fra hinanden i 2014.

Ifølge BBC har The Pogues været beskrevet som en gruppe professionelle musikere under ledelse af en værre rodebutik. Med rodebutik blev der henvist til den karismatiske MacGowan, der ifølge BBC blev udråbt som en af bedste sangskrivere i sin tid.

MacGowan blev født i Kent i England af irske forældre, men boede de første seks år af sit liv i Irland.

Han satte livet igennem musik til de følelser, der knyttede sig til at være irer i eksil, selv om han dog senere flyttede tilbage til Irland, beskriver BBC.

I 2018, hvor MacGowan fyldte 60 år, blev han hyldet med en gallakoncert i den irske hovedstad, Dublin. Her deltog musikere som Nick Cave og Bobby Gillespie.

MacGowan fik ved denne lejlighed også overrakt en pris af den irske præsident, Michael D. Higgins.

2018 var også året, hvor MacGowan blev gift med Victoria Mary Clarke efter 11 års forlovelse. Det skete ved en ceremoni på rådhuset i København.

Med til brylluppet var blandt andre stjerneskuespilleren Johnny Depp.

/ritzau/

Læs Mere >>

Berlin, 30/11/2023 - 13:50

Bastarden begejstrer og gafler europæiske Oscars

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix

Mads Mikkelsen-filmen "Bastarden" er allerede sikret to European Film Awards. Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb til den europæiske Oscar.

Det historiske drama "Bastarden", der har Mads Mikkelsen i hovedrollen, er Danmarks bud på en Oscar-kandidat.

Nu har filmen fået flere statuetter ved den europæiske pendant, European Film Awards, som uddeles af European Film Academy.

Fotograf Rasmus Videbæk modtager prisen European Cinematography, mens Kicki Ilander modtager prisen European Costume Design for sit arbejde med filmens kostumer.

Begge priser er en del af prisuddelingens Excellence Awards, der annonceres før showet, men overrækkes ved den officielle prisuddeling 9. december i Berlin.

Her er Mads Mikkelsen nomineret i kategorien Bedste Skuespiller for sin præstation i "Bastarden".

I filmen spiller den danske superstjerne den fattige soldat Ludvig Kahlen, som ønsker at følge kongens kald om at opdyrke jorden. Men godsejeren Frederik de Schinkel, skildret af Simon Bennebjerg, mener, at han ejer heden, og det fører til kamp.

Mads Mikkelsen har allerede vundet en pris ved European Film Awards. Det skete i 2020 for Thomas Vinterbergs - siden Oscar-belønnede - "Druk".

Mads Mikkels har været nomineret ved European Film Awards tre gange før for henholdsvis "Jagten" i 2012, "Flammen & Citronen" i 2008 og Susanne Bier-dramaet "Efter brylluppet" i 2006.

Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb i Lea Globs kunstnerportræt "Apolonia, Apolonia", som er nomineret i kategorien Bedste Europæiske Dokumentar, samt til Malene Chois anmelderroste drama med Bodil Jørgensen og Bjarne Henriksen, "Stille liv", i kategorien Bedste Europæiske Debutfilm.

Om "Bastarden" også løber med en Oscar-nominering offentliggøres først i slutningen af januar.

Men inden jul offentliggør Oscar-akademiet sin såkaldte shortlist - det vil sige, at feltet af potentielle Oscar-kandidater snævres yderligere ind forud for de endelige nomineringer til Oscar-uddelingen 10. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

FAKTA: Danskere elsker stearinlys

* 39 procent af danskerne tænder dagligt eller næsten dagligt stearinlys i deres bolig i vinterhalvåret.

* Især kvinder tænder ofte stearinlys. Flest mænd tænder aldrig levende lys.

* Især folk i alderen over 55 år tænder dagligt levende lys. De tænder til gengæld færre lys ad gangen end de unge.

* Fyrfadslys er de mest populære lys blandt danskerne.

Kilde: undersøgelsen "Danskere undervurderer sundhedsfaren ved stearinlys" fra 2014 foretaget af YouGov for Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

Levende lys forurener: Sådan mindsker du de skadelige partikler

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Stearinlys spreder ikke kun hygge, men også sundhedsskadelige partikler. Derfor bør du begrænse, hvor mange du tænder i decembermørket, råder forsker.

Levende lys og julen hænger uløseligt sammen. Men de små hyggespredende flammer har en sodende samvittighed.

- De udsender små partikler og en luftvejsirriterende gasart, der hedder kvælstofdioxid. Der er ret høje niveauer af begge dele, når man har flere stearinlys tændt på samme tid, siger Steffen Loft, der er professor ved Afdeling for Miljø og Sundhed på Københavns Universitet, hvor han forsker i luftforurening.

Netop stearinlys er en væsentlig kilde til den indendørs luftforurening i vintermånederne, understreger han:

- Uden at det er videnskabeligt beskrevet endnu, så er det velkendt, at folk med astma ikke tåler mange stearinlys.

Opfordringen fra ham lyder derfor, at du skruer ned for antallet af de små blafrende flammer i december.

- Jeg vil ikke sige, at man ikke skal have stearinlys på juletræet, eller at man skal droppe kalenderlyset, men begræns brugen af lysene, og luft godt ud i hjemmet, lyder det fra Steffen Loft.

Det er især mennesker, der lider af en lungesygdom, som kan blive påvirket af forureningen fra de brændende væger. Det fortæller Ann Leistiko, der er direktør for Lungeforeningen.

- Vi hører eksempler på folk, der er lungesyge, som må gå tidligt hjem fra selskaber, fordi de har problemer med at trække vejret på grund af for mange stearinlys, siger hun.

Lider du selv af en lungesygdom eller får besøg af nogle, der gør, kan du overveje at udskifte stearinlysene med elektriske led-lys. Kan du ikke undvære den ægte vare, har Ann Leistiko følgende råd:

- Undgå at stille lysene i træk. For når et stearinlys blafrer, soder det mere og udsender flere partikler. Du kan også klippe vægen ned. Jo højere vægen stikker op fra selve lyset, jo mere soder det.

Og ligesom Steffen Loft understreger Ann Leistiko, at udluftning er alfa og omega.

- Sørg for at lufte ud i minimum fem minutter, når lysene er blevet slukket, siger hun.

Det samme gælder, hvis du tænder op i brændeovnen eller kokkerer julemaden på et gaskomfur.

- Vi har international videnskab, der siger, at gaskomfur giver en overrisiko i forhold til at udvikle astma, fortæller Steffen Loft og fortsætter:

- Med brændeovne og pejse tyder befolkningsundersøgelser på, at dem, der bor i området med mange brændeovne, har en større risiko for at udvikle astma.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv