Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 02/04/2023 - 10:00

Få bedre styr på økonomien med overblik og et godt budget

Det er blevet dyrere at være dansker i de seneste måneder, men der er flere veje til, at du kan få bedre overblik over din egen økonomi.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Hvis du mangler et fuldt overblik over din gæld, eller du gerne vil afvikle gælden mere effektivt, kan du komme langt med et par gode råd.

Det er ikke sikkert, at privatøkonomien i disse dyre tider tillader en hurtigere afvikling. Men det er stadig godt at få og bevare overblikket over eventuel gæld.

Flere steder i landet er det muligt at få gratis hjælp til at få bedre styr på sin økonomi.

June Crondahl er leder af økonomi- og gældsrådgivningen under KFUM's sociale arbejde.

Hun peger på, at det ofte ikke er muligt at afdrage meget på gæld, hvis man lever af offentlige ydelser som for eksempel folkepension.

Men hun anbefaler stadig, at du prøver at få et overblik.

- Det første, man skal gøre, er at finde ud af, hvilke kreditorer man har, hvor meget man skylder, og hvad rentesatserne er, siger hun og tilføjer:

- Og så skal man have lavet et godt og holdbart budget. Det skal tage højde for, at der er indtægter og udgifter, som ikke kommer hver måned.

Børne- og ungeydelsen kommer for eksempel en gang i kvartalet. Og el bliver typisk opkrævet som en kvartalsregning.

- Når man har lavet budgettet, vil man kunne se, hvorfor man har flere penge nogle måneder, siger June Crondahl.

Du kommer typisk igennem årets dyrere måneder ved at lægge penge til side i de måneder, hvor der ikke er så mange udgifter.

Når du har fået overblikket over din gæld, kan du overveje, hvordan du kan betale dine kreditorer.

- Har man et lille beløb til at afvikle sin gæld, kan det være, at det ikke giver mening at give alle kreditorerne et mindre beløb om måneden, siger June Crondahl og forklarer:

- Det kan være bedre at afvikle mindre lån først, så antallet af kreditorer bliver mindre.

Det kan nemlig gøre noget godt for fornemmelsen i maven og motivationen til at fortsætte med at afvikle sin gæld.

Hvis du foretrækker at nedbringe din gæld så meget som muligt, skal du fokusere på at afvikle den gæld, som er dyrest at have i længden.

Det kan godt virke grænseoverskridende, men det er oftest en god idé at tage en dialog med en kreditor og aftale, hvordan gælden skal afvikles.

- Min erfaring er, at man kommer længst med åbenhed og ærlighed. Man skal undgå at lave aftaler, som man ikke kan holde i længden, siger hun.

Forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby peger på, at det ikke nødvendigvis altid er den bedste løsning at afvikle al gæld hurtigst muligt.

- Det kan godt lyde lidt kontroversielt, men hvis man kun har billig gæld som realkreditlån, bør man overveje, om det ikke giver bedre mening at spare mere op i pension og udnytte de skattefordele, der er, siger hun.

- Man kan godt vælge at betale hele sit realkreditlån ud, men hvis det betyder, at man ikke får sparet nok op i pension, kan man risikere, at der ikke er råd til at blive boende som pensionist.

En afgørende faktor er, hvor stor gælden er i forhold til boligens værdi, altså hvor høj belåningsgraden er i boligen.

- Vi ser sommetider, at nogle bankkunder ikke har indbetalt nok til deres pension til at kunne opretholde deres levestandard, selv om de har haft høje lønninger, siger Ida Marie Moesby.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv