Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

11/08/2024 - 10:00

Hvepsen er meget bedre end sit rygte

Sensommerens summende plageånd er i virkeligheden et nyttedyr. Den gør masser af gavn ude i din have, siger biolog.

Silas Stein/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Du sætter sikkert stor pris på den buttede honningbi, der lystigt brummer fra blomst til blomst ude i haven. Omvendt er biens aflange fætter hvepsen nok persona non grata på din matrikel.

Men det er ikke rimeligt over for den gul-sort-stribede sensommergæst, mener Lars Bøgh, der er biolog og direktør for Karpenhøj Naturcenter, der ligger i Mols Bjerge.

- Jeg vil gerne slå et slag for, at man tager det roligt, når hvepsen kommer - og i stedet begynder at betragte den som et nyttedyr, der kun angriber, hvis uheldet er ude, eller den bliver provokeret, siger han.

Hvepsen, hvis korrekte navn egentlig er gedehams, lever af pollen og nektar, og det vil sige, at den bestøver blomsterne ude i dine bede, ligesom bien gør. Derudover jager hvepsen insekter, som du som haveejer gerne vil af med.

For eksempel spiser hvepse gerne larver fra natsommerfuglearten æblevikler. Viklerlarverne sidder i små spind på dine frugttræer og bærbuske, hvor de tager for sig af godterne.

- Man kan se på hvepsen som en allieret, fordi den er naturens egen skadedyrsbekæmper, og så havner den altså hurtigt ovre i nyttedyrskategorien, siger Lars Bøgh.

Selv om der er masser af mad i haven for hvepsen, ynder den også at flyve på visit på terrassen for at se, om der er noget spændende på menuen. Er du ikke decideret allergisk over den, opfordrer Lars Bøgh dig til at læne dig tilbage og blot betragte, hvad der sker.

- Sætter hvepsen sig på din marmelademad eller bøf, så prøv at lade den gøre, hvad den gerne vil - altså tage noget sukker eller en luns kød - og studér dens adfærd, siger han og fortsætter:

- Det er ret spændende at se, hvordan hvepsen stille og roligt saver en luns kød af i en størrelse, den knap nok kan flyve afsted med.

Ved at observere hvepsen i stedet for straks at gribe ud efter fluesmækkeren opdager du ifølge Lars Bøgh, at hvepsen ikke opsøger dig for at stikke dig.

- Den kan godt svirre rundt om dit hoved og dine ben, og den kan godt lande, men den gør det ikke for at stikke dig, medmindre du slår ud efter den, så forsvarer den sig. Så man skal bare tage det roligt og selvfølgelig lukke munden, så man ikke kommer til at sluge den, siger han.

Lars Bøgh mener heller ikke, du bør fjerne hvepsebo på din grund - medmindre det er lokaliseret et meget uheldigt sted.

- Jeg lader dem være næsten alle steder - bortset fra under terrassen. Der sætter jeg grænsen. Men det opdager jeg som regel i foråret, og så snupper jeg det spæde bo med dronningen, inden hun kommer for godt i gang med at grundlægge det nye bo, fortæller han.

Du kan også være generet af hvepsebo, der sidder i udhæng på huset. Her må du have fat i en skadedyrsbekæmper for at få det fjernet, siger Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Hvepsene gør ikke megen skade på huset. De gnaver lidt i træet, og det kan give nogle spor på for eksempel vinduer, men det er ikke noget, der betyder noget. Så de ødelægger ikke huset, men de kan være monsterirriterende, siger hun.

Har du ikke lyst til at slå hvepsene ihjel, kan en alternativ løsning være at kontakte en biavler, som måske er villig til at hjælpe dig med at fjerne boet. Og ellers kan du som sagt blot lade det være, og du behøver ikke at frygte, at boet kommer igen til næste år.

- Som udgangspunkt vælger årets nye befrugtede dronninger et andet sted til deres bo, så man skal ikke være bange for, at de etablerer sig det samme sted, siger Lars Bøgh.

/ritzau fokus/

London, 07/11/2025 - 06:44

Andrew indkaldt af USA's kongres til interview om Epstein

Adrian Dennis/Ritzau Scanpix

Samme dag som Andrew formelt fik frataget sin titel, blev han indkaldt til høring i USA's kongres om Epstein.

Den tidligere prins Andrew, der nu hedder Andrew Mountbatten Windsor, har fået en anmodning fra USA's kongres om at deltage i et interview angående hans venskab med den afdøde seksualforbryder Jeffrey Epstein.

Det skrev nyhedsbureauet AFP torsdag aften.

Anmodningen er fremsendt skriftligt og er blevet offentliggjort, efter at kong Charles torsdag officielt fratog Andrew prinsetitlen.

16 medlemmer af Kongressen fra Det Demokratiske Parti har underskrevet anmodningen, hvori Andrew bliver bedt om at deltage i et interview med Repræsentanternes Hus' tilsynsudvalg.

Udvalget er i gang med at efterforske finansmanden Epsteins forbrydelser. Han døde i 2019, mens han var varetægtsfængslet og anklaget for at skaffe mindreårige piger til prostitution.

Ifølge The Guardian fremgår Andrews navn i dokumenter, der er indsamlet fra Epsteins hjem og offentliggjort af udvalget.

I en bog, der for nylig er udkommet, retter den afdøde kvinde Virginia Giuffre på ny anklager mod den tidligere prins om flere gange at være blevet tvunget til sex med ham, første gang som 17-årig i 2001.

- Tilsynsudvalget vil undersøge påstande om misbrug begået af Mountbatten Windsor og vil søge oplysninger om Epsteins aktiviteter, netværk og samarbejdspartnere baseret på mændenes langvarige og veldokumenterede venskab, lyder det ifølge The Guardian fra udvalget.

Tilsynsudvalget kræver, at Andrew giver specifikke detaljer om sit forhold til Epstein.

Andrew har nægtet at have begået overgreb på Giuffre.

Tilsynsudvalget skriver, at det er blevet afdækket af medierne, hvordan Andrew og Epsteins venskab begyndte i 1999, og at de "forblev tætte gennem og efter hans dom i 2008 for at have skaffet mindreårige til prostitution".

Udvalget henviser desuden til, at det er blevet rapporteret, at Andrew tog til Epsteins bolig i New York og Epsteins private ø.

Det henviser videre til en nyligt afsløret mailudveksling mellem de to, hvori Andrew i 2011 angiveligt skrev "vi er i det her sammen".

- Det bekræfter yderligere vores mistanke om, at du kan have værdifulde oplysninger om de forbrydelser, der er begået af Epstein og hans medsammensvorne, skriver udvalget.

Det fremgår ikke, om Andrew har svaret på anmodningen, og hvornår han i så fald skal møde op i Kongressen.

Tilsynsudvalget har ikke beføjelser til at stævne den tidligere prins, og Kongressen kan ikke kræve, at en udenlandsk statsborger aflægger vidneudsagn.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/11/2025 - 22:59

Reservatet hædres med seks priser ved prisuddeling i Aarhus

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

TV 2-serien "Klovn" modtager "Legacy Award" ved Series Awards torsdag aften i Aarhus.

Netflix-serien "Reservatet" modtager seks statuetter ved Series Awards i Aarhus torsdag aften.

Serien modtog priserne Bedste Serie, Bedste Miniserie, Bedste Krimiserie, Bedste Manuskript, Bedste Instruktion og Bedste Skuespilpræstation, der gik til Danica Curcic for hendes rolle som Katerina i serien.

Det skriver HAVE Kommunikation i en pressemeddelelse.

Ifølge HAVE Kommunikation er Series Awards en hyldest til den danske seriebranche og de serielle fortællinger, der samler danskerne.

Reservatet nåede i løbet af sine første to måneder at have 34 millioner visninger på Netflix.

Serien handler om en au pair, der forsvinder sporløst fra en værtsfamilie i et rigmandsmiljø omkring Gentofte nord for København.

Series Awards uddelte i alt priser i 12 forskellige kategorier inklusiv en Legacy Award, der blev givet til TV 2-serien "Klovn, "som tak for at holde danske komedieserier i gang i tyve år".

Clara Dessau, der spiller hovedrollen i "Legenden", er blevet hyldet med Talentprisen.

Legenden, der kom ud 27. oktober, nåede på den første uge at blive set 11,3 millioner gange.

TV 2-serien "Balladen om Kolonihaven - Det sidste vers" modtog prisen for Bedste Dokumentarserie.

Prisen for Best Nordic Series gik til Disney og SVT-serien "Whiskey on The Rocks", mens Prisen for Bedste Fortløbende Serie gik til tredje og sidste sæson af DR-serien "Carmen Curlers".

Peter Mygind var vært ved showet, og serien "Sommerdahl", som han har en hovedrolle i, modtog Publikumsprisen for den sjette sæson af serien.

Dette var den eneste pris, der blev afgjort via en offentlig afstemning.

En jury fandt de nominerede og modtagerne af de 11 andre priser.

I 2025 bestod juryen af Ann Lind Andersen, Piv Bernth, Keld Reinicke, Milad Schwartz Avaz og Dorte Warnøe Høgh.

Sidste år gik Publikumprisen til "Familier som vores".

Det er femte gang i træk, at Series Awards afholdes i Aarhus.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

FAKTA: En særlig dansk ret

* Øllebrød er en gammel dansk ret, som ikke kendes fra andre lande.

* Traditionelt er øllebrød blevet serveret til morgenmad om vinteren vekslende med havregrød, fordi det var godt at få noget varmt i maven, inden man skulle ud i kulden og arbejde.

* I "Frøken Jensens Kogebog" fra 1936 står der om øllebrød: "Der kan serveres spegesild eller ansjoser og rå fløde til."

* Øllebrød kan modvirke forstoppelse, da rugens høje indhold af kostfibre har opsuget rigeligt væske, hvilket fremmer passagetiden gennem fordøjelsessystemet.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

Eksperternes guide: Sådan giver du øllebrøden et moderne pift

Udnyt dine rugbrødsrester, og genopdag en gammel klassiker i øllebrøden med disse enkle fif fra grødeksperten og kogebogsforfatteren.

Øllebrød er en af de retter, der bare dufter af barndom. Og så er det julens bæredygtige morgenmad.

For når julefrokosten er holdt, og vi har rugbrødsrester efter det store kolde bord med sild og postej, er der ingen grund til at smide dem i skraldespanden.

Brødresterne kan med fordel trylles om til en velsmagende og hyggelig omgang øllebrød. Her får du to øllebrød-elskeres bud på de perfekte ingredienser til deres øllebrød:

1) Grødekspert Lasse Skjønning Andersen.

Lasse Skjønning Andersen er grødnørd til fingerspidserne og stifter og ejer af restaurantkæden GRØD.

For ham begynder en øllebrød med et godt rugbrød.

- Et godt rugbrød er for mig et med masser af kerner. Og så må det også gerne være godt maltet - det vil sige, at det indeholder maltsirup, der er med til at gøre rugbrødet sødt og mørkt, siger han og fortsætter:

- Men det er også min erfaring, at der er meget delte meninger om rugbrødstypen, fordi øllebrød for mange er så stærkt forbundet med traditioner.

Når det kommer til øllet, har Lasse Skjønning Andersen testet flere forskellige typer mørkt øl som både stout og bock.

Men faktisk er det i hans optik den helt klassiske mørke hvidtøl, der egner sig bedst.

- Der findes ikke 100 forskellige varianter derude som med pilsner, men der findes nogle stykker, og jeg synes overordnet, at de har lidt samme smagsudtryk, siger han.

Hvis du vil have din øllebrød til at smage ekstra varm og julet, er kanel en oplagt smagsgiver, påpeger grødeksperten. Det kan også være krydderier som anis eller kardemomme.

- Alt hvad du vil putte i en gløgg, kan du i princippet også putte i øllebrød. Det er kun dit temperament, der afgør smagsprofilen. Personligt kan jeg godt lide den rimelig klassisk og så lade toppingen skeje lidt ud, siger han.

For mange er øllebrød lig med flødeskum - punktum. Men der må ifølge Lasse Skjønning Andersen gerne være lidt flere smagselementer, herunder både syre og fedme.

Syren kan eksempelvis komme fra havtorn eller en solbærkompot. Og det kan også være fra æbler, som både har noget sødt og syrligt i sig.

Det fede element kan sagtens være flødeskum, som også kan blandes med skyr. Du kan også mikse med hvid chokolade, som spiller godt sammen med solbær.

Slut eventuelt af med sprøde, karamelliserede rugbrødscroutoner på toppen, foreslår grødeksperten.

2) Kok og kogebogsforfatter Trine Hahnemann.

- Jeg elsker øllebrød, så jeg er sådan en type, der har en pose i fryseren, hvor jeg samler mine rugbrødsrester hen ad vejen. Når der er nok, kan man bare tø dem op, og så er der til øllebrød, siger hun.

Ifølge kogebogsforfatteren kan man snildt blande flere forskellige slags rugbrød.

- Alt efter hvad man er brændt inde med, så kan det meste faktisk fungere, siger hun.

Trine Hahnemann har skrevet flere kogebøger til udlandet. Her har hun sommetider helt udeladt øl i sin opskrift, og det kan man ifølge hende sagtens, da smagen i øllebrød primært kommer fra rugbrødet og det sukker, man putter i.

- Jeg bruger dog aldrig hvidt sukker. Brug hellere brun farin, en gylden sirup eller honning, foreslår hun.

Hvis du vil have en let ølsmag, kan du bruge en light pilsner, og hvis du virkelig godt kan lide smagen af øl, kan du for eksempel bruge en sød IPA, siger forfatteren.

For at pifte smagen op, kan du tilsætte citronskal og citronsaft.

- Du kan også tilsætte kanel og appelsinjuice, så får den en anden sødme og en lidt mere krydret smag. Giv eventuelt grøden et tvist med tørret frugt som dadler eller figner, siger Trine Hahnemann.

Til slut kan der toppes med appelsinfilet eller æbler eller pærer i tern.

- Generelt synes jeg, at man skal bruge de frugter, der er i sæson om vinteren, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek