Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/07/2024 - 08:00

Måtte trække sig fra rampelyset: Nu tager Jada babyen med på turné

Fra torsdag rejser Grøn rundt i landet, og det samme gør sangeren Jada. Hun har sin lille datter med på sin første turné, siden datteren blev født i november.

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet, Ritzau Fokus

Når Grøn torsdag indleder sin kavalkade af koncerter rundt i landet, har sangeren Jada en lidt større oppakning med, end hun ellers ville have på en turné.

Med rundt følger nemlig hendes lille datter, som hun blev mor til i november.

- Jeg har hyret min søster som chauffør, og min mand er på barsel, så de er med mig rundt, siger Jada, der stadig ammer sin lille pige, som hedder Dani.

Det er første gang, sangeren skal på en længere turné, siden hun sidste sommer måtte aflyse alle koncerter på grund af graviditetskomplikationer.

Jada, der lyder det borgerlige navn Emilie Molsted Nørgaard, måtte indlægges, og læger og jordemødre frarådede hende at optræde.

- Jeg var virkelig ked af det, da jeg var nødt til at aflyse. Men bagefter var mit fokus et andet sted. Og derfor er jeg nok også blevet rusten, på den måde at jeg i lang tid ikke har tænkt på at spille, indrømmer Jada.

Jada blev for alvor kendt, da hun i 2019 udgav sit første album, "I Cry a Lot". Siden har hun udgivet sange som "Lonely", "Lifetime" og den store succes "Nudes", som har passeret 12 millioner afspilninger på Spotify.

Sangeren har i sin karriere optrådt på Roskilde Festivals Orange Scene, Smukfest, Northside og i Royal Arena.

Det er første gang, at Jada optræder på Grøn, når hun sammen med Blæst, Burhan G, Hugorm, Kesi, Scarlet Pleasure, Tobias Rahim og TV-2 turnerer rundt i Danmark fra den 18. til 28. juli. Første stop er Tårnby.

Netop fordi det er så længe siden, at hun har rejst rundt i landet for at spille, er der også kun glæde at spore i stemmen hos Jada før turnéen.

- Jeg tror bare, at det bliver så dejligt! For når jeg træder op på scenen, har jeg det med at glemme mig selv og slippe kontrollen. På den måde kan jeg bare eksistere med mit band og publikum.

- Det er en meget særlig følelse af at blive en del af et fællesskab, uden at alle skal forholde sig til, hvem de andre er. Jeg kan lære mig selv at kende på en helt ny måde og bare dele oplevelsen med publikum. Det glæder jeg mig til, siger hun.

Spørger man Jada, om ikke det bliver hårdt at have en lille baby med rundt i landet til koncerter, lyder svaret:

- Nu får vi se. Det kan være, at det bliver hyper-stressende, siger hun og griner.

- Men på den anden side skal det fungere. Det er jo det her, der er mit job, og hun er stadig så lille, at hun har brug for, at jeg er tæt på. Så det bliver spændende.

Mens hun har holdt pause, har hun - foruden private koncerter i ny og næ - nydt tiden med datteren. Hendes comeback var på Jelling Festival i maj.

Pausen fra rampelyset er ikke noget, der skræmmer Jada. Hun er ikke bange for, at folk har glemt hende.

- Det ville være at forklejne musikken. Det at lave og lytte til musik er noget, jeg lever for og med. Det er så stor en del af mit liv, at det er mere end en karriere.

- Jeg synes, at folk skal lytte til min musik, hvis de har lyst til det. Jeg har ikke behov for at gå og minde folk om, hvem jeg er, understreger hun.

Grøn kommer i løbet af ti dage til Tårnby, Kolding, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Odense, Næstved og Valby.

/ritzau/

København, 02/12/2025 - 08:23

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Han medvirker i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth. Han ender i et trekantsdrama med modedesigneren Helga Gregorius og hendes mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

Teheran, 01/12/2025 - 19:35

Iransk guldpalmevinder er idømt et års fængsel

Miguel Medina/Ritzau Scanpix

Den iranske instruktør Jafar Panahi har før været fængslet i sit hjemland. Denne gang lyder dommen på et år.

Iran har idømt den guldpalmevindende filminstruktør Jafar Panahi et års fængsel samt et indrejseforbud for "propagandaaktiviteter" mod landet.

Det fortæller Panahis advokat Mostafa Nili til nyhedsbureauet AFP.

Rejseforbuddet gælder i to år, fortæller advokaten og tilføjer, at de vil anke dommen.

Han er blevet dømt in absentia, hvilket betyder, at Panahi ikke var til stede under domshandlingen.

Instruktøren er en af Irans mest internationalt anerkendte filmskabere.

Tidligere på året vandt filmen "It Was Just an Accident", som er instrueret af Jafar Panahi, Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes.

Filmen er inspireret af historier, som den 65-årige instruktør har hørt fra medfanger under sine tidligere fængselsophold i Iran.

Panahi har flere gange været fængslet i sit hjemland, ligesom han har været underlagt indrejseforbud.

Advokaten Mostafa Nili siger til AFP, at anklagerne mod Jafar Panahi drejer sig om involvering i "propagandaaktiviteter" mod staten Iran, men han uddyber ikke yderligere.

- Hr. Panahi befinder sig uden for Iran lige nu, tilføjer advokaten.

Den iranske instruktør har vundet en række priser på europæiske filmfestivaler. Blandt andet vandt hans debutfilm "The White Balloon" i 1995 i Cannes en pris for bedste debutfilm.

I 2010 blev Panahi forbudt at lave film i Iran, ligesom han heller ikke måtte forlade landet, fordi han havde støttet masseprotester mod regeringen et år tidligere og lavet en række film, der kritiserede det moderne Irans tilstand.

Gennem årene er det alligevel lykkedes at få vist Panahis film uden for Iran.

Den britiske avis The Guardian har blandt andet beskrevet, hvordan en af Jafar Panahis tidligere film "This Is Not a Film" blev smuglet ud af Iran til Cannes gemt på et USB-stik, som var skjult i en kage.

Ifølge mediet Deadline forsøgte politiet i Iran også at få adgang til alle optagelserne fra den seneste film, "It Was Just an Accident".

Filmen er blevet indsendt som Frankrigs bidrag til næste års Oscars.

Iranske filmskabere, fremtrædende mediefigurer og berømtheder overvåges nøje i Iran, og deres arbejde gennemgås for indhold, der anses for at være kritisk over for den islamiske republik, skriver AFP.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek