Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/11/2023 - 09:30

Pas på: Kyniske kriminelle udnytter din medmenneskelighed

Digitale svindlere appellerer til dit gode hjerte i deres forsøg på at snyde dig på de sociale medier. Vær derfor ekstra årvågen, råder politiet.

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Billeder af unge forsvundne piger florerer i øjeblikket på de sociale medier herhjemme.

Men opslagene er falske. Bag dem står ofte udenlandske svindlere, der forsøger at hacke sig ind på din profil.

- At stjæle folks loginoplysninger er første skridt i en kæde af alle mulige kriminalitetsformer, som i sidste ende har til formål at bedrage og lokke penge ud af os, siger Kresten Munksgaard, som er sektionsleder for Forebyggelse og Analyse i Nationalt Center for IT-kriminalitet hos politiet.

Herfra meldes der om en relativt stor udbredelse af efterlysningsopslag, der er kreeret ved hjælp af kunstig intelligens.

- Særligt os, der er forældre, kan jo forestille os, hvordan det må være at savne et barn. Når det kommer så tæt på, er vi mere tilbøjelige til at reagere, siger Kresten Munksgaard.

Samtidig deles efterlysningerne ofte i lokale facebookgrupper, hvilket får dem til at virke mere troværdige, fortæller han.

- De kriminelle udnytter vores lokale forankring. Hvis en person i vores lokalområde meldes savnet, tror jeg, at vi er mere tilbøjelige til at klikke på et opslag, end vi ellers ville være.

Opslagene kan også dukke op i dit feed, fordi de bliver delt af en af dine venner, og det kan også være med til at snyde dig.

Det siger Ulla Malling, som er projektchef for området En tryg digital hverdag hos Forbrugerrådet Tænk.

- Den metode får os til at slippe paraderne. Og det hele bliver endnu mere vanskeligt af, at svindlerne bruger en teknologi, der får opslaget til at se troværdigt ud, fortæller hun.

Selv om det kan være mere end svært at gennemskue, om efterlysningen er falsk eller ej, så skal dine alarmklokker ringe, hvis du bliver bedt om at indtaste dine loginoplysninger for at få adgang til at se billedet eller videoen.

- Mange af de her mekanismer beder dig om at logge ind igen. Undskyldningen kan være, at man skal verificere sin alder. Men her skal du stoppe dig selv. For afleverer du dine loginoplysninger, kan svindlerne hacke sig ind på din facebookkonto, og så ruller balladen, siger Ulla Malling.

Havner du i fælden på for eksempel Facebook, skal du straks anmelde det til det sociale medie og ændre dine adgangskoder til både din profil og din mailadresse. Sørg i samme ombæring for at advare andre om svindlen.

- Opslagene er typisk lagt op i grupper, og her kan det være godt at gøre administratorerne af gruppen opmærksomme på, at der ligger et falskt opslag, siger Kresten Munksgaard.

Svindlen foregår dog i så stort et omfang, at den er svær at komme til livs, siger han. Og der bliver kun mere af den slags snyd, som forsøger at udnytte din medmenneskelighed, forudser Ulla Malling.

- Da krigen i Ukraine brød ud, så vi eksempler på falske nødhjælpsindsamlinger på de sociale medier, og det skulle ikke undre mig, hvis det også kan ske med krigen i Mellemøsten, siger hun og fortsætter:

- Svindlerne læser også aviser og følger med. De kender vores bløde punkter og forsøger helt kynisk at udnytte dem.

/ritzau fokus/

Stockholm, 09/12/2025 - 19:26

Svensk prinsesse har flere gange mødt Jeffrey Epstein

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det svenske kongehus svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor prinsesse Sofia har mødt Epstein.

Den svenske prinsesse Sofia har ved flere lejligheder mødt den nu afdøde rigmand og dømte sexforbryder Jeffrey Epstein.

Det bekræfter det svenske kongehus over for mediet Dagens Nyheter.

- Prinsesse Sofia er blevet præsenteret for den pågældende mand ved et fåtal lejligheder omkring år 2005, skriver kongehusets kommunikationsafdeling til mediet.

Kongehuset svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor hun har mødt Epstein.

Prinsessen er gift med prins Carl Philip, der er kronprinsesse Victorias lillebror.

Nye offentliggjorte dokumenter vedrørende Epstein viser ifølge Dagens Nyheter en forbindelse til blandt andet den svenske finanskvinde Barbro Ehnbom.

Ehnbom satte den senere dømte sexforbryder i kontakt med unge svenske kvinder, og en mailkorrespondance mellem de to viser, at Ehnbom i december 2005 foreslog, at Epstein skulle mødes med Sofia.

Før den borgerligt fødte Sofia Hellquist blev gift med prins Carl Phillip og fik tildelt prinsesse-titlen, arbejdede hun blandt andet som model og var tidligere deltager i realityprogrammet "Paradise Hotel".

Ifølge Dagens Nyheter boede hun efterfølgende en periode i New York i USA.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 16:41

Populært tv-program får påbud efter røg i køkkenet

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, der producerer tv-programmet "Masterchef" på TV3 for Viaplay. Det skriver fagbladet Journalisten.

Der har bogstavelig talt været røg i køkkenet under optagelserne af madlavningsprogrammet "Masterchef", som sendes på TV3.

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, som producerer programmet for Viaplay, der blandt andet huser TV3.

Det skriver fagbladet Journalisten på baggrund af en aktindsigt fra Arbejdstilsynets besøg i oktober.

Her blev der konstateret problemer med luftvejsbelastninger i studiets såkaldte bagkøkken, hvor der produceres mad til brug i programmet.

Metronome Productions er blevet pålagt at etablere en effektiv udsugningsløsning og dokumentere forbedringerne senest 1. maj 2026.

Den eneste ventilation i lokalet bestod ved Arbejdstilsynets besøg af en hejseport, som blev åbnet efter behov.

De ansatte blev dermed udsat for sundhedsskadelige dampe og stegeos, da der ikke var installeret effektiv udsugning til madlavning eller opvask, konstaterede Arbejdstilsynet ifølge Journalisten.

Charlotte Holm, der er programchef for Underholdning på Metronome Productions, skriver til fagbladet, at produktionsselskabet anerkender påbuddet fra Arbejdstilsynet og tager det alvorligt.

- Vi er ikke aktuelt i optagelse på "Masterchef", men vil udbedre forholdene i bagkøkkenet samt orientere berørt personale inden for den givne frist og naturligvis inden eventuelle nye optagelser, skriver hun til fagbladet.

"Masterchef" blev sendt for første gang på TV3 i 2011.

Her kokkerer og konkurrerer deltagere, som både har talt amatører og danske kendisser, i forskellige udfordringer, der skal give dommerne lyst til en bid mere.

Netop nu strømmer der en julespecial i den gode sags tjeneste over skærmen.

Kendisser, blandt andre skuespiller Jesper Ole Feit Andersen, Robinson-vært Jakob Kjeldbjerg og tidligere professionel fodboldspiller Stig Tøfting, er gået i køkkenet.

Her er målet at imponere dommertrioen bestående af tidligere Michelin-kok Dak Wichangoen samt Jakob Mielcke og Jesper Koch med himmerigsmundfulde, samtidig med at de samler penge ind til Børnecancerfonden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek