Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/07/2024 - 08:00

Måtte trække sig fra rampelyset: Nu tager Jada babyen med på turné

Fra torsdag rejser Grøn rundt i landet, og det samme gør sangeren Jada. Hun har sin lille datter med på sin første turné, siden datteren blev født i november.

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet, Ritzau Fokus

Når Grøn torsdag indleder sin kavalkade af koncerter rundt i landet, har sangeren Jada en lidt større oppakning med, end hun ellers ville have på en turné.

Med rundt følger nemlig hendes lille datter, som hun blev mor til i november.

- Jeg har hyret min søster som chauffør, og min mand er på barsel, så de er med mig rundt, siger Jada, der stadig ammer sin lille pige, som hedder Dani.

Det er første gang, sangeren skal på en længere turné, siden hun sidste sommer måtte aflyse alle koncerter på grund af graviditetskomplikationer.

Jada, der lyder det borgerlige navn Emilie Molsted Nørgaard, måtte indlægges, og læger og jordemødre frarådede hende at optræde.

- Jeg var virkelig ked af det, da jeg var nødt til at aflyse. Men bagefter var mit fokus et andet sted. Og derfor er jeg nok også blevet rusten, på den måde at jeg i lang tid ikke har tænkt på at spille, indrømmer Jada.

Jada blev for alvor kendt, da hun i 2019 udgav sit første album, "I Cry a Lot". Siden har hun udgivet sange som "Lonely", "Lifetime" og den store succes "Nudes", som har passeret 12 millioner afspilninger på Spotify.

Sangeren har i sin karriere optrådt på Roskilde Festivals Orange Scene, Smukfest, Northside og i Royal Arena.

Det er første gang, at Jada optræder på Grøn, når hun sammen med Blæst, Burhan G, Hugorm, Kesi, Scarlet Pleasure, Tobias Rahim og TV-2 turnerer rundt i Danmark fra den 18. til 28. juli. Første stop er Tårnby.

Netop fordi det er så længe siden, at hun har rejst rundt i landet for at spille, er der også kun glæde at spore i stemmen hos Jada før turnéen.

- Jeg tror bare, at det bliver så dejligt! For når jeg træder op på scenen, har jeg det med at glemme mig selv og slippe kontrollen. På den måde kan jeg bare eksistere med mit band og publikum.

- Det er en meget særlig følelse af at blive en del af et fællesskab, uden at alle skal forholde sig til, hvem de andre er. Jeg kan lære mig selv at kende på en helt ny måde og bare dele oplevelsen med publikum. Det glæder jeg mig til, siger hun.

Spørger man Jada, om ikke det bliver hårdt at have en lille baby med rundt i landet til koncerter, lyder svaret:

- Nu får vi se. Det kan være, at det bliver hyper-stressende, siger hun og griner.

- Men på den anden side skal det fungere. Det er jo det her, der er mit job, og hun er stadig så lille, at hun har brug for, at jeg er tæt på. Så det bliver spændende.

Mens hun har holdt pause, har hun - foruden private koncerter i ny og næ - nydt tiden med datteren. Hendes comeback var på Jelling Festival i maj.

Pausen fra rampelyset er ikke noget, der skræmmer Jada. Hun er ikke bange for, at folk har glemt hende.

- Det ville være at forklejne musikken. Det at lave og lytte til musik er noget, jeg lever for og med. Det er så stor en del af mit liv, at det er mere end en karriere.

- Jeg synes, at folk skal lytte til min musik, hvis de har lyst til det. Jeg har ikke behov for at gå og minde folk om, hvem jeg er, understreger hun.

Grøn kommer i løbet af ti dage til Tårnby, Kolding, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Odense, Næstved og Valby.

/ritzau/

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek