Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/01/2023 - 09:00

Hold kaje og lyt når dit barn falder ned fra den lyserøde sky

Knuste hjerter kender ingen alder. Det er det første, du bør gøre dig klart, hvis dit barn slår sig på kærligheden, lyder rådet fra to eksperter.

Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Hikstende hulk og lange snøft bølger ud ad nøglehullet, når du går forbi dit barns værelse.

Hjertesorgen har ramt, og det er ikke noget at ryste på hovedet af, siger familiepsykolog Heidi Agerkvist, der er specialiseret i forældreskab.

- Vi har sådan en tendens som voksne til at tale lidt nedladende om teenageforelskelser. Vi siger: ”Ja, I bliver klogere. Det går over, og så kommer der en ny."

- Men på den måde underkender vi fuldstændig den store betydning, som den første forelskelse har. De der første erfaringer sætter sig voldsomt i én, siger hun.

Derfor skal du som far eller mor tage det seriøst, hvis din søn eller datter falder ned fra den lyserøde sky med et brag. Også selv om de blot er 13-14 år gamle.

- I den alder er man i forvejen totalt sårbar, fordi man er forvirret over, hvem man selv er, og hvilken plads man har i verden. Der er så meget på spil, forklarer Heidi Agerkvist.

Faktisk ligger kategorien "kærlighed og forelskelse" nummer to på listen over de ti hyppigste emner, som børn ringer ind til rådgivningslinjen Børnetelefonen for at tale om.

Det fortæller Mirjam Marie Westh, der er rådgivningsfaglig konsulent hos organisationen Børns Vilkår, som driver Børnetelefonen.

- Ikke alle opkald handler om kærestesorg, men en del af samtalerne gør. Og her er det vigtigt for os, at barnet føler, at der bliver lyttet, og at følelserne bliver taget alvorligt, siger hun og fortsætter:

- Det er vigtigt, at barnet ikke føler sig alene med det. Derfor kan du som forælder spørge ind til barnets tanker og følelser. Det kan virke lindrende i sig selv at dele, hvordan man har det.

Du skal dog stoppe dig selv fra at komme med en masse gode råd, siger Heidi Agerkvist.

- Giv masser af kærlighed og omsorg. Vær en god skulder, som barnet kan putte sig op ad, men forsøg ikke at løse selve problemet, forklarer hun.

Som forælder handler det om at rumme, at barnet har det svært for en stund. Og ifølge Heidi Agerkvist gør du det bedst ved at lytte, spørge ind og udvise forståelse for smerten.

- Der er noget god livserfaring og noget dannelse i at opleve hjertesorg. Man lærer, at nogle gange kommer der en bølge af noget, der ikke er særligt sjovt, men at vi lever vores liv alligevel, siger Heidi Agerkvist og uddyber:

- Livet byder på svære følelser og svære dilemmaer, og det handler ikke om at få dem til at gå væk.

- Det handler om, at man ikke skal stå alene med dem. Smerten er lidt nemmere at være i, hvis man kan sige til sin mor, at man er ked af det.

Måske ønsker dit barn ikke at dele sit knuste hjerte med dig. Og det skal du respektere, understreger Mirjam Marie Westh fra Børns Vilkår.

- Det kan være, at han eller hun har brug for at være lidt alene eller taler med sine venner om det.

- Men reaktionerne kan godt svinge, så selv om barnet ikke har lyst til at tale om det i dag, kan det være anderledes i morgen eller i overmorgen. Derfor kan du som forælder sagtens byde dig selv til igen, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek