Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/06/2024 - 10:00

Dit bambustøj kan være grøn salgsgas

Tøjproducenter reklamerer med de positive effekter ved bambus. Men der er nærmest intet af bambussen tilbage i det endelige produkt.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Fra bluser til strømper og underbukser. Du kan finde massevis af bløde tekstiler under kategorien bambustøj. Og de bliver solgt med anprisninger som "bæredygtigt" og "antibakterielt".

Men faktisk kan du kigge langt efter lige netop den tropiske bambus i dit bambustøj, lyder et opråb fra Forbrugerrådet Tænk.

- Forbrugere generelt møder rigtig meget greenwashing - altså vildledende grøn markedsføring, siger Vibeke Myrtue Jensen, som er seniorrådgiver inden for miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk.

- Det gør de ofte inden for tekstilsektoren og særligt, når de støder på såkaldt bambustøj, som faktisk ikke rigtigt indeholder bambus. Når det kommer til stykket, kan man ikke spore bambusfibrene i det færdige stykke tøj.

Når bambus forarbejdes til fibre til tekstil, undergår materialet en kraftig kemisk proces, før det ender som en trøje eller et par strømper.

- Det, der er tilbage, kan man ikke kvalificere som bambus. Det er semisyntetisk, siger Tanja Gotthardsen, som er anti-greenwashing-specialist og indehaver af virksomheden Continual, hvor hun rådgiver virksomheder om lovgivningen og udarbejder datagrundlag.

- Tøj, som er markedsført som bambus, er i virkeligheden oftest det, der hedder viskose eller lyocell, forklarer hun.

De egenskaber, der faktisk måtte være ved bambusplanten, kan dermed ikke bare overføres til det nye materiale.

Tøjet bliver blandt andet markedsført som antibakterielt.

- Det handler om, at der på barken på bambus er noget antibakterielt. Men det er ikke at finde, når det er blevet til et tekstil, fortæller Vibeke Myrtue Jensen.

Når bambustekstilerne bliver markedsført som mere bæredygtige, bunder det ofte i, at bambus er en utroligt hurtigt voksende afgrøde. Og det er sådan set rigtigt nok.

Men der mangler bare nogle mellemregninger, før der kan sættes to streger under et grønt resultat:

- Der bliver ikke taget højde for påvirkningen i et helt livscyklusperspektiv, altså hvor mange kemikalier der for eksempel bliver brugt for at få det til at blive til tekstilfibre.

- Så de påstande, forbrugerne ofte vil møde - at tøjet er bæredygtigt, og at det er antibakterielt - skal kunne dokumenteres, og vi kan i hvert fald ikke se nogen dokumentation for det, fastslår seniorrådgiver Vibeke Myrtue Jensen.

Om du skal købe bambustøj, bør derfor alene være et spørgsmål om, hvorvidt du vil få brugt det en masse.

- Hvis man synes, at det er blødt og dejligt at have på, så er det jo fint. Men man skal bare ikke købe ind på det i den blinde tro, at det har en reducerende miljøpåvirkning, siger Tanja Gotthardsen.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2025 - 14:45

Oh Land takker for støtten efter datterens alvorlige sygdomsforløb

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Oh Lands datter, der kom til verden i juli, er igennem behandlingerne for en sjælden og hurtigvoksende kræftsygdom.

Støtten er strømmet ind til musikerparret Oh Land og Adi Zukanovic, efter at sangerinden oplyste, at deres lille datter havde været i behandling for en sjælden og hurtigvoksende kræftsygdom.

I en stribe stories - det vil sige korte, tidsbegrænsede klip - på det sociale medie Instagram takker parret af hjertet for tanker, energi, bønner, kærlighed og omsorg, der er sendt til dem.

- Det føles helt uvirkeligt at dele vores virkelighed. At det ikke bare er en ond drøm, men er noget, vi har gennemlevet. Det tager nok lang tid, før det hele synker ind og falder på plads, skriver Oh Land, der bærer det borgerlige navn Nanna Øland Fabricius.

Parret blev i juli forældre til lille Bellis.

I august - tre ugers tid efter fødslen - var Oh Land til pressemøde forud for den kommende sæson af "X Factor" sammen med meddommerne Benjamin Hav og Thomas Blachman. Men måneden efter oplyste Oh Land, at hun måtte trække sig som dommer af personlige årsager, og TV 2 fik hastet Drew Sycamore ind som afløser.

Tidligere i december delte Oh Land et længere opslag på Instagram, hvor hun fortalte om datterens diagnose.

I sine nye stories deler Oh Land blandt andet et billede af en dobbelt regnbue, som hun så, den dag datteren fik kemoterapi første gang.

- Vi er blevet eksperter i at finde håbet, selv når det har været fortvivlende, svimlende og uoverskueligt det hele.

Oh Land har også delt et billede af et dropstativ med farvestrålende balloner på. Det markerer den sidste dosis kemoterapi.

Oh Land sender på det sociale medie mange tanker til alle forældre på Rigshospitalets afdeling 5054 - en afdeling, der behandler og plejer børn og unge ramt af kræft, blodsygdomme og godartede svulster.

Oh Land oplyste tidligere i december, at den behandling, Bellis har fået, har virket som planlagt:

- Vores eneste inderste ønske er gået i opfyldelse. Bellis er rask. Bellis er klar til livet. Takket være alle de utrolige læger og sygeplejersker, vi har mødt på Rigshospitalet. I har udrettet medicinske mirakler.

Familien følges fortsat tæt.

- Vi glæder os til at vende ryggen til angsten og blikket mod livet og fremtiden.

Ifølge tal fra Børnecancerfonden får omkring 200 børn fra 0 til 18 år konstateret kræft hvert år.

Ud over lille Bellis har Oh Land og Adi Zukanovic også sønnen Ernst på fem år. Familien består også af Oh Lands søn Svend, som hun fik med kunstneren Eske Kath.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 14:44

Jes Dorph kalder dom i Højesteret for en sejr for retssikkerheden

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Advokatundersøgelse af forhold på TV 2 var i strid med god advokatskik. Jes Dorph-Petersen er lettet.

Tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen er både glad og lettet efter tirsdag at have vundet en sag i Højesteret mod advokat Yvonne Frederiksen.

Det skriver han på Facebook.

Yvonne Frederiksen stod i 2020 i spidsen for en advokatundersøgelse, som undersøgte mulige seksuelle krænkelser begået på TV 2.

- En enig Højesteret har i dag fastslået, hvad jeg hele tiden har vidst. Nemlig at der ikke var belæg for advokat Yvonne Frederiksens konklusioner i hendes advokatundersøgelse for TV 2.

- Det er et faktum. Derfor er jeg både glad og lettet - selv om det aldrig burde være kommet hertil.

- Dagens entydige dom i Højesteret er en sejr for mig efter fem års kamp - men allermest en sejr for retssikkerheden, skriver Jes Dorph-Petersen.

Et par timer efter dommen har flere end 80 personer lykønsket den tidligere tv-vært med sejren på Jes Dorph-Petersens Facebook-side.

Med afgørelsen fra Højesteret skal Yvonne Frederiksen betale en erstatning på knap to millioner kroner til Jes Dorph-Petersen.

Mens advokatundersøgelsen blev foretaget, blev Yvonne Frederiksen kontaktet af to tidligere praktikanter på TV 2.

De berettede om to episoder, der havde fundet sted i henholdsvis 2001 og 2003, og som involverede Jes Dorph-Petersen.

Yvonne Frederiksen konkluderede på baggrund af undersøgelsen, at Jes Dorph havde begået seksuel chikane mod de to praktikanter, og at der var et sagligt grundlag for at fyre ham.

Jes Dorph blev i kølvandet på advokatundersøgelsen fyret fra sin stilling i det produktionsselskab, som producerede "Go' Aften Live", hvor han på daværende tidspunkt var vært. "Go' Aften Live" sendes på TV 2.

Dorph sagsøgte i maj 2023 Yvonne Frederiksen med krav om en erstatning på knap to millioner kroner.

17. marts 2025 frifandt Østre Landsret Yvonne Frederiksen for at skulle betale erstatning. Den dom ankede Jes Dorph.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek