Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/01/2024 - 08:00

Vejsalt giver skoene skjolder: Red dem med ingredienser fra køkkenet

Fjern vejsaltets hvide plamager fra dit fodtøj med piskefløde og eddike, lyder rådet fra skomager.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Januars frostvejr betyder saltede veje og fortove, og det sætter spor på dine sko - især hvis de er lavet af skind.

Men de hvide pletter og skjolder kan du rimelig nemt og billigt få bugt med. Det siger Sten Røhl, der er indehaver af Stens Skomageri i Aarhus.

- Der er forskellige gamle husråd, som virker godt. Det ene er, at du tager lidt piskefløde, vasker saltpletterne med det og pudser skoene godt bagefter, fortæller han og fortsætter:

- Du kan også lave en blanding af lige dele eddike og vand, som du vasker pletterne af med. Her skal du også give skoen godt med fedtstof bagefter.

Når du vasker dine sko, kan det i øvrigt være en fordel at benytte en form for børste. Det siger Johnny Rodam, der er forretningsleder for tekstilafdelingen hos Teknologisk Institut.

- På den måde får du masseret vandet ned i enten læderet eller tekstilet, og vandet kan dermed nemmere tage saltet med ud gennem en form for skylleproces, fortæller Johnny Rodam.

Samtidig understreger han, at vejsaltet ikke decideret ødelægger dine sko.

- Det afhænger af, om de er lavet af læder eller tekstil. Men i princippet forårsager det ikke den helt store skade på selve skoene. Med lædersko forestiller jeg mig dog, at det kan gøre læderet lidt mere sprødt.

Ønsker du at holde dine skindsko pæne gennem vinterhalvåret, skal du være konsekvent i din pleje af dem, lyder rådet fra Sten Røhl.

- Mange bruger kun læderfedt. Det gør dem vandtætte, men plejer ikke skoene. Hvis du vil blive ved med at have pæne sko, skal du bruge skocreme, siger han og anbefaler, at du pudser fodtøjet hver 14. dag.

- Man skal gøre det til en regel for sig selv, at man pudser sine sko. De bliver bare pænere af det og holder længere, siger han og uddyber:

- Når skoen får noget fedtstof, bliver læderet ved med at være blødt. Gør du ingenting, krakelerer læderet på et tidspunkt der, hvor bøjefolden er.

Og som skomager ved Sten Røhl ikke noget værre end forsømte sko og støvler.

- Jeg ser tit folk i pænt tøj og grimme sko. Det er noget, jeg kigger efter, og det er altså bare ikke toppen, siger han.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2025 - 13:50

Dansk kendispar skal skilles: Vi fungerer desværre dårligt som ægtefolk

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Ægteskabet er forbi mellem filminstruktøren Søren Fauli og psykoterapeuten Annika Lillelund Fauli. Det bekræfter Søren Fauli over for ugebladet Se og Hør.

Kærligheden er bristet mellem den kendte filminstruktør, forretningsmand og skuespiller Søren Fauli og hans hustru, psykoterapeuten og forfatteren Annika Lillelund Fauli.

Det bekræfter parret i en fælles udtalelse til Se og Hør.

- Det er med tunge hjerter, at Annika og jeg vælger at opløse vores ægteskab efter 19 år. Vi holder umådeligt meget af hinanden, men fungerer desværre dårligt som ægtefolk, lyder det i beskeden.

Søren Fauli og Annika Lillelund Fauli understreger i beskeden til ugebladet, at de er enige om beslutningen om at gå fra hinanden.

De er gode venner og fast besluttede på at samarbejde, også når det er svært, lyder det.

- For det er trist og synd for vores søde børn, der jo ikke har valgt dette, og som får et mere besværligt liv, skriver parret i beskeden og understreger, at de beder om ro og ikke har mere at tilføje for nu.

Sammen har parret to børn.

Familien består også af Søren Faulis tre børn fra hans første ægteskab med forfatter, coach og tidligere tv-vært Barbara Læssøe Stephensen, som han blev skilt fra i 2004.

I 2007 bekræftede han, at han dannede par med Annika Lillelund Fauli.

Annika Lillelund Fauli skrev i 2016 sammen med Søren Faulis forhenværende svigermor, Lene Stephensen, der er uddannet lærer med speciale i psykologi og har en kandidat i pædagogisk psykologi, bogen "Skilsmissens ABC - Guide til en bedre skilsmisse for dig og dine børn".

Søren Fauli beskrev i Radio IIII-programmet "Skilsmissen" i 2024, at han først følte, han blev voksen, da han blev skilt fra Barbara Læssøe Stephensen.

- Han forstod ikke, at han kunne miste sit ægteskab og familie, før det ikke længere stod til at redde, lød det blandt andet i omtalen af programmet.

- I dag ved Søren, at man skal kæmpe for sit ægteskab. Men midt på slagmarken bliver han også bekræftet i, at han er omgivet af netop kærligheden.

62-årige Søren Fauli er kendt for at have stået bag kameraet på kultfilmen "De skrigende halse" fra 1992 og for komedien "Polle Fiction" fra 2002.

Han har desuden instrueret en lang række reklamefilm og har også medvirket i nogle af dem. Især er han kendt for at agere en af konfektureproducenten Toms chokoladeskildpadder.

Søren Fauli har været en del af butikskæden Normal. Han solgte sin andel i 2016 og tjente over 50 millioner kroner på salget.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 12:53

Jes Dorph får millionerstatning i sag om advokatundersøgelse

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Advokat Yvonne Frederiksen skal betale erstatning til Jes Dorph i sag om advokatundersøgelse for TV 2.

Den tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen har vundet en sag over advokat Yvonne Frederiksen i Højesteret.

Det betyder, at advokaten er erstatningspligtig over for Jes Dorph og dermed skal betale ham erstatning på knap to millioner kroner.

Det har Højesteret afgjort tirsdag.

Ud over erstatningen på mere end 1,9 millioner kroner med renter, skal Yvonne Frederiksen betale sagens omkostninger fra 443.000 kroner.

Yvonne Frederiksen stod i 2020 bag en advokatundersøgelse, der blandt andet drejede sig om krænkelser på TV 2.

Mens undersøgelsen blev foretaget, fik Yvonne Frederiksen henvendelser fra to tidligere praktikanter på TV 2, der berettede om episoder, der havde fundet sted i 2001 og 2003 og drejede sig om Jes Dorph.

Efter advokatundersøgelsen blev Jes Dorph fyret fra sin stilling i det produktionsselskab, som leverede "Go' Aften Live".

Yvonne Frederiksen konkluderede på baggrund af undersøgelsen, at der var et sagligt grundlag for at fyre Jes Dorph.

Men undersøgelsen var i strid med de principper, som kaldes for "god advokatskik". Det har først Advokatnævnet, siden Østre Landsret og senest Højesteret slået fast i en anden sag.

Yvonne Frederiksen gav nemlig ikke Jes Dorph tilstrækkeligt med oplysninger om, hvilke handlinger han konkret blev beskyldt for, og hun gjorde ikke tilstrækkeligt rede for, hvorfor hun mente, at der var en saglig fyringsgrund.

I denne sag mener Højesteret også, at Yvonne Frederiksen har begået fejl.

Som udgangspunkt kan advokater ikke pålægges ansvar over for en tredjepart som følge af en advokatundersøgelse, medmindre der er tale om særlige omstændigheder.

Og det har der altså været i denne sag.

Højesteret henviser blandt andet til den "grove karakter" af de fejl, der blev begået af Yvonne Frederiksen.

Højesteret har blandt andet fundet, at Yvonne Frederiksen ikke havde haft tilstrækkeligt grundlag for at konkludere, at Jes Dorph havde begået seksuel chikane i de to episoder fra 2001 og 2003.

Hvis Yvonne Frederiksen skulle frifindes i sagen, skulle hun bevise, at der ikke var en sammenhæng mellem de fejl, hun begik, og de tab, Jes Dorph har lidt som følge af fyringen.

Østre Landsret afgjorde i marts sagen til Yvonne Frederiksens fordel.

Fordi sagen nu er blevet behandlet i Højesteret, er der ikke mulighed for, at Yvonne Frederiksen kan anke.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek