København, 10/06/2024 - 10:00
Dit bambustøj kan være grøn salgsgas
Tøjproducenter reklamerer med de positive effekter ved bambus. Men der er nærmest intet af bambussen tilbage i det endelige produkt.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Fra bluser til strømper og underbukser. Du kan finde massevis af bløde tekstiler under kategorien bambustøj. Og de bliver solgt med anprisninger som "bæredygtigt" og "antibakterielt".
Men faktisk kan du kigge langt efter lige netop den tropiske bambus i dit bambustøj, lyder et opråb fra Forbrugerrådet Tænk.
- Forbrugere generelt møder rigtig meget greenwashing - altså vildledende grøn markedsføring, siger Vibeke Myrtue Jensen, som er seniorrådgiver inden for miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk.
- Det gør de ofte inden for tekstilsektoren og særligt, når de støder på såkaldt bambustøj, som faktisk ikke rigtigt indeholder bambus. Når det kommer til stykket, kan man ikke spore bambusfibrene i det færdige stykke tøj.
Når bambus forarbejdes til fibre til tekstil, undergår materialet en kraftig kemisk proces, før det ender som en trøje eller et par strømper.
- Det, der er tilbage, kan man ikke kvalificere som bambus. Det er semisyntetisk, siger Tanja Gotthardsen, som er anti-greenwashing-specialist og indehaver af virksomheden Continual, hvor hun rådgiver virksomheder om lovgivningen og udarbejder datagrundlag.
- Tøj, som er markedsført som bambus, er i virkeligheden oftest det, der hedder viskose eller lyocell, forklarer hun.
De egenskaber, der faktisk måtte være ved bambusplanten, kan dermed ikke bare overføres til det nye materiale.
Tøjet bliver blandt andet markedsført som antibakterielt.
- Det handler om, at der på barken på bambus er noget antibakterielt. Men det er ikke at finde, når det er blevet til et tekstil, fortæller Vibeke Myrtue Jensen.
Når bambustekstilerne bliver markedsført som mere bæredygtige, bunder det ofte i, at bambus er en utroligt hurtigt voksende afgrøde. Og det er sådan set rigtigt nok.
Men der mangler bare nogle mellemregninger, før der kan sættes to streger under et grønt resultat:
- Der bliver ikke taget højde for påvirkningen i et helt livscyklusperspektiv, altså hvor mange kemikalier der for eksempel bliver brugt for at få det til at blive til tekstilfibre.
- Så de påstande, forbrugerne ofte vil møde - at tøjet er bæredygtigt, og at det er antibakterielt - skal kunne dokumenteres, og vi kan i hvert fald ikke se nogen dokumentation for det, fastslår seniorrådgiver Vibeke Myrtue Jensen.
Om du skal købe bambustøj, bør derfor alene være et spørgsmål om, hvorvidt du vil få brugt det en masse.
- Hvis man synes, at det er blødt og dejligt at have på, så er det jo fint. Men man skal bare ikke købe ind på det i den blinde tro, at det har en reducerende miljøpåvirkning, siger Tanja Gotthardsen.
/ritzau fokus/