Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/08/2023 - 08:00

Fra vafler til salsa: Det vidste du ikke du kunne lave med æbler

Uanset om du er til det salte køkken eller desserter, kan du bruge æbler i madlavningen. Få to køkkenchefers anbefalinger til, hvad du kan kaste dig over.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Æbler er lækre i lune tærter og som frisk most.

Men faktisk er der et væld af muligheder for at bruge æblerne til mere end de velkendte klassikere.

- De kan bruges i både det søde og salte køkken, afhængigt af hvilket stadie du plukker dem på. Umodne æbler er sindssygt lækre til for eksempel skaldyr, mens modne æbler er gode til desserter, siger Søren Birch, der er køkkenchef på Restaurant Alimentum i Aalborg.

Få hans og medejer af gourmetrestauranten Ghrelin Anders Kuk Kristensens bud på, hvad du kan lave.

1) Server med gelé og sauce.

Vil du lave en ret til det salte køkken, kan du servere æblerne med en lækker gelé og sauce, fortæller Søren Birch.

Til saucen skal du bruge lige dele æbleeddike og æblemost. Til fire personer anbefaler Søren Birch en halv liter af hver. Det skal koge i en gryde, og saucen vil være klar, når boblerne er på størrelse med en tokrone.

Til geléen bruger du en deciliter æblecidereddike, to spiseskefulde sukker og et gram gellan, der kan bruges til at lave faste geléer. Det skal koge i omkring et minut, køles ned og blendes herefter til en flydende gelé.

Herefter tages kernehuset ud af æblerne, der pensles med geléen og steges, Æblerne steges på skæresiden på en tør pande. Ifølge Søren Birch må de gerne være en smule brændte på toppen. Efter stegningen hældes sauce over æblerne, der er gode som tilbehør til fisk.

2) Kast dig ud i granitéen.

Mangler du tilbehør til for eksempel chokolademoussen, kan du lave en syrlig granité, som er en is, der vil smage af frisk æble, fortæller Søren Birch.

Til seks personer skal du bruge en liter æblemost og 200 gram sukker, der koges op og herefter fryses ned i en bøtte i et døgn.

Inden servering skrabes den med en gaffel over chokolademoussen, og så er desserten klar.

3) Find vaffeljernet frem.

En anden dessert kan være denne vaffelopskrift, der også kan bruges som pandekagedej. Den anbefales af Anders Kuk Kristensen, der er medejer og køkkenchef hos Ghrelin i Aarhus.

- De er lækre at servere med en ahornsirup og friske æbler eller saltkaramel, siger han.

Til vaflerne skal du bruge to store æbler - eller fire små - to store æg, fire deciliter havregryn og tre deciliter mælk.

Blend alle ingredienser bortset fra æblerne til en ensartet masse. Riv æblerne, og put dem i dejen.

Herefter kan du tilberede dejen på et smurt vaffeljern eller en pande, hvis du vil lave pandekager.

4) Lækker salsa til chipsene.

Savner du en dip til dine nachos, kan du lave en æblesalsa, anbefaler Anders Kuk Kristensen.

Til salsaen skal du bruge fire store æbler, som du skræller og skærer i de ønskede tern, en halv deciliter limesaft, en-to grønne, kernefri jalapenos, en halv til en hel frisk, rød hakket chili, der er fri for kerner.

Du skal også bruge en håndfuld hakket persille, en halv håndfuld hakket mynte, revet ingefær efter smag, en spiseskefuld honning, en spiseskefuld æbleeddike, en halv teskefuld salt og sort peber efter smag.

Alle ingredienserne blandes sammen. Salsaen kan ifølge Anders Kuk Kristensen serveres rå, men kan også laves under lav opvarmning i en gryde.

/ritzau fokus/

København, 24/10/2025 - 11:18

Sarah Grünewald: Lægerne fandt syv knuder

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Da Sarah Grünewald havde sagt ja til at være vært på TV 2's Knæk Cancer-kampagne, måtte hun selv igennem et større forløb, hvor lægerne fandt flere knuder.

Sarah Grünewald er en af værterne, når TV 2 og Kræftens Bekæmpelse afholder showet "Knæk Cancer - et show for sagen" lørdag 25. oktober i forbindelse med kampagnen "Knæk Cancer".

Og 41-årige Sarah Grünewald har selv haft kræften helt tæt på.

Det fortæller hun om i TV 2-programmet "Go' aften live".

For halvandet år siden fandt Sarah Grünewald en knude i sit ene bryst, men hun fik at vide, at den ville gå væk af sig selv.

Men knuden voksede, og hun insisterede på at få kigget nærmere på den, da knuden ifølge hende var blevet "usandsynligt stor".

Samme dag, som hun fik knuden tjekket, skulle hun også til en anden kontrol, da hun var blevet gravid.

Det troede hun ellers ikke, at hun kunne.

På en og samme dag fik Sarah Grünewald at vide, at hun var seks til syv uger henne i graviditeten, og at knuden i hendes bryst var vokset til seks centimeter.

Lægerne opdagede i den forbindelse endnu en lille knude, der befandt sig ved siden af den store. De undersøgte også hendes andet bryst. Her fandt de yderligere fire knuder. Så hun fik taget seks biopsier.

- Man har alle mulige problemer, men når man får det her at vide, så har man kun et problem, siger hun i "Go' aften live".

To dage senere skulle Sarah Grünewald på ferie på Bornholm med sin søn.

På færgen dertil aborterede hun.

- Det har været ret svært, for man står med følelsen alene. Hver gang man vil være lidt glad, kan man ikke være det - for tænk nu hvis ...

Da hun var hjemme fra Bornholm, skulle hun på hospitalet for at have foretaget en undersøgelse, i forbindelse med at hun havde aborteret.

Her fandt lægerne en knude på hendes æggestok, og Sarah Grünewald kom med det samme ind i et kræftpakkeforløb.

Lægerne havde fundet forkalkninger, der kunne være forstadier til kræft i venstre bryst, hvor den store knude sad. Den opererede man væk.

Alt imens at Sarah Grünewald havde takket ja til at være vært på "Knæk Cancer - et show for sagen". Hun havde optagelser, samme dag som hun skulle ind og have svar på, hvordan operationen var forløbet.

Der var godt nyt. Knuderne viste sig at være godartede, og Sarah Grünewald var rask.

- Jeg har svært ved at stå ved min frygt. For jeg har ikke kræft. Jeg er rask. Jeg er åbenbart bare en knudepige. At gøre det til en ting har været lidt svært, for jeg ved godt, hvor svært det er for dem, der har kræft.

- Jeg har bare smagt en meget lille optakt til det, siger hun i programmet.

Det er ikke første gang, at Sarah Grünewald har kræften helt tæt på.

Hun har nemlig mistet sin halvbror, som havde en kone og to børn, til prostatakræft.

- Jeg har aldrig prøvet at sige farvel til et menneske på den måde. Det er en ret vild og frygtelig oplevelse at sige et endegyldigt farvel, siger hun i "Go' aften live".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/10/2025 - 10:43

Aphaca spiller næste år på både Northside og Tinderbox

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Festivalerne Northside og Tinderbox har begge afsløret Aphaca som deres første navn til deres 2026-udgaver.

Det danske band Aphaca spiller næste år på både Northside og Tinderbox.

Det oplyser de to musikfestivaler, der finder sted i henholdsvis Aarhus og Odense, i pressemeddelelser fredag formiddag.

Aphaca er det første navn, som offentliggøres til begge festivaler.

Northside og Tinderbox oplyser også begge, at Aphaca er det navn, som flest personer har ønsket skulle optræde deres festival næste år.

- Alle vil have dem. Faktisk er Aphaca det ubetinget mest ønskede navn til Northside 2026. De har over tre gange så mange ønsker som nummer to på gæsternes samlede ønskeseddel, skriver Northside.

- Aphaca er lyden af fællesskab, ungdom og den sommer, man håber, aldrig slutter, lyder det videre i pressemeddelelsen.

Aphaca er det første af i alt 42 navne, der offentliggøres til næste års Northside, har festivalen tidligere skrevet på Instagram.

Hos Tinderbox lyder det, at Aphaca er det første navn ud af foreløbigt 11, der offentliggøres i løbet af den næste uge.

Aphaca fik sit gennembrud i slutningen af 2024 med sangen "Smelter under månen". Sangen er blevet fulgt op af en række øvrige hits.

I slutningen af september kunne bandet melde udsolgt til en koncert i Parken i oktober næste år efter fire dage.

Blandt andet fik bandet i sidste uge prisen P3 Lytterhittet for sangen "En drøm om et menneske" ved prisuddelingen P3 Guld. Her løb Aphaca også med hovedprisen, P3 Prisen, foran Annika og D1MA.

Det københavnske band består af Bertil Engberg Nielsen på keyboard, Bertram Ask Plauborg på bas, Noah Elias Rasmussen på trommer og forsanger Rumle Hueg Kærså på guitar.

Indtil videre har bandet udgivet et album. Men et nyt album med titlen "Vild ungdom" ventes at udkomme i starten af næste år.

Northside finder sted 4. til 6. juni 2026, mens Tinderbox foregår fra 25. til 27. juni 2026.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 24/10/2025 - 11:00

FAKTA: Opskrift på græskarboller

Ingredienser:

* Græskarpuré, der kan laves af 200 gram græskar og 50 gram smør.

* 2 deciliter mælk.

* 25 gram gær.

* 1 deciliter kvark eller skyr naturel. 

* 450 gram hvedemel og 200 gram ølandshvedemel eller speltmel.

* 1 æggeblomme til pensling.

Fremgangsmåde:

* Kom mælk i en skål, og rør gæren ud heri.

* Tilsæt græskarpuré og de øvrige ingredienser bortset fra halvdelen af hvedemelet.

* Slå dejen godt sammen, eller kør den i cirka 5 minutter i en røremaskine. Tilsæt resten af hvedemelet.

* Dæk skålen til, og stil dejen til hævning et lunt sted i cirka 1 time.

* Tag dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den godt igennem. Del dejen i 16 stykker, og tril dem til boller.

* Tryk bollerne let flade, og klip 6 snit i bollerne.

* Sæt bollerne på 2 plader med bagepapir, og lad dem efterhæve tildækket i cirka 45 min.

* Pensl med æg, og tryk eventuelt en græskar "stilk" ned i midten af hver bolle.

* Bag bollerne cirka 15 minutter ved 175° varmluft, og lad dem køle af på en rist.

Kilde: Britta Surland, leder af Arlas inspirationskøkken.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 24/10/2025 - 11:00

Fra sprøde kerner til pandekager: Spis fyldet fra halloweengræskarret

Frank Hammerschmidt/Ritzau Scanpix

Gør årets græskarudskæring ekstra hyggelig - og mindsk samtidig madspild - ved at kokkerere med fyldet fra lygterne.

Indmaden, du skovler ud af halloweengræskarret, ser måske ikke særlig appetitlig ud, men med en lille indsats er det muligt at forvandle det til lækkerier.

Sådan lyder det fra Britta Surland, der er leder af Arlas inspirationskøkken. Dog er det afgørende, at der er helt styr på hygiejnen, påpeger hun.

- Det kan hurtigt blive noget gratværk, når man skærer græskarlygter sammen med sine børn. Så hvis man vil bruge fyldet til mad bagefter, så vil jeg sige, at man skal starte med at skylle græskarrene og vaske hænderne.

Derudover anbefaler Fødevarestyrelsen, at du altid smager på et lille bitte stykke af græskarret, inden du laver mad med det.

Det skyldes, at græskar, ligesom både squash og vandmelon, kan indeholde de naturlige bitterstoffer cucurbitaciner, som er giftige og kan lede til diarré og opkast - uanset om græskarret er råt eller tilberedt.

Smager græskarret bittert eller metalagtigt, rådes du derfor til at smide det ud.

Med hygiejnen og smagsprøven på plads er der særligt et element fra halloweengræskarret, som er værd at kaste sig over, mener Britta Surland.

- Kernerne smager virkelig godt, hvis man rister dem i ovnen eller på panden. I modsætning til kerner fra for eksempel hokkaidogræskar, er de lette at få sprøde, og så kan du give dem alle mulige smage, fortæller hun.

Kernerne skal blot sorteres fra det orange snask, de sidder i. Laver du dem i ovnen, vender du først kernerne sammen med smør og salt plus de krydderier, du godt kunne tænke dig.

Det kan for eksempel være miks af spidskommen, stødt ingefær, hvidløgspulver og cayennepeber.

Bred nu kernerne ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og bag dem i ovnen ved 200 grader varmluft i cirka 20 minutter.

- Man kan også tænde et lille bål og riste kernerne på en lille pande. Det er en hyggelig efterårsaktivitet, siger Britta Surland.

Det slimede og trevlede pulp, som kernerne sad fast i, behøver du heller ikke smide ud.

Du kan koge det og blende det til en græskarpuré, som kan blandes i en suppe, en pandekagedej eller en bolledej.

Græskarbollerne kan du endda få til at ligne græskar ved at klippe seks små snit i hver bolle og pensle dem med æggeblomme.

Har du et lille stykke græskar tilovers fra udskæringen, kan det eventuelt bruges som en lille stilk, der sættes ned i midten af bollen.

Når bollerne er færdigbagte, skaber snittene de karakteristiske græskarrynker, æggeblommen gør dem ekstra gyldne, og det lille græskarstykke ligner som sagt en stilk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek