Når børn og unge er online, kan de støde på alt fra uskyldige dansevideoer til gruopvækkende voldsscener.
Ifølge Medierådet for Børn og Unge er mange apps og digitale tjenester ikke indrettet med børns bedste for øje.
Og det betyder, at alt for mange børn oplever noget på skærmen, der kan skade dem eller krænke deres rettigheder.
Derfor bør du være med, når dit barn bruger digitale medier, lyder et råd fra Miriam Michaelsen, der er advokat og forperson for Medierådet for Børn og Unge.
- Ligesom man som forældre forholder sig til, hvor ens barn færdes i det fysiske rum, hvor de går hen på legeplads eller til legeaftaler, så skal man også forholde sig til det samme, når det foregår digitalt, uddyber hun.
Et andet råd er at holde sig til de anbefalede aldersgrænser, når det kommer til sociale medier, apps og så videre.
- Selv om børnene fortæller, at de andre er på TikTok eller Snapchat, er vi simpelthen nødt til at forholde os til, at der er aldersgrænser, og dem bør forældre være med til at sikre, overholdes, siger Miriam Michaelsen.
Det kan også være en rigtig god idé, at lave aftaler om skærmbrug, der gælder hele familien, siger hun og foreslår, at man for eksempel kan aftale, at man lægger telefonerne i gangen, når man skal være sammen.
- At have klare aftaler og regler i huset gør det nemmere for alle at manøvrere i, fortæller Miriam Michaelsen.
Og så er det vigtigt at være en god rollemodel som forældre.
- Hvis vi som voksne siger til vores børn: "Du må ikke spise slik inden aftensmad", og vi selv spiser en halv pose Haribo, så har det jo betydning for børnenes forståelse af budskabet, påpeger hun.
Det bakkes op af digital medieekspert ved Børns Vilkår Kathrine Elmose Jørgensen, som er enig i, at det er en god idé at interessere sig for, hvad ens barn er optaget af online.
- Om det så er gaming, sociale medier eller kreative videoer på YouTube er det godt at sætte sig ind i, hvilke digitale aktiviteter der fylder hos barnet. For eksempel hvad en story eller reel er, og hvad det vil sige at blive tagget, siger hun.
Det er vigtigt, understreger Børns Vilkår, da den digitale sfære fylder lige så meget som den analoge for rigtig mange børn og unge.
- Ligesom børn har brug for gode rollemodeller i forhold til at lære at være et godt ansvarsfuldt menneske og samfundsborger, så har de det også i forhold til at være det i en digital kontekst, siger Kathrine Elmose Jørgensen.
Der findes også flere typer skærmbrug. Nogle aktiviteter kan man lave sammen, mens andre er mere passive, uddyber hun.
For både Medierådet for Børn og Unge og Børns Vilkår er det vigtigt, at forældre ikke bærer ansvaret for børn og unges digitale tryghed og beskyttelse alene.
Det er et samfundsansvar, som også skal placeres på techvirksomheder og løftes ved lovgivning.
Men indtil der er bedre styr på børnebeskyttelsen fra de sider, så spiller forældre og voksne omkring børnene en afgørende rolle, lyder det fra forperson Miriam Michaelsen.
Det bakkes op af digital medieekspert Kathrine Elmose Jørgensen.
- Fagpersoner som lærere og pædagoger bør derudover også have en støttende rolle i at hjælpe børnene med at forstå og håndtere, hvordan det digitale kan påvirke børnenes liv på godt og ondt, siger hun.
/ritzau fokus/